Zareagujem teraz len krátko (mobilne sa to blbo vyťukáva), ale s dvomi vecami plne súhlasím - jedna nepriamo napísaná, a to, že takéto prosté veci výkonovo plne zvládnu ako Atmely, tak i PICká, vrátane jednoduchej sieťariny. A súhlasím aj so životnosťou/odolnosťou/blbuvzdornosťou takýchto viac-menej jednoúčelových zariadení.
EDIT:
Designer napsal: Osobne bych to nacpal cele do jednoho MCU bez OS, vcetne sitariny, ale dokazu si predstavit, ze s tim bude mit dost lidi problem.
Do voľby určite nevstupuje len to, čo sa dá/nedá do danej mašinky vtrepať – ako som už písal, výkonovo (pri vhodnom výbere procesora) to problém nie je. Správne riešenie neexistuje. Ja som siahol po Raspberry Pi najmä z týchto dôvodov:
1, odpadá potreba napaľovať program (zapisovať do ROM), čím odpadá potreba napaľovačky (moja doma stála 80,- €, a to nie je práve málo)
2, odmietam C a až taký masochista, aby som to robil v ASM zase nie som, preto som zvolil Python, ktorý jednak poznám a jednak odpadá aj nutnosť kompmilácie
3, prostredie Linuxu, konkrétne Raspbian, mi je známe (som prispievateľ Debianu, z ktorého pochádza), pohodlne využívam štandardné nástroje
4, keď už mám to RasPi doma, plní mi aj úlohu malého servera (spotreba <= 3,5 W nemá chybu), s niektorými službami dostupnými aj verejne – napr. server XMPP.
Inými slovami, úspora na zriaďovacej cene môže byť zaplatená dlhšou dobou vývoja. Ja som teda zvolil to, čo poznám, aby som ušetril čas učením sa vecí, ktoré sú pre mňa vlastne zbytočné. Ten kto sa orientuje v jednočipoch, by iste volil presne naopak. No a ostávajú tí, čo nevedia ani jedno a ani druhé. Tu je ťažká rada, že čo je lepšie. Iste sa zhodneme čo je lacnejšie, aká je krivka učenia sa. Môžeme sa dohadovať o využiteľnosti do budúcnosti a pod, ale rozhodnutie musí urobiť každý sám.
Designer napsal: Ten dalsi komponent jsem nepridal ja...
Aha, to mi ušlo. Samozrejme, pridanie určitej formy autonómie do de facto senzora má svoje výhody, a tým môže spoľahlivosť stúpnuť. O životnosti Raspberry Pi zatiaľ nemožno seriózne diskutovať, jeho história je veľmi krátka, ale za dodržania základných pravidiel (chladenie, ochrany) nevidím dôvod na poruchovosť – tam sa nemá veľmi čo pokaziť, leda ak odísť SD karta. I tak si myslím, že kombinovať RasPi a jednočip len pridáva zložitosť pri vytváraní, najmä keď sa to niekto ešte len učí, pretože takto sa musí naučiť zvládať dva systémy a potom už je lepšie zvoliť len jedno alebo len druhé.
Designer napsal: Chapu ze rozumis velkym masinam, ale tem malym zase rozumim ja, a ver mi, ... MCU mas dnes ve vsem moznem, ani o tom mozna nevis, povazujes to treba jen za periferii, ale uvnitr bys nasel MCU.
Verím
A nie len, že verím, ja to aj viem
Určite týmto malým čudám nerozumiem do detailov, skôr len základy. Ako som spomínal, vývoj (a učenie) mi príde veľmi nepraktické, ale to je vec názoru a viem, že iní to môžu vidieť presne opačne. Vaše skúsenosti zneužijem, ale dám to do samostatného príspevku, aby sa to nemiešalo.
Designer napsal: Pises o snimani teploty, prima, jeji logovani treba neni kriticke, ale co uz treba ta mnou zminena svetla?
Svetlá som síce spomínal tiež, ale až takto som nerozmýšľal – ja som doma, keď zabudnem prepnúť spínačky, tak to večer zistím