Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čichavec - pohlaví

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Určení pohlaví ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Čichavec - pohlaví
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   23.08.2011 10:49 Parosphromenus Re: FelidaeS
To bude tím, že zdejší atlas je blbě :) A admini mažou komentáře upozorňující na špatné fotografie v článku o čichavci medovém. Ta hlavní fotka u čichavce pyskatého je správně - to je divoká forma. Ty oranžové ryby jsou vyšlechtěné, a ty máš doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 10:31 Žena FelidaeS [61] Re: rudolf
Fotka k příspěvku rybicky.net/atlasryb/cichavec_pyskaty No, dle spodních fotek přesně ano, ale hlavní fotka je úplně jiná a takový on vůbec není. To se naopak podobá více hlavní fotce čichavce medového zde v atlasu. :-) Přitom jak tu dáváte fotky, je čichavec medový úplně jiný nejen zbarvením, ale i tvarem. :-) Někdo by měl asi udělat pořádek ve zdejším atlasu. ;-) Přikládám foto ještě našich samiček.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 01:26 Muž rudolf [4681] Re: FelidaeS
Fotka k příspěvku A toto je samice čichavce medového
Jaroslav Hofmann
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 01:24 Muž rudolf [4681] Re: FelidaeS
Fotka k příspěvku Možná, že tohle trochu pomůže při porovnávání, co komu plave v akváriu ;-)
(a kolik je skutečných čichavců medových zde v atlase - moc ne). Toto je samec čichavce medového (to, že je ve svatebním, je jiná věc - ale porovnejte tvar a proporce těla s Vaší rybou), samice bude v následujícím příspěvku. Ryba na Vašem obrázku je nějaká barevně ne moc hezká celoplošně rezavá forma čichavce pyskatého, případně kříženec čichavce pyskatého s něčím...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 00:34 Parosphromenus Re: FelidaeS
Vsadil bych se, že je to pyskoun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2011 22:58 Žena FelidaeS [61] Re: FelidaeS
Fotka k příspěvku Dnes jsem vyfotila našeho samečka. Ale není ve svatebním... je klasicky vybarvený. Jinak byl hodně celý tmavě hnědý a jen tenké kraje ploutví jasně oranžové.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2011 15:06 Žena FelidaeS [61] Re: Meraya
Tý jo....to mi ani neříkejte. Já dala za ty naše "meďáky" 80Kč/ks... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2011 14:40 Žena Meraya [1] – samičky
Fotka k příspěvku A tady ještě dvě samičky. Fotky byly pořízeny v den vypuštění do akva (19.8), teď jsou trochu vybarvenější, asi bude svatba :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2011 14:38 Žena Meraya [1] – Meďáci
Fotka k příspěvku Tak jsem si myslela, že mám nějaké křížence (kvůli fotkám zde na rybycky.net), ale podle této diskuze mám pravé Čichavce Medové :) Sameček má světle žlutou až bílou hřbetní ploutvi a břiční je hodně do tmava, samičky béžové do oranžova s pruhem na bocích. Sehnala jsem je na Kladně asi za 17Kč/ks.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 09:54 Žena FelidaeS [61] Re: Beastie
V Zoo Braník jsme byli včera, kupovali jsme tam galaxky do nano akva. :-) Meďáky jsem tam viděla minule, mají je ale dost světlé a sami mi říkali, že to bude nějaká jiná varianta. Já ty moje kupovala v akvaristice u nás na P8 v Ládví(mimochodem doporučuju jako akvaristiku, vždy mi se vším vyhověli, super přístup a levnější než Bráník). Ty co jsem kupovala tady u nás, jsou od dost oranžovější. Nebylo hned poznat pohlaví. Sameček se později krásně vybarvil, ale opravdu není pravý...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 09:18 Žena Beastie [320] Re: Parosphromenus
ono to bdue asi hlavně tím, že jsou na skříni a děsí je ten pohyb všude okolo, navíc on si prostě "zabral" zadní část nádrže, přední mají razborky a samice má všechno ostatní.

