Pestřenec červený - pohlaví
Jsem rád, že kanci jsou spoko. Já je mám v 150l právě s párem pestřenců... Řešil jsem šarvátky, ale na základě rad zde z fóra jsem přeskládal vše, co v akva bylo a teď je klid. Pozoruji nádhernou "symbiózu". Jednou loupí potěr kanců pestřenec a podruhé naopak. Záleží, kdo zrovna vodí mladé na procházku doprostřed akva...
michalcod napsal:
Mne mátlo, že se píše, že samci mají na ocasní ploutvi tzv. oko a ta větší ho právě má...Teda to oko...
To oko není rozlišovacím pohlavním znakem...mají ho oba. Jedno, dvě, tři i čtyři oka...
Za prvé: Díky všem
Za druhé: Kančíkům je moc fajn, děkuji.
A na závěr.
Mne mátlo, že se píše, že samci mají na ocasní ploutvi tzv. oko a ta větší ho právě má...Teda to oko...
Ta barevnější je dominantní samice, ta menší je ta pronásledovaná. Pokud nebude mít možnost úkrytů, tak ji ta větší uštve. Pokud tam dáš samce, utvoří pár s dominantní samicí a tu slabou společně uštvou - v přírodě by utekla, v akvárku nemá kam.
To je možná důkaz toho, že jsou to obě samičky. Jedna dominantní, ta větší. Já měl kluka a po 14 dnech jsem přidal samičku a od té doby (okamžitě, žádné nahánění, nic) se od sebe nehnou ani na krok... Neustále spolu, kde je kluk, je i holka. Buď jsem měl štěstí a spárovali se hned, nebo se takto chovají a v tom případě mám pravdu a jsou to obě holky... I podle těch ploutviček a bříšek to napovídá samicím... Obě jsou takové zakulacenější, i když ta menší méně. Ale jak říkám, rozhodně na to nevsadím. Třeba poradí ještě někdo další... PS: jak se daří kancům? Jste to vy, že?
Ten větší tu menší nebo toho menšího občas zažene-prožene a jinak nic...
Když fotky porovnám s mým sestaveným, fungujícím párem, tak bych řekl obě holky. Ale ruku do ohně za to nedám...
Starší reakce
Díky moc. Už se oťukávají a nehnou se od sebe na milimetr.
souhlas
je to samice a samec
0 09.02.2013 18:22 HaHonz Ahoj,
prodavač mi sestavil pár, ale rád bych měl ještě potvrzení od někoho jiného. Zatím se k sobě moc nemají.
samička?
dl.dropbox.com/…
sameček?
dl.dropbox.com/…Starší reakce
Tak to vypadá na plánované rodičovství.
I odloučení pomáhá...nejen rybám...
2 14.09.2012 08:10 DeSade – pestřenci
Díky za informace Libore.
Jen takový postřeh za včera, co mě docela pobavil.
Jelikož mi bylo samce líto - už dostával docela sodu, byl byl bez barvy, zašitej pod kameny - tak jsem ho odlovil (v podstatě mi najel sám do síťky) a přendal do druhého akva. Sice má jen 30l, ale asi po hodině se sameček zbarvil, zkoumal terén, vypadal v pohodě. Po dvou dnech jsem ho vrátil zpátky.
První co sameček udělal, že celkem důrazně prohnal samičku po celém akva. Po chvíli už plavali bez problémů spolu. No a večer koukám, oba vybarvený jak omalovánky a vyloženě spolu "tančili". On se doslova natřásal, ona se prohýbala jak luk a plula okolo něj. Hezká podívaná
Starší reakce
V případě vytírajících se na podklad afrických říčních cichlid k takové "výměně dominance" dochází velmi často. Pocity samice jsou prostě o tom, že samec má plnit jinou úlohu, než chce ona. Někdy jí stačí to "pouhé" oplodnění jiker, jindy ho nechá strážit. Ovšem jsou samice, které se všeho ujmou samotné a poté co samci "mají splněno", se stávají v jejich očích nebezpečím. Zažil jsem to u pěti druhů perlovek, hrbohlavců, i pestřenců. Někdy je nutné samce po aktu odlovit, samice by ho zabila. Říční tlamovci to naopak nedělají a samice velmi rády přijímají ochranu několika samců naráz.
