Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu

 

Články » Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu   Vytisknout tuto stránku 

Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu

Publikováno: 08.02.2011 • Autor: © ČichavecTom • Rubrika: Dekorace

Dokončil jsem 3D pozadí a napustil akva (150š × 38h × 50v). Sousedi pode mnou o tom neví a to je dobře.
Snad někomu pomůže info o postupu výroby mého pozadí.

Zde je výsledek po cca měsíci od založení:

F

Nákupní seznam (snad vše seženete v nákupním centru typu Bauhaus):

- Polystyrenová deska stavební (dle rozměrů akvária, desky je možné slepovat PU pěnou, tloušťka desky 10 cm - více je v tomto případě lépe neboť usekat se dá vždycky)
- Bílý cement (v Bauhausu ho mají v sekci barvy laky, nikoliv ve stavebninách)
- PU pěna (ta co se používá na okna)
- Černý balakryl (nebo swing color - musí být na bázi akrylu, nejlépe s atestací a raději větší balení)
- Bílý balakryl (stačí malé balení)
- Akvarijní lepidlo (v mém případě dvě standardní balení do vytlačovací pistole)
- Laksil matný (jedno třičtvrtěkilové balení - tento lak má atestaci na pitnou vodu)
- Na domalování detailů je možné v rozumné míře použít běžné malířské akrylové barvy za předpokladu že je důkladně přelakujete Laksilem


- Štětec
- Kuchyňský nůž (mě se osvědčil dlouhý s úzkou špičkou)
- Zalamovací řezací nože
- Nějaké dřívko na rozmíchávání barev a laku
- Krycí fólii na podložení natíraných kusů pozadí, obzvláště pokud pracujete v bytě
- Metr
- Obyčejná tužka
- Gumové rukavice (opravdu nutnost pokud chcete natírat celý kus najednou)
- Plastový kyblík na barvy (raději dva)
- Šmirglpapír (na zarovnání hran a nerovností na zadní straně před vlepením pozadí do akva)

Postup výroby pozadí (je tak na tři dny kvůli schnutí - upozorňuji, že ne všechny obrázky musí nutně sedět na uvedené kroky - občas jsem zapomněl fotit takže to berte jako ilustraci):
1. Standardní bílé kuličkové polystyrenové desky tl. 10 cm jsem slepil PU pěnou (tou co se zatěsňují okna). Doporučuji myslet na přítok a odtok filtru a pečlivě si naplánovat kde budou potřebné šachty a jaké budou mít rozměry. Všimněte si na obrázku, že jsem na obě strany pozadí přilepil další vrstvu polystyrenu abych dosáhl celkové tloušťky 20 cm a mohl jsem vyřezat šachty cca 10 × 10 cm. Samotné vyříznutí je jednoduché a stačí pravítkem naměřit, narýsovat a podle čáry ostrým nožem (musí být fakt ostrý, aby se polystyren nedrobil) nebo řezákem oddělit. Myslete také na to, že vám do šachty může něco spadnout - například košíček nasávání filtru, takže je dobré mít zde trochu manipulačního prostoru, nebo větší vstup v dolní části.

