Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čištění a desinfekce dna

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Čištění a desinfekce dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 09:24 R Muž romant [27982] Re: Peparafan
Já ho v akva mám. Jenom jsem ho prosál na frakci 2-5mm, ale to je věc názoru. Klidně si tam dovedu představit ten písek bez jakýkoliv úpravy. Jednou propláchnout v kýblu a sypal bych ho do akva. Možno udělat test octem, ale tady bych nepředpokládal, že ten písek bude šumět. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 09:15 Muž Peparafan [4]
Je možnost dát do akva vyčištěný stavební písek který se normálně kupuje v pískovnách do malty ? Pokud někdo máte zkušenosti s ním poradte :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2011 23:04 R Muž romant [27982] Re: S@L@
To bych považoval za zbytečnost. Když už tak lehký propláchnutí a dal bych to do akva. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2011 23:01 Muž S@L@ [11] – Sportcarp
Jen takový rychlý dotaz.Musí se zakoupené písky od Sportcarpu důkladně vyplachovat a vyvářet?Pár jsem jich koupil č.4,a opravdu jse v poho(žádná reakce na ocet). palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2010 10:17 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Moskyto
ožná to nějaký breberky zpracujou (i s rybama :-D ). A taky jsem maličko nepochopil tu narážku na pěstírny. Ale vím, kam tím míříte. Pěstírny jsou plné zubožených a nemocí plných ryb, zato akvaristiky a malí chovatelé s několika akvárii mají ryby v bezchybném stavu. Aha, nevíte.. nemyslel sem ryby, ale brebery.. šneky, buchanky, žížalice a desítky dalších..
Nic vám nenutím. Dělejte si to jak chcete. Jen neříkejte, že to jinak nejde. Jde.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2010 02:26 Moskyto Re: Johan
Tak o vyladěnosti akvária s vápencem a nebo holým dnem si nechám rád vyprávět. Holá dna používám víc než 20 let a ještě jsem ho vyladěný neměl, každodenní výměnu poloviny obsahu samozřejmě za vyladěný nepovažuju. Vaše názory mě maximálně udivují. Samozřejmě se nehádám o tom, že brzy už dno bude plné různého drobného života, to nic ale nemění na tom, že nedbalé ponechání zdechlin všeho druhu v písku je krajně nevhodné. Vodu budu upravovat v osmóze, ale dno, tam se nechá veškerý humus ? Ve vodě už pak žádný breberky neplavou ? Tak proč tam nenalít vodu z kanálu. Výsledek bude stejný. Až to všechno shnije a přestane smrdět, tak se to nějak zaběhne. Možná to nějaký breberky zpracujou (i s rybama :-D ). A taky jsem maličko nepochopil tu narážku na pěstírny. Ale vím, kam tím míříte. Pěstírny jsou plné zubožených a nemocí plných ryb, zato akvaristiky a malí chovatelé s několika akvárii mají ryby v bezchybném stavu. Jo to už jsem někde četl. Tak tenhle názor nesdílím. Je to 1:1 a možná, že dokonce právě naopak. Oni totiž ti velkoprodejci odebírají ryby i od malých i od velkých chovatelů, bohužel ti malí je vetšinou neumí ani zabalit a v "akvaristikách" je neumí mnohdy ani krmit a když vidím jak v nádrži se 30ti neonkama je pomalu dno pokryté sušenými gamarusy... Pak se to svede na pěstírny, to je totiž široký pojem a nikdo za to nemůže. Taky netvrdím, že jsou všichni stejní, jen nemám rád tohle házení akvaristů do šuplíků kvalit podle měřítka, čím víc nádrží, tím větší šunt. A to se mi zdálo tady tak trochu zaznělo.
