Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko

 

Články » Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko   Vytisknout tuto stránku 

Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko

Publikováno: 29.04.2013 • Autor: © Jíťa • Rubrika: Začínáme

Vlastně to začalo tím, že mě začala štvát televize. Nejdřív, ještě loni koncem roku, mi přestaly fungovat skoro všechny programy. Musela bych si koupit novou SKYLING kartu. To mě dost namíchlo, protože tenkrát při koupi té první bylo slibováno, že základní programy budou zdarma a navždy. Pak několikrát přelaďovali a zas mi to nešlo. Jelikož jsem "ze staré doby" a navíc technický antitalent, nedokážu si s tím sama poradit. Proklínala jsem tu bednu, že ji vyhodím, odhlásím a na její místo dám akvárium, tam je aspoň na co koukat. Ta myšlenka už mě neopustila, i když mi později můj vnuk tu telku srovnal. Zatím tedy zůstala doma, třebaže na ni koukám jen občas.

Vzpomínala jsem, jak kdysi bylo doma akvárko, nejdřív 40 l, později 165, a jak to bylo pěkný. Několikrát jsme se stěhovali, a nakonec ho zrušili a dali pryč se vším všudy. To byly ještě nádrže s železným rámem.

Nemám v domečku místa nazbyt, a tak jsem si řekla, že to zkusím nejdřív s malým, tak asi 20 l. Vyhodila jsem ze stolu od počítače nevyužitou tiskárnu a bylo místo. Mrkla jsem na Aukro na "akvaristiku", abych byla v obraze, co a zač se nabízí. Tam mě zaujaly krevetky - co to je ? Tak jsem se začala pídit ve vyhledávači a našla o jejich chovu krásný článek. Bylo rozhodnuto, budou Šerynky. Od té doby jsem se začala akvaristicky vzdělávat. V místní knihovně měli několik knížek s touto tématikou a taky jsem objevila Rybičky net. Paráda. Hned jsem začala pročítat články a diskuze s radami pro začátečníky a v atlase rostlin hledat ty nejvhodnější z těch, co se mi nejvíc líbily. Nejdřív jsem objednala akvárium, set s víkem, osvětlením, s topítkem a filtrem a pak rostliny. Taky materiál na dno a vzpomínala, jak jsme to dělali dřív. Prostě někde u stavby nabrali z navezené hromady písku, v kýblu proprali a šup s tím do akvárka. Teď jsem dala na rady zkušenějších a objednala Staré dno od Rataje a k tomu i Nové dno. Rostlinky jsem vybírala dlouho a nakonec 4 druhy objednala na aukru. Byly 3 dny na cestě, ale vzorně zaopatřené, počasí taky tak akorát, takže nakonec dorazily v pořádku. Doma už týden plavala v malinký elementce ceratophyla /růžkatec/, která mi přišla jen tak v pytlíku a bublinkové obálce, nevěřila jsem očím, když jsem ji rozbalila, byla úplně v pořádku. Teď se tedy dočkala svého konečného místa a s ní i ostatní. Umístěn byl i kořen a pár kamenů vytvořilo prolézací jeskyňku pro krevetky. Rostlinky byly po dlouhém cestování zřejmě natěšený na zasazení víc než já. Začaly růst jako z vody a taky z vody ven, za 2 dny jsem musela krátit 2 druhy, vršky jsem zasadila vedle. Voda se usadila a úplně zprůzračněla asi 3. den, jen byla malinko zabarvená od kořenu, i když byl vyvařený. Ještě jsem si dojela do nedalekého města k akvaristovi pro trhutku /taky na inzerát/ a dostala k ní jednu hnědovku a monosolenium. Z toho jsem měla radost, vím, že krevetkám se bude líbit. Jen se mi trochu polámalo. Zabydlelo se v pravém předním rohu u jeskyňky a hnědula je volně přiniťovaná na kamenu za ní.

To je krása, nemůžu se vynadívat, objevuju 3 minišnečky, první živočichové tady, jistě přinesení s některou rostlinkou. Nekrmím je, akvárko je blízko okna, aby pro další obyvatele byla připravena pastva, až přijdou. Šnečkové utěšeně rostou a už je vidět, že dva mají ulitu špičatou a jeden kulatou, zatím asi 2 - 3 mm. A bude jich zřejmě víc, asi bylo někde i pár vajíček. Napočítala jsem asi 7 malinkých teček, menší než špendlíková hlavička.

Řasa se tvoří nějak divoce, už jsem namotávala dlouhé zelené "vlasy", někde už dělaly pavučinku. Mezitím vybírám zde z atlasu vhodné malinké rybičky. Nejspíš asi malé živorodky, ale paví oka už ne, nelíbí se mi dnešní přešlechtěné formy a taky vím, že budou všechno, jen ne ty odolné a nenáročné jako kdysi. Koukala jsem, řasa začala mořit i monosolenium, krátká hustá, zelená. S touhle křehkou rostlinou toho moc nenadělám, šneků je málo a jsou malí, asi přivezu ty krevetky o něco dřív, jestli se jim podaří to trochu obrat. Jinak vodu jsem měnila nejdřív jednou týdně a teď  dvakrát vždy 5 l z těch asi 20, co tam je.

Rybičky jsou vybraný, ještě je sehnat. Chci buď živorodku trpasličí a když neseženu, tak endlerky, pokud možno přírodní nešechtěné, aby rostlinky měly hnojivo. Zjišťuju, že nemám škrabku na řasy a odkalovač, budu muset koncem týdne do akvaristiky v Chrudimi. Aspoň se podívám, co mají za ryby, a koupím ještě další druhy krmení.

Stejně ale: Mám těch rostlin docela dost a až se rozrostou... No začínám uvažovat ještě o jednom větším, asi 70 cm, ale to až časem. A taky vymyslet, kam s ním.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 29.04.2013 Upraveno: 29.04.2013 Přečteno: 70x

Schválili: romant * 29.04.13 • Danila * 29.04.13 • alpaka * 30.04.13 • Bob66 * 07.05.13 • Jája *** 22.01.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
11.09.2012*****Co ano a co ne při nakupování ryb565x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1138x
10.11.2018*****Výstava Exotika v Lysé nad Labem 2018 - druhá část225x
07.06.2012*****Akvaristika, aneb dílo začátečníka1377x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4864x
08.12.2013*****Jak začít s akvaristikou15328x
14.10.2014*****Moje nedělní odpoledne (pro začínající akvaristy)1093x
20.04.2023*****Jak jsem se rozhodl začít4x
03.06.2006*****Zakládáme akvárium krok za krokem99656x
08.03.2012*****Moje anabáze368x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1217-jak-clovek-muze-dojit-k-myslence-na-akvarko