Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvárium pro děti aneb marketingový tah

 

Články » Akvárium pro děti aneb marketingový tah   Vytisknout tuto stránku 

Akvárium pro děti aneb marketingový tah

Publikováno: 16.05.2022 • Autor: © razboravesmirna • Rubrika:

Duhové kamínky místo substrátu, plastové figurky jako náhrada za rostliny, bláznivé pozadí a pro oči bolavé barevné okraje. V horším případě umělohmotná koule nacpaná do útrob plyšového zvířátka, tematicky laděné sety i ubohá „týrátka“ pro bojovnice ve tvaru hradu. Všechno lze koupit on-line, tudíž není nic, co by dnešní mladé generaci vybavené počítači, telefony a tablety bránilo v nevhodném výběru svého prvního akvária. Jak dlouho přežije vymodlená rybička v plyši nelze sice se stoprocentní úspěšností odhadnout, že její život nebude spokojený ani důstojný už bohužel ano.

Přestože má Teddy Tank (kulaté plastové akvárium vložené do plyšového medvídka, pozn.) 3,7 hvězdičky na Amazonu a někteří ho hodnotí kladně jen kvůli tomu, že ho používají jako kasičku na drobné, najdou se i tací, kteří si stěžují na nepraktičnost produktu. „Neplňte nádrž až k okraji, protože se plyšová hlava ponoří do vody a bude mokrá. Ryba má ale méně vody na plavání. Také není jednoduché ryby nakrmit,“ uvedla jedna ze zákaznic. Doplnila, že její pětiletá dcera je sice z nového mazlíčka nadšená, ona by však jako rodič spíš doporučila koupit akvárium a plyšové zvířátko zvlášť. Sebereflexe tedy mamince zřejmě nechybí, co ji ale vedlo k tomu očividně nevhodný výrobek svému dítěti pořídit a naopak ho nepoučit o tom, jak k živým tvorům přistupovat, lze jen těžko hádat. Na Amazonu už výrobek nekoupíte, na stránkách jako Ebay ano.

Mnohem horší je ale Aliexpress, kde se dá sehnat přívěsek pro zlatou rybku a pro omladinu akvárium s držákem na propisky. Kromě toho tam lze zakoupit i litrové akvárium ve tvaru kostek, které láká děti na to, že když si jich koupí víc, budou mít fajnovou stavebnici. A hodnocení vás možná překvapí. Produkt získal pět hvězdiček, tedy plný počet bodů.

V našich zverimexech jsem zatím viděla jen dvě dětská akvária. Desetilitrové akvárium s názvem Pirát, které má modré okraje, dostanete k němu modré kamínky a postavičku piráta a dále SpongeBob akvárium, které se chlubí necelými třemi litry a bojovnicí na přebale. Děti se však chytnou i na maličká bettária nebo klasické koule.

Rodič, který takové věci svému dítěti pořídí si možná řekne, že když se akvárium prodává v regálu obchodu s chovatelskými potřebami, nebude to nic závadného. Takové produkty by přece zverimexy stáhly, myslí si asi. Mnohem horší je ale situace na internetu, kde právě hodnocení bývá tím prvním, po čem se zákazník pídí. Obchody jdou však jen za ziskem, kdy si jsou plně vědomy, že skoro každé dítě touží po vlastním mazlíčkovi. Rybička se tak stala výborným nástrojem pro zaujmutí těch nejmenších zákazníků. Tím, že se s ní dá lehko manipulovat, se nekladou meze fantazii, jak s ní naložit. Přeci jen psa do přívěsku vložíte těžko.

Vrátím se ještě k plyšovému akváriu, kdy před sedmi lety výrobce vydal řadu videí včetně reklam a útočí právě na nejmenší. Jedna z reklam začíná slovy: „Když se polární medvědi živí rybami i medvěd hnědý jí ryby, copak jí asi tento medvídek?“ V záběru je zamyšlená holčička a následuje záběr na akvárium s rybičkou uvnitř. Výrobce se dokonce v této stejné reklamě pokusil zamaskovat očividně nevhodný produkt pro chov živých tvorů a v dalších snímcích ukazuje, jak se dá hračka využít i jinak, například k ukládání dobrot. Když rybička umře, nevadí, medvídek má mnoho dalších využití! No, není to úžasné? Video vidělo téměř 1,4 milionu lidí, komentáře i negativní hodnocení firma takticky skryla.

Nemám nic proti tomu, aby se zvířata kupovala dětem. Za každým dítětem ale musí stát rozumný dospělý, který prokoukne nestydaté praktiky obchodníků a naopak navede svého potomka správným směrem. Zvlášť u akvaristiky by se měl zamyslet nad náročností vytvoření vhodných podmínek pro chov, který je častokrát oříškem i pro ostřílené akvaristy. Zvážit by měl i časovou náročnost, kterou nádrž s rybičkami přináší. Na druhou stranu je to možnost, jak těm nejmenším ukázat, co k tomuto koníčku přivedlo miliony lidí na celém světě.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 9x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.05.2022 Upraveno: 18.05.2022 Přečteno: 254x

Schválili: ctibum ** 19.05.22 • Anthrax ** 19.05.22 • vaclav ** 19.05.22

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
07.03.2011*****Úvaha : Nevhodná nádrž1482x
18.11.2010*****Jak na vířníky1493x
18.05.2020*****Vědci dali rybám CBD, aby zjistili, zda se uvolní196x
11.08.2014*****Jak jsem měnil staré dno za liapor899x
26.02.2010*****Jak fotografovat akvárium - určeno pro začátečníky4528x
09.06.2010*****Příběh mého akvária578x
21.02.2010*****Výpočet ceny elektrickej energie spotrebovanej elektrospotrebičmi v akváriu.2283x
25.11.2022*****Akvaristický kalendář, který musíte mít194x
24.01.2017*****Svět pod hladinou - expozice ve Wellness Hotelu Frymburk25x
16.02.2015*****Plž Faunus ater - ďáblův roh487x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
04.02.2023*****Recenze: nano filtr Eheim MiniUp190x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1945-akvarium-pro-deti-aneb-marketingovy-tah