Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Automatizace pro řízení akvária

 

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Automatizace pro řízení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 20:22 MikiG Re:Dado
Ahoj, nic proti, ale pro mě se tímto automatizováním jaksi vytrácí ta spojitost člověka(akvaristy) a jeho zájmu o chov ryb.Akvaristika jako taková zabere spoustu času ať se jedná o starání se o nádrže, pozorování jejich stavu a dalšího vyhodnocování nenadálých situací, nebo studováním všeho okolo této záliby. Tato cesta je samozřejmě taky možnost, ale pro mě je zásadní ten víceméně každodenní kontakt se svými rybami a akva jako takovými. Nešel bych do toho za takových podmínek, které máš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.05.2019 18:00 Muž Vrzy [23] Re: Dado
Fotka k příspěvku Já zatím jen ovládám osvětlení, topení a skimmer, rozpracováno mám dávkování hnojiv a měření ph,podle toho dávkování co2. Někdy v budoucnu jestli bude větší akva, bych chtěl pořešit i výměnu vody nebo dolévání odparu. Nemám to proto, že bych to potřeboval, ale spíš jsem chtěl zkusit a naučit se něco nového, tak jsem to spojil s akvaristikou. Neovládám to přímo přes mobil, ale přes web, čili je jedno jestli mobil, pc, tablet nebo cokoli jiného s prohlížečem a připojením k internetu.
Takhle vypadá webové rozhraní. Na mobilu to vypadá jinak, ale ovládat se to dá. Zatím neumím web upravit do mobilní verze.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 23:57 R Muž Anthrax [4739] Re: Dado
A co by si potřeboval přes ten mobil ovládat? To jsi stále neupřesnil. Ono s to těžko vymýšlí, když o tvém akváriu nevíme nic.
Třeba by stačilo, aby tam někdo poučený jednou týdně nasypal předem připravenou dávku krmiva.
Ale jestli jsi měsíc pryč, pak týden doma a pak zas měsíc pryč, tak to akvárko budeš stejně muset zařídit tak aby tu tvou nepřítomnost dalo. Čili to bude muset být něco s minimem živočichů, maximem rostlin. A musí to být bezúdržbové. Jinak to nemá cenu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 23:31 Jarda62 Re: Dado
Když se přizpůsobí složení akvária myšleno (ryby a rostliny) není automatizace si myslím třeba. Je třeba si uvědomit, může selhat světlo a dá se vyhořet, nebo může rupnout sklo, nebo se rozlepit a to pak po dobu nepřítomnosti moc dobrého neudělá. Tak je dobré si to rozmyslet, za mě v tomto případě akvárko bez techniky, maximálně světlo ve spínací zásuvce, aby se člověk nemusel spoléhat na techniku a ten měsíc bez výměn vody se s rozumem a za pomocí rostlin dá zvládnout. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 23:09 Dado Re: ctibum
Nechcem ho zrušiť. Veď chodím preč tak na mesiac. Tyžden doma. A chcel som len radu, čo potrebujem nato, aby som to dokazal ovladať cez mobil. Veď ak mi nechceš pomocť opytam sa inde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2019 22:47 R Muž ctibum [6876] Re: Dado
Zruš akvárko... Zautomatizovat se dá asi všechno. Výměna vody, hnojení, svícení... Ale k čemu ti takový akvárko bude, když ho neuvidíš...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 22:42 Dado Re: ctibum
Som stale preč. Čo by si mi poradil, čo sa da ovladať?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 22:10 R Muž ctibum [6876] Re: Dado
A co všechno bys tím mobilem chtěl ovládat...? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 21:30 Dado
Potrebujem poradiť. Čo potrebujem ktomu, aby som ovladal akvarium cez mobil? Za odpoved ďakujem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 15:49 laKatos Re: Yirka
Souhlasím je to fest vody. Ja to mam ale resene ze mi ta nova voda pristupuje az k cerpadlu a to mi vyzene vodu do akvaria. Posleze jak zacne stoupat hladina v akvariu a na to i ve filtru odteceto do odpadu. I tak je to stale fest vody....Proto jsem v sousedním vlakne řešil kontinuální výměnu vody ale ještě bych to přehnal přes demikolonu... (nebude treba menit tolik vody a snizim tak zaroven spotrebu)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 15:04 Muž Yirka [9123] Re: sachlj
I když to nepohne měřákem, na podstatě plýtvání to nic nezmění.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 14:49 sachlj Re: Yirka
asi záleží na velikosti vany a na tom jaký máš měřák. Někde jsem viděl, že měl frajer hadičkou na vzduch udělanou kontinulální výměnu vody tak, že mu ani měřák na studenou vodu to nezaznamenal. Možná že to měl napojené před měřákem, to podle fotky nebylo vidět. Nicméně pokud má někdo akvárko 2000 lt a víc tak 100 lt každých 14 dní není málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 12:12 Muž Yirka [9123] Re: laKatos
125 litrů denně, cca 3 kubíky kohoutkové vody měsíčně prakticky rovnou do odpadu nepovažuji za šťastné. A rozhodně se nepovažuji za ekologistu, či že by ty dvě stovky měsíčně člověka zruinovaly.
