Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 31 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.11.2012 16:48 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: riso
V tomto stavu ryb je karanténa už naprosto zbytečná,cystami je akvárium už zaplavené,takže když léčit ryby,což je dle mého už zbytečné,tak v původní nádrži.A tu přeléčit každopádné i bez ryb.
Myslím,že léčba nebyla zvolena vhodně,Nematolem se léčí Capillaria, Pseudocapillaria, Camallanus a Capillostrongyloides,což nejsou až na Capillaria tak rozšířené.Spíše bych volil Flagellol,který je na běžnější bičíkovce rodu Spironucleus nebo Hexamita.
Každopádně je to zanedbaní prvotních příznaků napadení,léčba v posledních stádiích nemoci už nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 16:10 Muž riso [129] - CichlidyRe: Maja
urcite bych ryby dal do karantenni nadrze a lecil tam. Navod na davkovani Entizolu mas tady:

rybicky.net/clanky/525-vnitrni-paraziti-u-tercovcu

Jestli nemas karantenni nadrz tak je to horsi, ale dela se to tak ze se odpusti cast vody a pak neni potreba davat tolik tablet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 15:38 Maja – filtr
Chtěla bych poprosit ještě o radu ohledně filtru.. akvárium mám cca 3 měsíce. Za tu dobu jsem ryby minulý týden již podruhé přeléčila Nematolem (měli bílé výkaly a další příznaky hlístic). Akvárium je kupované jako už 2 roky zaběhlé s rybami rostlinami atd. Teď to ale vypadá, že mají střevní bičíkovce. Popravdě už si s tím nevím rady. Za tu dobu co akva mám se stav ryb postupně zhoršuje. Dvě jsou utraceny a nyní vypadají zcela zdravě asi jen dvě.. zpět k filtru.. neměla bych ho po tom léčení vyčistit? Jak často vůbec čistit filtr v akvariu 720l? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 15:31 Maja Re: riso
Můžu se ještě zeptat k tomu Entizolu... akvárium má 720l kolik by jste doporučil tablet? Nevím, jestli se mi podaří ho tolik sehnat.. a neublíží to ostatním rybám? (neonky, ancistrusi, pancéřníčci, mřenky nádherné, parmičky černopruhé)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 15:15 Muž riso [129] - CichlidyRe: Maja
trosku je me divne ze mluvis v radech dnu, protoze aby se nemoc dostala do teto faze trva spis tydny nez dny. Pro klid duse muzes zainvestivat 40 Kc do Entizolu a zkusit prelecit podle navodu tady na strankach. Ale sance uz je minimalni. V kazdem pripade bych alespon prelecil zbyle ryby, pravdepodobne taky na tom nebudou nejlip
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 15:04 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Maja
Tady už opravdu není co dodat. Už jen ta představa 1 cm širokého výkalu je děsivá, když si to převedu na lidská měřítka, tak to odpovídá lidskému výkalu o průměru 40-50 cm. Auu.
Rychle utratit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.11.2012 14:38 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Maja
Nejvhodnější řešení bude utracení X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 14:36 Maja – obrovský výkal
Dobrý den,
dnes jeden z mých 5ti terčovců vytvořil obrovský výkal. Měl přibližně kolem 1cm v průměru a na déklu cca 5cm. Už pár dní nevypadá terčovec celkově dobře. Minulý týden jsme utratili jednoho nemocného terčovce a od té doby je na tom špatně (společně s druhým, který je hodně tmavý a straní se ostatních, nechce ani žrát). Tento po pár dnech, kdy byl také černý a stranil se od ostatních, hodně zesvětlal, vylezly mu syté černé pruhy a objevili se mu dírky na hlavě a v okolí žáber. Také je vidět, že je dost pohublý a při pohledu na něj zepředu je vidět na jednom boku "boule" v úrovní páteře, která je blíž hlavě, než ocasu. Tyto příznaky se (podle již přečtených článků) nejspíše hodí na děrovou nemoc. Dnes mě ale vyděsil ten výkal. Nemáte s tím někdo zkušenost? Budu ráda za každou radou, jak jim pomoci. Děkuji!!!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 00:12 Muž rriki [818] - CichlidyRe: O.Tom
Ectopur je na ektoparazity a zvyšuje účinost copstapuru, mycopuru na červi nevím jestli to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 00:11 Muž rriki [818] - CichlidyRe: noba
Upřímě ta ryba je spíš ostuda akvárka nežli krása,pokud žere a seš si jist ,že je vyléčená a je Ti jí lito, nech si jí,ale terčovec už zní nebude.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 22:04 Muž grunda [1781] - Cichlidy
netuším, tohle léčivo neznám. Musím zaklepat, ale nemoci se mým akvám vyhýbají a doufám, že to tak i zůstane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 21:54 Muž O.Tom [439] Re: grunda
Já se k terčům dostal náhodou.