Díky za pomoc. Myslel jsem, že to bude spíš obráceně, tak snad se "pochlapí".
Chce to mít hodně úkrytů, ať se má ten podpantoflák kde schovat.
Ahá. No to je dobrý. Takže páreček by se povedl. Myslíš, že se zklidní? Bál jsem se, aby si nějak neublížili. V podstatě ho nechá jen nažrat, to se drží poblíž, ale nechá ho. Ale potom hned rozcvička... Jinak moc díky za pomoc!
Ahoj, ten tvůj terorista s červeným bříškem je samička, ten utelačovaný se skrvnou na ocase je sameček
0 10.09.2012 07:22 DeSade – určení pohlaví
Ahoj
Rád bych zkušenější chovatele poprosil o určení pohlaví. Kupoval jsem jako páreček, ale nějak se mi to nezdá. Barevnější jedinec nesnese přítomnost druhého. Nejsou to žádný souboje, ale vždy ho prožene a vykáže na druhý konec akva. Jsou spolu třetí den ve 120l.nádrži.
První a druhá fotka je terorista, třetí a čtvrtá je utalčovaný jedinec.
Starší reakce
Libor má pravdu, jsou to téměř jistě dva samci. Je pravda, že určité rozdíly ve tvaru ploutví u pestřenců červených existují, ale zrovna ta kopinatě prodloužená ocasní ploutev samců se vyvíjí relativně pozdě, nápadná je až opravdu u plně vzrostlých starších jedinců, což ta menší nevybarvená ryba z vaší dvojice ještě není. Daleko dříve je patrný rozdíl v zakončení hřbetní ploutve - nikoli ve tvaru (u obou pohlaví je zašpičatělá), ale v délce - samci mají takový ten "praporek" podstatně delší, dosahuje vždy až nad ocasní ploutev, zpravidla někam k polovině, někdy do dvou třetin nebo skoro až ke konci, zatímco u samic končí špička hřbetní ploutve už nad kořenem ocasní ploutve. A tenhle znak je už u vašich ryb patrný u obou, i ta nevybarvená má typický tvar hřbetní ploutve samce, i když zatím ještě není tak protáhlá jako u větší ryby. Samozřejmě platí i to základní vodítko, které píše Libor - tvar a proporce těla jsou také zřetelně samčí. Viz foto:
samec
www.aquatab.net/…
samice
www.aquatab.net/…
Jaroslav Hofmann
To co píše Libor má svojí logiku a řekl bych, že se ve svém úsudku nemýlí.
Tak ted fakt nevím
No asi tomu tak docela není...téměř jistě je to mladý a starý samec
Síla a velikost toho vybarveného nutí toho druhého tvářit se podřízeně a proto je bezbarvý. To nebude věkem. Pohlavní rozdíly fakt moc nejsou v ocasních ploutvích, ale ve stavbě a zbarvení těla.
Jestli čekáš viditelnější rozdíly, takto musí být už starší ryby. Podle fotek jsou tohle docela ještě mlaďasové.
Martin Honzejk
Tak snad jo, děkuju
Mě jen mate, že mají ocasní ploutev obě rybky zakulacenou a řitní zas obě do špičky
Podle poslední fotky by to tipoval, že ve předu je samec a vzadu je samice. Samice mívá ocasní ploutev kulatější než samec a na opak. Tak ti ten pár nejspíš prodali.
Martin Honzejk
Starší reakce
No jo... Suhlasim, ze patri do ineho akva... Ale kamosovi ostala z predchadzajuceho akva...A chudera prebyva zatial sama v 12stke. Tak som jej chcel zprijemnit zivot.