Ale jsem holt ze staré školy a považuju to za plýtvání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 07:47 sachlj Re: Těhňajs
jak jsem psal, výměnu vody bych nedával primárně do prvního filtru i když to má opodstatnění, ale to by muselo být vyplachování filtru spodem (jak vana, umyvadlo) tak aby se tím čistil filtr. Viděl jsem jedno video na youtube kde měl pro větší akva jeden bambusák lepený filtr. Podle nákresů to vypadalo velmi komplikovaně ale když to měl v běhu tak de fakto mu voda tekla z cca 5 cm na plastovou mřížku v první komoře filtru a tam se zachytával hrubozrnný odpad. když čistil tak jen přepnul kohoutkem vodu, jeden zavřel a druhý otevřel a posunul jakési šoupátko, prostě jeden kousek skla ve filtru šoupnul z jedné strany na druhou. Obrátil se nějak tok vody a ty filtrační media se všechny vypláchli aniž je musel složitě vytahovat. Něco podobného mají u filtrů k zahradním jezírkům ale naživo jsem to ještě neviděl. Mě osobně děsně opruzá čištění filtru eheim který mám umístěný 60 cm hluboko ve skříňce u země. Mít prostor tak tam dám 100 lt barel co by se zaplnil svinstvem za pár let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 20:54 Těhňajs Re: laKatos
A není to blbost dávat prepad do první komory? Když se ti přicpe filtr, tím pádem se zvedne hladina ve filtru, tím pádem bude docházet nekontrolovatelnemu vypouštění vody. V poslední komoře se to stát nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 19:01 laKatos Re: honcka
ano mam to a jsem spokojeny. nemusi behat s vedrama nebo manipulovat s hadici.
jen jak jsem nekterym uz psal. dopousteni bych nyni dal do posledni komory a vypousteni do odpadu hned v prvni komore.
Dale pokud si budete tahat vodu az akvariu udelejte si tri ventily. jeden na staly pomaly prutok (na ten nebudete sahat, proste ho nastavite a pojeden non-stop treba 5 l/h). druhy na rychle dopousteni vody treba kdyz odkalite dno tak at ihned odcerpanou vodu doplnite. a treti ventil to uz je luxusni zalezitost .... kdyby jste si poridili RO nebo demikolonu at ma svuj ventil a zajisteny prisun vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 14:48 Muž honcka [39] Re: sachlj
Lakatos to ma na svy nadrzi
rybicky.net/nadrze/16629
Ja to chci na svym budoucim taky a budu to delat stejnym spusobem, prepad z prepadovyho filtru do odpadu a pomalu dopoustet nonstop male mnozstvi vody, prebytecna bude se vypoustet pres prepad ve filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 13:09 sachlj Re: Těhňajs
mě napadá ještě jedno řešení. Mimo akvárium třeba plastový koš na odpadky, 10 nebo 20 lt. Z akvária do něj vyvedená hadice s čerpadlem, stačí malý prcek čerpadlo, v tom koši pak tohle www.youtube.com/… funguje to autoaticky tk, že když se napustí do nádrže tolik vody kolik je nastaveno tak ta se automaticky vypustí. No a do akvária pak pomocí pračkového ventilu a elektrického plováku napustit vodu z kohoutku.
to je jeden způsob co mě napadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 13:00 Těhňajs Re: sachlj
Něco podobného pro automatickou výměnu vody plánuji já. Pod akvarium plánuji prepadovy skleneny filtr. V poslední komoře bude udělaný prepad do odpadu. Prepad bude napojeny na prackový sifon. A výměna bude probíhat následovně: čerpadlo v zásobním sudu bude napojeno na spínací hodiny a hadice z něho bude končit nad hladinou v akvariu. Vlivem přibývající vody dojde i k nárůstu hladiny ve filtru a tím pádem bude docházet k automatické výměně vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 11:58 sachlj – automatická výměna vody
Ptám se tady ať nemusím zakládat nové vlákno. Řešíte někdo u akvária automatické doplňování, výměnu akvarijní vody ? Nemusí to být řízeno žádným počítačem, i záchod funguje stovky let na jednoduchém mechanickém principu. Plánuji v příštím roce pořídit něco většího a umístnit do místnosti kde je de fakto jen přes chodbu koupelna a záchod. takže napojení na odpad i vodu je snadné. Jen řeším jak to udělat, kterou cestou se dát? Elektronika cestou arduina nebo raspberry pi nebo s pomocnou nádrží a využít princip sifonu a záchodové nádrže ? Řešíte to někdo ?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.06.2016 19:38 hirafazel Re: Milan86
Tak mě to nedalo a vytáhl jsem ze skříně LOGO 24RC, co mám k dispozici delší dobu v práci. No nevím, s ohledem na cenu a počet vstupů/výstupů nějak nechápu co Vás k němu tak táhne :). Na druhou stranu musím uznat, že programování a odladění programu je podstatně jednoduší než u Wiring a je to v hezké krabičce na DIN lištu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2016 09:19 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Milan86
mrkni
www.google.com/…

