Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba krytu z lehčeného PVC

 

Články » Výroba krytu z lehčeného PVC   Vytisknout tuto stránku 

Výroba krytu z lehčeného PVC

Publikováno: 29.11.2016 • Autor: © ctibum • Rubrika: Technika

EDIT 27/7/2017 ČERVENĚ

EDIT 20/2/2018 MODŘE

Jelikož jsem zaznamenal vlnu zájmu o svůj kryt, všechny tři zájemce kryt zaujal, dovoluji si zveřejnit postup jeho výroby.

Cílem článku není ani tak zveřejnit přesný plán na výrobu jednoho konkrétního krytu, ale především rozšíření možností výroby krytu o materiál levný, snadno dostupný a hlavně nevyžadující prakticky žádné vybavení. Stačí tužka, pravítko, lámací nůž a vhodné lepidlo, líh na odmaštění povrchu před lepením, případně ještě tavná pistole.

Mně se osvědčila ještě slivovice, ale není pro výrobu nezbytně nutná...

Předesílám tedy, že se jedná o kryt na míru mého akvária a mého LED osvětlení, které jsem si také vyráběl úměrně ke krytu. Nicméně jako inspirace by mohl návod posloužit i ostatním, pokud se přizpůsobí konkrétním podmínkám.

Návod na LED osvětlení záměrně vynechám. Dělal jsem ho sice po dlouhém čerpání informací, převážně na fóru, i jinde, ale potřebné vzdělání nemám, takže rozhodně nebudu nikomu radit, jak si pod skleněnou nádrž s vodou nainstalovat něco na elektřinu... Sorry... Krom toho právě konzultuji svoji instalaci s Rybičkových odborníkem a nemám to úplně ideálně řešené (ale taková tragédie to také není).

Jde víceméně o prototyp, který je v ostrém provozu teprve dva měsíce. Praktické zkušenosti budu případně postupně doplňovat. Uvádím i teoretické úvahy, které mě při a po výrobě napadly a které jsem (zatím) nerealizoval.

Materiál není příliš teplu odolný, takže použití horního krytu s jiným, než LED osvětlením je diskutabilní a nevyzkoušené. Ale v použití na rám krytu nevidím problém pro jakékoli osvětlení.

MATERIÁL

http://www.guttashop.cz/polyvinylchlorid-hobbycolor-3-mm-.7911/

Cituji výrobce viz odkaz:

**********************************************

Polyvinylchlorid Hobbycolor 3 mm
Desky Guttagliss Hobbycolor jsou lehké neprůhledné plastové desky s rovnoměrnou a uzavřenou pěnovou strukturou, díky které mají dobrou odolnost vůči nárazům a poškrábání. PVC desky Guttagliss Hobbycolor disponují i přes svou nízkou hmotnost vysokou vlastní tuhostí a zůstávají stabilní i po rozsáhlém zpracování. PVC desky přinášejí díky svému uzavřenému, hedvábně matnému povrchu optimální možnosti dalšího zpracování. Bez problémů je možný potisk, popis nebo polepení. Dále je možné desky velice snadno zpracovávat s použitím běžného standardního nářadí a nástrojů. Kromě toho je možné desky bez problémů lepit nebo svařovat.
PVC desky Guttagliss Hobbycolor jsou odolné vůči vlhkosti a bobtnání. Ve venkovním prostředí je však materiál použitelný pouze omezeně, protože barvy nejsou trvale UV odolné. Díky nehořlavosti a mnoha dodávaným formátům jsou desky Guttagliss Hobbycolor vhodné i pro výrobu bezpečných a cenově výhodných výplní.
**********************************************

Já desky kupoval v Hornbachu, kde jsou cenově výrazně jinde (černá 150 x 50 za 260,-, na oficiálním webu 409,-).

Na výrobu rámu mi stačila jedna, na kryt bude stačit druhá, menší 100 x 50.

K tomu max 5 ks PVC lišty v řádech pětikorun.

V mém případě se tak celková cena za krám vyšplhala na cca 300,-. Kryt vyjde na zhruba stejnou částku.

Jeden den zabralo řezání a lepení konstrukčních prvků, druhý den, po zaschnutí, pak konečné slepení rámu. Pravda, plánování a vymýšlení zabralo asi dva měsíce, ale tím si jednoduchost výroby nemusíme kazit...

Předpokládám, že firmy, vyrábějící reklamní panely, budou mít tento materiál také k dispozici a určitě by se u nich našla halda nevyužitých zbytků...

 

LEPIDLO

Lepil jsem lepidlem Bison na plasty ( http://www.bison-lepidla.cz/cs/p/bison-plastic-25-ml-8710439038575.html ).

