Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 78 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2013 16:24 Muž rudolf [4681] Re: lhajek
OT: To je zajímavé, že všechny tři citované odkazy hovoří o PMDD jako o hnojivu, nikoli jako o metodě ;-) Opravdu to není metoda, ale hnojivo, které ale může mít podle konkrétního výrobce trochu odlišné složení :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:27 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Nevim od kud jsi, nemas uvedeno, ale kdybys to napsal, tak se treba nekdo v okoli najde, kdo vi kam si zajit ;-) .

EDIT: A nebo Ti treba aspon trosku odlije na vyzkouseni, ci prenecha z vlastnich zasob.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:23 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Děkuji za cenné rady. Možná se stihnu zastavit ve zverimexu ještě dneska, tak snad něco budou mít. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:18 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Poor Man's Dosing Drops
Ze by davkovani kapek chudakem? smich

Ale vetsinou se spis uvadi
Poor Man's Dupla Drops
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:05 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lhajek
Osobne bych zabijel, kdyz nekdo rekne, ze ma doma Internet. Ma tak maximalne pripojeni k nemu, ale tezko se mi povede, aby to lide rikali tak slozite.

Jezne ja byt totalni vul nechci, takze to beru a budu se o tom napriste vyjadrovat jako o metode PMDD.

EDIT: Kdyz jsme to nacali, je tedy spravne: "Koupit baleni chemikalii pro metodu PMDD"? Je to trosku dlouhe, jak bys to nazval lepe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 15:00 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Designer
Prosím nepiš o PMDD jako o hnojivu. Aspoň mě to z toho tak připadá.
PMDD je metoda hnojení, takže i slovní spojení "koupit PMDD" je nesmysl. Kdo kdy z nás za to aby se dozvěděl jak ta metoda funguje zaplatil?
Jinak něco o metodě hnojení PMDD třeba zde:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
pmdd.mrp-cz.com/…
pmdd-hnojivo.cz/…

Pokud tomu echináči něco chybí tak bych to řešil hnojivem do dna a s hnojením do vodního sloupce bych se nezabýval když zbytek prý roste bez problémů. Krom jílových kuliček lze použít do dna i Substral Osmocote v želatinových tobolkách.

A osobně hnojivo přidávám jednou týdně po výměně vody a rozdíl proti hnojení každý den jsem žádný nezaznamenal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 14:27 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Prvni co udelej, pod Echinodorus a korenici rostliny si dej jilove hnojivove kulicky. Jednu pod velkou rostlinu. www.akvarista.cz/…
Muzes koupit i jilove kulicky s PMDD. Vem co nejsaz koupis, funguje to stejne.

Merit prakticky nemusis vlastne nic, protoze Ty menis tydne (jak jsi napsal) 50-70% vody. Tim padem muzes klidne zacit rovnou s PMDD, zpocatku radeji opatrne, a kdyby se neco hromadilo, srovna se to temi vymenami vody. Co by se Ti mohlo hodit, je test na NO3, abys vedel, jestli je ho dost a take Ti muze rict, ze je ho v akvariu moc a mel bys pritlacit s vymenami vody. Ja ted test koupil na burze za 40Kc, bezne je od 100Kc, lepsi testy az par set Kc.

PMDD koupis jako pytliky chemikalii zabalene spolecne v jednom pytliku.
www.akvarista.cz/…
Ale dnes uz to muzes obcas koupit i v kamenne prodejne, treba ja PMDD koupil v ZOO Branik, ted na burze, proste da se ledaskde, je to pomerne rozsirena vec.

Nedodava se k tomu bezne dusik (v podobe KNO3) a fosfor (jako KH2PO4), dodavaji se vetsinou zvlast, protoze tech ma vetsina akvarii dost. Pokud je potrebujes, nebo chces kdyby nahodou, prikoupis je zvlast. Ty chemikalie se rozpusti ve vode (u vsech co jsem mel, byl navod v sacku pribalen). Idealni stav je rozpustit si zakladni chemikalie PMDD v jedne lahvi a az budes potrebovat (pokud), rozpustit si KNO3 a KH2PO4 jeste zvlast ve dvou dalsich lahvich. Ale nejspis je ani nebudes rozpoustet a schovas do skrine co kdyby... (za ty prachy at si to klidne lezi)

Kolik davat kazde rano, najdes doporuceno v navodu (rozsah od do), stejne jako v jakem mnozstvi vody rozpustit (uz jsem mel 2 ruzne balena PMDD, v ruznem mnozstvi). Zacni pak hnojit minimem, protoze Ty s rostlinami jak pises nejaky extra problem nemas, a pak za tyden az 14 dni uvidis (jak u ktere rostliny, rostou a reaguji ruzne rychle), jak to funguje. Pochopitelne rychlerostouci zareaguji uz za par dni, a pochopitelne na novych prirustcich, rostliny na rozdil od zivocichu neregeneruji poskozene casti, dorustaji jim cele nove (treba listy).

