Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 00:23 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: rriki
Mimo jiné,Státní veterinární ústav provádí kompletní diagnostickou analýzu ryb,určených pro konzumaci v potravinářství,jedná se i o chlazené,zamrazené,nebo jiným způsobem ošetřené vzorky,proti rozkladu tkání. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2016 23:53 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Motýl
Máš pravdu,v rybí omáčce vzniklé při fermentací ryb,se parazitů nedopitváš.K vyšetření jsou vhodné vzorky usmrcených,nebo uhynulých ryb,bez posmrtnému rozkladu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2016 22:22 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Tojsouvěci
Já se omlouvám nnějak jse to tady přecenil a předpokládal jsem že je to jasný ,jak píše motýl,opravuju.Vyšetřují se ryby dodané živé a těsně před vyšetřením se usmrtí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2016 17:02 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: Tojsouvěci
jo jo, pitvá se mrtvá ryba, jelikož ji před pitvou usmrtíš, nebo máš štěstí, že ti zrovna před očima lekne, ale na zdechlině už se ničeho nedopitváš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.05.2016 15:16 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: rriki
Fotka k příspěvku Na živých rybách se dají určit povrchoví parazité,provést vyšetření kožních stěrů a rozbor výkalů,ale komplexní diagnostika onemocnění, není bez pitevního (patologického) vyšetření tkání na přítomnost parazitů možná. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2016 01:42 Muž rriki [818] - CichlidyRe: RiMr
Vyšetřují se pouze živé ryby a ne uhynulé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2016 12:25 Muž RiMr [3]
Parametry vody, ty co jsem schopen změřit doma, jsou v normě. No2 nic, No3 20-30, Ph 6,6 (míchám vodu z osmózy a vodovodu), dkh cca 3. Krmení Sera Discus, 2x týdně mražené pro Discuse.
Jediná změna v poslední době bylo překrmení po kterém se mi rozjely ploštěnky. Na ty jsem nasadil No planaria dle návodu. Na druhý a třetí den velká výměna vody (přes půlku) s doplněním no planaria. OD té doby měním vodu skoro každý den, tak 1/3.
DO vody přidávám jen Torben a hnojivo od Profilplants - Complete a tekutý uhlík, dle návodu, spíš míň - ale hnojivo nedávám od té doby co začaly problémy.
Jediná viditelná změna ve vodě je teď po nasazení Cyprinopuru - mírný zákal, jak jsem se dočetl, je to následek vybití biofiltru.
Rybu už prozkoumat nemohu, bo je už "pryč".
Ostatní ryby v akváriu (je to taková odkládací stošedesátka) bez problémů - aspoň zatím. Neonky červené, razbory, sumeček sklovitý.
Terčovci jsou tam teď dva (jeden uhynul). Jeden Red Marlboro vypadá v pohodě, vy smyslu že dýchá normálně na obě žábra, nic mu z nich nevlaje, netrčí, o nic se neotírá, má normální polohu, nic zvláštního na něm nevidím. Nekrmím, tak nevím jak by se měl ke žrádlu. Ale je dost vypasený, tak snad to ten týden ještě vydrží. Nemám ho kam přesunout, než do 300l akvária kde je 4 velkých a dva malí Terčovci a to nechci riskovat.
Druhý Pigeon blood, stále bojuje - přes den je schovaný, večer se přesune k hladině. Dýchá zrychleně na obě žábry - má pořád hlavu nahoře, ale už ne svisle, už ho to "nepřevrací". To co bylo na fotce co mu lezlo ze žábry jsem už neviděl. Není ani vybledlý, ani ztmavlý, oči nezakalené, žádná změna barvy, žádná krupička atd.
