Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Automatizace pro řízení akvária

 

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Automatizace pro řízení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 22:06 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Ja by som bol najradšej, keby okrem Raspberry (ktorý mi je blízky) už nič iné nebolo treba, ale bolo mi odporučené pre zjednodušenie použiť MCU bez OS.
Osobne som zatiaľ otestoval (len v prepojovacom poli) meranie teploty a vlhkosti (rozhranie 1-wire), relátka (cez GPIO) a grafický LCD 84×48 bodov (rozhranie SPI). V šuflíku mám pripravené aj ďalšie veci (vrátane 4-kanálového A/D prevodníka a spomínaného RTC), len akosi to nejde veľmi rýchlo. Už som v stave, že mi chýbajú V/V porty a mám pripravené 2 × 16 portový expandér cez I²C. Momentálne márne pátram po nejakom IR/Uzvuk snímači vzdialenosti s vhodným rozmerom.

Zatiaľ som nenarazil na vec, ktorú by bolo nutné riešiť ďalším procesorom. Takéto rady treba, podľa mňa, brať s rezervou. Vidím ich pôvod najmä v tom, že taký jednočip sa dá kúpiť cca 10× lacnejšie ako RaspPi (treba rátať nie len RasPi samotné, ale aj zdroj, krabičku, SD kartu a pod, celé niekde okolo 60,- €), a preto je jeho používanie pomerne rozšírené. Vrelo odporúčam na SD karte nešetriť, sám som ju kupoval na dva krát, pretože s prvou to bolo pomalé až hrôza.

Čo sa týka komunikácie, odporúčam XMPP a miestnosť „debian-sk” na serveri conf.netlab.cz. Tam som vždy, keď som pripojený a Raspbian je de facto portom Debianu. Online komunikácia je oveľa praktickejšia ako webové fórum. Prípadne IRC a kanál „#raspberrypi” na serveri irc.freenode.net (anglicky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 21:32 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: slavko
slavko napsal: ... Ja som siahol po Raspberry Pi najmä z týchto dôvodov: ... Super, to som nevedel, takže nie som sám! :-) Teda ešte ho nemám, ale v piatok bude doma. Ja by som bol najradšej, keby okrem Raspberry (ktorý mi je blízky) už nič iné nebolo treba, ale bolo mi odporučené pre zjednodušenie použiť MCU bez OS. Alebo to ide? Ja som kedysi dávnejšie robil aj s tým (Atmel 8051, aj assembler, aj C) na VŠ, ale to už bolo dávno a od vtedy som sa takýmto veciam nevenoval.

Keď sa do toho pustím, tak určite tu budem ešte otravovať s otázkami :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 21:17 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Zareagujem teraz len krátko (mobilne sa to blbo vyťukáva), ale s dvomi vecami plne súhlasím - jedna nepriamo napísaná, a to, že takéto prosté veci výkonovo plne zvládnu ako Atmely, tak i PICká, vrátane jednoduchej sieťariny. A súhlasím aj so životnosťou/odolnosťou/blbuvzdornosťou takýchto viac-menej jednoúčelových zariadení. ;-)
EDIT: Designer napsal: Osobne bych to nacpal cele do jednoho MCU bez OS, vcetne sitariny, ale dokazu si predstavit, ze s tim bude mit dost lidi problem.
Do voľby určite nevstupuje len to, čo sa dá/nedá do danej mašinky vtrepať – ako som už písal, výkonovo (pri vhodnom výbere procesora) to problém nie je. Správne riešenie neexistuje. Ja som siahol po Raspberry Pi najmä z týchto dôvodov:

1, odpadá potreba napaľovať program (zapisovať do ROM), čím odpadá potreba napaľovačky (moja doma stála 80,- €, a to nie je práve málo)
2, odmietam C a až taký masochista, aby som to robil v ASM zase nie som, preto som zvolil Python, ktorý jednak poznám a jednak odpadá aj nutnosť kompmilácie
3, prostredie Linuxu, konkrétne Raspbian, mi je známe (som prispievateľ Debianu, z ktorého pochádza), pohodlne využívam štandardné nástroje
4, keď už mám to RasPi doma, plní mi aj úlohu malého servera (spotreba <= 3,5 W nemá chybu), s niektorými službami dostupnými aj verejne – napr. server XMPP.