Konečně k otázce, co jsem zkusil nebo nezkusil. Kdybych to nikdy, jenom to tak propláchnout, nezkusil, tak bych o tom nepsal a proti Vašemu názoru stojím ne proto, že bych to považoval za jiný názor, který nehodlám připustit ale za svou vlastní neblahou zkušenost, před kterou zde vysloveně varuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2010 01:03 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Moskyto
Anejspíš se takové akvárium do 14 dní stane nezastavitelným boomcentrem sinic a řas, kterých se pak budete jen velice těžko zbavovat, o to hůř v případě netřízeného písku. Zhruba asi tak, kolik práce si ušetříte při praní písku, tolik práce násobeno koeficientem breberkového efektu :-| vás následně čeká při záchraně nádrže. Nechci vás urazit, ale vypadá to, že vypadá to, jako ste toho moc nezkusil a jiné myšlenky se vám moc nezamlouvají. Je to jako když někteří lidé tvrdí, že štěrk pod 5 mm do akvária nepatří, protože jemnější se hůře odkaluje a tudíž voda v akváriu zahnívá.... ;-)

Ale každý ať si dá do akvária podle svého uvážení, když to zvládne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2010 01:00 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
Dokud z pisku tece hnedy hnus, do akvarka nepatri ;-) . Nevím co byste řekl mému akváriu, u kterého sem spletl pytlík a nasypal do něj pouze jíl a trochou hlíny.
U akvária je vše o vyladěnosti. Pak můžete použít vápenec stejně tak dobře jako pouze hlínu, křemičítý písek, nebo např. nemít dno vůbec. Vše se dá použít a jde jen o to, jak se k tomu člověk postaví, co chce, jak se o akvárium chce starat a kolik mu nechá volnosti.

To moskyto: breberky z našich vod to přežijí. A když ne, tak je postupně nahradí ty z pěstíren. Zkuste si někdy zmikroskopovat dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 16:04 Muž ozzy2 [2] Re: JZ
Já jsem to vyřešil tak, že jsem přesil písek přes sítko a potom naházel do stavební míchačky a proplachoval vodou. Nakonec jsem čístý písek přepekl v troubě a rybičky si zatím neztěžují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2010 11:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Květa
Dokud z pisku tece hnedy hnus, do akvarka nepatri ;-) . Ja peru pisek po par malo kg ve kbeliku. Poustim do toho vodu a promichavam. Az je voda cira, naliju z kohoutku horkou vodu (horkou jak to jde) a zasypu to poradne hypermanganem (hooodne fialova voda). Promicham a necham odstat par minut a pak dal peru, az voda neni fialova. Jo, nejde to superrychle, kdyz se ma vyprat 20kg, je to na vicekrate, ale stoji to za to. Kdyz se da do kyble pulka pisku, pere se to spatne, doporucuji max. tak ctvrt kyble, cim mene, tim lepe to jde. Pravda, vzdycky si obrousim pri prani pisku nehty, jak to peru vytahovanim pisku ze dna kyble smerem nahoru, ale jsem chlap, tohle preziju a citlivejsi natury to nemusi delat holou rukou. A ze pisek takhle vylozene sterilizuji? No jiste, od pisku cekam pisek, cokoli dalsiho tam dodam, treba ve forme hnojivovych kulicek pod kytky atp., rozhodne nebudu pocitat s nejakou nahodou co dobreho a co spatneho jsem si s piskem donesl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2010 11:25 Moskyto Re: JZ
Při prosévání si samozřejmě každý zvolí takové frakce a takový rozptyl, jaký mu vyhovuje, ovšem můžu říct, že uvedené frakce se mi nejvíc osvědčily. To, co propadne sítem 1,5mm peru zvlášť jako velmi jemný písek pro akvária, kde používám jen poprašek na zakrytí dna, případně z něho lze vytřídit i jemnější třeba pro tření. Střední frakci, která je srovnatelná s kupovanými písky, lze použít samostatně a nebo třeba i opětovně smíchat s jemnou, podle potřeby. . Čím je písek jemnější, tím se v něm drží víc kalu a hlíny a je pracnější jeho vyčištění. Dalším hlediskem je taky záměr, se kterým akvárium zakládám, pokud předpokládám, že tam bude vedle dospělých ryb taky potěr, tak mě při pomyšlení na hrubý netřízený písek přepadá panický strach z představy, že budu jednou akvárium přelovovat :-D
Pokud jde o breberkový efekt. K tomu bych připoměl, že studenovodní osazenstvo písku z řeky v akváriu běžných teplot vesměs nepřežije, snad kromě nějakých řas a podobných dárečků, myslím, že užitečného nepřidá nic. A nejspíš se takové akvárium do 14 dní stane nezastavitelným boomcentrem sinic a řas, kterých se pak budete jen velice těžko zbavovat, o to hůř v případě netřízeného písku. Zhruba asi tak, kolik práce si ušetříte při praní písku, tolik práce násobeno koeficientem breberkového efektu :-| vás následně čeká při záchraně nádrže.
