Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se ze mě stal akvaristickej laik

 

Články » Jak se ze mě stal akvaristickej laik   Vytisknout tuto stránku 

Jak se ze mě stal akvaristickej laik

Publikováno: 09.06.2012 • Autor: © jamap • Rubrika: Začínáme

Tak nám pomaličku začíná okurková sezóna a na rybičkách se začaly objevovat články o tom, jak jsme začínali s rybičkami, čeho jsme se dopustili a proč vlastně. Ono to vlastně není špatný nápad, přečíst si, jak se kdo k akvaristice dostal a jak si sám zadělal na bezesné noci, nekonečné studium stránek a neutuchajících otázek, co zas dělám špatně?! Ano i já sem patřím, takže začínáme:

Úplně s první myšlenou o pořízení akvária domů přišel v dobách pravěkých můj tehdy možný budoucí manžel. Prý měli doma velké, a že to bylo bomba pozorovat ho atd. No představa to byla nádherná, i já nebyla proti, ale k realizaci se pořád nějak neměl. Tak jsem z tichého očekávání přešla k občasným poznámkám typu, a co to akvárko, nechtěl by sis jej přece jen pořídit?... prej "jo, někdy určitě"...

Tož přešlo pár zim a z možného budoucího manžela se stal opravdu manžel, pořídil se pes, dítě a akvárko pořád čekalo na "jo, někdy určitě".

Nakonec  se mi přece dostalo spojence... náš milý syn si totiž děsně oblíbil koukat v akvaristice na zvířátka a hlavně rybičky. Takže maminka, zatím, co se syn očima vpíjel do akvária, povídala tu s jednou paní prodávající a pak zas s jinou. No nakonec jsem narazila na jednu, která mi poradila! Na klasickou otázku "Jakou nenáročnou rybičku mám pořídit domů synovi na koukání? Akvárko sice mám, ale nic víc… peněz je málo a taky, aby to nebylo moc náročné na chov a čas". Vítězoslavně odpověděla, že určitě bojovnici, zrovna jich tu pár máme (v takovém decovém kelímku). Vidíte nepotřebují žádné vzduchování... stačí když ji dáte ke sklu zrcátko, dekoraci a tak si můžete pořídit časem. Spiklenecky jsem mrkla na syna... "Vítku, chtěl bys takovou modrou rybičku?"... odpověď je vám určitě zcela jasná!

S nadšením jsme/jsem si odnášela rybičku domů ... vítězoslavně jsem otevřela dveře, se širokým úsměvem poslala syna, ať tatínkovi oznámí, že máme překvápko!

A tatínek protočil oči...


„Co blázníš? Kde to proboha budeme mít?“
„No přece v tom 20 litrovém akváriu, co nám tu leží...“
„No a vždyť nemáme žádné vybavení?!“
„Je to labyrintka, paní mě ujišťovala, že rybička nepotřebuje ani filtr ani vzduchování, stačí ji zrcadlo a dekoraci můžeme pořídit průběžně!“
Manžel se na mě podíval jako na blázna, beze slova zapnul PC, strýčka googla, zadal "bojovnice pestrá", otevřel diskuzi na rybičkách o bojovnici a posadil mě před komp) -  „A teď, prosím tě, čti!“

Takže jsem po prvotním nadšení zjistila, že nic není tak jednoduché, jak jsem si myslela... vyrazili jsme do Hornbachu, koupili kamenitou drť, nejmenší Fluval filtr, dvě živé rostlinky, málem se vyvrátila u pokladny a udělala aspoň základní akvárko a hlavně četla a četla a ČETLA!

Akvárko se nějak zaběhlo, rybička žila, ale byla skleslá... asi ji bude smutně, tak jsme pořídili dvě gupky... a tu začali problémy. Řasy, bakteriální rozpad ploutví... další studování na internetu... špatně obhospodařované akvárko... no jo malá nádrž, tak pořídíme větší... tak jsem pořídili 96 litrové, dokoupili štěrk, rostlinky a maminka získala nového koníčka.

Po problémech s nedostatečným výkonem filtru, nerostoucími rostlinami, rostoucími řasami jsem se dopracovala k dvěma akvárkům (150 a 100 litrů), které jsou stabilizovaná a fungují relativně bez zásahů. Gupky, krevetky a ancitrusi se množí a sami si regulují populační exploze.

 

Jestli bych za ten rok, co jsem s akvaristikou začala flirtovat, měla shrnout svůj vývoj a názory, tak bych to shrnula asi takhle:

Z (na začátku): Voda v akvárku má být křišťálově čistá!

R (po roce):  Křišťálově čistá ve skutečnosti znamená, voda bez zápachu, bez mechanických a biologických nečistot (žádné bílé tečky, čárky či něco jiného neidentifikovatelného) barvy s opravdu velmi mírným zabarvením dohněda. Prostě jako velmi slabý výluh rašeliny.

 

Z: Akvárko je taková malá zahrádka, o kterou je nutné se pravidelně starat, rostliny tvarovat a přesazovat, tak aby plnily estetický vzhled.

R: Akvárko je kus přírody a jako každá přírodě se ji daří nejlíp, když nastolíte na začátku vhodné podmínky a pak co nejméně zasahujete! Takže žádné týdenní stříhání, přesazování, dosazování, tvarování a obdobné blbosti.

 

Z: Akvárko by mělo být rozmanité nejen v rostlinách, ale i v barevnosti a druzích rybiček. Ať se na to dobře kouká!

R: V akvárku nejlíp vynikne hejno jednodruhových rybiček a i hejna by měla být maximálně dvě! I gupky nejlíp vypadají, pokud jsou jednoho druhu a nekřížené. Samozřejmostí je dostatečně velké akvárko, a to se pak teprve kouká!