Muzes si nakoupit chemikalie i zvlast, ale za ty penize se vetsine lidi nevyplati nic jineho, nez koupit pripravene pytliky. Je to otazka 40 az 70Kc za baleni.

A ze je otrava kazdy den hnojit? Ja uz to povazuji za ritual a rikam si, ze jsem kazdy den pro sve akvarko udelal aspon to minimum. Jen kdyz pojedes na dovolenou, nikomu z neakvaristu to nesveruj. Nech to klidne 14dni bez hnojeni, je to lepsi (a zdrave rostliny to zvladnou), nez kdyz Ti to nekdo "vylepsi" (treba blbe cte cos mu napsal na papir a leje 10x tolik, nebo Te poslouchal jednim uchem) a hnoji a hnoji, kdyz vubec nepozna, ze se neco divneho deje.

PMDD je paradni a levna vec. Vis co do akvaria lejes a vis i kolik, coz u nekterych komercnich hnojiv v hezkych lahvickach nevis ani nahodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 13:44 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Díky za rady. Nic takové jsem tam nedal, to ses dočetl správně, hnojení nechává pouze na rybách, o kytky se nijak zvlášť nestarám. Všechny ostatní kytky prosperují dobře, rostou doslova jak z vody. Jestli mám hodně světla, tak dlouhodobě bych řekl, že určitě ne, protože svítím pouze jednou 25W bodovkou. Normální žárovka, proto je taky možný, že se ti ta Cabomba zdá na fotkách trochu nažloutlá, těžko říct. Pouze z krátkodobého hlediska je možné, že tam opravdu přemíru světla mám, protože od pátku (26. 7.) tam mám výjimečně místo 25W žárovky 40W žárovku, jinou jsem v ten pátek nesehnal. To ale napravím, každopádně problém s tím Echinodorem jsem měl už předtím.

Co se týká té přemíry péče, tak si nemyslím, že bych se staral až moc. Jednou za 7-10 dní měním 50-70% vody, čistím stěny akvária, vysávám nečistoty a třeba odpadlé kousky rostlin atd. Více mám v deníku, kam píšu všechno, co v akváriu dělám, abych měl přehled. Teď v těch vedrech kromě této údržby každý den doplňuju do akvária studenou čerstvou vodu, cca 1-2 litry denně. Tu vodu nevyměňuji, pouze doplňuji to, co se vypaří, mám tam chlazení, tak se vypařuje hodně. Přidal jsem dnes další fotky do prezentace, fotil jsem rostliny, aby bylo vidět, jak to s nimi vypadá. Kromě toho Echinodoru se daří opravdu všem, všechny se rozmnožují a nové odstřižky rostou rychle, například Egeria Densa, kterou jsem odstřihnul 10. 7., mi vyrostla za těch 20 dní z 5 cm na 24 cm. Včera jsem přidával fotky rostlin, které jsem odstřihnul a zasadil včera, je tam lépe vidět barva rostlin, protože jsou vytažené z akvária a jsou osvětleny bílou zářivkou.