Ještě mě napadá jedno přirovnání:
Akvarijní písek Breberka
Složení: Křemen 49%, Pískovec 20%, Ostatní minerály 10%, sušené hovězí maso 15%, sušený špenát 5%, tajná přísada neznámého složení 1% - efekt zaručen při teplotách 20°C do 48hodin ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 10:16 Muž JZ [5] Re: Moskyto
Nic proti písku z řeky, on ten kupovaný taky předtím byl někde ve vodě. Nestane se ale, že při prosévání a propírání se odplaví jemná frakce písku i s nečistotami? To by pak celý pracný postup ztratil smysl a ztratil by i breberkový efekt jak o něm píše Johan :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 08:10 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Květa
Akvárium není operační sál. Samozřejmě, že je celkem snadné proprat písek tak, aby v něm byla jen požadovaná frakce a nic než písek (čili to, co je v obchodě), ale proč?
-různé frakce a různě rozmístěné frakce v nádrži pomáhají čištění vody a funkci dna
-ty brebery, které tam nechcete, se tam začas stejně natáhnou, nijak vám to ve dně přece škodit nebude a naopak zpestříte jídelníček rybám, zrychlíte a zkvalitníte rozklad odpadu v nádrži
... a určitě by se toho našlo více
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 06:47 Žena Květa [1] Re: Moskyto
Jéžiš, mně se celkem zvedl žaludek :-( Mlži,žížali,... O polední pauze jdu koupit pytlík nebo dva písku. Představa, co všechno vařenýho mi plave v akva a pak hnije :-| ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.10.2010 03:44 Moskyto Re: Květa
V životě jsem nekupoval písek, když mám řeku (shodou náhod taky Orlici - je těch Orlic nějak hodně coze ) takříkajíc před frňákem, kupoval bych ho možná tak jedině, kdybych hledal třízený černý a nebo korálový do mořskýho akvária. Jinak ne. Ale písek z řeky, to je trošku pracná záležitost. Nestačí vzít lopatku a kyblíček a nabrat co potkám a všechen ten sajrajt si dotáhnout domů a tam se s tím pak prát. Chce to aspoň dva kbelíky, umělohmotný lavór a tak dva cedníky vzít sebou k vodě. Používám umělé cedníky s otvory 1,5mm a 3-4mm.
U řeky přeseju nejdřív hrubší, potom jemnější a ten kal a hlínu odplavím, pokud teda nechci ultra jemný písek, s ním je pak víc praní. Výsledné písky v lavoru s pomocí proudu řeky proprané už potom odnáším domů. Pokud svůj písek neznáte, udělejte si test s octem, já už to pár let nedělám, nepředpokládám, že by najednou vyrostla u řeky vápencová hora, když tam 40 let nebyla :-D . Jenže tady práce nekončí. To, že z písku už neteče kal nic neznamená. Písek je plný různých blešivců, jiker, plžů, pijavek dokonce i žížal a kdovíčeho všeho, co ještě věda neodhalila. Vyvařovat několikrát není třeba, stačí jednou asi půl hodiny varu, raději v menším množství, tak do půl hrnce a zbytek vody. Ale to všechno ještě nestačí. Všechny ty potvůrky jsou sice mrtvé, ale z písku je není možné pořádně vyprat a v akváriu by to všechno začlo hnít a kazit vodu. Chce to teď písek dobře vysušit. Když už je dokonale suchý, napustím kbelík s vodou a do něj po hrstech vsypávám písek. Ten klesá rychle ke dnu a ostatní, co tam nechci vyplave (a bývá toho požehnaně). Na závěr ještě znovu písek důkladně properu a může pádit do akvária. A ještě něco málo varování. Nebrat písky ze znečištěných vod, dobré je, když trochu tu řeku znáte, a víte, že tam plavou ryby a ještě líp raci. Pozor na sklo, je ho v našich řekách spousty a můžete se škaredě pořezat. A taky pozor na chovné potoky, to by vás rybáři hnali smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 00:58 Muž JZ [5] Re: Květa