Inými slovami, úspora na zriaďovacej cene môže byť zaplatená dlhšou dobou vývoja. Ja som teda zvolil to, čo poznám, aby som ušetril čas učením sa vecí, ktoré sú pre mňa vlastne zbytočné. Ten kto sa orientuje v jednočipoch, by iste volil presne naopak. No a ostávajú tí, čo nevedia ani jedno a ani druhé. Tu je ťažká rada, že čo je lepšie. Iste sa zhodneme čo je lacnejšie, aká je krivka učenia sa. Môžeme sa dohadovať o využiteľnosti do budúcnosti a pod, ale rozhodnutie musí urobiť každý sám.

Designer napsal: Ten dalsi komponent jsem nepridal ja...
Aha, to mi ušlo. Samozrejme, pridanie určitej formy autonómie do de facto senzora má svoje výhody, a tým môže spoľahlivosť stúpnuť. O životnosti Raspberry Pi zatiaľ nemožno seriózne diskutovať, jeho história je veľmi krátka, ale za dodržania základných pravidiel (chladenie, ochrany) nevidím dôvod na poruchovosť – tam sa nemá veľmi čo pokaziť, leda ak odísť SD karta. I tak si myslím, že kombinovať RasPi a jednočip len pridáva zložitosť pri vytváraní, najmä keď sa to niekto ešte len učí, pretože takto sa musí naučiť zvládať dva systémy a potom už je lepšie zvoliť len jedno alebo len druhé.

Designer napsal: Chapu ze rozumis velkym masinam, ale tem malym zase rozumim ja, a ver mi, ... MCU mas dnes ve vsem moznem, ani o tom mozna nevis, povazujes to treba jen za periferii, ale uvnitr bys nasel MCU.
Verím :-) A nie len, že verím, ja to aj viem ;-) Určite týmto malým čudám nerozumiem do detailov, skôr len základy. Ako som spomínal, vývoj (a učenie) mi príde veľmi nepraktické, ale to je vec názoru a viem, že iní to môžu vidieť presne opačne. Vaše skúsenosti zneužijem, ale dám to do samostatného príspevku, aby sa to nemiešalo.

Designer napsal: Pises o snimani teploty, prima, jeji logovani treba neni kriticke, ale co uz treba ta mnou zminena svetla?
Svetlá som síce spomínal tiež, ale až takto som nerozmýšľal – ja som doma, keď zabudnem prepnúť spínačky, tak to večer zistím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 17:30 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
Osobne bych to nacpal cele do jednoho MCU bez OS, vcetne sitariny, ale dokazu si predstavit, ze s tim bude mit dost lidi problem.

Ten dalsi komponent jsem nepridal ja, vlastne jsem spis navrhl jeho pridavnou funkci, aby si hlidal nadrizeny system, coz vubec nepovazuji za neco od veci, pokud uz architektura takova je. Ale chapu i to, ze ne kazda deska (zde zamerena spis multimedialne), musi mit potrebne periferie ve stavu, aby se nevyplatil MCU navic, plni proste jen ulohu specialni periferie a jako bonus muze mit neco navic.

Chapu ze rozumis velkym masinam, ale tem malym zase rozumim ja, a ver mi, ze dobre zapojeny MCU s dobre napsanym SW primo na zelezo je nezmar, radove bezpecnejsi ohledne funkcnosti nez jakykoli system s vetsim OS. A pokud ma schopnost uridit cely system i sam, byt provizorne, neni bezpecnost celeho systemu urcena obojim, ale vlastne jen jim samotnym. MCU mas dnes ve vsem moznem, ani o tom mozna nevis, povazujes to treba jen za periferii, ale uvnitr bys nasel MCU ;-) . MCU jako periferie jsou dnes beznou veci.

Kdyz se podivas na hloupe auto, protazene CANem, po aute je roztrouseno nekolik MCU na te CAN sbernici zavesenych, kde mnoho z nich dela jen opravdu primitivni veci. Kdyby to byl problem, nedelalo by se to tak, ale dela se to tak, cim dal vic.