Nikdy jsem akvárium nehnojil, nemám s tím žádnou zkušenost. Stejně tak jsem si nikdy nezjišťoval obsah různých látek ve vodě. I když se ostatním rostlinám daří, rozumím, že ten Echinodorus je třeba náročnější nebo vyžaduje o něco více některých látek. Můžeš mi (nebo někdo jiný) tedy poradit, jaké hnojivo a které testy na jaké látky bych si měl koupit? Nebo se dá hnojivo i lehce vyrobit? A taky jak hnojit? Nevím o tom prakticky nic. Nevyžadoval jsem nutné přihnojovat, když se všem ostatním rostlinám daří dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 13:14 amrtin Re: lhajek
No,je mě jasný že i ze vzduchu se může udělat,ale to "trochu déle" může trvat opravdu hoooodně dlouho.Lepší je to naočkovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 09:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
BTW, dals pod Echinodorus jilovou hnojivovou kulicku? Jestli ne, a ani nic jineho, tak to udelej.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 09:29 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Hele, dobry to uplne neni. Ty listy, ktere maji cerveny stred, nejsou emerzni, tohle je typicky submerzni list, protoze ma cerne vzory, to emerzni listy nemaji. List je dole pruhledny, odchazi dole u ruzice, emerzni listi ale ohniva nejprve od okraju listu tak, ze hnedne. Ta cervena by rikala, ze je hodne svetla, coz potvrzuje i zacatek vyskytu zelene rasy. Zaroven je videt na Cabombe, ze me nektere listky do zluta, to zdrava nema, je bud tmave zelena (pri mene svetle), nebo svezeji zelena pri vice. Echinodorus nema zadne nove listky ve stredu listove koruny. Nedari se mu, po mesici by mel vypadat jinak. Neco Ti v jeho vyzive chybi.

V prezentaci pises, ze nehnojis a o vsechno se postaraji ryby. A tohle vypada na nedostatek dusiku, coz je divne... Ze by premira pece? No a ver mi, o draslik se ryby nepostaraji, neni ani ve vodovodni vode, neni ho kde brat. Myslim, ze dozral cas zmerit NO3 a zacit hnojit PMDD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   30.07.2013 08:50 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: amrtin
amrtin napsal: A z čeho by se ta řasa jako měla udělat-ze vzduchu? :-D
ANO, akorát to trvá trochu déle. Není na tom nic k smíchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 01:27 amrtin Re: MarekP
A z čeho by se ta řasa jako měla udělat-ze vzduchu? :-D To se musí naočkovat,tzn.někde v akvárku vzít kousek řasy a tu dát do sklenice s vodou na slunko.Ideál je jí trochu přihnojit:Já mám na okně (uvnitř) plastovou 1l nádobu od zmrzliny,v ní kousek řasy,přidal jsem kapku PMFE,kapku PMDD,dolívám vodu a za týden byla víc než dvojnásobná.Po kouskách jí dávám krevetkám-ty si šmakujou ano :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 23:42 Martin71 Re: MarekP
Emerzní list? A když jsi tu kytku kupoval tak věřím že byla atraktivní proto si ji zřejmě i kupoval byla velká co? Měla velké listy a měla jich hodně. Ano, byla pěstována emerzně to znamená nad vodou teď je u tebe, ale pod vodou je submerzní shazuje ty listy které měla v pěstírně nad vodou aby byla velká a atraktivní rychle rostla a mohla se rychle dostat k zákaznikům jako jsi ty. A ty si ji koupil to je celé. Nehledej v tom problém shodí staré emerzní listy a pokud se o ní budeš dobře starat dáš ji světlo pár živin poroste jak blázen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 23:01 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Martin71
Jo a ta fotka je pořízena dneska při údržbě, proto to vypadá tak blbě. Jinak je vysoká cca 25-30 cm. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 22:55 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Martin71
Ten Echinodorus je v akváriu od 21. 6., takže cca měsíc. A je to možný, že se zbavuje akorát emerzních listů, to jsem si neuvědomil. Díky. Hlavně, že nic nenasvědčuje nějakému většímu problému. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 22:52 Muž MarekP [812] - MalawiRe: romant
Díky, i když ani to mě netěší, tak jsem rád, že to není (nejspíš) nějaká nemoc. Dneska jsem dělal údržbu a všiml jsem si, že na stěnách akvária se mi začala dělat zelená řasa. Hodně malý a skoro neviditelný povlak. Snad jim budou stačit tyhle řasy teda. Teď jsem si uvědomil, že je dost pravděpodobné, když ta řasa je na skle, tak je možná i na tom Echinodoru a to může být důvod, proč ty 2 Ancíky tak láká. hmm A to jim dávám každý den buď tablety, které obsahují mj. řasu, nebo tablety se spirulinou. Občas jim dávám okurek a taky jsem zkusil i listy pampelišky. Na všechno lezou, ale asi prostě potřebujou ten Echinodorus :-|

