Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!

 

Články » Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!   Vytisknout tuto stránku 

Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!

Publikováno: 21.01.2011 • Autor: © ČichavecTom • Rubrika: Osvětlení

Vážení přátelé akvaristé,

po technickém dokončení mého akvária (kryt, denní osvětlení) jsem začal po internetu pokukovat po návodech na výrobu nočního osvětlení, neboť mi přišlo zajímavé mít možnost sledovat noční život ryb, zejména těch, které jsou aktivní převážně v noci (např. Ancistrus). Při hledání jsem narazil na zajímavý názor jednoho nejmenovaného člověka, že prý od té doby co si pořídil noční osvětlení, tak má pocit jako by měl další nové akvárium. Nemohu nesouhlasit s tímto názorem.

Při hledání postupu výroby jsem však celkem rychle dospěl ke zklamání, protože na českých webech mě žádný návod nezaujal a obecně mi přišlo, že takových postupů u nás mnoho neexistuje nebo jsou složité, drahé, případně s mizerným výsledkem. Dokonce ani po prohledání anglicky psaných webů jsem nebyl o moc chytřejší. Co se týče problému s tím, jaké přesně diody použít, aby to vypadalo dobře a světla bylo tak akorát, nerušilo ryby a stále bylo dobře vidět co se děje uvnitř nádrže. Napadla mě různá řešení s plynulým stmíváním, avšak ta byla také příliš drahá. Nakonec jsem v GM Electronics objevil tohle (zadejte si úplný název do google):

LED modul vodotěsný 3× autoled, modrá, 98 × 15 mm  --- 12,40 Kč za modul, 10 modulů stojí 124 korun a vyjde takřka přesně na metr padesát. Není potřeba přidávat žádné další součástky jako jsou rezistory ani nemusíte nic počítat.

a

Adaptér síťový nastavitelné napětí 3 - 12V/560mA stabilizovaný --- 150 Kč, lze použít pro maximum 26 modulů (přes 4 metry). Jeden modul potřebuje 20mA, vynásobte počtem modulů a vyjde vám kolik mA musí mít zdroj (v GM elektro mají stejný typ s různými proudy mA). Pokud použijete silnější zdroj nic se neděje. Je lepší nemít to nadoraz a nechat rezervu, proto jsem použil tento i pro mých LED 10 modulů.

Rozhodl jsem se, že to zkusím a intenzitu světla jsem případně schopen regulovat počtem LED modulů, navíc mohu kombinovat modré a bílé moduly na střídačku a docílit tak vyváženého odstínu modré. Přišlo mi, že většina nočních osvětlení, která jsem viděl na internetu byla na mě příliš modrá. V reálném světě je měsíční svit ve sladké vodě spíše do bílého odstínu, zatímco ve slané vodě je více do modra. Rozhodl jsem se pro kompromis a zvolil kombinaci 5ti bílých LED modulů a 5ti modrých LED modulů. Tímto rozhodnutím jsem si maličko zkomplikoval postup, protože moduly jedné barvy jsou navzájem propojeny a ustřihnou vám přesně takový počet, jaký si řeknete. Pokud se tedy spokojíte s čistě bílým osvětlením, nebo jen modrým osvětlením, tak si řekněte kolik metrů chcete a je hotovo. Stačí vám pak napájet dva přívodní dráty od adaptéru a můžete se kochat. Jestliže se rozhodnete pro mou složitější verzi, musíte moduly nastříhat po jednom kuse a napájet je na střídačku zpět do série. Jak se mi to povedlo nebo nepovedlo můžete posoudit sami na níže umístěných fotografiích. Takže se do toho pustíme.

F F

(fotky jsem v počítači upravil tak, aby se výsledek co nejvíce blížil realitě - pokud bych toto neudělal, fotoaparát exponuje automaticky do co nejsvětlejšího obrazu. První fotografie je v úplné tmě, druhá se zapnutým tlumeným pokojovým osvětlením)


1, Připravte si pájku, cín a kalafunu (ta není nezbytná, ale lépe se s ní pájí - cín tolik „nelepí“). Pokud nemáte toto vybavení k dispozici, pořídíte jej taktéž v GM Elektro a vyjde vás na zhruba 200 korun odhadem. Berte to nejlevnější co mají, na tuhle blbinku to stačí. Doporučuji se vyhnout klasické trafopájce s „očkem“, obzvláště pokud máte jen jedny nervy. Pokud jste studenti a je pro vás každá kačka dobrá tak je možné se držet jednodušší varianty, nechat si ustřihnout jednobarevný pás LED modulů v jednom kuse a přívodní napájecí šňůru „zacuchat“ na přívod k modulům a dobře zalepit elektrikářskou samolepící páskou.

F F

 

2, Nastříhejte moduly po jednom kuse na dvě hromádky - modré a bílé zvlášť. Odizolujte konce všech vodičů (stačí 2-4 mm). Použijte k tomu ostrý nůž, palcem přitlačte bužírku na ostří a opatrně objeďte dokola. Pak stáhněte zubama. Dávejte si pozor ať drát nepřekousnete - pokud se vám to stane víckrát tak vám nevyjde celková délka osvětlení na délku akvária! Odizolované vodiče doporučuji rovnou zakroutit aby se netřepily při pájení. Vemte adaptér, ustřihněte mu koncovku a také odizolujte konce vodičů. Zkontrolujte nastavení adaptéru a ujistěte se že je přepnut na 12V.