Děkuji všem za rady. Pokud ještě nějaký erčovec uhyne tak nechám prohlídnout orgány a žábra (sám bych to nedal...), ale tiše doufám, že by to mohlo vyjít..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2016 02:02 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: RiMr
Souhlas s Priestem,léčíš a nevíš co,příčiny mohou být jiné.Udělej si prezentaci s parametry vody,krmiv atd.,zatím je to hádání z koule.Vyhazuješ uhynulé ryby,místo toho,by jsi mohl pod školním mikroskopem mrknout na žábra,obsah tělní dutiny (játra,ledviny)a trávicího systému.Parazitické vyšetření je poměrně jednoduché,ale na bakteriální virózy již zmiňovaný mikroskop nefunguje. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.05.2016 19:45 Muž Priest [325] - CichlidyRe: RiMr
Nechci vám do toho moc zasahovat, ale dle mého názoru dospělá ryba a v takové kondici na žábrohlísty tak rychle nepojde. Viděl bych to na moribundus jiného rázu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2016 11:29 Muž RiMr [3]
Tak jeden velký red marlboro v noci bojoval chudák o dech tak že voda stříkala z akvária... bohužel nevyhrál :(
12 cm velký kus..
Druhý (Pigeon blood) ještě bojuje a stav je setrvalý. Třetí se tváří, že se ho to netýká..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2016 23:09 Muž RiMr [3]
Díky - ač jsem tomu moc nevěřil, tak oba vážně napadené kusy ještě večer žily (byl jsem celý den v práci) - tak jsem hned nasadil Cyprinopur.
Jeden velký terč se v podstatě jen vznáší svisle hlavou nahoru, opřený o dno.. Ale zatím tedy oba dýchají oběma žábrami, i když zrychleně a ploutve u žaber mají "tiky".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2016 21:08 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: RiMr
spíš si počti tady: rybicky.net/clanky/526-zabrohlisty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2016 17:41 Muž RiMr [3]
Děkuji Romane.

Ještě jsem četl tento článek:
rybicky.net/clanky/956-bezpecna-a-ucinna-lecba-tercovcu-pri-masivni-expanzi-zabrohlistu-a-jak-ji-predejit

Cyprinopor mám - můžu ho nasadit ve vodě cca 31stC a Ph 6,5? Není, jako u jiných léčeb, třeba tím chloraminem, třeba upravit vodu na jiné hodnoty?

A, na návodu to nepíšou, jak měnit vodu při léčbě Cyprinopurem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2016 16:12 R Muž romant [27987] Re: RiMr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2016 08:20 Muž RiMr [3]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdar - před pár dny někteří Terčovci, cca měsíc po přestěhování akvária, přestali žrát a začali se schovávat. Barvy beze změn. Přitlačil jsem na výměnu vody, zvýšil vzduchování/čeření. Včera začali plavat hlavou vzhůru (resp. včera večer po návratu z Kolbenky jsem si toho všimnul) a "vibrují" ploutvemi u žaber. Zase jsem vyměnil vodu no a dnes ráno ti samí zase hlavou vzhůru, sem tam úprky po akváriu a u jednoho sem si všimnul že mu něco leze asi ze žábra
Co s tím? Mámzajet za veterinářem pro Entizol? Nebo něco jiného? Nebo je mám ač nerad utratit a zkrátit jim utrpení?
Díky předem.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 12:05 Muž Barlog [0] Re: grunda
Ok ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 11:34 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Barlog
teplotu sundávej postupně, ideálně týden, ať si ryby zvyknou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 11:07 Muž Barlog [0] Re: grunda
Nádrž je stará 4 měsíce, řekl bych, že je v rovnováze, občas se objeví zelená vláknitá řasa, asi špatné proudění. To ještě bych chtěl vyladit přidáním dalšího filtru. Před víkendem udělám ještě pravidelnou výměnu a ryby budu teda vypouštět jak píšeš, že budu přilévat vodu. Osvětlení s CO2 vypnu úplně na ten den. V karanténě jsou dneškem 14 dní, tak uvidím do pátku, jak se bude dařit, kdyžtak to o týden protáhnu. Teplotu mám teda stáhnout těsně před vypuštěním? Provozní teplota v nádrži je 30°C. Dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 10:23 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Barlog
teplotu ještě nechej, jak je staré akva, do kterého je budeš pouštět? Léky nedávej žádné, při přelovení do nového akva, dej půl kýble vody z karantény a postupně přilívej vodu z nového akva - po částech, ideálně hodinu (nalij trochu, počkej, zase trochu atd.). Světla je nejlepší vypnout úplně a zapnout další den
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 09:54 Muž Barlog [0] – Díky za rady
Díky za příspěvky, zatím to vypadá čím dál lépe. Ryby se ještě vcelku straní od hejna, ale už pozobávají ze dna alespoň. Objednávám teď živé krmivo od Aquamaster, ať si trochu zaloví. Teplotu mám stále na 33°C. V teplé vodě je mám už týden, jak budou všechny v cajku, můžu to postupně stáhnout na 30°C?