Nedělal bych to. Nemám strach z toho, že by něco udělala těm stávajícím rybkám, ale řekl bych, že daleko lépe by jí bylo v páru se samečkem a na to už je to akvárko příliš těsný.
Zdraviim... Mozem dat do tohto akvaria
rybicky.net/nadrze/11636 samicku pelvicachromis pulcher ? Hlavne sa bojiim, ze si to odskacu slabsi jedinci v mojom akva
Co vy na to?
Starší reakce
To bude sameček...samičky nejsou tak protáhlé v těle a jsou silnější, většinou mají tečky v ocasní a hřbetní ploutvi, což samci občas nemají.
0 21.01.2011 13:31 Eilla – Pestřenec
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně pohlaví mého pestřence... Dostala jsem ho jako velmi malého s tím, že je to určitě samička, ale začínám mít pochyby. (za kvalitu fotek se omlouvám) Děkuji
Starší reakce
Chce to lepší fotku. Nejlépe celý ryby, ne takhle rozmázlé. Jinak samec má na ocasní ploutvi povícero teček obvykle těch "jiker". Samice má jen jednu - třeba ta moje. Či žádnou, nebo jen takové cosi
Dále je samec větší a takový protáhlejší. Samice je menší, kratší - není taková natáhlá
A taky je více plná v bříšku a také je tam červenější. Jinak kdyby to nebyl páreček tak to poznáš velmi záhy. Samice samici bude prohánět a samec samce taktéž...
vyzera to na samca
Na ocasní ploutvi asi má skvrnu ve tvaru jíkry, břicho má celé červené, takže by to měl být samec, ale hodila by se lepší fotka.
Ja to přinesl domů jako samici, pry na 100procent.
Podle toho, co jsem četl tak samec má na ocasní ploutvy skvrnu ve tvaru jikry. Tak jestli má skvrnu, taky jako ten samec na odkazu, tak by to měl být samec. Ale můžu se mýlit jeste nikdy jsem je nechoval.
Čelt jsem ale fakt nevím. Ještě jedna.
0 15.01.2010 18:39 hergis – samice?
Je to prosím samice?
Starší reakce
Téměř s jistotou si myslím, že váš odhad na vedlejším webu byl správný, ale on to třeba Honza ještě potvrdí. (Nebo vyvrátí
)Tedy červený pestřenec ještě červenější.
V malých cichlidách se zas tak moc nevyznám,ale zkus svůj dotaz vznést na cichlid klub,kde je admin Honza Burzanovský(Mlynář):
www.cesky-cichlid-klub.org/… nebo kontaktuj na Akvarista.cz Romana Langa(Langosh),ten malé cichlidy ovládá mnohem lépe než já.Sice občas chodí i sem,ale jako nepřihlášený.Hodně štěstí...
Mám totiž ještě dva menší samečky a ti ho mají do žluta. Proto jsem se zde chtěl zeptat... Jen ted nevím co s tím samečkem.
A teď ještě, mám opravdu Pelvicachromis taeniatus kienke?
www.youtube.com/… Já myslel, že to píšu dost jasně. Mají tedy bříška červené nebo žluté? Za nějaký čas budu mít video i na yuotube kde je samaček Jde mi o to jestli jde skutečně o Pelvicachromis taeniatus kienke nebo o jiný druh pestřence.
No je otázka, zda je to ta rybka o které mluvíte a netuším v čem je třeba pomoci. Nebo jako máte pocit nějakého defektu?
0 26.11.2009 20:30 Martin736 – pelvicachromis..pomoc
Zdravím.. Je možné aby bylo u samce Pelvicachromis taeniatus kienke červené bříško?? Nemají ho mít spíše žluté??? Děkuji Martin
Starší reakce
Souhlasím s mobydick. Fotky jsou naopak.
Jirka
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3798x