Plánoval jsem velké akvárium pro malé rybky a krevety... Ale pak se ke mě dostali nějací terčovci jako odměna a velké akvárium zabrali.
Později jsem ještě nějaké levně přibral.
Přiznám se že se v nich vůbec nevyznám.
Je to takový mix ze 2-3 zdrojů.
Ten nejstarší největší terčovec (pocházející z páru) co mu zpočátku nejdéle trvalo než si zvykl na prostředí, je teď nejkrásnější a nejpohodovější. Problémy se týkají těch nejmenších kusů.
Velký terčovec má zdravé tmavé výkaly, pomalu jak malé pelety.
Po žrádlu dneska vystřelil jak raketa.
Vedle něj malý, sice vybarvený, ale jinak ke žrádlu netečný terč, občas s táhnoucími se průhlednými výkaly.
Zítra budu měnit část vody po poslední třetí dávce entizolu, která asi nezabrala, protože žádné výrazné zlepšení nenastalo.
Částečně jsem si už domluvil čistý metronidazl, ale asi zkusím SERA flagellol.
Při hledání flagelollu jsem se dočetl k produktu SERA Ectopur, že má "podporovat účinek léčiv" :) Je na tom něco pravdy, nebo to bude zas jen marketingový trik ?
Jestli by to mělo nějaký význam, aplikovat k flagellolu... ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 21:21 Muž grunda [1781] - Cichlidy
já terče v rostlinném mám, 2 roky a bez problémů, ryby nádherně rostou, žerou jak o život a pravidelně se třou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 21:19 Muž riso [129] - CichlidyRe: rriki
rriki napsal: Osobně vím,že vychovat pěkné ryby v zarostlém akva je problém

Tohle podepisuji. Je to asi 3/4 roku co jsem se dal k rostlinarum, zacal s hnojenim a CO2, od te doby to s tercama slo z kopce. Furt nejake problemy, 2 uz padly a zbytek zrovna lecim. Pak pujdou do nove 700l pouze s korenama, valisnerkama, jednim velkym echinacem a doufam ze uz bude klid. Tvrdim stejne jako rriki, ze dlouhodobe udrzet hezke rostlinne akvarium se zdravymi tercovci je proste problem. Nebo to neumim a uz to ani nebudu zkouset :) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 21:01 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: noba
Fotka k příspěvku Já jsem shodou okolností dneska ukrátil trápení rybě, která na tom byla podobně, jako ta tvoje s tím rozdílem, že už nežrala. Byla to bez mála osmiletá samička poslední z hejna, který jsem si pořídil jako první. Nemám problém s utracením nemocné ryby, ale přeci jen se mnou byla osm let a odvodila mi spousty mladejch takže mi z toho nebylo moc dobře. Když se jí to povedlo, měla luxusní počet jiker :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 20:45 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: noba
i kdyby to nakrásně přežil tak do konce života z něj bude podražené něco, lepší utratit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2012 20:33 Muž noba [7] Re: rriki
já ti nevim. me nepřijde že by na tom byl až tak bídně, že už není šance na záchranu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 22:30 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: rriki
Je to jak píšeš. Já třeba nemám prblém míchat výtěry ale dávat k sobě různé ryby jo. Nedávno jsem nakoupil melouny a dal je ke svým checkerboardům. A meloni v pohodě a 2 z checkerboardů se začli stranit a bum a bičíci z toho. Do té doby byli 9 měsíců v pohodě bez léčení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   02.11.2012 22:21 Muž rriki [818] - CichlidyRe: RAP