a hodně štěstí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2016 20:53 hirafazel Re: Milan86
Pokud chceš použít simatic, přihlas se na FB do skupiny Aquaduino CZECH a popros o info uživatele Vlado Palec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2016 18:03 Milan86 – LOGO Siemens
Ahoj, už tu ten dotaz byl a i já bych chtěl vědět, zda někdo řídí akvárko pomocí LOGA od Siemensu. Rád bych věděl, jak to funguje a co vše se s tím dá řídit, jak je složité programování a zda celé zapojení zvládne laik.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 22:52 Muž Sputnik [12] - Rostliny – logo!
Zdarec ,najde se tu někdo kdo řídí akva pomoci loga od siemensu?
Během týdne bych měl mít logo 0BA7 i s rozšiřujícími moduly doma.
Budu asi totiž potřebovat pomoct s naprogramováním.I bych se rád podíval jak logo používají v akvaristice jiní.

ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.12.2013 05:50 Muž jmalyska [167] – Modul
Tak zapojení se díky nedostatku času ještě nekonalo, ale už mi to leží na stole funkční.
Zatím mi běží následující:

IN:
Teplota vody, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu
OUT:
1xrelé CO2
1xrelé vypínání el.předřadníku
1xrelé filtr + hlídání průtoku
1xrelé UV lampa
2xrelé 2xčerpadlo (automat.výměna vody)
2xrelé 2xtopení (hlavní+rezerva)

Zobrazení hodnot na displeji:
čas
teplota vody
teplota vzduchu
vlhkost vzduchu
stav světla (off, zapíná, vypíná, svítí)
stav CO2 (dávkuje, vypnuto)

Na serial monitoru:
celkový odběr proudu přes zásuvky
odběr proudu na zásuvce s filtrem
stav CO2
hodiny
teplota vody
teplota vzduchu
vlhkost
stav světla

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 22:25 Muž jmalyska [167] Re: slavko
Však v akvárku u mě nic nebude, vše bude měřit ve filtru (nádrž stejné vysoká jako akvárium) a osobně takovému článku nevěřím, každé akvárium je něčím "své" a jiné a to že někomu něco chcípalo, nutně nemusí souviset s ultrazvukem (a když už, ten se dá zapínat až jako podnět jiného čidla, jako druhá kontrola)