A mám ještě dotaz prosím: Jak je budu vypouštět do akvária z karantény, mám je dát třeba do kýble a postupně jim tam míchat vodu? Má se akvárium před vpuštěním nových ryb desinfikovat třeba preventanem, nebo raději nic? Teplota a tvrdost bude stejná, jen pH bude asi trochu nižší. Z pH7 na pH6,5 kvůli Výšší koncentraci CO2. Nebo mám ryby vypustit do akvária bez přidávání CO2 a pak pomaličku zvyšovat CO2? Osvětlení bude taky skromnější (50%), takže se musím zaměřit více na ryby, aby byly v klidu, že?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.04.2016 08:22 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Barlog
Já ještě doplním že existuje jedna metoda , šetrnější která tolik nezatěžuje vodu léčivy :
Živé patentky z prověřeného zdroje se několikrát properou a vyčistí , následně se scedí a na ně (cca 3odměrky) se na špičku nože posype paziqantel nebo rozdrcený entizol (podle toho co se léčí) zamíchá se tím a nechá se takto "marinovat" dokud nezpozoruješ že začínají hynout , v tu chvíli se parentky dají zamrazit a pak po dávkách skrmují (už bez proplachování)
při teplotě 32-34° (dle snášenlivosti ryb)se pak krmí takto nalouženými patentkami .
Léčba by měla probíhat tak že se týden krmí patentkami , týden normálním krmevem bez léčiv , celá produra se musí minimálně 3x zopakovat , kvůli vajíčkům a cystám na které léčiva neúčinkují .
výhodou je že si můžeš měnit vodu jak potřebuješ a neplýtváš léčivy obsaženými v ní , léčivo se takto rovnou dostane do trávícího systému - což je asi nejúčinnější metoda ,samozřejmě pokud už ryby nežerou , musí léčivo do vody kde se přez žábry dostane do krevního oběhu atd ..
Lze takto použít jedině živé patentky , žádné mražené , ani koretry ani jiné nedokážou léčivo dostatečně nasáknout aby to 100% fungovalo
samozřejmě se dá různě dočíst o kapání léčiv na granulované a jiné krmiva- o ůčinnosti ale neznám žádné seriozní důkazy
Před započetím léčby je nejlepší udělat parazitologické vyšetření střev nebo čerstvého výkalu , aby se s jistotou určil původce potíží a použilo správné léčivo (léčba na slepo může mít fatální následky)
laboratorní vyšetření ale není nic levného , dá se i v domácích podmínkách mikroskopem určit o co jde , buď se v zájmu záchrany ostatních ryb jedna napadená obětuje a "kuchne" , nebo se prozkoumá čerstvý výkal pod mikroskopem , snímky jak co vypadá se dají lehce vygooglit.
snad jsem nic neopomenul M.M.
edit: Praziqantel do vody jsem úspěšně použil u choulostivých Ramirézek a to 250mg/100L vody , jelikož by neměl likvidovat bakterie ve filtru , a akvárko nebylo nijak moc zarybněné , měnil jsem vodu po sedmi dnech , při teplotě 34°první týden výměna 75%vody a první dávka léčiva , druhý týden výměna 75%vody -bez léčiva ,a takto 3X zopaoval ,po roce a půl jsou ramky stále ve výborné kondici , třely se jak šílené ,pak jsem jimi obdaroval kamaráda - dodnes jsou v cajku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.04.2016 08:50 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: Barlog
Nejhorší smrt je z vyděšení. Dej rybám i sobě čas a klid. Neskákej z léčiva na léčivo. Používej jen čistou vodu, nic dalšího do vody nedávej. I když to tam leješ (vitamíny a pod) v dobré víře, jen tím zvýšíš organické znečištění vody, což milují jednobuněční parazité tetrahymena, chilodonella a spol. Ti můžou zlobit ryby i na žábrech. A dokáží se namnožit velmi rychle.