Pises o snimani teploty, prima, jeji logovani treba neni kriticke, ale co uz treba ta mnou zminena svetla? Vis jak vypada akvarko po 14ti dnech, kdyz jsi ho na posledni chvili jeste vycistil, a pak zapomel pred odjezdem na spinaci hodiny? Ja ano, zelene bylo vsechno, tak proc se toho nevyvarovat jak jen v ramci reseni lze ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 17:04 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: Kdo jezdi v Praze autobusem, muze obcas videt vytuhlou obrazovku s vypisem kernelu linuxu, ktery je panic
Ono Linux nie je Windows. Platia ma aj za správu lin. serverov a používam ho prakticky všade, s panikou servera som sa za tie roky už síce stretol, ale vždy to bolo vadným HW. Stretol som sa už aj s firmou, kde server necedeli nájsť, pretože do neho nebolo celé roky treba zasahovať - jednoducho fungoval, tak ho postupne založili ;-)

Zdvojovať procesor je pri takýchto životne dôležitých aplikáciách (ako meranie teploty v akva) zbytočné a Váš spôsob síce zálohuje HW poruchu na RasPi, ale pridáva ďalší komponent, ktorý sa môže pokaziť, čiže výsledok je minimálne pochybný. A učiť sa programovať dve rôzne veci naraz? Radšej ani neriešim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2013 16:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
zervan napsal: Aký MCU sa oplatí použiť?
Pouzij predevsim to co umis, nebo to s cim Ti muze nekdo v okoli pomoct (velmi dulezita vec, specialne kdyz nekdo zacina), pripadne to, co citis ze sam zvladnes ;-) . Tady prece nejde o nejake dokonale vyvazene reseni od navrhu po realizaci s ohledem na kvalitu vuci cene, tady je dulezite, ze to tomu kdo to dela funguje presne jak ma a ze z toho ma radost. A vzhledem k tomu zde povazuji za to nejdulezitejsi pouzit to, co clovek dobre zvladne (a nebo ma nekoho, kdo mu pomuze), aby to nedopadlo hromadou srotu odlozeneho ve skrini.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:52 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Ten DS1307 sa asi týka jednoduchších zariadení, ktoré nedokážu získať čas z NTP? (z časového servera / routra) Alebo je na niečo iné treba?
Je jednoducho určený pre zariadenia, ktoré nemajú vlastný obvod reálneho času, a tak potrebujú po zapnutí nastaviť čas manuálne. Niektoré zariadenia to nepotrebujú, lebo pri nich na čase nezáleží, iné, ako v akvárku, áno - nie je predsa jedno, či sa mi rozsvieti svetlo ráno o 10tej alebo až o 6tej večer.

Ad alternatívy, pozor na presnosť a dátum, do kedy dokážu spracovávať kalendár. Sám som kúpil hotový modul DS1307 na ebay, len zatiaľ čaká v šuflíku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:51 presario Arduino
Fotka k příspěvku Abych to zkrátil:

Jak to funguje:

Řízení je postaveno na Arduino MEGA 2560 s Ethernet shieldem - řízení DI, DO, AI, AO, Ethernet

Protože součástí Ethernet shieldu je SD slot, mám na SD kartě nahrané soubory potřebné pro nahrání webové stránky (viz. rozhraní pomocí HTML5, javascript a CSS3) a Arduino ze sebe udělá malý webový server, pomocí kterého mi zpřístupní veškeré své funkce.

Dále je sestava doplněna o shield vlastní výroby, který slučuje RTC, řízení SSR relátek,veškerá měření a LED regulaci. Silovina je na odděleném DPS. Mimo celou krabici je malinká krabička, do které mám přivedenou pH sondu, měření teploty vody a vzduchu, měření hladiny. Tato je s hlavním "boxem" spojena jedním kablíkem.