Písek není žádná velká investice, připadá mi lepší si ho koupit. V Orlici si když tak vyber nějaké hezké oblázky jako dekoraci, abys neměla jednotvárné dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 21:44 Falcon Re: Květa
já měl také písek z orlice.... ne nakonec jsem si koupil ... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 21:40 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Květa
Možné to je, chce to proplachovat dokud z toho poteče špinavá voda :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 21:36 Žena Květa [1]
Ahoj, prosím o odpověď, zda je možné někdy vyprat písek z řeky, tak aby voda nebyla humus. Nadšeně jsem si přinesla z Orlice písek, párkrát proprala a převařila a stále teče jen hnědý hnus... Tak nevím, jestli to mám risknout a dát do akva nebo nakonec přeci jen koupit v obchodě...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 21:57 Jacob Re: MatroneK
Dobrá, díky za uklidnění. :-) Nechám to být a počkám, až to zmizí a za nějaký čas po zaběhnutí akvária to snad zmizí nadobro i mezi kamínky. Rostliny jsem sázel takřka po slepu, ale mělo by to snad vypadat dobře, alespoň si nemusím lámat hlavu s tím, jestli jsem rostliny zasadil dobře a na vhodné místo. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 21:54 MatroneK Re: Jacob
Akva písek nikdy nepropírám, zákal zmizí při filtraci, není kam spěchat když rybky až za měsíc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.08.2010 21:18 Usine Re: Jacob
Zapni filtr a buď v klidu. Zítra už přes něj uvidíš a za dva tři dni až na trochu jemného bílého oparu (čerstvá voda) bude jak sklo. I bordel na dně se časem ztratí, nebo ho můžeš odsát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 21:16 R Muž Silent [5949] Re: Bob666
Přesně tak. Můžeš si trochu pomoci filtrem a po pročištění filtr. hmotu řádně proper.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 21:13 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Jacob
Normální zákal, nech to pár dní a zmizí X-) Je to běžné u písku který nepropereš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 21:11 Jacob – Obrovský problém, aneb chyba která se nevyplácí
Zdravím, totálně jsem překopal akvárium včetně dna. Zakoupil jsem 40kg sterku v akvaristice.
Jenze nejvesti problem byl v tom ze jak jsem prinesl tech 40kg sterku tak sice na sacku bylo napsano proprane!!!, ale po vysypani do akvaria a napusteni vody vsude bila mlha po bilem kremicitem sterku, takovy divny bily bubliny co vylitavaly z mezi sterku a vsude se to usazuje, je to jako bila neprostupna mlha, hold jsem udelal chybu ze jsem to nepropral, jeste tam zadne ryby nedam, protoze to by byla jejich jista smrt.

Nevite co s tim, asi to nejak samo nezmizi. Jsou to nejake dusicnany usazene ci co? Nevyznam se v tom. :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 23:07 Luboš Re: prisavnik
No uvidím jak se to vyvine, ze dna je to o dost horší než z povrchu, radši to odkalímn a uvidím. Co jiného, na prodávaný komerční testy "čehokoliv" (množství tepla vyzářeného rybami apod.) kašlu, takže uvidíme.... ne
z těchto: ://www.horacovoakvarium.cz/moje_akvarium_udrzba.htm#odkalování_nárže
stránek je to patrné, díky horáci... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 16:19 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe: Luboš
To je normalne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2009 15:19 Luboš Re: PaDa
Voda kvůli dnu určitě nesmrdí ani není špinavá, kalná voda a trochu zápach je až v tom plným kýbly toho co vytáhnu ze dna... možná jsem se před tím správně nevyjádřil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2009 23:51 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Luboš
Luboš napsal: do dna nebo jen na povrchu ?