Tremazol je pouze rozpuštěný prazikvantel. Se vzrůstající teplotou se urychluje vývoj parazitů a tím i zkracují intervaly jednotlivých dávek léčiv. Opakovat je lepší 3-4x.
Já dávám dávku léčiva, po třech dnech výměna poloviny vody a nová dávka léčiva, za další tři dny totéž.
Jinak způsobů léčby a dávkování je spousta. Doporučeno je 500mg prazikvantelu na 100 litrů, což tremazol na rozdíl od většiny ostatních komerčně vyráběných léčiv dodrží. Ostatní mají dávku cca poloviční.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2016 22:09 Muž Barlog [0]
Díky za rady, vodu měním 50% za ty 3 az 4 dny a dávám jen Seachem Prime. Každý den odsávám výkaly. Filtr peru jednou za týden. S Tremazolem počkám do neděle. Zdají se, že dýchají lépe, byly dost vystreslé. Jen pořád 2 nežerou. Chovatele bych raději neuváděl a fotku pošlu taky časem.

Ještě bych chtěl poprosit o radu s tím Tremazolem, kdyby to byly opravdu žábrohlísti. Mám to dávkovat podle návodu? Jak jsem si dřív pročítal toto vlákno, četl jsem, že se má přeléčit dřív než po 7mi dnech, jak píše Sera. Nevím už po kolika dnech se to má opakovat.

Díky za rady ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.04.2016 20:56 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Barlog
V tom prdítku kde je máš teď měň denně 30% vody a jednou týdně vyper filtr a udělej 60 ti procentní výměnu. Nebudeš potřebovat žádnou chemii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2016 20:36 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Barlog
Pozoroval bych ty žábra , a měnil 30% vody denně , akvo asi nebude zaběhlé (tedy filtr když je to karanténa) snažit se o co nejlepší čistotu akva (hned odsávat zbytky žrádla a detrit) pokud to po 24hodinách bude vypadat s žábry stejně ,přeléčil bych přesně dle návodu ,ne jinak.
Osobní otázka - jak se jmenuje chovatel ? a foto těch ryb by nebylo ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2016 20:27 R Muž romant [27987] Re: Barlog
Jasně, vitamíny jsou v richtiku a vypadá to na klasiku v podobě žábráků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2016 20:22 Muž Barlog [0]
Dobře, dobře, dobře... jsem poučen. Hexamitu mi poradil chovatel, že preventivně dát 12kapek na 100l. No a pak mu volám, že jedna ryba nejí, tak mi poradil přeléčit je podle návodu tou eSHou. Nyní je stav takový, že ta ryba co nejedla, tak jí. Ale 2 ryby se straní hejna a zdá se že mají zrychlené dýchání. A taky se více hýbe jen jedna skřele.

Měním vodu ted asi raz za 3-4 dny, tím neublížím. Přišel mi už z eshopu Tremazol, tak počkám ještě pár dní. Nevím jak dlouho čekat, než začít s tremazolem. Nevím jak dlouho ryby nejí. Voda stabilně na 33°C. Tak za každou radu budu rád, budu trpělivý.

Pomůžou vitamíny pro ryby, aby se cítily lépe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2016 23:39 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: grunda
Jako bys mi rval slova z huby , to nesmyslné "poskakování" s teplotou nahoru a dolu - to by mě zajímalo kdo to poradil , a léčba hexamity za tři dny ? já měl za to že řádná léčba trvá cca 5 týdnů, kdo určil že je to hexamita , a ne třeba hlístice nebo něco jiného ? (úplně jiné léčivo)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.04.2016 22:55 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Barlog
možná budu trošku tvrdý, ale chtěl jsi reakci - jsi blb. Léčit preventivně ryby na něco co (pravděpodobně) nemají, zvyšovat stres organismu jen tak - obzvlášť u placek. No, komentář už jsem ti dal.
Při karanténě max. zvednout teplotu a kvalitně krmit, týden u terčovců nic neznamená - nejsou to neonky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 13:41 Muž Barlog [0]
Ahoj všem, minulý týden jsem si koupil od chovatele Terčovce. Jsou zatím ve 112l v karanténě (10ks). Krmím je zatím jen sušeným Sera SAN, chlorelou a ještě něčím dalším zeleným. Vše jsem dostal od chovatele. Postupoval jsem tak, že jsem dal do vody preventivní dávku eSHa Hexamita (12kapek/100l) a topil 3 dny na 34°C. Pak jsem topení stáhl na 30°C.
