Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba pozadia z PU peny - postrehy

 

Články » Výroba pozadia z PU peny - postrehy   Vytisknout tuto stránku 

Výroba pozadia z PU peny - postrehy

Publikováno: 11.06.2009 • Autor: © EMSI • Rubrika: Dekorace

Pri výrobe vlastného 3D pozadia do akvárka som sa inšpiroval návodom od Boban-a (http://www.akvamalawi.com/phpBB/viewtopic.php?t=798).
Počas tvorby som ale narazil na niekoľko problémov, o ktoré by som sa chcel podeliť.

Pri prvom pokuse som si ako základ (podklad pod pozadie) zohnal Lexan o hrúbke 3 mm.
Pozor, materiál Lexan nieje to isté ako plexisklo. Plexisklo nedokážete tak pružne deformovať ako Lexan, a toto bol dôvod prečo som celé pozadie nakoniec vytvoril znova úplne od nuly na skle s hrúbkou 3 mm.
Po vytvrdnutí nanesenej peny sa totiž Lexan v zadnej časti, ktorá mala byť prilepená na zadnú stenu akvária, zdeformoval a nebolo by ho možné prilepiť. Celé to tvorilo niekoľko vlnoviek s výškou cca 2 cm.

Preto som sa rozhodol pre sklo. Na začiatok som ho z oboch strán obrúsil jemným šmirgľom (smirkovým papierom).
Na stranu, kde som nanášal PU penu som nelepil žiadne kúsky skla. Pena drží aj tak dostatočne pevne a jej okraje sú vo finále ešte "prilepené" o okraj skla epoxidovou živicou.

Na sklo s rozmermi 98x48 cm som použil jednu 750ml a jednu 500ml náplň PU peny. Toto množstvo samozrejme závisí od veľkosti a členitosti pozadia.
Po vytvrdnutí peny (cca 24 hodín) odporúčam orezať vytvrdnutú penu do približných tvarov kamenného útesu, alebo iného požadovaného tvaru (napr. veľký amazonský koreň).
Jedno pozadie v staršej nádrži som ponechal v takejto pôvodnej "penovej" úprave a vôbec to nevyzeralo pekne.
Na vyrezanie si treba podľa vkusu a šikovnosti rezervovať cca 2 hodiny a radšej nový ostrý vyrezávací (zalamovací) nôž. S priateľkou nám to trvalo cca 1,5 hodiny.
Počas vyrezávania tvarov odporúčam vytvárať čo najmenej malých (úzkych) otvorov. Epoxidová živica tam s pieskom zatvrdne tak, že príliš malý otovor aj tak zanikne.

Ihneď po orezaní peny do finálnej podoby odporúčam pozadie natrieť prvou vrstvou živice s posypom piesku.
Pri prvom pozadí na Lexane sa mi totiž stala už spomínaná nepríjemná vec s deformáciou. Po vyrezaní požadovaných tvarov som totiž pozadie nechal cca 2 dni len tak pohodené (nemal som čas sa mu venovať). Predpokladám, že ak by som ho hneď natrel, celková plocha by sa spevnila a pena by nezačala deformovať Lexan.

Podľa pôvodného návodu od Boban-a po orezaní pozadia bolo toto ešte "opálené" horkovzdušnou pištoľou, ale podľa mojej skúsenosti to nieje potrebné.
Ak totiž pracujete presne a nevytvárate zbytočné zárezy, alebo nepodarky vo forme trčiacich kúskov, bude bohato stačiť iba jemný šmirgeľ (smirkový papír) na celkové zjemnenie hrán.
Pištoľ použite iba v núdzových prípadoch, a to veľmi opatrne, pretože PU pena je nielen horľavá, ale sa pri dlhšom intenzívnom ohreve zmršťuje a toto môže byť nebezpečné, hlavne pri okrajoch pozadia, kde sa vám vo finále môže stať, že bude chýbať niekoľko centimetrov od okraja nádrže.