Dneska jsem rozchodil modul, zítra zapojuji k akvárium.
Zatím budu mít tyto funkce:

Řízení EP 0-10V, vypínání předřadníku z 230V když bude světlo na 0%
Měření teploty vody
Hlídání teploty vody a případné odpojení topení od 230V (při poruše termostatu)
Spínání CO2 nezávisle na osvětlení

Tím budou využity celkem 3ks relé a jeden analog vstup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.12.2013 09:28 R Muž slavko [1759] - Rostliny – Ultrazvuk a žiabronôžky
Narazil som na zaujímavý experiment, popísaný tu: www.med.muni.cz/… Je to celé anglicky, len záver je česky.

V zývere píšu: "Z grafů vyplývá, že se vzrůstající dobou ozvučování přežívá méně jedinců Artemia salina, přičemž výraznější účinky měl ultrazvuk o frekvenci 1 MHz."

To len potvrdzuje obavy, ktoré sme spolu s Designer-om vyjadrili. A hoci popisujú, že pri vyšších frekvenciách (10 MHz) je to neškodné, i tak by som ultrazvukový senzor do akva nedával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 21:48 Muž jmalyska [167] Re: Yirka
Já si tento modul dělám z důvodů, že si neumím přestavit týdně/co 14dnů měnit vodu ve 3000 litrové (možná větší) nádrži, doma. Taky potřebuji řídit osvětlení a k němu dávkovat CO2.
Cena za pořízení lepšího záložního zdroje je poměrně podobná, jako cena modulu a jeho periférií. Modul taky může hlídat poruchu termostatu a tím úhyn ryb, měřit funkčnost filtru a jeho průtok (netřeba otevírat kýbl, když budu moct odečíst hodnotu z displeje, jak na tom filtr je) Taky automatické dávkování hnojiva (kdo vydrží denně dávkovat v kuse 10let třeba? Já ne...) Taky mi bude automaticky připravovat vodu na výměnu, nemusím kolem toho skákat a měřit já, tím pádem to není závislé na člověku a při vhodném sestrojení a pro jistotu dvojí kontrole funkčnosti tento modul naopak pomůže a znemožní lidskou chybu. Modul bude udělán tak, aby i při jeho výpadku-poruše nastal default stav, ve kterém základní funkce pojedou (filtr, topení, světlo).
Krom toho, jak píše kolega, můžu se na akvárko a jeho parametry podívat odkudkoliv (z dovolené v USA) a i měnit i parametry, inu proč ne ;) pivo
No a když si šikovný člověk udělá externí filtr pod akváriem /přepadový/ můžou se do něj vložit všechny periférie a v akvárku nebude zcela nic krom 2 trubek, které jdou zamaskovat velice dobře...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 16:45 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Yirka
Zamyslel som sa a - neviem jednoznačne určiť, či ma baví viac akvárko alebo technika okolo ;-) Avšak technika, ktorú som si aspoň sčasti robil sám, nie hotové kúpené veci... Včera som vylepšil osvetlenie a ešte dnes sa vytešujem, že svieti, že ubudol jeden kábel a vyzerá to, že aj rastlinky sa tešia, len rybky to úspešne ignorujú ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2013 13:07 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Yirka
ona spousta akvaristů jsou kutilové a vlastně tím spojí dvě záliby , akvaristiku a techniku , víš jakou mám radost když mi akva jede tak jak má a technika kolem funguje tak jak má smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2013 08:56 Muž sasula [274] Re: Yirka
Treba tak, ze se z prace mohu podivat zda vse funguje. A nebo abych mel vse tak jak chci i ryby byly stastne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2013 07:22 Muž Yirka [9123] – Dovolte mi
jednu poznámku akvarijního konzervativce, podle kterého se i průměrně dobrá nádrž řídí a udržuje sama a nepotřebuje na to velkého bratra.
Při občasném nakouknutí do tohoto tématu mi totiž připadne, že až to budete mít sestrojené budete se kochat tím, jak vám to všechno funguje a měří a ne pohledem do nádrže... Kam se ubere to kouzlo akvaristiky ;-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 21:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jmalyska
Akcelerometr (v tomto pripade ve funkci sklonomeru) bude vyhodnejsi, protoze elektronika lze komplet zalit. Plovacek tam bude tak jak tak, jenze ten ultrazvuk musi mit volne menic, vystaveny moznosti pocakani, vecne ve vlhku... A k tomu jeste muzeme pridat, ze ne kazdemu se chce vecne na ryby troubit (i kdyz nic moc vykonem), buhvi jestli to mohou citit, ale proc to delat, kdyz nemusim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 19:59 Muž jmalyska [167] Re: Designer
Obyčejný malý plováček (plast či nerez) + hlídání ultrazvukem. 101% funkčnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 18:48 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Presne toho som sa bál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 09:19 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
Ani si ho to nevsimne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 18:56 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Hmm, poštudoval som nejaké dátové listy. Myslím, že už rozumiem princípu tých lineárnych senzorov. Podľa toho ako otočím magnet, tak mi napätie stúpa alebo klesá od 1/2 VCC. Čo však stále neviem, bude to snímať aj obyčajný okrúhly magnet, taký školský, na cca 30 cm? V tých datových listoch píšu síce hodnoty magnetického poľa, lenže ja netuším aké parametre má magnet ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 17:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
Kdyz chces rozlisovat, jak je daleko, potrebujes linearni, ne jen spinac, ktere jsem uvadel. To uz je fuk od koho, ale Alegro je slusny vyrobce. Pouzivame tyhle:
cz.farnell.com/…