Problém je v tom, že jeden kus (nejmenší Red tyrkys) nic nežere, má zploštělé břicho a ostatní dominantnější kusy si ho podávají. Včera jsem začal léčbu s Hexamitou podle návodu, zvýšil na 34°C.
Myslíte že je stále vystresovaný z převozu, nebo si ryby utvářejí hiearchii? Nebo jsou to parazité?
S terčovci začínám. Ryby dýchají normálně, trus je hnědý - granulový. Každý den ho odsávám, výměna 1/3 vody co třetí den. Krmím 3x denně. Voda 5°dGh míchána z RO, pH7. Akvárium je holé, jen filtr, vzduchování, topení, bez světla.

Díky za reakci ahoj
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 01:05 Muž grunda [1781] - Cichlidy
tečky jsou běžné, pokud je v akva všechno v pohodě, tak samy zmizí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2016 11:19 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: Sinatrax
na fotkách není nic vidět. Udržuj čistou vodu, sleduj žraní a trus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2016 09:55 Hanz324 Re: romant
Tak jsem z toho jelen...do rána jednomu terčovci ty dvě bílý tečky zmizely, ale neonky jsou na tom zhruba stejně jako včera, z hruba 6neonek ze 40 maj na sobě tečky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.04.2016 21:11 R Muž romant [27987] Re: Hanz324
Uvidíš ráno, pokud je to krupice, budou už více obsypaný. Z tý jedný fotky, jednoho bodu těžko soudit, to na krupici nevypadá, takže ráno moudřejší večera. Když budou ráno obsypaný víc, tak eSHu exit v kombinaci s eSHou 2000 dle návodu a jsou-li v akváriu více rostliny, dávkování hned o polovinu navýšit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2016 20:30 Hanz324
Fotka k příspěvku Ahoj, mám podezření na krupičku, u dvou terčovců se objevily bílý flíčky na polutvých, i u některých neonek jsem si všimnul, akva 450l hodnoty vody v normě. Akva staré 3 měsíce, před 14dny jsem si koupil 8terčovců. Měním 1/3vody každý týden.Teplota vody 29.Potřeboval bych poradit, jak postupovat s nemocí.Vyfotit neonku v klidu, byl nadlidský úkol :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2016 09:23 Muž Sinatrax [3]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku ješte další tři jedinci, omlouvám se za kvalitu fotek ale je to focene mobilem a akteři nechtěli chvilu postát
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2016 09:22 Muž Sinatrax [3] – fotky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, přikládám fotku nádrže a všech jedinců, bohužel toho mrtvého nemám vyfoceného......
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2016 23:02 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: Sinatrax
problém je, že červená ryba (mimo san merah) barvu nemění, stejně jako pigeoni a pod., tahle schopnost u nich byla šlechtěním potlačena a terčovec dokáže umírat týdny i měsíce, záleží, jestli doopravdy žral, nebo žrádlo jen žmoulal a vyplivoval ..., fotka by napověděla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 20:48 JoKa Re: Sinatrax
Možné to je, že to bylo stresem, ale moc tomu nevěřím...