Fotka k příspěvku Vlasto ,za prvé je něco jiného chovat terče v holém akva a v zarostlém.Osobně vím,že vychovat pěkné ryby v zarostlém akva je problém a druhá věc je ta ,že za průšvih vidím míchání terčovců dohromady, od jednoho chovatele budiš,ale na burze to vidím ,dva ty ,dva tamty atd.Jeden je má levný ,protože se toho potřebuje zbavit a ono to má za sebou už svoje.Já ani doma nemíchám výtěry ,ikdyž jsou stejně starý ,nemám stím dobré zkušenosti. Pak to přineseš do společnýho a ono to za týdem propukne .Začnou žábraci a červi se přidají,nebo obráceně.Ryby žijí stou chorobou tak nějak v křehkém svazku a cizí ryba to nastartuje,prostě se nakazí jedna od druhé.Spousta akvaristů odmítá přelečování u disků, já doporučuju žábrohlísty přeléčit do 8 dnů po nákupu a raději ještě min jednou.Bičíkovce ne ,tam preventivně zatopím a měním vodu.Potom je potřeba údržba u holého akva je to brnkačka ,dáš giboše a je vystaráno a pro ty co by chtěli alespoň něco tak doporuřuji rostlinu do květníku a třeba kořen a potom není problém a je to možná lepší nežli nevhodně zarostlé nádrže.A asi nejpodtatnější věc je ta ,že si spousta lidí myslí že jsou diskusáři ,nebo prostě jdou a koupí si to a mají i teoretické zkušenosti, jenže nemoc je potřeba vidět dřív něžli začne a to spoustu lidí nedovede a pak ukazují ryby v konečné fázi.Já dal do 500l 10 snekeskinu a dva tyrkysy ke svým red tyrkysům zatím dobrý
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 21:09 RAP Re: rriki
Hele rriki ty se v tom pohybuješ. Proč mám pocit, že poslední dobou je koupě terčovců sázkou do loterie? :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.11.2012 21:00 Muž rriki [818] - CichlidyRe: noba
Ta tvoje ryba je žíjící mrtvola,jí pomůš jen tím ,že jí utratíš.Paraziti se dostali při nemoci do stádia, že ryba brzo pojde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 20:39 Muž noba [7]
Fotka k příspěvku prosim o radu co by mohlo byt mému terčovci. Má tmavší barvu a třepí se mu plutve. žere normálně. ale je na něm vidět že není ve formě. před nedávnem jsem léčil, střevní parazity i žabrohlisty ( ne najednou)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 11:52 Muž Tomiino [43] Re: romant
Ahoj.No jasny.snazim se ale trapi me to jsem za ne dal takovy penize a takle nafoukani :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 11:46 R Muž romant [27987] Re: Tomiino
Dej jim čas, dovedou to bejt pěkný tvrdohlavci, moc jim nepodstrojuj, spíš hladovku a měň častěji vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 11:44 Muž Tomiino [43]
Ahoj vsem,potrebuji se zeptat na neco co se mi jeste nestalo.Dva roky mam terce ve 200 l mel jsem jich 6 zacal krmit mrazenym a zbyly mi dva zdrave,zabrohl.utocili.Ted jsem dokoupil 4 malbora od chovatele.Minulou nedeli je dprendal do akva a ted nezacali zrat,schovavaji se v rostlinach obcas vyjedou ale ne na dlouho.Jeden z tech dvou starousedliku byl drobet agresivni tak nocoval v jinem akva,po preloveni zpet nezere take...konecne stadium v akva nezere mi ani jeden.NO mam v pohode,voda dobra jako vzdy pred tim.Nevinm cim to muze byt...nejaka nemoc?nebo jim to proste trva nez se aklimatizuji z prazdneho akva do akva zarostleho??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 09:22 Muž Tomas23 [3] - AmerikaRe: vikino
Díky za info... granule jsem nechával naboptnávat když byly terčovci malí. cca půl roku to již nedělám.(asi tedy opět začnu... mám na to postup, že granule nasypu do sítka a sítko ponořím trochu do akvária, aby se do něj nasákla voda... pak nechám granule změknout a sypu rybám )
Nyní krmím vždy po malých dávkách, ale častěji. nasypu jen pár granulí, aby si ryby zalovili potravu :-) pak jim dám chvíli pauzu a zase dostanou dávku. takových to malých dávek dostanou 4 - 6 za den (ráno, když se vrátím z práce a cca hodinu před zhasnutím světla ) občas dostanou hladovku, ale většinou mi jich je líto protože smutně koukají a večer před zhasnutím jim alespoň trochu nasypu.