Ještě se zeptám na jednu věc, která s tím nesouvisí. Před nedávnem v nějakém diskusním fóru jsi radil jako potravu pro Ancíky řasu, která se dá vypěstovat tím, že se prostě nalije voda do zavařovačky a nechá se na slunku. Protože jsem to ještě nezkoušel a vyzkoušet jsem to chtěl, tak jsem 19. července dal vodu do dvou 0,5 litrových zavařovaček a dal jsem to na terasu, kde máme denně přímý svit slunce. Jednu jsem zakryl vrškem, druhou ne. Dneska jsem se na to díval a kromě toho, že v té nezakryté zavařovačce už žádná voda není, protože se vypařila, tak ani ve druhé se žádná řasa netvoří, i když ta je pořád plná vody. Posledních těch 10 dnů svítilo slunce a vedro bylo furt. Jak dlouho to tak může trvat, než se ta řasa vytvoří? Nebo máme nějakou divnou vodu ve vodovodu? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 22:50 Martin71 Re: MarekP
Není to zrovna bohatě vzrostlá rostlina už podle fotky jak je běžné u tohoto druhu pěstovaného submerzně pod vodou po mnoho let a generací akvaristů. Odhaduji podle prezentace a fotek že je to čerstvě nebo nedávno zasazená rostlina, která zřejmě schazuje svoje emerzní listy nic víc nic miň.. Pokud by se do listu pustil ancistrus byl by list rostliny komplet bez pletiva. Tady postačí trochu světla a mikroživiny jde o opravdu nenáročnou kytku která se spokojí s naprostým minimem. Všeobecným základem provozu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 22:23 R Muž romant [27987] Re: MarekP
Podezříval bych toho ancáka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 22:19 Muž MarekP [812] - MalawiRe: MarekP
Ještě doplním, že všem ostatním rostlinám v akváriu se daří až nad míru dobře.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 22:16 Muž MarekP [812] - MalawiRe: MarekP
Fotka k příspěvku Reaguju záměrně na svůj předchozí příspěvek z 18. 7., ve kterém je odkaz na fotografii Echinodoru Amazonicus, bohužel nikdo nereagoval. Místo postiženého jednoho listu jsou už postižené listy tři. Přikládám sem další fotku pro porovnání, vidět jsou zdravé a dva postižené listy. Nevíte, co to je a co to může způsobovat?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 18:04 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: Designer
Jo ty hodnoty jsem si vypočítal na tom kalkulátoru, a chemikálie mám namíchané každou zvlášť aby se dalo líp experimentovat :) ... a dávkuju přesně podle článku www.rostlinna-akvaria.cz/… , jen jsem ubral to K kvůli plevuňce a úplně vynechal Mg kvůli tvrdé vodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 17:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
Ze je draslik v KNO3 i v KH2PO4, o tom to K ve vzorci celkem dobre informuje, ale tak nejak jsem predpokladal, ze ty uvedene mg/l jsou uz prepocet jednotlivych prvku a ne hmotnost pridavanych chemikalii na litr.

EDIT: Kolik procent ktereho prvku je v jake sloucenine neni treba pocitat, staci jen chemicky vzorec napsat sem: pse.merck.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 17:43 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Ganjamir
Nevím, čím to měříš ale 10 mg/l NO3 není zrovna moc, za optimum bych považoval dvou až tří násobek. Těch tvých 10 mg/l nebo dokonce i méně ti za týden rostliny dokážou sešrotovat k nule. Draslík obsahuje velké množství KNO3 i PO4. Jak tu někdo napsal, hnojení můžeš flákat, ale NO3 ne. I když tvoje voda ho obsahuje dost (30mg/l) a ještě přidáváš tak sám podle měření zjišťuješ, že ti NO3 klesá. Takže bych trochu přitlačil, aby ses nepohyboval okolo nuly. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.07.2013 17:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Ganjamir
Kdyz dopadne sklenice nejak moc dobre, prohodis ji misto s akvarkem :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 17:25 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: Designer
To máš pravdu selskej rozum vítězí :-D ... zkusím to tak udělat za zkoušku nic nedám, ale hned mě napadá jestli nezačne rostlina první reagovat na změnu Co2 a intenzitu osvětlení a v druhé řadě až na změnu hnojiva ... zkusím napustit alespoň jednu sklenku a uvidím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 17:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Ganjamir
Nemusis cekat. Rostlinku nemas jen jednu, tak bys mohl klidne udelat i 3 sklenice, a do kazde pridat neco jineho. Do akvarka to co se Ti zda nejpravdepodobnejsi, do sklenic co se zda mene pravdepodobne. No a pak uvidis, co to bylo i kdyby ses v akvarku netrefil. Mam na balkone trosku okrehku v pruhlednem plastovem kelimku. Dostal akvarijni vodu s kapkou PMDD bez fosforu a dusiku. Uz je tam vic nez tyden, ma slunicko, a prakticky se nehnul (coz je u nej na povazenou, jinak se mnozi jak sileny). Vysledek? V malem akvarku nejspis nemam dusik, coz se pri jeho nepridavani a "podrybneni" da celkem cekat.