Asi tak ve zkratce, dá se o tom povídat hodiny... hmm
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:40 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: zervan
Arduino je Atmel, obalený základnou doskou, kopou dostupných modulov a vlastným progr. jazykom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:39 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: presario
presario napsal: A k relátkům... já nepoužívám klasické mechanické, ale polovodičové - SSR. Důvod je prostý, jednak nejsou slyšet :) ale, a to je hlavní, spínají tzv. v nule, tzn. že nevznikají oblouky na kontaktech při spínání/rozpínání, takže se nezkracuje životnost.
Samozřejmě jsou opticky oddělené od řízení..
Myslím, že presne toto mi spomínal pred pár dňami švagor (na rozdiel odo mňa sa rozumie elektronike), aj o tej nule. Ale pre začiatok som sa rozhodol pre obyčajné relé, mne sa to cvakanie páči :) Chcem začať čo najjednoduchším a postupne sa učiť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:35 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: Ono u podobnych desek (bezicich pod Linuxem atp., kde asi malokdo bude psat primo na zelezo) neni od veci pouzit dalsi MCU, ... Súhlasím! Lenže toto je oblasť, v ktorej sa nevyznám. Aký MCU sa oplatí použiť? To "moje" (na ceste) AVR32 / ATMEGA32? Alebo je lepší / vhodnejší Arduino? Ten tu býva často spomínaný. On ten Raspberry bude robiť "vyššie" riadenie, teda webové rozhranie, časové spínanie, generovanie grafov a podobne, budem ho používať aj na iné veci - iné jednoduché weby.

Predstav si, ze Ti nepujde pripojeni k siti a cas pomoci NTP neziskas. Hm, no to je fakt. Samotný Raspberry tuším RTC nemá. Síce by sa mi nemalo stať, že by NTP nebolo dostupné (beží mi aj na routri v tej istej miestnosti), ale človek nikdy nevie, čo sa pri upratovaní omylom odpojí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:34 presario Re: zervan
RTC, resp. právě DS1307, se nastaví jednou přes rozhraní (viz. můj obrázek níže) vpravo nahoře a poté už se o nic nestarám. Napětí na RTC drží buď baterie, nebo superkondenzátor, který mi čas v první verzi držel i týden bez napájení... ale to jsem
odbočil..

Co se týče synchronizace času z nějakého NTP, asi by šlo napsat skript přímo do MCU, který by se jednou za čas na NTP mrknul a přenastavil RTC. Nicméně je to asi zbytečné, zatím po několika týdnech provozu neregistruju změny času RTC oproti reálu žádné - alespoň v minutách, sekundy nesleduju. Záleží na kvalitě krystalu ..

A k relátkům... já nepoužívám klasické mechanické, ale polovodičové - SSR. Důvod je prostý, jednak nejsou slyšet :) ale, a to je hlavní, spínají tzv. v nule, tzn. že nevznikají oblouky jako na kontaktech relé při spínání/rozpínání, takže se nezkracuje životnost.
Samozřejmě jsou opticky oddělené od řízení..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:21 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
zervan napsal: Niektoré veci by priamo cez Raspberry nešli (alebo len veľmi komplikovane), tak mu bude pomáhať ATMEGA32:
dx.com/…


Ono u podobnych desek (bezicich pod Linuxem atp., kde asi malokdo bude psat primo na zelezo) neni od veci pouzit dalsi MCU, ktery ridi periferie, i z dalsiho duvodu, nez je samotne ovladani periferii. Kdyz se dobre napise jeho soft, ma on sam vyrazne mensi sanci se seknout nez neco s vetsim OS a muze fungovat i tak, ze pokud nedostane do nejakeho timeoutu nic od nadrizene desky, prebira celou kontrolu, i kdyz treba jen zachova nejake zakladni funkce, pripadne se postara o reset nedrizene desky. Jde o to, aby se nestalo, ze se clovek vrati z dovolene a zjisti, ze celou dobu svitila svetla, a hlavni deska je tuha. Kdo jezdi v Praze autobusem, muze obcas videt vytuhlou obrazovku s vypisem kernelu linuxu, ktery je panic :) , pripadne totalne tuhe zobrazeni, coz u informaci o zastavkach prekousnu, ale u akvaria to fakt na pardon neni.