Zkusil jsem tři různá lepidla a tohle drželo ploché spoje prakticky nerozebíratelně a lepené hrany (rohy a rohové výztuhy) sice rozebíratelně, ale při použití síly, která v praxi nenastane.

Každopádně to půjde asi čímkoli na PVC. Doporučuji před lepením vyzkoušet na malých odřezcích.

Nedoporučuji univerzální lepidla, byť jsou i na PVC, to se mi neosvědčilo (vyzkoušel jsem Pattex a UHU).

VÝROBA RÁMU

Vzhledem k tloušťce a struktuře není tuhost dlouhých pásů nic moc, ale...

Rám krytu je v mém případě z pásů 7 cm na výšku a 100 cm a 40 cm na délku. Jelikož se rám nebude sundávat (bude na něm ještě kryt, který se sundávat bude), tak jsem tuhost moc neřešil. Rám se trochu zpevní nalepením různých konstrukčních dorazů a lišt. Pak se rám nasune na akvário a už se s ním nemanipuluje. Po nasunutí se mi obě delší strany uprostřed trošku prohnuly ven, o cca 0,5-1 mm, ale to se teď dá buď ignorovat, nebo použít malý kousek oboustranné kobercovky, případně silikon a rám uprostřed přilepit.

Pokud se nebude rám lepit ke sklu celý, viz níže...

Případně bych udělal bočnice dvojité, s přesahem nejen zvenčí, ale i zevnitř a s mezerou mezi oběma díly odpovídající tloušťce skla. Tzn., že rám by se nasunul na sklo z obou stran, čímž by se vyřešilo i případné stékání vody po skle (viz níže). Tuto variantu bych volil, kdyby mě napadla dřív. Ale pravděpodobně půjde v mém případě dolepit po obvodu několik úchytů, fungujících stejně, jako dvojitá bočnice. Až bude dolepeno, doplním foto.

Samotné provedení rámu jsem přizpůsobil na míru plánovanému LED osvětlení vlastní výroby. Detaily jsou patrné z fotek.

VÝROBA KRYTU

Kryt jsem ještě nevyráběl, ale i na něj dojde, jelikož kočka mi chodí pít vodu z nádrže a je jen otázka času, kdy začne lovit ryby...

Kryt bude ze stejného materiálu a vyztužit se určitě musí. Počítám dvě podélné lišty, buď 2x L profil 10 x 10mm z PVC, přilepené zespoda hranami na desku (vznikne trojúhelník), nebo 2x hliníkový L nebo U profil. Obojí plánuji přilepit tavnou pistolí.
Ještě plánuji vyříznout do krytu podélné, cca 1-2 cm široké otvory zakryté černou PVC tuhou sítí do oken kvůli odvětrání a chlazení LED. Už jsem takhle podobě dělal kryt na "12" krevetárko a fungoval krásně, kryt se zespoda prakticky vůbec nerosil, odpařování přitom bylo minimální a LED pásky se nijak nepřehřívaly.

Jelikož je materiál měkký a jeho povrch náchylný k poškození při neopatrné manipulaci nebo promenádování domácích mazlíčků po krytu, je na zvážení, jestli kryt nevyrobit z materiálu odolnějšího. Já už mám na rámu pár šrámů od kočičích drápů, ale není to do očí bijící tragédie, takže u krytu to řešit nebudu a počkám, jak to v praxi bude vypadat.

Kryt konečně vyroben.

Zakoupena deska 100x50cm, seříznutá na 100x40cm. Ze zbytku a ze zbytků z výroby rámu jsem vyrobil výztuhy. Bylo to sice pracnější, než kdybych použil hliníkové lišty (plastové jsem vyhodnotil jako příliš ohebné), ale rozhodl jsem se použít co dům dal (a ušetřit). I proto, že jsem se rozhodl udělat kryt dvojdílný, takže bych musel kupovat hliníkové lišty čtyři, tzn. cca 200-300,- navíc.

Dvojdílné provedení jsem zvolil pro snadnější manipulaci.

Postup výroby je prakticky stejný, jako u rámu. Naplánovat, nařezat, slepit. Detaily jsou opět patrné z fotek.

Otvory ventilace jsem z vnitřní strany překryl sítí proti hmyzu. Pevnějším provedením, kdy je síť z jednoho kusu (vlákna nejsou propletená), tedy se lépe stříhá, drží tvar a krajní vlákna se nevysunují.

Nezapomněl jsem ani na otvor s krytkou pro krmení. Stejně tak lze udělat (případně dodatečně dodělat) otvor na automatické krmítko, na digitální teploměr vestavěný do krytu, ventilátor pro letní chlazení atp.