Ještě mě napadlo zda je možné předávkovat ryby fishtaminem... jak byly ryby plaché, tak jsem jim tam trochu nalil a asi mi ujela ruka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 08:55 vikino – re-tomas23
No starostlivost z Tvojej strany by som povedal priam ukazkova... vymena vody , teplota, pH .... v norme. Jedine co by som zmenil je zmerat NO3, nie NO2. Ak je NO3 nad 70mg/L, moze sa stat, ze ryby prestanu prijimat potravu..
Mozno len dostala zapchu a nieco zasprajcovane v crevach, ked sa vyprazdni, mozno bude OK. No ak by to trvalo dlhsie, ja by som ju odlovil a zvysenim teploty(postupnym) az na 34-35st.C a entizolom by som ju preliecil...
PS: ked krmis granulami, nechaj ich najskor v malej miske vo vode naboptnat a az potom zkrmit. Ked sa podaju suche do vody, moze sa stat, ze granule naboptnaju v crevach a je zle... Toto zvlast plati pri tetra granulach a sera...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2012 08:25 Muž Tomas23 [3] - Amerika – nežere
Ahoj, mám problém s jedním terčovcem. Straní se od ostatních a nechce žrát. Na oko vypadá v pořádku, zbarvení je OK a rohovka oka tmavá také není. Bílé výkaly jsem zatím nezpozoroval. V poslední době byly všichni více plašší než obvykle, ale už se to docela srovnalo. Jen ten jeden nežere.

Každý týden měním cca 30-40% vody nyní jsem zvýšil teplotu na 33°C ph6 (dnes bude výměna vody, takže pH trochu vyleze nahoru cca 6,5) Zkoušel jsem měřit no2 a nic jsem nenaměřil

V nádrži jsou jen terčovci, ancitrus a rostliny.

Krmím převážně granulemi (tetra discus a občas dostanou hikari discus bio gold) a občas dostanou i mražené (měly by to být nějaké mořské potvory - discus life intensive red )

Před nějakým časem se poprvé vytřely a zrovna samice z páru dělá takovéto šprajci a nechce žrát :(

Obávám se, že by to mohl být vnitřní parazit... Přemýšlím, že bych zahájil léčbu entizolem (1tab/30l) popřípadě tu mám i flagellol.

Co radíte? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2012 08:52 kzpro
Podle mého je ryba s bílým výkalem focena po podání entizolu a tudíž se pravděpodobně jedná o vnitřního parazita již zahubeného podáním léku.Ten takto odchází klasicky ven z těla. Nehrnul bych se bezhlavě do další léčby a toto zvážil. Teprve pokud se stav léčených nezlepší, léčil bych jiným lékem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2012 08:43 vikino – metronidazol
Skuste si v lekarni popytat cisty metronidazol, je to taky nazelenkavy prasok dobre rozpustny vo vode. Co je vyhoda oproti entizolu, ze je teda dobre rozpustny a neobsahuje zbytocnosti okrem aktivnej latky. Predaju ho ale asi len na recept, staci od veterinara, aj ked je to ludsky liek. Davka 2g na 100L vody je postacujuca a pomoze. Zvysit teplotu aspon na 33st.C. Po 3-dnoch vymenit 1/3 az 1/2 vody a tu istu davku pridat do vody. Vydrzat dalsie min 3 dni a krmit len minimalne aj ked ryby zeru, len granulami.
Cena metronidazolu u nas na SK: 50g balenie 18,-€, predaju aj 5g, zalezi kolko potrebujete a kolko Vam predpise veterinar.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2012 08:01 RAP Re: Ivoš
A nebo rezistence na entizol.