My to ale pouzivame jen proto, aby se dalo lehce dotrimovat v jake pozici to system rozlisi jako je/neni, setri to mechanicke doladovani a ani nam nejde o buhvi jakou presnost.

Vystup napeti je u linearniho hall senzoru proporcionalni k magnetickemu poli, kteremu je vystaven, takze kdyz si to pole a prostor predstavis, s merenim vzdalenosti je to trosku slozitejsi a s malym magnetem ani neocekavej nijak velke vzdalenosti.

Jinak s merenim vysky hladiny mas jeste jednu moznost, pouzit akcelerometr. Klidne uplne levny, at mas co nejmin prace treba na I2C:
cz.farnell.com/…
Kdyz nekde pohyblive ukotvis kus tycky, na ni das plovak a na tu tycku akcelerometr, muzes podle sklonu (a tim take podle tihoveho zrychleni v prislusne ose) vypocitat uhel te tycky vuci tihovemu zrychleni a tim i vysku hladiny.
Vyhoda je jasna, je to neznicitelne, kam se hrabe nejaky potenciometr ve stejne uloze. A s akvarkem nehybes, takze tihove zrychleni muzes v akvariu povazovat za konstantni vcetne jeho vektoru vuci akvariu (nehybes s nim v prostoru, ani jej nepreklapis), pricemz rozdily vlivem gravitace Slunce a otaceni Zeme, plus gravitace obihajiciho Mesice... Te tady opravdu netrapi :-D .

EDIT: Tenhle je jen 6ti bitovy, muze to tady stacit, k nejakemu hrubemu rozliseni par vysek hladiny, ale pokud chces nejaky presnejsi, je to jen par korun navic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 15:48 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Takže, či rozumiem správne: klasický hallov senzor + magnet je len bezkontaktný spínač, čiže zopne/rozopne, nič viac. Ak chcem zistiť ako ďaleko je magnet (výška hladiny), tak potrebujem tie od ALLEGRO MICROSYSTEMS?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 14:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
Dnesni integrovane hallovky, jsou k pouziti velice snadne, a zase levne. Treba zde:
gme.cz/…
Napajeni a vystup. Priblizim magnet, sepne vystup s otevrenym kolektorem, oddalim a rozepne. Resi to i hysterezi, takze ani zakmitavani v nejake klidove poloze nehrozi.

Jen pozor na unipolarni a bipolarni provedeni. Bipolarni totiz prepne vystup az pri opacne polarite magnetu. Nekde je to vyhodne, treba pro jednoduchy enkoder, prepina jak se magnet otaci severem a jihem k senzoru. Unipolarni je zase fajn treba prave jako detektor priblizeni, koncovy spinac, pro vytvoreni tlacitka s vysokou zivotnosti atp.