Clovek muze bejt blbej (ja o tom neco musim vedet :) ), ale musi si umet pomoct, treba i vylozene sedlackou metodou ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 17:00 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: vaaclav
Dusičnany měřím často a poslední dobou jich tam mám kolem 10mg/l takže málo určitě ne, a plantexu se mi zdá dávám taky dost ale možná se pletu ... mám 10g v 500ml a dávkuju 1,5ml na den (aby to vyšlo na těch 0,5mg/l železa za týden), spíš to bude tím K nebo Mg ... ale co jsem četl tak průhledné listy jsou nedostatkem železa, tak už nevím čemu věřit , udělám to tak jak jsem psal nahoře a uvidím časem ... chce to asi trochu ozkoušet jak budou rostliny reagovat a doufat že to nepo**** úplně :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 16:53 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: Designer
No vidíš to mě vůbec nenapadlo takhle experimentovat externě :-D ale aby za týden už nebylo pozdě hmm ... zdá se mi že to akva mám teď celé nějak rozhozené, přemnožený lasturnatky, kytky stagnujou, mladý crystalky po smrti hmm ... začnu častěji měnit vodu a týdně přidávat o 2mg/l draslíku víc a uvidím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 16:52 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Ganjamir
Já bych řekl že draslíkem to rozhodně nebude protože toho tam máš nejvíce. Přidal bych plantex a změřil dusičnany jestli jich není málo. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 16:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Ganjamir
Ted je venku teplo, soupni kus do flasky na balkon/okno, pridej vodu z akvarka po prihnojeni a neco pridej. Za tyden uvidis co se zmenilo a nemusis si tim rozhasit cele akvarko ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 16:35 Žena vendy [27] - Cichlidy – šípatka šídlatá
Ahoj nevím kam s touto rostlinou do jakého fóra psát
Dostala jsem ji z akva daha jako rostlinku do popředí na koberec. Rostlinku mám chvíli a už se strašně "rozjela" do výšky, můžu ji přistřihnout? Nebo ji potom ty listy uhnijí? vysokých rostlinek mám dost chtěla jsem ji jako kobereček, poraďte prosím jak na ni. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 16:13 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: Designer
Zkusím to vyfotit líp, už to tam mám nějakou dobu ale teď se to teprve rozjelo, je pravda že to pořádně začalo když jsem začal omezovat draslík kvůli plevuňce která rostla dost deformovaná ... jinak jsou to jako by průhledné fleky a to jsem si myslel že by mohlo být železem, a nebo mě napadá že nepřidávám vůbec Mg protože mám tvrdou vodu tak jestli tím to není ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 15:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Ganjamir
Je to ostrihane, takze moc nevidim nove listy. Mne to pripada stejne, jako kdyz mi odchazela Ludwigia repens, ktere chybel draslik a po dodani bylo nove listi zase jak ma byt. Kdyz to i vezmes logicky, draslik v akvariu vetsinou moc neni kde vzit (kdyz jej nepridas), a vodovodni vodou si nepomuzes, tam temer neni. Pritom jde o zakladni prvek pro vyzivu rostlin (NPK), takze kdybych na se na to dival ve svem akvariu, pridal bych po zazitcich z minulosti siran draselny (jeden z balicku v PMDD), kterym predpokladam stejne pridavas draslik ktery uvadis, takze jen bych davku navysil a cekal, co to udela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 17:24 Muž Ganjamir [87] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Zdravim, netušíte někdo čeho by to mohl být nedostatek nebo přebytek živin ??? Hnojím podle pps takže asi nedostatek, je to na všech novejch listech hmm ... týdně dávkuju:
dusičnany - 7 mg/l
fosforečnany (PO4) - 0,7 mg/l
draslík - 7 mg/l
železo - 0,5 mg/l (plantex csm)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.07.2013 19:23 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: optimas
Pogostemon Helferi potrebuje nejaky cas,nez zacne rust. Prvne,po presazeni,vrha sve sily do tvorby korenu,az po nejake dobe zacne rust! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 19:10 Muž Robo [45] Re: romant
Člověku je to až líto když vidí jak mu ten pogostemonek krásně rostl a teď chřadne snad se to brzy spraví. Sessiliflora už pustila nové odnože. Tak snad se chytí i on
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.07.2013 18:48 R Muž romant [27987] Re: optimas
Odvážit se po 5 dnech provozu akvária k nějakýmu soudu, to by byl velmi smělý prognostický počin. V těchto případech je nejlepší vsadit na spojence akvaristy a tím je čas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 18:40 Muž Robo [45]
Založil jsem nové akva 112 lit. 2x18W T8 a když jsem přesadil ze zaběhlého mini 30 pogostemona helferi a HC "cuba" tak listy těchto rostlinek začaly jakoby uhnívat nebo spíš jsou takové nešedlé a vytvořil se na nich nějaký povlak. V miničku pogostemonek rostl nádherně tady se mu nějak nechce i když foukám CO2. Akva mám založené teprve 5. den a pod štěrkem mám vyživný substrát DeponitMix od Dennerle. Myslíte že se ještě tyhle rostlinky rozjedou nebo jdou do kytek :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 14:42 R Muž romant [27987] Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal:...zase ale na druhou stranu pridani svetla bez dodavani uhliku,dostatecneho pohybu vody,vice rostlin atd.muze vest k vzniku ras a apod. :-) To je přesně ten důvod, proč jsem po sedlácku doporučil jenom si pohrát s rozmístěním těch kytek pod stávajícím světlem. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.07.2013 14:05 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Edit
Kazda rostlina potrebuje jinak intenzivni osvetleni aby zacala cervenat(spolu z zivinama)ty tam mas asi 2-39W ted nevim jestli NO nebo HO a to na cervene rostliny nemusi byt dotacujici(v 250L),zase ale na druhou stranu pridani svetla bez dodavani uhliku,dostatecneho pohybu vody,vice rostlin atd.muze vest k vzniku ras a apod. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 13:57 Muž kortezhugo [983] Re: lhajek
Fotka k příspěvku No ak je nízka hodnota NO3 a dostatok K+PO4 a Fe(aj celkovo mikroprvkov) tak sú rastliny "červenšie".
Niektoré rastliny sa na "toto" dajú aj využiť napr. Bacopa Caroliniana.Pridaním 5mg/l KNO3 "ozelenie".A ked je už velmo červená - opadávajú spodné listy z nedostatku NO3.Tak sa snažím držať niekde v strede.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 11:21 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Edit
No nejsem si jist jestli jou 2xT5 trubice dost na to akva. Pokud nemůžeš přidat další trubici, tak zkusit dát světlo níž k hladině, případně přidat kvalitní reflektory.