Tak dlouho se preventivně přeléčuje, až je celý lék k ničemu. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2012 03:05 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: O.Tom
Žeby zparchantělé ryby odchované způsobem: ráno antibiotika, k obědu anabolika a k večeři steroidy, hlavně ať jsou velký a barevný a co nejdříve od chovatele pryč??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 22:00 Muž O.Tom [439] Re: smidakkuba
právě se snažím léčit entizolem a zítra bych měl dle návodu ve zdejším článku dávat poslední dávku... jenže ty vykaly toho terče nevypadají, že by léčba zabírala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 21:51 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: O.Tom
Tenhle má v sobě vnitřní parazity. Doporučuji celé akva přeléčit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 19:12 Muž O.Tom [439] Re: O.Tom
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 19:08 Muž O.Tom [439]
Fotka k příspěvku Potřeboval bych pomoct... pomalu už nevím co zkusit.
Moji terčovci mají postupně, nějaké problémy. Vždy tak 1-2 z cca 10.
V posledním půl roce co je mám, jsem měl 2 úmrtí.
První byl malý terčovec, který byl od začátku divný, nerostl, schovával se a měl spíš podivné protáhlejší tělo. Tak jsem si říkal že to byl "nepovedený" kus a moc se tím nezabýval.
Zhruba před měsícem mi umřel další malý, pravděpodobně na střevní parazity, všiml jsem si ho pozdě protože se stále schovával v rostlinách, odchycení a pokus o léčbu entizolem nezabral.
Pár dní na z5 mi začal bokem od ostatních postávat i jeden z větších terčovců.
Vůbec ho nevidím žrát, sem tam dloubne kdo ví proč do biomolitanu.
Rozhodl jsem se pro jistotu "přeléčit" celé akvárium entizolem.
Podle zdejšího článku, i když si nejsem jistý zda jsem ho dobře pochopil.
rybicky.net/clanky/525-vnitrni-paraziti-u-tercovcu
Zítra bych měl měnit část vody a dávat poslední dávku... a koukám, jeden další malý terčovec táhne hov.. delší než je on sám. Přitom jsou všichni vybarvení, jako málo kdy předtím.
Kromě toho co postává bokem mi všichni žerou z ruky, ti nedočkaví skoro i ruku...
Nerad bych další úmrtí, ale nevím co dál.
Teplota vody je okolo 29°, krmit v poslední době krmím jen suchým, SAK, sera granule, vločky. Předtím bylo i mražené krmivo, discus mix, patentky, artemie.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2012 04:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: Ivoš
Toto jsou nikoliv kacířské úvahy, nýbrž holá pravda. Proto Sera dala na trh léčiva s koncovkou -ol, protože ta s koncovkou -pur (zaměřená zcela stejně), již přestávala účinkovat díky rezistenci ryb či parazitů na poměry chemie v těch lécích řady -pur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.10.2012 23:13 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: smidakkuba
Na to se neptej mě. Terčovce chovám jen pro radost, nesnažím se je množit. A tak si můžu dovolit kacířské úvahy a jednání toho typu, že střevní paraziti zkrátka do trávicího systému patří (aby rybám stimulovali imunitní systém), proto se je nesnažím za každou cenu vyhubit ale spíš se snažím udržet ryby v takové kondici, aby je regulovaly vlastními silami. S Flagellolem to bude asi jako s každým jiným léčivem: čím častěji se bude používat jako prevence, tím rychleji si na něj paraziti zvyknou a tím dříve se stane neúčinným. (není to tak dlouho, kdy se dávala při léčbě 1 tableta Entizolu na 40 l vody, dneska už se praktikuje dvojnásobná koncentrace)
Ale jak říkám -toto je politika, kterou si může patrně dovolit jen rekreační chovatel terčovců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 21:50 vikino Re: jacerv
Zhruba v deci vody nechaj rozpustit 1 tabletu entizolu-rozdrvenu na prach. Nasyp granule, najlepsie nasavaju asi od tetry. Urob si potom z tych nasiaknutych granul male krmne davky, ktore vies ze ryby zozeru a daj do mrazaku. Kazdy den rano a vecer s tym krm aspon 5-6 dni. Malo by sa to spravit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 20:37 smidakkuba Re: Ivoš
Četl jsem o cyprinopuru poprvé zde na stránkách a opravdu na něj nedám dopustit. Ještě se zeptám. Je pravda že Sera flagellol zatočí spolehlivě s vnitřními parazity nebo je tu nějaký rod parazitů na který vůbec nepůsobí a jak s entizolem? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 20:34 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: smidakkuba