Jinak vim ze vis co chces, neber to jako ze Te do neceho tlacim, spis jsem chtel ukazat, za jak malo a jak snadno se da s MCU zacit. Pochopitelne kdyz k tomu ma nekdo aspon trosku vlohy, ja se taky asi tezko stanu filmovou hvezdou :) .

EDIT: Kdybys chtel hallovku linearni, pak hledej u ALLEGRO MICROSYSTEMS a ceny se neboj, klidne i do 50Kc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 12:46 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: Jednochipem jsem generoval 10kHz v rozkmitu 5V, poustel to do elektrody
Niečo podobné mám, len som si to nevyrábal, ale kúpil som za nejaké 2 € hotový modul, pridal tranzistor (invertor), aktívny bzučiak a používam to upozornenie pred pretečením vedra pri odkaľovaní - nech môžem nerušene čumieť do akva ;-) Okrem toho, potreboval by som zbytočne dva vstupy (dve úrovne vody) a v neposlednom rade, nie je to dostatočne flexibilné, pri zmene úrovne by som musel meniť polohu sondy, čo sa mi nepáči.

Designer napsal: Druhou metodou, kterou pouzivam jako odrazovy senzor (ale jen pro opravdu hodne nenarocne aplikace), je zablikat vhodnou IR LED na predmet .. V pripade pouziti plovaku by se pak dal pouzit i obycejny odrazovy senzor.
Mám pripravenú umelohmotnú rúrku s vnútorným priemerom 2 cm, an jej vrchu som si predstavoval LED + fototr. Pridať korkovú zátku s alobalom či zrkadielkom na vrchu ako plavák nie je problém. Lenže nemám s tým skúsenosti, a tak neviem ako je to s dosahom a ani či to zrkadielkom pomôže aj s IR.

Výšku zopnutia potom možno krásne riadiť programovo, čiže ak sa rozhodnem spínať na inej, či ďalšej úrovni len zmením pár vecí v programe (to je výhoda skriptovania, žiadne napaľovanie, prepaľovanie, len zmeniť a reštartnúť sledovací program). Každopádne dík za odkaz na snímač. :-)

Designer napsalDalsi moznosti by mohl byt ultrazvuk, ale to se mi zde prilis nelibi.
Ani mne veľmi nie.

Designer napsalJeste mne napada hall senzor
A tu som skončil o Hallovom efekte viem len toľko, že existuje :-( Ale konštrukčne to nie je o nič zložitejšie ako zrkadielko na vrch štupľa. Budem študovať...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 12:31 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: Pripadne tady mas cely kit: ... 376Kc bez DPH a dopravy, takze rekneme okolo petikila az na stul..
Ako som písal, iste sa zhodneme na tom, čo je lacnejšie ;-)

Čo sa týka skladania lega (knižníc) tu by sme mohli dlho diskutovať a zase sa nezhodneme. Ale pre tých, ktorí to budú čítať po nás - neverte slepo knižniciam. Sám som doma v slobodnom softvéri, takže použitie cudzích knižníc mi nie je cudzie, ale nie raz (konkrétne knižnica pre LCD Nokia) som musel najprv opravovať chyby (naštudovať dátový list a potom zistiť, že autor si pletie < a > v podmienkach). Teraz mám doma znakové LCD od kamaráta, aby som skontroloval či je funkčné, pretože mu to s Atmelom a akousi knižnicou nefunguje a nemá to veľmi ako inak overiť... Čiže, s knižnicami opatrne, nie všetko musí fungovať, kto tomu neveľmi rozumie má potom problém. Cudzie knižnice sú výborné, pokiaľ vyhovujú potrebám alebo ste ochotný svoje potreby prispôsobiť knižnici, a to ja málokedy ;-)

Ak som to nenapísal, nechcel som sa hádať o tom čo je lepšie - to nikam nevedie. Chcel som poukázať, že aj iné riešenia majú svoje výhody a nie u každého musí prevážiť cena. Vážne som dlho zvažoval, ktorou cestou sa vydať. nakoniec som sa rozhodol ako som sa rozhodol a neľutujem ;-)