Pokud je písek v klidu, tak stačí jen na povrchu, pokud zahnívá, je potřeba přitlačit. Při prohrábnutí dna by rozhodně neměly nahoru vyrážet smradlavé bubliny vzduchu, pokud se tak děje, je něco špatně a je třeba jednat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2009 21:10 Usine Re: Luboš
Určitě všechno pryč. Pořádně odkalit až na dno. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2009 20:40 Luboš Re: prisavnik
No jde o to, jestli se odkaluje fakt jenom na povrchu nebo se má jít se zvonem až na dno. Mám odkalovač asi trochu větší než by na moje akva bylo ideální a jak zajedu víc do hloubky, tak se zvíří štěrk až na dno, kde je pořád nějakej ten substrát či co a to je pak docela síla. Pokud odkaluju řekněme do 5 cm je všechno ok. Takže otázka zní: do dna nebo jen na povrchu ? ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2009 14:00 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe: Luboš
Ja odkalujem iba povrch strku. Rastliny potrebuju vyzivy aj cez korene, ale ked ako pises, ze je to tak zle, tak by som to poriadne vytahal odkalovacom a je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2009 13:40 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Luboš
Pokud to už zahnívá a páchne, musí to pryč. Buď pořádně odkalit až na dno nebo předělat celé dno. Ta druhá varianta bude v tvém případě asi jednodušší, když tam toho máš hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2009 13:33 Muž mirlun [48] - RostlinyRe: Luboš
já bych volil kompromis. živiny(i exkrementy) jsou fajn, ale jak je jich moc a dostávají se do vody, je zle. sám odkaluji až na dno jen tam, kde nemám kořeny rostlin, jinak jen přiměřeně k hloubce dna a rostlinám v místě odkalování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2009 13:14 Luboš – komplikované odkalování
Mám podobný, pro někoho možná banální problém. Asi před dvěma lety jsem při založení akvária s křemičitým pískem jsem k tomu na rady prodejce zakoupil i nějaké hnojivo na dno pod písek(poměrně velký pytlík) s tím, že je to na start pro rostliny super. Nyní, ale když zajedu odkalovačem až opravdu na dno, jde z toho docela smrdutý hnus... Co s tím, mám tedy odkalovat jen na povrchu nebo ho vyprat komplet nebo to odkalovat až na dno ? Děkuju :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.09.2009 19:06 Usine Re: LuckyLjuk
Lepší je se ho zbavit hned než za čas vyměňovat dno v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2009 19:03 Muž LuckyLjuk [18] - RostlinyRe: Johan
No, na to že jsem dal za 15kg kamínků 600kč, tak se mi vážně kupovat nový nechce, tak ho ještě hodněkrat properu a šoupnu do AQ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2009 18:44 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: LuckyLjuk
Tak čistá voda určitě časem poteče. Ale proprat úplně do čista to potřeba není. Ale toho vápence se nezbavíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2009 18:38 Muž Kuca [43] - CichlidyRe: LuckyLjuk
je to marné rozzureny ,musíš koupit nový bez vápence X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2009 18:14 Muž LuckyLjuk [18] - Rostliny – Praní písku
Zdravím, potřeboval bych radu. Koupil jsem písek s titulkem 100% čisty jemný písek, a asi hodinu ho propírám v kýblu a pořád z něj vylejvám zakalenou vodu. Zkoušel jsem na něj ocet a zjistil jsem že je plný vápence, protože šuměl. je nějaká možnost, že ho vyperu do čista? Mám vydržet v praní než z něj poteče čistá voda? nebo je to marný? prosím o radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2009 10:58 pajik95 Re: Gembler
to ja si vemu z naseho piskoviste pisek ten proplachnu jenom teplou vodou a dam to do akva uz ho tam mam jak dlouho a vsechno v poho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2009 21:22 pansuu Re: Gembler
Nedávno jsem propíral písek, na sítech, proudem vody, potom převářil
1.+ perfektně vyčištěný a vytříděný
2.- velká spotřeba vody
3.- zimička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 20:55 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: boruberry
Tohle dno od rataje jsem kupoval malýmu do akva a můžu říct že kdybych si to šel nabrat do řeky lopatou tak to vyšlo na stejno rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 20:37 Romiš Re: Zdenek58
Když substrát dna, tak štěrkopísky od fy. TOMI-písek. :) Kupuji zrnitost č. 2, příp. č. 3, a nic neproplachuji - není to nutné. :-)
Shodou okolností ty "TOMI-písky" kupuji zrovna v Hornbachu a jsem spokojený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 20:35 Zdenek58 Re: boruberry
Jak je praný písek od Rataje nevím, ale na písku z Hornbachu je taky napsáno "praný" a v tom případku bych chtěl videt, jak vypadá takový nepraný hmm . A tou druhou hloupostí jsem myslel to, že čím víc se písek pere, tím víc se kalí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 20:17 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetkyRe: Zdenek58
rataj-spk.cz/… zde je udano "je čistě praný křemičitý písek" co to tedy znamena?