Co parametry vody? Teplota, PH a tvrdost (vodivost)? V jakém akva bydlí?? Chtělo by to prezentaci, nebo aspoň pár fotek "problémových" ryb a akva jako celku... Terčovci umí vyškolit i člověka, co si myslí, že ví co dělá a často jde i o banality...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2016 10:38 Muž Sinatrax [3] – úhyn
Ahoj chci Vás poprosit o názor a radu. Jde o to, že mi uhynul tečovec. Abych to vzal od začátku. Cca před měsícem jsem si dovezl od chovatele 8 terčovců 4 hnědé 4 červené. Akvárium mám 340 L, filtr JBL se skimrem, akva běží cca 2 roky bez problému. Po příjezdu se objevila na pár jedincích krupička, přeléčil jsem s úspěchem. Terčovci žerou s chutí krmím granulemi a srdcem, ale převážně granulemi. Už od začátku byl druhý největší jedinec(hnědý) agresivní vůdči ostatním hnědým a to že dost, jakmile zahlédl někoho hned ho prohnal a nejvíce si zasedl na neětšího hnědého toho podstatě nepustil z ůkrytu, ale na krmení byl zaneprázdněn sám sebou takže o hladu nebyl nikdo. Teď už je to co se týče agresivity lepší už se ukazují všich ve předu a samec je tolerantnější. Ale teď k jádru věci předevčírem jsem spozoroval že jeden červený je u spodní části skimru (spodní sloupec vody) a na krmení nevyplouvá (předtím žral normálně ani se neschovával a výkaly v pořádku) nespozoroval jsem žádné příznaky nemoci dýchal normálně, ani nebyl vybledly nebo ztmavlý tak jsem si řekl budu tě pozorovat, včera beze změny a dnes rano jsem ho našel mrtvého. Prosím Vás o rady ať se to neopakuje nerad bych přišel o další. Terčovci jsou jinak aktivní, žerou, neschovávají se pokud se teda nenahánějí, výkali v pořádku a dýchání taky, je možné že to bylo stresem?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2016 21:33 Muž DaveLister [478] Re: Vojtoy
To nejsou bičíkovci, bičíkovec je mikroskopický prvok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2016 12:17 Vojtoy Re: max
Fotka k příspěvku max napsal: vypadá to na napadení bičíkovci. rybu izoluj, zvedni teplotu na 30C a nasaď Entizol. Esha mi nezabrala. 1 tbl 200mg na 20litrů vody po dobu tří dní. krm minimálně. a nádrž udržuj čistou, vypadá celkem špinavě. jaké máš parametry vody a podmínky ?

Voda 30C, ph 6.4°. Nasadil jsem Flagellol od Sery a vypadá to dobře (nejsem zase týden doma, ale manželka to hlásí). Nicméně se při výměně vody na skle objevili parazité viz. foto. Jsou to bičíkovci? Čím se toho mám zbavit? Díky za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 07:21 Muž Priest [325] - CichlidyRe: kvietik
Hexamitu bych s bílými výkaly nespojoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2016 20:58 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: grunda
Jenom doplňuji: vždy přeléčit celou nádrž!Bakterie,viry,plísně,cizopasníci kteří problém způsobili se z ní musí odstranit.Nemá smysl léčit jednotlivce,mimo testování léčiv,nebo zraněných ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2016 19:55 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sputnik
pro mě je ideální vždy přeléčit celou nádrž
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2016 12:18 Muž kvietik [86] - AmerikaRe: Vojtoy
Neviem, ale na hexamitu mi to pride az priliz velka rana. Teda este som taku nevidel apokial nie su aj biele vykaly, tak to asi hexamita nebude. Teplotu daj kludne aj 33, tym im urcite neuskodis. Ja by som skusil este teraz castejsiu hygienu v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2016 21:08 Muž Sputnik [12] - Rostliny
Zdravim,jen dve otazky
U jakych onemocneni je treba lecit celou nadrz?
Jaka je minimalni velikost karanteny na leceni pro tercovce?
Dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2016 18:48 max Re: Vojtoy
vypadá to na napadení bičíkovci. rybu izoluj, zvedni teplotu na 30C a nasaď Entizol. Esha mi nezabrala. 1 tbl 200mg na 20litrů vody po dobu tří dní. krm minimálně. a nádrž udržuj čistou, vypadá celkem špinavě. jaké máš parametry vody a podmínky ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2016 21:43 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Vojtoy
Mohlo by to souviset s hexamitózou. www.discus.cz , Esha Hexamita.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2016 21:31 Vojtoy – Zranění nebo nemoc?
Fotka k příspěvku Zdravím vespolek, s terčovci začínám, mám prvních pár kusů - byl jsem 5 dnů pryč a po návratu má jeden kus na hlavě celkem nehezky vypadající zranění, viz. přiložené foto. Je to zranění (o kořen), nebo to je nemoc? Je to celkem hluboká rána na straně, skoro to vypadá jak kdyby jí vyžíral nějaký parazit, ale zdá se velmi čistá + 3 malé tečky mezi očima. Každopádně nevím co s tím a ocením jakékoliv nasměrování, nechat být, léčit a jak? Předem děkuji.
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65028x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551?od=301