BTW: Keď mi známy odporúčal BeagleBone, tak som svojím spôsobom reagoval ako vy - tiež som skonštatoval, že viac portov nepotrebujem. Mám v týchto minipočítačoch relatívne prehľad - už dlho čakám na taký, ktorý bude mať integrované dve sieťové karty, aby som z neho urobil sieťový firewall :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 11:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
A k te maline bych mel alternativu taky:
cz.farnell.com/…

Tenhle 1GHz darecek za tisicovku si svoje taky dokaze udelat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 11:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
slavko napsal:1, odpadá potreba napaľovať program (zapisovať do ROM), čím odpadá potreba napaľovačky (moja doma stála 80,- €, a to nie je práve málo)

cz.farnell.com/…
Kdyz k tomu pripojis krystal, das tomu napajeni a trosku bizuterie okolo (doporucene zapojeni USB k tomuto MCU), zkratujes jumperem jeden vyvod k zemi, pripojis USB kabelem k PC, pripojis napajeni (muzes napajet i z USB) a voala, co se to deje... objevi se Ti v PC novy disk, mass storage, jako u flash klicku, a vypalujes chip tim, ze do nej ulozis soubor s vykompilovanym kodem. No jde to jeste nejak levneji a jednoduseji? ;-)

Pripadne tady mas cely kit: cz.farnell.com/…
376Kc bez DPH a dopravy, takze rekneme okolo petikila az na stul. V te cene mas i JTAG do USB, koupis a ladis hned, nepotrebujes nic (no vlastne USB kabel, ten v cene neni). Vyvojove prostredi slusne, plne funkcni, omezeni na 128kB vysledneho kodu Te netrapi, ten chip ma 64kB flash, takze bez omezeni (nejsou zadna dalsi, plna optimalizace, proste vsechno funkcni).
Kdyz si tu desku rozriznes napul, mas JTAG zvlast (pro celou radu MCU od NXP) a MCU na desce pro dalsi pouziti, pokud by mel nekdo problem pracovat s jemnejsimi vecmi a vyuzil ten chip uz v desce s piny (treba i do nepajiveho pole pro zkouseni).

A ano, chce to umet Cecko, ale diky mnozstvi ruznych knihoven a prikladu to je spis o zakladni znalosti syntaxe C, otazka uceni uplnych zakladu na den (pro cloveka alespon z oboru), jinak je to jak skladani lega a osvojeni si prostredi (nejspis Eclipse znas...) :-D .

Objednas, dostanes na stul a zaplatis, nainstalujes prostredi, zaregistrujes, zapichnes do USB a spustis si prvni priklad s blikanim LEDkou... Z nepolibeneho je clovek s funkcnim 32bit MCU, ktery zacina umet pouzivat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 09:58 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: slavko
elektrody pro jistotu z nerezu , budou kousek od sebe - proč ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 09:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: slavko
Jedno reseni jsem pouzival v laboratornich pristrojich, kde se pracuje s destilovanou vodou. Jednochipem jsem generoval 10kHz v rozkmitu 5V, poustel to do elektrody a na dalsi elektrode operakem zesilil stridavou slozku, nacpal ji zpet do vstupu MCU a kdyz se kladne a zaporne urovne shodovaly alespon z 90%, povazoval jsem elektrody za ponorene. Svete div se, fungovalo to velice dobre i s destilkou, ktera navic obcas varila, nekdy nad ni byla para, nekdy ne, coz se zda skoro neuveritelne.

Druhou metodou, kterou pouzivam jako odrazovy senzor (ale jen pro opravdu hodne nenarocne aplikace), je zablikat vhodnou IR LED na predmet a zpet prijimat pomoci integrovaneho prijimace pro IR dalkova ovladani (jako v TV a pod.) Vhodny prijimac neni ani nijak drahy. gme.cz/…
Pokud zname odrazivost predmetu, je snadne seridit vzdalenost k detekci bud rezistorem seriove s IR LED, nebo stridou s jakou blika (necham ji svitit treba jen 10% periody na frekvenci prijimace a vzdalenost detekce se zkrati). Vhodnou inspiraci hledej v konstrukcich souteznich MiniSumo robotu, kteri dosti casto timto zpusobem vyhledavaji protivnika. U prijimacu IR se casto na vstupu pouzivaji AGC obvody (jsou integrovany) a diky nim je trvale blikani LED dosti neprakticke, seridi se pro dobry prijem a to muze zpusobovat pri pouziti jako detektoru prekazky problem. Mnohem vyhodnejsi je blikat LED na dejme tomu 32 period, vyhodnotit, a pak dobu dejme tomu zase 32 period klid, atd. Mimochodem, zde je takovy detektor hotovy, jen ma dve IR LED, rozeznava tak odraz uprostred, vlevo ci vpravo: www.snailshop.cz/…