Pokusy o množení už mám taky :) Tak uvidíme. Plachý je spíše na mě, kdykoliv tam strčím hlavu, tak narozdíl od všech razborek co plavou směrem ke mě, on se nemůže schovat dost rychle!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 09:07 Parosphromenus Re: Beastie
Já jich měl v druhovém asi 140 l jen 30cm vysokém akvárku (tudíž velká plocha) původně tuším 4 páry, později neznámo kolik, množili se sami - plašší vůbec nebyli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 09:00 Žena Beastie [320] Re: FelidaeS
a ještě, z těch zkušeností v práci, je samec plachý, věčně schovaný a bojí se i svého stínu. Zato samice je pohodářka, plave si s hengelkami, ke kterým hezky zapadá a je aktivní. Je to škoda, neboť samec je ten "pěkně vybarvený", ale i tak pozorovat je, jak se osahávají a osahávají razborky, je skvělé !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 09:00 Muž xnor [71] Re: FelidaeS
Kupoval jsem je v Třebíči v Super ZOO , ale je to řetězec a v Praze je taky tak možna tam.
superzoo.web-1.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 08:54 Žena Beastie [320] Re: FelidaeS
V nádrži "v práci" mám meďáky, smaec má být varianta orange, samice je "čistá" a mám je ze ZOO braník(až na tu záměnu samice s akarou zlatou jsem s nimi dost spokojená). Nemají je ale pořád, je dobré se informovat na stránkách
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 22:28 Parosphromenus Re: FelidaeS
já je viděl naposledy na podzim někde v Brně, na 90% to bylo ve Sklorexu. Taky uvažuju, že si je opět pořídím, choval jsem je leta. Množili se snadno, jsem zvědav, jak se na mě budou tvářit v akvaristikách, až je jim budu cpát - jsou to krásný ryby, ale vyniknou až spokojený v poradne zarostlym akvarku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:57 hematom Re: FelidaeS
Myslíš oranžový? Tak těch máme v Brně plno!!! smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:50 Žena FelidaeS [61] Re: Parosphromenus
Díky za odpověď. Tak kdybych chtěla ty pravé medové, to by mě tedy zajímalo, kam na ně jít? :-) ;-) Jsem z Prahy a tedy by bodla rada, kde mají ty pravé. Jelikož byl docela problém sehnat i tyhle. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:42 Parosphromenus Re: FelidaeS
To bych si tipnul, že bude mít v krvi přinejmenším něco z Colisa labiosa, jejíž oranžová forma právě ve svatebním hnědne a který má právě výrazné lemování hřbetní a řitní ploutve. Ale aby člověk věděl přesně, asi by musel sám stejné ryby znát včetně původu nebo počítat šupiny a analyzovat DNA...

Každopádně pravé meďáky si člověk s ničím nesplete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:39 hematom Re: Parosphromenus
hm tak to je někde jinde... :-) Že jsem se ptal! Mohl jsem žít v tom, že mám čichavce medový a takhle mám čichavce oranžový.... :-O Ale každopádně díky!!!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:37 Žena FelidaeS [61] Re: Parosphromenus
Tak opravdu náš sameček ve svatebním není takhle krásně tříbarevný. Je skoro celý tmavě čokoládový a jen jasně oranžový tenký lem na hřbetní ploutvi....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.08.2011 21:29 Parosphromenus Re: FelidaeS
Ano, prodávají se běžně - různé šlechtěné formy jiných druhů rodu Trichogaster (bývalá Colisa), snad i vyšlechtění medoví, kteří se však už původní formě nepodobaji. Možná i různí kříženci, čert aby se v tom vyznal. Třeba tohle zh.wikipedia.org/… (zde označeno jako Colisa chuna, tedy čichavec medový, a často tak prodáváno), je vyšlechtěná forma čichavce zakrslého. Ryby které jsou celé oranžové i v případě samic jsou nejspíš potomci čichavců pyskatých, u kterých rozdíly v barevnosti pohlaví moc nejsou...

Opravdová původní Colisa chuna, čichavec medový, vypadá ve svatebním šatu takto: www.world-of-animals.de/… tři jasné výrazné barvy, žlutá hřbetní ploutev, oranžové tělo, černé hrdlo, Myslím, že se mu žádná z těch barevných mutací různých Colis nevyrovná.