Predstav si, ze Ti nepujde pripojeni k siti a cas pomoci NTP neziskas. Z najakeho duvodu se Ti restartne i ridici deska. Takze najednou nevi jaky je cas. Idelani je, kdyz ma takovy system RTC a take dokaze ziskat cas ze site. Pokud cas ze site ziska, opravi si sve RTC. A pokud neziska, vezme cas z RTC jako platny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: sasula
Levna alternativa k DS1307: gme.cz/…
Funguje dobre, pomoci kapacity u krystalu se da i velice slusne doladit, at se nepredbiha a nezpozduje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 16:04 Muž zervan [1123] - Rostliny
Myslím, že by neuškodili aj tipy na konkrétne osvedčené komponenty / diely / súčiastky ;-)

Ja zatiaľ nemám odskúšané nič, len objednané :) Tak som pre začiatok objednal 8× relé, tým by som chcel dosiahnuť časové alebo manuálne spínanie rôznych zariadení - svetlá (časovo), ohrievač (tiež časovo), filter (manuálne), prípadne ďalšie zariadenia v budúcnosti. Manuálne myslím napr. po stlačení tlačidla ÚDRŽBA sa vypne ohrievač a filter a rozsvieti svetlo. Objednal som toto:
dx.com/…

A na teplotu skúsim toto:
dx.com/…

Niektoré veci by priamo cez Raspberry nešli (alebo len veľmi komplikovane), tak mu bude pomáhať ATMEGA32:
dx.com/…

Ešte mi napadlo: existuje nejaký malý ovládateľný ventil na vzduchovú hadičku? Mám čerpaciu hlavu z ktorej ide hadička na vzduch. Ak je zatvorená, voda cez filter prúdi, ale nebublinkuje (tak to mám bežne). Čim viac sa hadička otvorí, tým viac bubliniek ide. Páčilo by sa mi, keby v určitých časových intervaloch bolo aj bublinkovanie :-)

Ten DS1307 sa asi týka jednoduchších zariadení, ktoré nedokážu získať čas z NTP? (z časového servera / routra) Alebo je na niečo iné treba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 15:25 Muž sasula [274] Re: presario
tak PWM jsem si tam rozchodil. jen jsem to chtel ridit pomoci casu a ne jen nacitat tak jak se to restartuje.
DS1307 mam. jen mi to z W7 davalo stale spatny hodnoty. a nic starsiho nez W7 doma nemam. i kdyz jsem sitar...

co by mne hrozne zajimalo jake vsechny moduly mas pouzite. a pripadne zdrojak... :-D cist zdrojaky zvladam, s planim je to horsi :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 13:26 presario Re: sasula
Tak je asi pravdou, že člověk musí být jak programátor, tak i elektronik, aby si takovou věc postavil. Naštěstí to tak trochu zvládám obojí X-)

RTC čas je nutnou věcí, např obvod DS1307, který používám, stojí pár korun a je k němu spousta knihoven jako programová podpora, takže je potřeba přečíst pár článku...

Pro LED řízení stačí jistě i hotová řešení, jako různé RGB regulátory, regulovatelné proudové zdroje apod..

Člověk nad tím vším stráví spousty času pro minimální užitek hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 13:15 Muž sasula [274] Re: presario
taky se o neco podobneho snazim na Arduinu, ale bohuzel nejsem programator. A prestal jsem to resit kdyz se mi nedarilo z RTC nacitat korektni cas.

Chci resit jedine svetla(led) PWM modulaci

vse budou cipy. idealne nekolik (3 - 6 vetvi) coz by melo zvladnout i A nano.

u svetel rano rozednivani, vecer stmivani klidne i s bourkama(ty se mi moc libej)

Ethernetovej bord s SD mam taky a chtel jsem udelat neco jak ty tu webovku se statistikama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 10:15 Muž zervan [1123] - Rostliny
Našiel som zaujímavé video, obzvlášť ma zaujalo to kŕmenie :-D www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 09:17 presario Re: KarlosS
Máš pravdu, kvůli Prohlášení o shodě, atestaci EZÚ jedině prodávat jako stavebnici, což není pro laiky - jednak se motáš kolem 230V a jednak je potřeba ovládat alespoň základní orientaci v programování ... takže okruh zájemců se zúžuje.