F F


2. Dlabal jsem, udělal jsem spoustu bordelu, vyluxoval jsem celý byt. Než začnete, můžete si předkreslit návrh na polystyren - já jsem to neudělal, mám rád improvizaci a stejně to hned odřežete. Lépe funguje důkladné promyšlení toho jak by měl vypadat výsledek a kde budou umístěny důležité věci jako výpusť a nasávání filtru, jeskyně apod. Pozadí jsem nakonec rozdělil na tři zhruba stejně velké kusy tak, abych je pak mohl snadno dostat do akva.
Samotný proces dlabání bych popsal asi takto: nejdříve jsem nožem velmi nahrubo odřezával velké kusy tak, abych vymodeloval hrubý tvar. Je to téměř jako předkreslení návrhu - kde chcete mít puklinu nebo prohlubeň tam jí udělejte :o) V tomto kroku jsem však řešil jen ty největší a nejhlavnější rysy pozadí - tedy žádné detaily. Také jsem se snažil nejít moc hluboko. Záměrně jsem použil tlustější polystyren, protože jsem počítal s tím, že nebudu napoprvé spokojen a chtěl jsem mít prostor na dolaďování. Také doporučuji všude po celé ploše něco odřezat. I kdyby jen půl centimetru - nechcete mít přece někde na pozadí rovnou plošku, nebo ano?
Až takto zpracujete celý prostor pozadí, někde si ho postavte a odstupte pár kroků. Jak se vám to líbí? Jistě si dokážete představit tu skálu...
Pokud nejste spokojeni, máte stále dost prostoru na změny. Pokud vám rozmístění hlavních rysů vyhovuje tak můžete pokračovat a zúžit desku co to jde, jen dávejte pozor ať vám nepraskne. Zúžení jem dělal tak, že jsem ostrou hranou nože nebo jeho špičkou vydroloval kuličky polystyrenu tak abych zachoval původní obrys. Při této příležitosti lze formovat jemnější detaily jako menší prasklinky a prohlubně. Snažte se nedělat nic rovné. V přírodě málokdy najdete něco rovného. Mě funguje postup bezmyšlenkovitý, prostě na hodinu vypnu a dlabu, nad ničím nepřemýšlím, jen sleduji jak to vypadá a jak se to blíží tomu jak si představuji, aby to vypadalo. Je to trochu sochařská práce. Pokud vás napadají k postupu nějaké otázky, nebo je vhodné něco upřesnit tak mi napište do diskuze dole :o)

TIP: pro ty co chtějí dělat strukturu ála lávové kamení s porézní strukturou jsem vymyslel nevyzkoušený nápad. Asi bych na to šel tak, že bych si zapálil svíčku a nahřátým drátem se opatrně dotýkal polystyrenu v místech kde chci mít dutinku.

F

3. Natřel jsem vydlabanou skálu bílým cementem, hodně naředěným, s přídavkem akrylátové disperze (soudalkrat) konzistence asi jako barva a nechal jsem zaschnout přes noc. Nešetřete akrylátovou disperzí, cement je s ní pružnější a nebude tolik praskat. Dával jsem zhruba 1:10 až 1:20 disperze - dávkoval jsem baj oko, nic tím nezkazíte.

F F

4. Natřel jsem další vrstvou bílého cementu, tentokrát o něco hustší, opět s přídavkem akrylátové disperze (nešetřete, ať vám silnější vrstva cementu nepopraská) tak, aby byly zakryty kuličky polystyrenu, jejichž obrysy byly po předchozím nátěru stéle patrné. Do této směsi jsem již přidal černý balakryl tak, aby výsledná hmota měla šedou barvu.

F F


5. Nátěr samotným šedým balakrylem (namíchán z černé a bílé). Nejprve tmavší šedá jako základ. Natřeno komplet celé pozadí. Všechny nátěry dělejte „naplacato“ ať vám to nestéká na podlahu. Počítejte ale s tím, že vám bude nátěr stékat do dutin a prasklin, takže to nepřehánějte. Raději slabší vrstva a opakovat.

F F

6. Nátěr světlejší šedou jen přes vršky tak aby dutiny a praskliny zůstaly tmavší.

F F

7. Ještě světlejší piplačka a dolaďování detailů. Po každém natření balakrylem stačí nechat pár hodin zaschnout tak, aby na omak bylo suché a nelepilo.

TIP: Počítejte s tím, že až akvárium napustíte vodou, bude pozadí opticky mnohem světlejší (tak o odstín nebo dva). Vůbec mě nenapadá čím by to mohlo být, ale prostě to tak je - raději s tím počítejte už při natírání. Stejně tak mokrá nezaschlá barva je tmavší a po zaschnutí zesvětlá - možná tento proces schnutí pomalu pokračuje ještě několik dní po dokončení pozadí.