Samičky, případně mládata atd, jsou nahnědlé, obvykle s typickým podélným pruhem. Viz foto páru: www.aquaryus.com/…

Sehnat pravé medové čichavce dnes asi není úplně jednoduché, za poslední rok jsme je snad viděl jednou ve Sklorexu, a to navštěvuji krámy často. Ty ruzní "takymedoví" jsou vidět mnohem častěji. Přitom je to zvláštní, ve správně zařízeném druhovém akváriu (v zimě nevytápěném) se množí skoro jak paví oka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 21:15 Žena FelidaeS [61] Re: Parosphromenus
Tak to co píšete že není, tak to přesně máme a jsou koupení jako čichavci medoví....jakpak to, že by to být neměli? hmm Jsem je viděla ve vícero akvaristikách prodávat pod stejným jménem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 19:31 Muž xnor [71] Re: hematom
Mrkni se ke mně na prezentaci jsou tam na fotce. Jinak 2 centimetrové mám v odchovně a není šance poznat pohlaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 18:45 Parosphromenus Re: hematom
to je jeste asi malo

kazdopadne jakmile projdou pubertou, neda se pohlavi nepoznat - samcovy barvy jsou ruzne intenzivni podle toho jak moc je dominantni a jak moc ma chut se trit, ale zasadni rozdil je tam vzdycky

ale kdyz se podivas treba do mistniho atlasu, skutecnecnej divokej medak je tam snad jen na jedny fotce - vetsina toho jsou vyslechtene cosi, v nekterych pripadech pravdepodobne labiosy a tam jsou samec i samice proste oranzovi... pak jedine klasika, kratsi ploutve a plnejsi brisko u samic

rybicky.net/atlasryb/cichavec_medovy…


treba tohle rozhodne neni parek medaku .)
rybicky.net/fotogalerie.php…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 18:38 hematom
No kupoval jsem je v Brně ve Sklorexu tak doufám, že se nejedná o nějáký natuněný mečovky... :) No jsou velcí tak 2cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 18:18 Parosphromenus Re: hematom
pokud ho nepoznas, tak mas bud mimina nebo vsechny ryby stejneho pohlavi - protoze samec a samice maji uplne jinou barvu, viz obr, nahore samec, dole samice

gpasi.org/…

Dalsi otakza je, zda mas skutecne cichavce medove, protoze dnes se pod timhle jmenem prodava nejcasteji nejaka vyslechtena forma lalii nebo dokonce labios
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2011 18:11 hematom – pohlaví čichavců medových???
Zdarec všem... Poradil by mi někdo jak poznat pohlaví čichavců medových??? Děkuji!!! palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 10:11 Žena Beastie [320] Re: romant
bohužel na akarky rozhodně nemám nádrž, radši to zkusím vyměnit za toho čichavce, ale budu se ptát při nákupu na akaru, třeba to zafunguje :))
nemůžu se na slečnu prodavačku zlobit, byla tam na brigádě, měla jsem si to víc zkontrolovat, ale to aby si s sebou člověk nosil obrázek, já to poznám pouze v porovnání se samcem, od oka nee

No ještě to u mě musí chvíli vydržet, dřív jak ve čtvrtek jí nevyměním
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.08.2011 10:00 R Muž romant [27987] Re: Beastie
Tak teď už jenom zbývá zjistit jestli je to samec nebo samice a dokoupit partnera(ku) a pokud budou mít dostatečný prostor a podmínky, tak se jistě dočkáš potomstva, ale při tom nákupu bych si dával pozor, aby jsi si domů nepřinesla čichavce. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2011 09:44 Žena Beastie [320] Re: romant
Hm, akara zlatá vypadá podezřele podobně téhle fotce
Tak ještě štěstí že je to docela milá sympatická ryba a nijak se nevzteká a nic nehoní :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 09:37 R Muž romant [27987] Re: Beastie
Tak tohle čichavec není určitě. Je to nějaká cihlida, asi akra, či akarka, to neumím určit, takže ten kdo Ti to prodal jako čichavce má hodně slabé povědomí o akvarijních rybách. Šel bych tu rybku vrátit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 09:20 Žena Beastie [320]
Fotka k příspěvku je to černé jak bota
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 09:20 Žena Beastie [320]
Fotka k příspěvku druhá fotka
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 09:20 Žena Beastie [320] – má to být samice, ale asi to není ani čichavec?
Fotka k příspěvku Zdravím, koupila jsem si něco, co měla být samice čichavce medového, vošem...nějak se mi to nezdá. S toou vrchí ploutví to pořád mele, takže nevím, jestli je špičatá nebo ne (spíše jo), má to černou barvu místo stříbrné a snědlo to ( snažilo se) šneka !!!
co je to proboha za rybu?:-D takhle tmavé to rozhodně nebylo, když jsem to kupovala, ale koukám že teď to ani nemá ty "čichací" ploutve