F F

F

 

3, Napájejte na střídačku (nebo v jiném poměru, např. dva modré, jeden bílý atd.) moduly. Pokud se vám stane, že jste zapomněli, který je poslední nebo pomícháte hromádky nastříhaných modulů, použijte adaptér ke zjištění barvy. Stačí přiložit kontakty k modulu. Pokud nesvítí, prohoďte dráty. Při pájení dávejte pozor na polaritu při zapojení modulů - bílý drát vždy na bílý, šedý na šedý. Druhá věc na kterou musíte dát bacha je umístění dvou rezistorů (mezi první a druhou diodou na každém modulu) - musí být všechny na stejné straně a nesmíte to mít na přeskáčku jinak vám to nebude svítit celé a budete to pak zbytečně předělávat. Pájet doporučuji tak, že vezmete pájku, uděláte malou kuličku na oba vodiče které chcete spojit, necháte ztuhnout. Následně dáte oba konce (kuličky) k sobě a pájkou jednu opatrně roztavíte - kuličky se slijou dohromady. Pokud cín začne lepit a nechce se mu pryč z hrotu tak použijte kalafunu - trochu jí roztavte hrotem a naberte maličko na cínový drát - při dalším pájení se roztaví spolu s cínem, který pak nebude lepit. Po spájení vždy lehkým tahem vyzkoušejte pevnost spoje. Zatím nepřipojujte adaptér, k tomu se dostaneme.

F

 

4, Zaizolujte pájené spoje elektrikářskou lepící páskou. Vždy nejdříve omotejte jen jeden spoj tak aby nebyl vidět drát (viz. obrázek) a potom omotejte i kolem druhého spoje. Dráte se samozřejmě nesmí nikde vzájemně dotýkat a na to dejte obzvlášť pozor!

F

 

5, Úplně nakonec připájejte adaptér. Předtím si ale zjistěte zda vám z akvárka dosáhne k zásuvce. Pokud ne (můj případ) prodlužte si přívodní drátky nějakou klasickou dvojlinkou podobné té, která už je součástí adaptéru a opět spoj zaizolujte lepicí páskou. Pak vyzkoušejte zda vám osvětlení funguje a můžete se pustit do dalšího kroku.

 

6, Už máte téměř hotovo! Zbývá jen instalace osvětlení do akvária. Já jsem použil silikon, kterým jsem přilepil na vnitřek krytu. Pokud nemáte po ruce silikon, můžete použít nějaké vhodné lepidlo, nebo vruty. Něco určitě doma najdete a pokud ne, tak si připište na nákupní seznam. Dejte pozor na to, kde máte zářivky. Doporučuji noční osvětlení umístit pod úroveň zářivek, jinak vám budou vrhat do akvária nepříjemný stín. Já jsem osvětlení přilepil na přední stranu krytu, tak aby světlo snáze dopadalo na pozadí akvária.

F F

 

7, připojte do zásuvky, nejlépe přes časovač (vypnout dvě hodiny po zářivkách a zapnout dvě před nima), nastavte přepínačem na adaptéru voltáž na hodnotu 7.5 V (nejnižší intenzita, při menším napětí už diody nesvítí. 9 a 12 V je zase dle mého názoru moc, ale posouzení nechám na vás). Nyní se můžete začít kochat pohledem na akvárium tak, jak jste ho ještě předtím neviděli. Věřte mi, stojí to za to! My jsme hned po zprovoznění doma viděli párek čichavců jak společně tančil v romantickém přítmí. Za normálního osvětlení jsme je nikdy takto se vzájemně dvořit neviděli - asi se styděli :o) A už se nemůžeme dočkat až přestěhujem ancistruse z malého akvárka!

Tak ať se vám daří a jste s výsledkem spokojeni.

Tomáš Vosáhlo aka „ČichavecTom“

http://www.plantagrow.eu



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 40x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 21.01.2011 Upraveno: 21.01.2011 Přečteno: 5394x

Schválili: Johan ***** 01.12.12 • Bob66 ***** 13.01.13 • alpaka ***** 14.01.13 • slavko ***** 27.06.16

Související články
09.09.2012*****Bezdrátové noční světlo1235x
17.05.2017*****Jednoduché noční osvětlení s regulací intenzity a barevného tónu381x
16.12.2010*****Noční LED osvětlení6005x
Další články z rubriky Osvětlení
03.06.2006*****Kryt na akvárium24278x
20.11.2018*****LED zářivky - tip od elektrolempla pro jiné elektrolemply603x
02.08.2012*****Výroba LED osvětlení pod vodu856x
09.09.2012*****Bezdrátové noční světlo1235x
16.12.2010*****Noční LED osvětlení6005x
26.06.2016*****Aquael Led Intenso - oprava - ako som to vyriešil ja661x
15.12.2014*****Výroba led osvetlenia na malé akvária1242x
29.12.2013*****LED osvětlení akvária s čipy CREE3796x
14.03.2012*****LED osvětlení akvarií - IV.5864x
16.02.2013*****Celková repase krytu s osvětlením993x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
08.02.2011*****Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu8051x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/603-nocni-osvetleni-akvaria-150-cm-za-274-korun-snadno-a-rychle