8. Po důkladném proschnutí (2 dny) finální nátěr matným LAKSILEM (má atestaci na pitnou vodu). Dal jsem pořádnou vrstvu a důkladně protřel všechny záhyby a dutiny. Takto jsem pozadí zakonzervoval, zejména aby se nedostávalo nic do vody z cementu. Dávejte ale pozor pokud máte někde holý polystyren bez nátěru - laksil ho celkem žere tak ať nejste překvapeni a nemáte někde nechtěnou jeskyň :o) Balakryl je dostatečnou ochranou polystyrenu před laksilem. Natřete důkladně každou skulinku včetně vnitřku jeskyní - na to se hodí menší štětec s dlouhou rukojetí.

TIP: Pozor na rozlícené manželky a přítelkyně, protože laksil dost smrdí (na rozdíl od balakrylu). Pokud vlastníte zlou nebo netolerantní ženu, odeberte se raději do garáže nebo dílny. Kdo nemá tuto možnost, musí si to nějak doma zařídit :o)

F

9. Pozadí jsem nalepil akvaristickým lepidlem do akvária. Pozor ať se vám nic nedostane za pozadí. Doporučuji tlustou vrstvou lepidla objet celý kus - nešetřete, když něco přeteče po přitisknutí na sklo tak to setřete špachtlí. Dovnitř plochy pak stačí udělat několik pořádných teček lepidla, které se po přitisknutí přimáčknou. Lepidlo nemusí být po celé ploše, důležitý je obvod, který musí být komplet uzavřený. Dávejte pozor při tlačení pozadí proti sklu ať si pozadí nepoškodíte (může prasknout) !!!

9. Zadní stěnu a část bočních jsem natřel dvakrát černým balarylem. Je to dobré jednak proto aby jeskyně a pukliny kterými je vidět až na sklo byly opravdu černé (opticky to vytvoří dojem hloubky) a také proto aby nebyla vidět zadní neupravená stěna pozadí (můžete namítat že máte akva u zdi, ale pokud rádi děláte věci pořádně tak tu zadní stěnu natřete :o) Na bočnicích je tento druhý důvod již zcela pochopitelný. Opatrně jsem obtáhl tvar pozadí tak, aby byla začerněna jen ta část skla kde je k němu přilepeno pozadí, zbytek jsem nechal nenatřený, abych se nepřipravil o skvělý boční pohled do akvária :o)

10. Napustil jsem akvárium a zde je výsledek - zatím bez osvětlení:

F

TIP: Nemusíte nic proplachovat, stačí jednou napustit a je hotovo. Laksil funguje jako konzervace dokonale a ani balakryl není toxický. Jediné co by se teoreticky mohlo uvolnit je cement, který by vám teoreticky mohl zvedat tvrdost vody. Toho bych se ale také nebál, protože je úplně vespod.

10, Po zařízení akvária a přidání světla vypadá takto - všimněte si jak krásně světlo zvýrazní strukturu a vše je mnohem plastičtější:

Mnoho štěstí při výrobě vašeho vlastního pozadí a nebojte se toho!

Tomáš Vosáhlo aka „ČichavecTom“

http://www.plantagrow.eu

 



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 38x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 08.02.2011 Upraveno: 08.02.2011 Přečteno: 8056x

Schválili: alpaka ***** 30.11.12 • Bob66 ***** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
02.09.2015*****Výměna pískového dna za terramol832x
23.01.2010*****Tvorba akvarijního pozadí6421x
01.08.2008*****Videonávod - Výroba krytu pro mini akvária11079x
06.03.2011*****Živé pozadie z jávskeho machu3087x
28.05.2017*****3D pozadí z extrudovaného polyše a potravinářské barvy Tekryl334x
21.09.2009*****Extralevné a efektní pseudo 3D pozadí za akvárium? Za 30 minut a 60Kč? Ano!9478x
23.08.2009*****Zpátky do ... akvária 2.díl :)1354x
08.10.2007*****Pozadí pro menší akvárka17575x
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35784x
19.07.2014*****Výroba 3D pozadí do akvaterária417x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
21.01.2011*****Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!5394x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/584-vyroba-3d-pozadiskaly-z-polystyrenu-cementu-balakrylu-a-laksilu