Ale není to špatný nápad, zkusím to promyslet..

Jinak CREE diody (2100 lm/m) mám a řídím je normálně pulzně, což funguje, ale není plně efektivní .. možná v příští generaci ;)

jak velký myslíš že by byl zájem o takové zařízení, které popisuješ a za jakou max cenu ??

hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 09:10 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: presario
mám akva eshop a po takovém zařízení prahnu. Myslím že by stačily v pohodě 3 výstupy, teplotní (spínání větráčku), hlídání ph, a PWM výstup (např. LED). Topítka většinou termostat mají a ostatní výstupy by byly nadstavba. Otázka je u výstupu pro LED, protože většina výkonových LED (Cree X...) je napájena proudově.
Pokud by to někdo uměl seriově vyrobit, budu rád spolupracovat na prodeji. Nepředpokládám, že by se výrobci vyplatilo schválení EZÚ, takže jako stavebnice by to prodávat šlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 08:20 presario Re: sasula
Tak se ptej, co by tě zajímalo ? jedná se o řídící platformu Arduino, doplněnou o vlastní obvody, které řeší senzory/aktory ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 07:38 Muž sasula [274] Re: presario
me ty detaily rozhodne zajimaj.Protoze bych chtěl dosahnout velmi podobneho cile. S tim ze mne nezajima PH sonda...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 23:17 presario Re: jmalyska
Tak začal jsem na Arduino UNO, ale když mi už nestačila paměť na program, přesedlal jsem na MEGA 2560 a tam je už místa dost ;) Běží na tom Webserver, který tahá data z SD karty a rozhraní je napsaný v HTML5 za použití Javascriptu a CSS3 ..

Jestli někoho zajímaj detaily, rád se podělim ... jdu chrnět spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 20:57 Muž jmalyska [167] Re: presario
Pěknýýý :)
Takové rozhraní by se mi taky líbilo, uvidíme co mi udělá programátor, anebo spojíme hlavy a navzájem si pomůžeme? Programátor taky neví vše a občas nad něčím bádáme jak na to.

Já používám klon Ardiuna palec

Nebojte se napsat, jaké pH sondy, za kolik, kde sehnat. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 18:54 presario Re: zervan
Raspberry jsem taky uvažoval, ale zatím nemám zkušenost. PWM regulaci to samozřejmě má, dobu náběhu LED diod jsem nastavil na cca 5 minut do plného rozsvícení, resp. setmění - navíc se ty barvy přelínaj, takže jako poslední večer zhasíná modrá :)

pH měřím pomocí klasické pH sondy s napěťovým výstupem, který přes zesilovač posílám do řídící jednotky. No a hladinu snímám pomocí vodivosti - část snímacího obvodu je ponořena ve vodě a změnou hladiny se mění intenzita proudu tekoucího přes snímací obvod..

Spotřeba elektriky je cca 30W, když nejede topení, jinak cca 130W s topením, takže to jde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 18:44 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: presario
Hm, paráda! Ja sa niečo také chystám spraviť cez Raspberry Pi. Som od počítačov a nie od elektroniky, tak to určite nebude ľahké :) Preto skôr začnem časovým spínaním cez relé (svetlá, ohrievač) a monitorovaním teploty. Neskôr by som pridal PWM reguláciu LEDiek (postupné rozsvecovanie a zhasínanie).

Ale i tak by ma zaujímalo: Ako, čím sa dá merať pH? A čo tá hladina, to pomocou nejakého plaváčiku, či vari ultrazvukom? A spotreba elektriky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 18:27 presario – Aquaduino
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak já již takové zařízení doma provozuju... nazval jsem to Aquaduino:

funkce:

- řízení 4x230V zásuvek (filtrace, vzduchování, topení, rezerva)
- regulace LED světel (RGB + supersvítivá bílá)
- měření teploty vody, pH, hladiny
- měření teploty okolního vzduchu, teploty LED driveru, měření spotřeby elektřiny
- internetové připojení odkudkoliv

Vlastní výroba X-)