Na nanášanie živice som použil obyčajný štetec určený pre laky (bordové špičky štetcov). Kúpil som celú sadu troch štetcov s rôznou šírkou a na veľké časti som použil samozrejme najširší a na štrbiny a priehlbinky ten najužší.
Živice som spotreboval celkovo dve 0,5 kg krabičky, pričom som postupoval nasledovne:

1. Piesok (naplavenina rieky Váh) som mal už popredu asi týždeň vysušený a pripravený spolu s jemným sýtkom. Bolo ho cca 15 kg.
2. Do pripraveného kelímka som si zarobil asi polovicu obsahu krabičky živice (cca 0,25kg) a dôkladne rozmiešal s priloženým tvrdidlom a trochou liehu. Lieh naozaj pomohol udržať živicu v tekutejšom stave a jeho množstvo si musíte pri miešaní určiť sami.
3. Čo najrýchlejšie som ponatieral celú plochu pozadia (98x48 cm), pretože živica by mala po 30 minútach začať tvrdnúť.
4. Pomocou sýtka som začal posýpať jednotlivé časti pozadia, pričom som dal najskôr prednosť priehlbinám a škáram. Piesok odporúčam zatláčať do živice v nejakých pracovných rukaviciach :)
5. Po prvom dôkladnom zasypaní a zatlačení piesku do živice som celé pozadie zasypal zvyškom piesku. Pred tým som si ho rozdelil na tri časti po cca 5 kg.
6. Takto celé pozadie schlo asi 3 hodiny, načo som ho vyniesol von a opatrným otočením som vysypal zostávajúci piesok. Tak to na pozadí zostal iba piesok vtlačený do živice a piesok prilepený na vlhkých miestach.

Pozadie som nechal v kľude a pri izbovej teplote schnúť 48 hodín, načo som zopakoval proces natierana živicou a posypom pieskom znova.
Tentoraz som natrel a posypal už aj bočné steny a vrchnú so spodnou stenou. Živicu som pritom natieral po celej bočnej (a ostatných plochách) ploche tak aby zasahovala aj na tie 3 mm hrúbky skla a spojila tak PU penu so sklom aj po okrajoch.
A znova nasledovalo vysypanie prebytočnej vrstvy piesku a schnutie pri izbovej teplote počas 48 hodín.

Na finálnu vrstvu (otvoril som už druhú krabičku živice) som použil už iba samotnú živicu s tým, že ak bolo ešte niekde vidieť penu, resp. vrstva piesku bola na niektorých malých miestach slabá, prisypal som ešte trocha piesku.
Úplne neočakávane znova to celé schlo pri izbovej teplote a cca 48 hodín :)

Blížime sa k finále.
Po dôkladnom oklepaní zvyškov neprilepeného piesku som podľa spomínaného návodu ostriekal rozpračovačom celé pozadie roztokom octu. Použil som 500 ml nádobku do ktorej som dal 20 % octu a 80 % vody. Celé som to nechal pôsobiť asi 2 hodinky a nasledovalo už len dôkladné osprchovanie a opáchnutie každej škáročky.
Pozadie som nechal vysušiť vonku na čerstvom vzduchu a navečer som ho prilepil transparentným sanitárnym silikónom na zadnú stenu akvária.
Toto som položil na zadnú stenu na podložku a silikón som naniesol iba po okrajoch pozadia (kvôli prípadnému jednoduchému odstráneniu). Na prilepené pozadie som opatrne položil malé vrecká štrku a piesku (kúpené a na dno nádrže). Takto zaťažené pozadie som nechal schnúť do nasledujúceho rána.

Hotovo ...

A môže sa začať s nasypaním štrku, piesku a napustením vody ...

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 11.06.2009 Upraveno: 11.06.2009 Přečteno: 3306x

Schválili: Bob66 *** 02.12.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
12.10.2007*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu45942x
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35784x
28.05.2017*****3D pozadí z extrudovaného polyše a potravinářské barvy Tekryl334x
01.02.2015*****Druhy dekorací59x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x
27.03.2018*****Výroba paludární stěny nad akvárium933x
23.08.2009*****Zpátky do ... akvária 2.díl :)1354x
16.03.2015*****Výroba 3D pozadí z umělého kamene628x
05.11.2007*****Liapor - aneb jak sem pořizoval dno do akvaria3077x
08.10.2007*****Pozadí pro menší akvárka17575x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/275-vyroba-pozadia-z-pu-peny-postrehy