V pripade pouziti plovaku by se pak dal pouzit i obycejny odrazovy senzor. Proste se to udela jako valecek (at nepronika cizi svetlo dovnitr), kde pod senzorem na hladine plave kus odrazive plochy (nevim zda by hladina samotna k odrazu stacila): www.snailshop.cz/…

Dalsi moznosti by mohl byt ultrazvuk, ale to se mi zde prilis nelibi.

U ruznych reseni ovsem muze nastat problem s neklidnou hladinou, jeji ruznou odrazivosti pri narustu slepe hladiny, a jeji odrazivosti obecne, coz se da jiste resit, ale i celkove to jiste bude chtit poexperimentovat.

EDIT: Jeste mne napada hall senzor, dnes opet za par korun, a pod nim nechat na hladine plavat magnet. Toto reseni vynikne spolehlivosti (pokud se zabrani uplavani magnetu a pokud se v tom co brani jeho uplavani nekde nezasekne). Vyhodu to ma v tom, ze u takoveho reseni se da vsechno mozne zalit do nejakeho epoxydu a pod., at treba magnet a medene privody senzoru neprijdou do kontaktu s vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 09:42 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: davidek75
davidek75 napsal: proudu mezi dvěma elektrodami bych se v akvariu nebál
Ja sa nebojím, ja neviem či je to dobré. Vy viete, či je to dobrý nápad? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 08:47 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: slavko
proudu mezi dvěma elektrodami bych se v akvariu nebál , elektrika jde cestou nejmenšího odporu takže těch pár voltů a miliampér půjde jen mezi elektrodami , doporučil bych ale střídavé napětí kvůli , dělal jsem jednou do moře a bylo to v pohodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 08:18 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: Chapu ze rozumis velkym masinam, ale tem malym zase rozumim ja.
Tak, a teraz to spomínané zneužitie skúseností ;-)

Uvažujem nad snímačom výšky hladiny - Vami spomínaná automatizácia - nech mi vypne filter pri poklese povedzme o 5 cm (zabúdam vypnúť pri výmene vody a potom to špliecha) a tiež nech vypne ohrievač keď je voda skoro pri dne (len pre istotu). Najprv som uvažoval nad plavákmi (mám dva bezkontaktové plaváky), ale nakoniec som to zavrhol, pretože som si predstavil prísavníka, ako mi hýbe plavákom smerom dole. Zvažoval som aj klasiku - dva vývody, ale neviem či je dobré púšťať do akva prúd, hoci maličký. Na ebay sú pekné ultrazvukové moduly, ale sú na moju predstavu veľmi veľké (> 4 cm) a infračervené zase buď majú rozsah veľmi malý (< 2 cm) alebo začínajú od 10 cm, čo je veľa. Sharp robil aj IR snímač 4 - 30 cm, čo by bolo presne čo chcem, len už nie je k dispozícii (aspoň som nenašiel).

Nemáte, prosím, tip, konštrukčný návod a pod, na IR snímač? Samotné zapojenie nie je problém (stačí mi analógový výstup), kde otvorenie tranzistora závis na množstve odrazeného žiarenia od hladiny. Ide mi o voľbu fotodiódy a fototranzistora, ktoré pri 5 V budú mať dostatočný výkon/citlivosť na to, aby som nimi mohol merať rozsah povedzme spomínaných 4 - 30 cm. A najideálnejšie by bol priamo skonštruovaný snímač (aj bez elektroniky) aby som mal jednoduchšie upevnenie...

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3703x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9731-automatizace-pro-rizeni-akvaria?od=1