A rozhraní vypadá nějak takto ...
s tím, že je odstavená pH sonda a nemám doladěné ještě měření spotřeby ...
tone

výhledově bych chtěl dodělat alarmové stavy a v případě problému (něco nefunguje, únik vody apod.) zaslání SMS na mobil, nebo přímo zavolání..

jo a také přidat webovou IP kameru palec
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.10.2013 02:06 Muž jmalyska [167] Cena
Cena si myslím není až tak důležitá, důležité jsou funkce, co to bude umět. Poskládat moduly do sebe, zapojit drátky zvládne učeň na základní škole. Program je druhá stránka věci, za kterou se platí.
Funkcemi to de facto může dělat úplně cokoliv.
Pořád se pohybujeme ve fázi testování a cena bude záviset na tom, kolik bude stát krabička, grafika, potisk, programování a podobně, takže napsat nyní cenu je nereálně.
Cena se bude taky odvíjet podle toho, co to bude umět. Základní verze za cenu X, full verze za cenu Y.

A jelikož vím, že Vám stačí i hrubý nástřel, tak by to mohlo stát podobně, jako pH kontrolér ;)

sasula: wifi není problém, ale zabere čas progamování grafického rozhraní, pokud teda nechceš parametry upravovat v kódu programu :-D

acik: Trošku s emi pozdržely jisté periferie modulu od kolegy, zatím mi jede displej, hodiny, dávkování CO2, řízení osvětlení (rozsvícení, svit, zhasnutí), teploměr a spínání relé, Brzy bude hlídání zanesení filtru, hlídání funkčnosti topení, hlídání teploty, hlídání výšky hladiny vody. V základu bude také 4x relé-spínaná zásuvka, třeba na hnojení (+ 4x relé-spínná zásuvka na topení, filtr, CO2 a zářivky resp.předřadník 0-10V).

Ještě dodám, že plánuji taky sledování pH a řízené dávkování CO2 podle nastavené hodnoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 21:16 Muž sasula [274] Re: jmalyska
Mne osobne by stacilo rizeni Ledek. S wifi pro ovladani i signalizaci( bez displaye).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 08:33 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: jmalyska
dokud nebudeme znát cenu, tak ti těžko můžem potvrdit zájem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 01:56 Muž jmalyska [167] Re: ludvik
a) ethernet je samozřejmostí, wifi pro ovládání, spíše kontrolu mimo domov zda vše funguje. je možno i snímat kamerou obraz a posílat na ftp či živé vysílání, pokud k tomu jsou doma dispozice.
b) ano, řízení EP bude včetně veškerého nastavení (0-MAX, 0-nastavená hodnota, délka rozsvícení, délka svitu, délka stmívání, pak možno celý cyklus nastavit 2x denně pro fanoušky polední pauzy :-D
c) spínaných zásuvek může být tolik kolik dovolí modul s relé (1,2,4,8x a násobky) a taky kolik to zabere vstupu v řídícím pc. Více zásuvek, větší modul. Taky záleží, kolik čeho bude v globálu. Ušetřením jendnoho nějakého snímače/čidla lze dodat modul s relé a pod.
d) existuje hodně čidel, začínají za 69kč ;)
e) cena se bude odvíjet podle toho, co vše to bude obsahovat a umět. Nejvíce stojí práce programátora, design "obalu" - krabičky. Samotné moduly a řízení, snímače jsou zanedbatelné.
f) v podstatě se dá kombinovat jakýkoliv IN s jakýmkoliv OUT, takže možností bude strašně hodně, bude záležet na tom, jak se vymyslí program a ovládání, editace, grafická podoba pro win a pod.

Ono s tou cenou, komfort a nicnedělání taky něco stojí. Člověk si může vybrat, zda bude denně kolem akvárka skákat (najdou se takoví, co to dělají s láskou denně) anebo se jen kochat ;) (či akvária v práci, v kanceláři, obchodech..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 01:02 Muž ludvik [1082] Re: jmalyska
Vždycky je otázka cena ... Já bych to bral, kdybych už do toho nenacpal tolik peněz (něco málo dělám na SDS-MICRO, ale nemám to vůbec dodělané).

a) na usb bych se snad vykašlal, na wifi asi taky. Ale ethernet přidal.
b) řízení předřadníku - nejenom stmívání a rozbřesk, ale i trvalé nastavení max. hodnoty.
c) řízených zásuvek 230V není nikdy dost.