Třeba něco takového existuje ale nikdo na to ještě nepřišel. Cyprinopur je primárně určen na vraždění kapřivců a jak skvěle zatočí s žábrohlísty, co ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 20:22 smidakkuba
Ahoj chci se zeptat na léčivo. žábrohlísty léčím sera cyprinopurem musím říct že funguje výborně a tak jsem se chtěl zeptat jestli nějaký podobný zázrak není aji na vnitřní parazity.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 20:22 jacerv Re: vikino
díks za reakci, teď sem to očíhnul a je teda fakt že jich tam je víc, koretry jim vůbec nejedou, ale jakékoliv granule si pochvalujou :) nějakej recept na ty granule s entizolem ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 19:56 vikino – "jedno hovinko"
No je pravda, ze kalamita to nie je, ale je to priznak niecoho co moze prerast do kalamity. Ja by som 5-7 dni krmil granulami namocenymi do entizoloveho roztoku rano a vecer... kym tie ryby este zeru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 19:42 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: jacerv
Já osobně bych nasadil na 14 dní monodietu, a to koretry -živé či mražené a pozoroval bych ryby. Koretry jim každopádně budou šmakovat, takže jim tím uděláš velkou radost. Když by po těch 2 týdnech bylo vše v normálu, vrátil bych se k běžnému krmení.
Jedno bílé hovno kalamitu nedělá:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2012 17:26 jacerv
Fotka k příspěvku Zdravím, dnes z ničeho nic sem objevil na filtru u 14ks BD + - 13cm. Co mi poradíte na toto howinko cca 8cm ?? Přikláním se k hlísticím a nasadit Nematol ale jistý si nejsem, mohl by to být i Hexamita / Spironucleus a pak nasadit Flagellol ?? Jinak se placky chovají normálně, žravý, vitální, zatím ...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 10:52 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Tomiino
Cyprinopur jsem koupil v normální akvaristice ale určitě se dá sehnat o něco levněji i v chovatelskách e shopech. Po těch zkušenostech bych se ho už nebál zahájit preventivní léčbu ve společenském akváriu při zakoupení nového terčovce - nezaznamenal jsem žádné vedlejší negativní účinky na ryby , rostliny, šneky či nitrifikační bakterie. Po ukončení léčebné kůry není třeba nějak extra měnit vodu - zkrátka se jedná o parádní léčivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 23:43 Muž Tomiino [43] Re: Ivoš
děkuji za super clanek.V akva zustanou jen 2 starousedlici a pridou 4 novackove tak to by mela byt dostatecna prevaha,tak ho snad zpracujou.Ten pripravek,ktery popisujes se da koupit kde?nebude urcite od veci,mit ho doma kdyby neco...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 21:08 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Tomiino
Rozhodně je lepší přidat 4 nové ryby ke 4 stávajícím než třeba jen 2 nové. 4 se dříve rozkoukají a svým počtem trochu rozřtříští nevítaný zájem starousedlíků. Ty původní tam nech včetne toho rváče. Sice budeš mít asi 14 dní v akvárku menší vzrůšo ale pokud v něm máš dobré podmínky, nové ryby budou zdravé, tak by se měly do 14-dnů rozkoukat a začlenit se do kolektivu. Pokud bude ten jeden kousek pořád silně dominantní a bude je odhánět od žrádla, krm na více místech současně, Dej si bacha na žábrohlísty -noví terčovci v akváriu často znamenají v tomto směru pohromu. Tady se můžeš dočíst, jak mi pěkně zatopili: rybicky.net/clanky/956-bezpecna-a-ucinna-lecba-tercovcu-pri-masivni-expanzi-zabrohlistu-a-jak-ji-predejit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 18:07 Muž Tomiino [43] Re: Ivoš
mam tam 4 kusy,ted budu davat ty nachcipany do leceni mimo nadrz a zustanou mi tam dva jeden vetsi a mensi.Od chovatale bych chtel o vikendu koupit 3-4 podobne velke kusy jako je ten stalej.Premyslim,jestli si troufne na jine 4 kdyz budou drzet spolu a nebo mam dat stranou vsechny co mam v akva a koupi vsech 6 ze stejneho hejna :-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [31] ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65028x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551?od=1501