Kryt už je nasazený. Zahřívání lišt s LED, rosení krytu a vliv na odpařování vody zatím nemohu posoudit, doplním později. Nicméně zatím výsledek poté, co jsem si odpustil drobné nepřesnosti v řezech, splnil moje očekávání. Samonosná tuhost konstrukce obou dílů je dostatečná. Kočka ještě zátěžovou zkoušku neprovedla, ale cca 0,5cm pod výztuhami jsou hliníkové lišty osvětlení, které v případě přetížení kryt podepřou, takže propad do akvária neočekávám.


DOMYŠLENÉ A NEDOMYŠLENÉ DETAILY

Moc jsem neřešil. Praxe ukázala, že sklo je stejně zacákané a utřít se musí. Až bude na rámu kryt, uvidím, co udělá případná vysrážená voda. Ale jelikož kryt bude v rovině, tak nepředpokládám, že by voda samovolně stékala ke krajům.

Nicméně rám lze "utěsnit" buď již zmíněným přesahem po celém obvodu zevnitř rámu, což já už udělat nemohu, nebo rám natvrdo ke sklu přilepit proužkem oboustranné kobercovky (je tenoučká) a kolem skla to ještě případně zevnitř objet silikonem.

Asi by to rosení šlo vyřešit i jinak, například udělat kryt dvojitý s tím, že vnitřní strana by se udělala do V tak, aby kondenzát stékal a kapal do akvária. Vyřešilo by se tím i vyztužení krytu.

Po cca sedmiměsíčním používáním krytu kočkou jsem se rozhodl kryt nahradit krycími skly a držákem na LED lišty. Tuhost krycích desek je nedostatečná, nepomáhá ani podpora Al profilů osvětlení, což by sice šlo vyřešit dalšími výztuhami z hliníkových profilů, ale rozdrápané větrací síťky, kdy se potvora dobývala k vodě, se mi neustále nahrazovat nechce. Také podrápání desky neustálým cestováním kočky už je za hranou...

Jinak je ale konstrukce bez kočky perfektně funkční...

FOTOGALERIE

Nařezané díly před slepením

F

 

Nalepené konstrukční prvky

F

 

Boční panel s rohovými výztuhami, drážkami pro LED lišty a lištou pro usazení krytu

F

 

Detail boku se zářezy pro hliníkové lišty LED osvětlení

F

 

Doraz usazení rámu na sklo

F

 

PVC lišta pro usazení krytu

F

 

Nasazená lišta osvětlení

F

 

Zkouška před slepením

F

 

Dráty hýr... Plus detail lepení rohu

F

 

Úplně první prototyp na "12" krevetárko vyrobený ze stejného materiálu.

Pod lištami jsou vidět odvětrávací otvory zakryté pevnou sítí proti hmyzu do oken.

F

 

Deska s vyříznutými otvory odvětrání.

F

 

Výztuhy. Výška 1cm, zářezy pro křížení.

F

 

Kompletní kryt s výztuhami a zakrytými otvory.

F

 

Detail zakrytí a vyztužení výztuh.

F

 

Detail křížení výztuh.

F

 

Krmící otvor s krytkou, pod ním úchyt krytu.

F

 

Obě části krytu, 20x100cm každý.

F

 

Výsledek...

F

 

Po sedmi měsících s kočkou...

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 34x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 29.11.2016 Upraveno: 20.02.2018 Přečteno: 1257x

Schválili: NASREDDIN *** 29.11.16 • Jája *** 30.11.16 • afc1886 *** 01.08.17 • romant *** 09.08.17 • Turbínka *** 09.08.17 • ctibum *** 20.02.18 • vaaclav *** 20.02.18 • slavko *** 20.02.18

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
19.03.2013*****Výroba krmítka1194x
25.02.2011*****Utesnenie PET fľaše pre CO21296x
23.04.2010*****Řešení zelené vody pomocí UV Atman 11W a filtru Fluval 4052662x
24.04.2013*****Difuzér vs. atomizér v panoramatické nádrži985x
15.08.2012*****JBL Aqua in-out667x
29.01.2015*****"Pojistný ventil s regulací tlaku k CO2 systému" - Jak na to?595x
07.06.2011*****JBL CristalProfi E1501 greenline2085x
09.11.2011*****Výroba domácího difuzoru CO22084x
26.04.2013*****Zhotovení rozstřikovací rampy k čerpadlu AT 200-203 během 2 minut? Proč ne?1241x
31.03.2012*****UV fitr, CO2 a 3D pozadí - zkušenosti, chyby a omyly852x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
26.02.2017*****Výroba držáku akvanářadí617x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1608-vyroba-krytu-z-lehceneho-pvc