předpokládám, že to mám vrátit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 17:39 R Muž romant [27987] Re: katterinecka
Ano, to s tím zbarvením máš pravdu, tohle je podle mě var. Cobalt a tam jsou samečci a samičky téměř shodně vybarvený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 17:35 Muž tretys [2] Re: katterinecka
Tak díky,zítra se na to poptám ještě v obchodě co mi je prodali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 17:34 R Muž romant [27987] Re: tretys
Samička je celkově taková kulatější a to jak v těle, tak její ploutve a sameček je trošku více atletický konstituce a ploutve má protaženejší, jakoby do špičata, hlavně hřbetní a tu spodní. Jak již konstatovala "katterinecka", ta samička působí takovým lehce deformovaným dojmem, ale to bych neřešil, podle mě je to tak, jak jsem popsal. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 17:33 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: tretys
v atlasu je obyčený zakrslý, řekla bych že u téhle modré variety bude modrá i samice. I třeba samice modrých Ramirezek mají téměř stejné zbarvení jak samci, narozdíl od přírodní variety. Ale nikdy jsem tyhle čichavce neměla.
Když koukneš tady do atlasu na fotky samce a samice, tak mají stejný tvar jak ty tvoje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 17:29 Muž tretys [2] Re: romant
Podle čeho takto soudíš. Já si to taky myslím ale jistej si moc nejsem:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.06.2011 17:19 R Muž romant [27987] Re: tretys
č.1 samička, č.2 sameček
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 17:12 Muž tretys [2] Re: katterinecka
No spíš ten horní je samička,sice je plnější v bříšku a nemá tak špičatou hřbetní ploutev, ale je mi divný že je tak vybarvená do modra. Co jsem se dočetl tak má být spíš bílá nevýrazná. Taky je o něco menší,takže až povyroste tak to bude lépe poznat.Jenže nechci mít 2 samce. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.06.2011 08:10 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: tretys
řekla bych že to spodní je samička, ale přijde mi že má trochu divný tvar (ale možná se mi to jen zdá)
Samec mívá konec hřbetní ploutve do špičky, což by sedělo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 07:19 Muž D@n!€L [74] - LabyrintkyRe: tretys
myslim, ze by to parecek byt mohl.. ale jistej si nejsu, protoze cichavce nechovam :). musis si pockat na radu zkusenejsich ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2011 21:56 Muž tretys [2] Re: tretys
Fotka k příspěvku A tohle má být sameček.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2011 21:55 Muž tretys [2] – Čichavec zakrslý-pohlaví?
Fotka k příspěvku Koupil jsem dva čichavce zakrslé jako páreček, ale myslím že si ze mě v obchodě vystřelili a prodali mi dva samečky. Na fotce je údajná samička. Co si myslíte Vy?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 18:34 Žena Beastie [320] – Samice "utoci" na samce
Zdravím, je normální, že mi samice pořádá " nálety" na samce, který se častěji schovává v pozadí nebo v květinách, zatímco samička je pořád u předního skla nebo s razborkami? Mám přidat nějaký úkryt samci? nevidím, že by mu nějak ubližovala, ale nalétne na něj a chvíli ho pěkně prožene. Nevím, jestli to není zbytečný stres. Samec je stále krásně vybarven, většinu času má i černou bradu.
Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2011 17:36 Žena Chalybda [55] Re: Beastie
No, když jsem je kupovala, byli všichni tři naprosto stejní... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2011 09:50 Žena Beastie [320] Re: sand0kan
Ah, už sem konečně pochopila, co znamená, že ploutev je zaoblená. Ne celá ploutev, která je ostře řezaná a špičatá, ale pouze její zakončení u ocasu ( jak vrchní tak spodní ploutev), má být ostře do špičky nebo zaoblené.
Sem si pořád říkala, jaká kulatá ploutev, když i samice má takové pěkné číro.
Podle mě není problém kupovat pár těhle ryb v akvaristice, protože pokud už tam jsou nějakou chvíli, je podle zbarvení jasně poznat, o co jde. Samozřejmě nevím jak s většími čichavci, ale myslím že u těhle malých vede akvaristika nad burzou, kde ryby kvůlu stresu z převozu ztratí barvu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2011 21:27 Muž sand0kan [2] - LabyrintkyRe: Beastie
Fotka není nic moc, ale tipoval bych dle zbarvení právě medového a samce (vrchní ploutev je ostře zkosená a ne zaoblená jako u samice) ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 18

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 20111x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10031-cichavec-pohlavi?od=501