Jinak červené zbarvení rostlin není jenom o množství světla (ikdyž to je dost důležité). V řadě případů hrají svou roly i živiny. Některé rostliny chtějí více NO3, jiné méně apod. Bohužel přímo vyzkoušené to nemám, ale kdysi jsem o tom nějaké info sháněl a na takovéto informace jsem narazil. Třeba to upřesní někdo daleko zkušenější v tomto směru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 09:50 Žena EditHa [91] - TetryRe: romant
Odsunula jsem rostliny od sebe a některé přesadila do střední části a uvidím rozdíl.Díky za radu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 09:45 R Muž romant [27987] Re: Edit
Je to tom světle, co nejvíce od sebe a co nejvíce tam kde zářivka svítí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 09:32 Žena EditHa [91] - TetryRe: Kamilstrom
Co bych měla změnit, aby byla rostlina (Ludwigia repens) více červená? Akvárium mám prosvíceno 2x T5 zářivkami. A nízké Echyn. mám zbarvené červeně. Původně jsem myslela jestli to není hnojivem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.07.2013 05:41 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Edit
Dostatkem svetla u hladiny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2013 23:54 Žena EditHa [91] - Tetry – zbarvení
Moje Ludwigia repens je červená jen na vršcích čím je to způsobeno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 21:04 Muž acik [416] – Re: vaaclav
muze byt jen jediny duvod? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 20:18 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
To je sice hezký postřech ale proč tedy evidentně chcípá? :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [78] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369?od=3851