Čím měříš to venkovní osvětlení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 00:52 Muž jmalyska [167] – Vlastní výroba ovládání akvária
Zdravím kolegové a kolegyně,

rozhodl jsem se oživit tohle téma dalším příspěvkem. S kolegou programátorem se chystáme vyrobit zařízení, které by umělo kompletně ovládat akvárium a všechny potřebné periférie.
Zařízení je možno modulově rozšiřovat a je možno ho naprogramovat na míru dle přání. Rád bych slyšel vaše ohlasy, zda je takové zařízení potřeba, zda by jste ho chtěli či rádi měli a dávali návrhy a nápady na vylepšení fukncí.

Blíže popíši o co se jedná:

Základem všeho by bylo malý "pc" modul, ke kterému se zapojí dle libosti releová deska, různé senzory, čidla a pod. Co vše je možno s tímto modulem namátkově udělat:

Zobrazení hodnot a parametrů na displeji (monitoru) o různých velikostech
Řízení elektronického předřadníku 0-10V (rozsvícení, zhasínání)
Řízení LED diod (změny barev a pod)
Hlídání zanesení filtru
Hlídání funkčnosti vytápění a kontrola teploty vody
Spínání CO2 a hlídání otevření/zavření cívky
Spínání hnojení
Měření vlhkosti
Informace na displeji o poruše (čehokoliv)
Automatická výměna vody
Automatické dopouštění vody při poklesu hladiny
Alarm při přeplnění akvária (při ručním plnění třeba)
Odpojení 230V a periférií při přetečení akvária či při indikaci vody pod akváriem
Řízení dávkování CO2 v závislosti na pH
Měření vodivosti
Měření průzračnosti vody
Měření intenzity světla (použitelné před napuštěním vody) - čidlo není vodotěsné
Měření celkového odběru proudu všech zařízení
Možno spínání podle venkovního světla
Možno ovládat přes pc pomocí usb/wifi
Dodání možno jako "stavebnice"
Možnost individuálního řešení

K zařízení by byla revizní zpráva a 2 letá záruka.


Vím, že po světě běhá hodně takových zařízení, ale ruku na srdce, které vyhovuje zrovna vašim potřebám? X-)

Prosím, zanechte mi tady či do vzkazu vaše reakce, budu rád za jakoukoliv poznámku či nápad. pivo

PS: Již jsme ve fázi programování základní verze pro řízení EP, hlídání teploty a spínání CO2.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2009 07:19 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírekRe: lupínek
tady mas odkaz na toho technika: www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2009 03:39 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: lupínek
Doporučuji porozhlédnout se na eBayi. Takovéto hračky jsou občas k dostání. Sám po něčem toužím, ale jelikož to mám vnitřně klasifikované jako rozmařilost a jelikož akvárko i tak vyjde na nepěkné peníze, je to hodně dole na mém wishlistu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 22:02 Muž Yirka [9126] Re: isamik
Je to tak, prezentaci jsem viděl na brněnské burze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 21:52 Muž isamik [180] Re: lupínek
Myslim, ze Technik cele reseni (stavebnici) nabizi naprodej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 21:48 lupínek Re: filipsi
už jsem se díval, ale jen tam popisuje co vymyslel, ale nic konkrétního co by se dalo koupit, jinak jeho technické aq se mi moc líbí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 21:45 Muž filipsi [1295] Re: lupínek
Podivej se na akvarko.cz, uzivatel Technik, jeho akva + clanky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 21:42 lupínek – automatizace pro řízení akvária
ahoj všichni,
řídíte někdo provoz svého akvária počítačem nebo nějakým automatem,
chtěl bych si něco takového nainstalovat na své aq, tak hledám nějakou inspiraci a rady ;-)
díky

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3703x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9731-automatizace-pro-rizeni-akvaria?od=51