Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rio 180 a Chihiros WRGB II

 

Články » Rio 180 a Chihiros WRGB II   Vytisknout tuto stránku 

Rio 180 a Chihiros WRGB II

Publikováno: 14.12.2020 • Autor: © Ackroyd • Rubrika: Osvětlení

Ako už názov napovedá, tento článok bude o integrácii svetla Chihiros WRGB II do akvária Juwel Rio 180, bez výrazného narušenia jeho vzľadu.

Na počiatku bolo svetlo.... (alebo príbeh ktorý môžete preskočiť :-D)

Približne pred rokom a pol som kúpil nové akvárium Rio 180 s LED osvetlením Multilux. Toto svetlo sa mi na začiatku zdalo prisilné, navyše mi chýbala možnosť jeho regulácie a postupného zapínania a vypínania. Z tohto dôvodu som sa pomerne skoro (po pol roku) rozhodol svetlo vymeniť. V tom čase niekto predával svetlo Juwel Helialux LED (nie Spectrum) s kontrolérom DAY-NIGHT pomerne lacno, preto som neváhal a svetlo vymenil.

Medzičasom som v celku vychytal hnojenie, plus dávkovanie CO2, pridal mierne náročnejšie rastliny a pomaly začal ľutovať výmenu svetla :-D Pôvodné svetlo Multilux, možno malo papierovo menej W, avšak tým, že malo trubice vysunuté viac od seba, bola nádrž oveľa lepšie presvetlená. Svetlo Helialux je veľmi úzke a preto, keď v strednej časti akvária podrastú rastliny nedostáva sa dostatok svetla k rastlinám umiestneným  úplne vpredu a vzadu. Myslím že na bežné rastlinné akvárium, by mohlo byť toto svetlo dostačujúce (vyfarbenie sa mi naozaj páčilo), avšak ak chcete pestovať vpredu hustý koberec, a vzadu náročnejšie červené stronkové rastliny, je toto svetlo mierne nedostatočné. Niežeby tieto rastliny pod týmto osvetlením nerástli zdravo, to rozhodne nie, avšak neboli také nízke a rozvetvené akoby som chcel.

Tak som sa znova rozhodol svetlo vymeniť. Pôvodne mi zrak padol na svetlo Helialux Spectrum. Avšak ako som sa dočítal, nevýhoda úzkeho svetla a nie úplne vysokého výkonu je tu rovnaká ako v prípade svetla Helialux LED a preto veľa ľudí siaha po týchto svetlách rovno dvoch. Keď som si narýchlo vypočítal, koľko by to stálo (2× svetlo, kontrolér, Y splitter, nové kryty) došiel som k sume cca 600 €. Nebudem klamať - trošku ma to odradilo. Potom som si ale povedal: „Hej, si predsa konštruktér, niečo vymysli! Musí to ísť aj inak!“ a pustil sa do vymýšľania.

Výber svetla:

Moje požiadavky boli:

- RGB/WRGB

- Ovládateľný svetelný profil

- Dostatočný výkon

- Väčšia šírka svetla

Na základe týchto požiadaviek padla moja voľba na svetlo Chihiros WRGB II 90 100W. https://www.akvaland.sk/chihiros-led-wrgb-ii-90--100w-90-110cm-s-kontrolerom/

 

Nevýhody tohoto svetla, s ktorými som sa musel popasovať:

- Väčšie prehrievanie telesa svetla ako bolo v prípade svetla Helialux,

- IP krytie neumožňujúce svetlo namontovať úplne pod kryt, kde by v ňom vznikal kondenz.

 

Dôležitá poznámka - Akvárium som chcel mať zakryté z dvoch dôvodov:

1. kocúr

2. Vedľa akvária je projekčné plátno a nechcel som aby svetlo z akvária naň dopadalo pri pozeraní filmov.

 

Technické riešenie:

1. Chcel som aby okolo svetla mohol voľne prúdiť vzduch (zabráni vzniku kondenzu a umožňuje nahromadenému teplu zo svetla uniknúť.)

2. Takisto som chcel, aby svetlo nedržalo len na 3d tlačených dieloch (preto som v dizajne ponechal aj pôvodné kovové nožičky.)

Základom celého dizajnu je  3D tlačená konzola z PETG rovnaká na oboch stranách pozostávajúca z 3 dielov. Táto konzola vymedzuje pohyb svetla a slúži ako držiak pre dva hliníkové štvorcové čierne profily 15 × 15 × 1 mm, ktoré slúžia ako podpora pre „krídla“ krytu. Jednotlivé diely sú dokopy stiahnuté skrutkami DIN 912 M3x30 a zdola poistnými maticami .

F

F

F

Napájací kábel svetla prechádza dutinou v konzole a vychádza do zadnej časti akvária. Nové „krídla“ krytu som vyrobil z materiálu Gutagliss hobbycolor 3 mm čierny. (fotka je ilustračná)

F

 

Zvolil som tento materiál, nakoľko sa veľmi ľahko reže bežným olamovacím nožíkom a je pomerne ľahko zohnateľný v predajni Obi za cca 10 € (podľa veľkosti).

Pôvodné držiaky svetla (4mm oceľový drôt ohnutý do L) som v spodnej časti nastriekal čiernou farbou, nech je dizajn „čistejší“.

Výsledok mojej práce je tu:

 

F

F

F

 

 

F

F

Nakoľko bývam v teplom byte, a chcem, aby počas leta dochádzalo k lepšiemu prúdeniu vzduchu pod krytom, pridal som na kryt ešte dva malé 12V ventilátory, ktoré som k spokojnosti používal aj na staršom kryte, a ktoré mi v lete celkom pomohli. V zakrytom akváriu mi totiž stačilo, že sa tam vzduch ohriaty svetlom nezdržal a mal kam uniknúť a teplota bola hneď o cca 2 stupne nižšia. Časom uvidím, či tieto malé ventilátory pomôžu aj v tomto prípade

F

Musím povedať, že s výsledkom som spokojný. V akváriu je teraz viac svetla, a len čas znova ukáže, či som sa vybral správnou cestou. Ak by sa niekto chcel inšpirovať mojím riešením a mal by záujem o STL súbory pre 3D tlač, môžem mu ich poskytnúť.

Na záver pridám fotku aktuálneho stavu. Svetlo je tam zatiaľ namontované len týždeň, preto časom v mojom albume pribudnú snáď kvalitnejšie fotky už aj s náročnejšími rastlinami.

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 9x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 14.12.2020 Upraveno: 14.12.2020 Přečteno: 714x

Schválili: slavko *** 14.12.20 • Anthrax *** 14.12.20 • ctibum *** 15.12.20

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Osvětlení
16.09.2014*****LED reflektor 2 - pohled do reflektorové duše1209x
15.12.2014*****Výroba led osvetlenia na malé akvária1242x
31.08.2010*****Jak zabránit přehřívání (větráček)2117x
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - I.5988x
10.01.2023*****Jak na osvětlení akvária?297x
13.10.2012*****Kryt na akvárium s LED osvětlením2147x
27.11.2015*****Instalace druhé zářivky do setu PACIFIC 54L1429x
20.04.2011*****LED osvětlení malého akvária4428x
09.05.2014*****LED osvětlení pro rostlinna akvária (po 1001)2325x
20.11.2018*****LED zářivky - tip od elektrolempla pro jiné elektrolemply603x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1878-rio-180-a-chihiros-wrgb-ii