 

Z: Krevetky se chovají v samostatných akváriích, kde se jim nejlíp daří!

R: Krevetky je sice možné a u některých druhů vhodné chovat samostatně, ale pokud je máte ve velkém akvárku a s vhodnými rybami, je to úžasný doplněk. Navíc musím říct, že nejvíc se mi krevetky nejlépe množí právě ve společenském akvárku.

 

Z: Filtr stačí vnitřní a výkon dle toho, co je psáno na obalu.

R: U filtru zásadně koukáme na objem filtrační hmoty, čím víc tím líp a nejlíp vnější filtr. Ono věřit tomu, co je napsáno na obalu, je jako věřit prodavačům ve zverimexu...

 

Z: Stačí kupovat techniku z druhé ruky.

R: Techniku z druhé ruky kupujeme většinou jen jako provizorní řešení, případně na zkoušku "jak nám to bude vyhovovat". Už byla použitá a její výkon a životnost tomu odpovídá a maximálně nás může mile překvapit. Ale většinou stejně skončíme u toho, že časem pořídíme novou.

 

Z: Akvárko musíme každý týden důkladně čistit, odkalovat, měnit vodu a nejlíp čistit i filtr.

R: Akvárko čistíme dle nutnosti pod heslem "jen nutná údržba". Ve výsledku je to tak, že jednou za týden spíš měsíc  akvárko velmi lehce odkalím s odčerpáním max třetiny vody a doplním odstátou. Není-li volný kal na zemi, neodkaluji. Jak si vzpomenu, doplnim odpar. Filtr čistím až tehdy, když pozoruji, že v akvárku už to není ono ani po klasické údržbě – to znamená, že posledního půl roku jsem na něj nesáhla… ale tak za měsíc už to bude chtít.

 

Z: Sediment ve štěrku vypadá škaredě a je známkou nedostatečně udržovaného akvárka.

R: Houby s octem, sediment je právě to o co nám jde!

 

Z: Šneci v akvárku jsou zlo, přemnožují se a je třeba je zlikvidovat.

R: Šneci v akvárku jsou a vždy budou. Když je akvárko v pohodě, je určitý počet šneků normální, prospěšný a nepřemnožují se. Rozhodně je radikálně nelikvidujeme.

 

Z: Řasy v akvárku rozhodně NE!

R: Řasa je rostlina jako každá jiná a i tak je vhodné se k ní chovat. Pokud se nám na kořenech tvoří jen zelená řasa, můžeme si gratulovat, máme skvělou potravou pro ancíky. Objeví-li se v akvárku řasa jiná, je něco špatně v akvárku, a likvidujeme ji pouze sekundárně tzn. nastolujeme správnou rovnováhu pro akvárko.

Z: Na potěr rybiček potřebujeme odchovnu a pečlivě se o něj starat.

R: Odchovat potěr bokem je náročné na údržbu a pokud se nehodláme věnovat prodeji i zbytečné. Potěr nechávám od narození ve společenském akvárku, výhodou je, že nemusím nějak měnit zaběhnutý rytmus starání se o akvárko. Taky nedochází k drastickému přemnožení a starostem komu darovat/prodat (a rybičky mají občas zpestření stravy). Možná to vyznívá trošku drasticky, ale je to přirozené.

 

Z: Akvaristika je dlouhodobě finančně náročný koníček.

R: Akvaristika může být finančně náročná, hlavně když u toho nepřemýšlíme. Na začátku nás opravdu čekají velké náklady. Ale následně můžou být nižší, pokud na začátku investujeme právě do kvalitní, pokud možno nové nebo opravdu zánovní techniky. A techniku nejlépe vybíráme tak, že máme dostatečnou rezervu výkonu (ono sem tam máme víc rybiček v akvárku nebo se jednoduše rozhodneme pro o něco větší...).

 

Z: Akvaristika je můj koníček a tak si do něj nenechám zasahovat.

R: I když vám to není někdy vhod, že vám do toho drahá polovička kafrá, neřešte to! Ještě vám přijde vhod, když nebudete stíhat a ta drahá polovička vám ho odkalí.

Z: Konečně má rodina možnost vám dát k narozeninám něco, co se vám bude hodit.

R: Funguje to jen u manžela, s kterým se stejně přesně domluvím, co chci. Jediný další dárek, co jsem k „akvaristice“ dostala byl od sestry… „rybičky v kovovém akvárku“.  :-/

Po roce akvaristiky se považuji za akvaristického laika, tzn. někoho, kdo má sice akvária, ale má se stále co učit i o těch rybičkách, u kterých se mu daří i přes to, že jeho akvária jsou v podstatě soběstačná - což považuji za malý zázrak, a rozhodně se mě neptejte, jak se mi to povedlo a jak dlouho to bude fungovat. Navíc každý, kdo vlastní akvária, má k nim svůj přístup a své očekávání. A co funguje a vyhovuje mě, pro jiného nemusí platit.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 43x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 09.06.2012 Upraveno: 09.06.2012 Přečteno: 822x

Schválili: Bob66 ** 12.01.13 • alpaka * 10.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
27.05.2012*****Jak jsem se dostala k akvárku, aneb chybama se člověk učí63x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2267x
05.07.2018*****Zakládáme akvárium68x
05.09.2015*****Wroclaw či Vratislav - pastva pro oči akvaristy693x
04.04.2022*****Jak se zbavit řasy?367x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x
10.11.2018*****Výstava Exotika v Lysé nad Labem 2018 - druhá část225x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
13.10.2016*****Akvárium – hotový set nebo si složit vlastní?851x
04.09.2020*****Jednoduchá skříňka pod akvárium578x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/975-jak-se-ze-me-stal-akvaristickej-laik