Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu

 

Články » Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu   Vytisknout tuto stránku 

Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu

Publikováno: 12.10.2007 • Autor: © Mikifr0sty • Rubrika: Dekorace

Motivace

Když jsem se rozhodoval, jaké že to vlastně bude moje akvárium, při brouzdání po netu jsem narazil na několik zajímavých webů (mimochodem jedním z nich je i Rybičky.net).

Ale jeden ze zajímavých webů – www.akvamalawi.com - mě motivoval opravdu silně – při pročítání diskuzí a příspěvků akvaristů ve mně dozrálo přesvědčení, že biotop MALAWI je pro mě to pravé ořechové.

Jenže k „Malawíčku“ je (kromě jiného) potřeba i kvalitní 3D pozadí, které alespoň částečně navodí atmosféru biotopu a při kombinaci s vhodnými kameny poskytne rybkám i nějakou tu skrýš navíc (alespoň tak jsem to chtěl já).

A jelikož jsem člověk nemajetný (od povahy „drobný škudlil“), částečně zručný a také jsem již měl „jakous takous“ představu, jak by mělo pozadí vypadat, a komerční pozadí běžně prodávaná v obchodech typu H...bach a Ba...x mě ani kvalitou ani cenou nijak nepřesvědčila, rozhodl jsem se pro nelehkou cestu – cestu vlastnoruční výroby 3D pozadí do akvária.

Nejdříve jsem pročítal mnohé návody, jak která osoba vytvářela to své „pozadíčko“, nakonec se mi jako nejschůdnější a nejméně pracný (a nakonec i nejlevnější) jevil postup Radima Zídka - mimochodem i on sám pozadí podobného typu vyrábí, byť technologii výroby 3D pozadí vylepšil - bližší info na jeho webu.

Ale nyní k návodu (postupu), aneb jak jsem pracoval já:

MATERIÁL:

NÁSTROJE:

A nyní postup samotný:

Veškeré lepení polystyrenu jsem prováděl akvarijním silikonem SOUDAL a PERRENATOR

1.) Nejprve jsem si z desek polystyrenu (PS) vytvořil (vyřezal a slepil) „základní kus“ včetně komory pro techniku za pozadím.

 

F

 

Jelikož jsem již dopředu počítal se způsobem odvodu vody do skleněného filtru (vrtané dno akvária s přepadovou trubkou), naplánoval jsem si otvor pro odvod vody na pravé straně akvária, kde je i provedena komora (v pozadí) pro tuto přepadovou trubku. Do této komory je ideální nainstalovat i ostatní techniku – teploměr, topítko, případně i další doplňkový způsob filtrace – neboť vám pak nebude tato technika nijak hyzdit akvárium. Každopádně doporučuji pořádně měřit – lepší je komoru vyrobit o kapku větší, než abyste tam pak nemohli kvůli pár milimetrům napasovat něco důležitého (jako já).

2.) Po slepení a vytvrdnutí základní desky je již možné popustit uzdu své fantazii a slepujete jednotlivé nepravidelné (třeba i přes sebe) odřezky PS dle svých představ.

 

F

 

Já jsem lepil i tři vrstvy – tím jsem docílil uměle vytvořených prohlubní a jeskyní. Samozřejmě než začnete vyřezávat konečnou podobu jeskyní a reliéfu pozadí do konečné podoby, je nutné, aby celé „nahrubo“ vytvořené pozadí pořádně zatuhlo – já vždy nechal čerstvě lepené spoje vytvrdnout 24 hodin. Je dobré ještě v této fázi výroby zakomponovat do pozadí případné průduchy pro sání vody z akvária do přepadové komory, a podobné „vychytávky“.

 

F

 

3.) Poté, co jste s vyřezáváním u konce, je nutné všechny řezy jemně nahřát hořákem (pistolí) – tvary pozadí se krásně zaoblí a dotvarujete všechny „nepřirozeně rovné“ kusy PS.

 

F

 

4.) Nyní přichází poslední – pro mě nejkrásnější – činnost, která ukáže, jakou máte představivost při vyřezávání reliéfů...

 

F

 

Potírejte polystyren silikonem (je nutné potřít celou plochu, každý záhyb), aby celá plocha polystyrenu byla černá a mohla na sebe přilnout křemičitý písek, kterým ihned posypeme polepenou (natřenou) část pozadí.

 

F

 

Je dobré, když budete postupovat po malých plochách, poněvadž roztírání lepidla je velmi zdlouhavé a pracné a silikon velmi rychle zasychá (v tenké vrstvě se zpevňuje již za několik minut)! Já vždy natíral plochu asi tak 20 x 20 cm a poté jsem tuto plochu zasypával křemičitým pískem.

 

F

 

5.) Jelikož všechny komponenty (materiály), ze kterých je vyráběno toto pozadí, jsou hygienicky nezávadné a ve vodě nerozpustné, je možné bez jakýchkoliv dalších úprav takto zhotovené pozadí vlepit do akvária. Opět doporučuji před napuštěním vody počkat alespoň 24 hodin, než ztuhne silikonový tmel, kterým jsme přilepili pozadí na zadní stěnu akvária.

 

F

 

Závěr

A tím je mnou realizovaný postup výroby PS 3D pozadí pro akvárium u konce. Doufám, že se z tohoto textu alespoň někdo dočte něco nového. A pokud kohokoliv ze čtenářů donutilo čtení tohoto článku k výrobě vlastního pozadí, splnil článek svůj účel a mě tímto těší, že jsem tyto věty „neplodil“ nadarmo :-D !

 

F

 

Dovětek

Jak jsem již zmínil výše – je nutné si dopředu promyslet i další úpravy spojené s vestavbou techniky za pozadí. Tyto aspekty je nutné promýšlet ještě před výrobou pozadí – spíše ještě před výrobou nádrže jako takové... Rozmyslet si způsob odtoku vody do filtru (samozřejmě to závisí na typu filtru, který chcete používat). Ale to už by asi bylo na další článek.

© Mikifrosty



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 18x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 12.10.2007 Upraveno: 12.10.2007 Přečteno: 45943x

Schválili: Bob66 **** 30.11.12 • alpaka *** 10.03.13 • Jarka *** 17.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
01.11.2011*****Výroba břidlicového pozadí1417x
27.12.2012*****Igelitky jako pozadí?2445x
06.03.2011*****Živé pozadie z jávskeho machu3087x
06.01.2011*****Galeje s výběrem vhodného dna4781x
04.08.2012*****Nejjednodušší pozadí do akvária226x
01.11.2015*****Akva-tera 3D pozadia335x
28.05.2017*****3D pozadí z extrudovaného polyše a potravinářské barvy Tekryl334x
05.11.2007*****Liapor - aneb jak sem pořizoval dno do akvaria3077x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x
27.03.2018*****Výroba paludární stěny nad akvárium933x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
10.03.2012*****Výroba zděného stojanu pod akvárium1374x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/492-vyroba-3d-pozadi-z-polystyrenu-a-akvarijniho-silikonu