A kdyz si nejaky nestastnik do akva poridi "bile mramorove dno" tak at ho bude prat kolikrat chce, porad bude vodu kalit do bila (taky jsem ho mel) :-D

Myslete si, ze pisu nesmysly, ale nez neco napisu, tak se snazim overit pravdivost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 20:07 Zdenek58 Re: boruberry
boruberry napsal: A cim vic budes pisek propirat tim vic se ti bude porad kalit a virit. Pokud koupis nejaky ten kremicity nebo ricny pisek, tak uz prane jsou a staci je jen proplachnout.
Naprostá hloupost, v obou větách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 15:49 mamina Re: Gembler
koupila jsem pytel ve střelci prosila jsem ho vodou pres sito a dala do akvaria nic vic ,,nenam s ničim problem,,,,,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2009 13:49 Muž sportsmen [62] Re: Gembler
1. Vyvařit! Písek z přírody je jak už bylo psáno lepší několik minut povařit aby se zbavil rozných spor plísní a jiných nepříjemných organismů které bychom si mohli takto do akvaria nechtěně zavléci.
2. Pořádně několikrát opakovaně vyprat v čisté vodě! Tím se člověk zbaví kalu a jiných nečistot! Ale nemůžu souhlasit s tím že čím více budete propírat tím více bude písek kalný! Tím že ho properete se vlastně zbavujete nečistot a také velice drobných částic materiálu který po zvíření vodu zakaluje, takže čím více properete tím více se pročistí a zbaví se těchto drobných částeček a nebude se vám voda po napuštění do akvária tolik kalit! Ale nemusí se tohle přehánět, stačí proprat několikrát za sebou z toho nejhoršího, a dát do akvária. Propíral bych tak maximálně desetkrát a po malých dávkách. Voda stejně nebude nikdy při praní dokonale čistá ale toho se nemusíte bát. Zaprvé při napouštění písek nezvíříte tolik jako rukou v kíblu a za druhé si to za pár hodin sedne a v akváriu to rozhodně vadit nebude!
Propírat se dá buďto po malých dávkách v kbelíku, kam dáte menší množství písku a pořádně properete rukou či třeba něčím jiným. pak špinavou vodu vylejete a takto několikrát zopakovat až bude voda čistějčí (ale říkám stačí tak max. desetkrát)
Nebo můžete jak už tu bylo psáno propírat v cedníku pod tekoucí vodou, což je skvělej způsob ale je větší spotřeba vody!

Tak ať se daří při chovu ryb !!! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2009 10:39 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetkyRe: Gembler
A cim vic budes pisek propirat tim vic se ti bude porad kalit a virit. Pokud koupis nejaky ten kremicity nebo ricny pisek, tak uz prane jsou a staci je jen proplachnout. Pokus budes mit pisek z prirody, tak je asi lepsi ho povarit. Ale co jsem psal, cim vic budete propirat, tim vic se porad bude virit, takze fakt staci proplachout a sup do akva.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [3] 4

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 6252x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9671-cisteni-pisku?od=101