Čištění a desinfekce dna
Vyvaří se. Pokud myslíte čištění od kalu, tak buď propláchnout v odpovídajícím sítu, nebo v kybli, vyráchat, zakalenou vodu vylít. Stejně se nepovede vyčistit všechno a do akvárka se něco určitě dostane. Ale jak se to usadí, tak to nevadí a při odkalování se to odsaje spolu s detritem.
0 29.01.2009 23:34 Gembler – Čištění písku
Chtěl bych se zeptat,chci si pořídit písek na dno,a chtěl bych se zeptat jak se písek čistí.Děkuji za odpovědi.
Starší reakce
odkalovat aspon raz za tyzden pripadne podla viditelnej potreby a vela "zijucich" raslin na prevenciu proti riasam
a taky ten bílej štěrk není většinou nic jinýho než drcenej mramor
Štěrk většinou černá (tmavne) ze dvou příčin. V lepším případě je to porůstání řasami, což je hlavně u nových nádrží velmi časté (hnědé řasy). V tom horším se jedná o bakterie - hlavně u ulehlého, neprovzdušněného, znečištěného a tím pádem hnijícího substrátu.
Bílé dno není vhodné pro některé ryby - necítí se na něm bezpečně, může se to projevit vysokou lekavostí a dalšími poruchami chování.
0 19.01.2009 21:16 killerka – bílý štěrk
Ahoj, mam podobnou otazeku. Zakladam nové akva a chtěla bych do něj dat bílý štěrk, ale bojím se, že bude černat, nebo, ze vněm moc budou vidět výkaly. Jak caško odsavat, nebo je k tomu nějake jine, lepsi doporueni??
Starší reakce
Jestli nechceš místo akva žumpu tsk propláchnout s pořádně a několikrát.
Trochu tě zklamu, koupil jsem u Rataje staré i nové dno, nové dno jsem normálně propláchl dal do nádrže a v pohodě.
No, ak nechces mat kafe, tak by som radila dobre prepláchnut vo vlaznej vode, do cista. Nechaj to potom tak den odstát, keby bol vo vode chlor, alebo tak. Ono su rozne druhy riecneho piesku, podla toho asi, kde je kupený. Ja kupujem v Obi, riecny zohrievaný na 500 stupnov, je tam na obale napísané, ze ho treba prepláchnut. Ale je to bez problému, preplachla som v kybliku do cista a este sa mi nikdy nezakalila od toho voda. Na niektorých pieskoch pisu, ze netreba preplachnut, no ludia mali potom poriadnu zbrdu v akve
No a citala som, ze niektorí nebudem menovat, to kupili u pana Rat... a preplachovali a preplachovali a preplachovali a vyberali z akva a preplachovali a osievali a preplachovali, zaco toho pána aj velmi milujú he he he
Zdarek...
Ja ho teda proplachl. Ale setkal jsem se tu i z nazorem, ze ne. Kdyz ho proplachnes,tak se zbavis alespon casti bordelu, kterej odplave. Ja bych ho proplachnul. Co ostatni?
Zdravim Vas
Kupil som si nove dno do akva, "riecny piesok" mam toto dno pred osadenim do akva preplachnut v teplej ci studenej vode? Je vlastne potrebne toto dno preplachnut?
Dakujeem
Starší reakce
Čau T ,několikrát ho vyper ve vařicí vodě.Potom tam zas napust horkou vodu a nech 30min.odstát.Tím by si měl všechny parazity zničit.
Stačí drobet sava
Nezapomeň písek nejdřív vyzkoušet v octě. Bublá = nebrat.
Nejde mi o chemikálie, spíše o různé parazity a bakterie.
To je pravda. Bůhví odkud je ten písek v akvaristikách
Bych to nepřeháněl. Myslím, že propláchnutí teplou vodou je dostatečné. Podle mě je větší riziko nákazy s novýma rybama a rostlinama, než od "nás" z řeky. Spoutu různých chemikáliích atd.? No nevím, možná tak pod Spolanou..
Já bych nejprve propláchnul a potom teprve "vyvařil".
spíš bych doporučoval několikrát proprat - než bude voda čistá a potom převařit - v dnešní době máš v potoku nebo řece spoustu divných věcí a chemikálií...
stačí preliať vriacou vodou a potom riadne premyť.
Na podzim budu zakládat nové akvárko. Chci použít písek, který si naberu v řece (nebo potoce). Tudíž by mě zajímalo, jak, případně čím, ho ošetřit, aby nedošlo k nějakému nepříjemnému překvápku.
Octový test je samozřejmý
Starší reakce
Pokud tam chcete ty "živiny" ,tak neproplachovat.Radím ale, nedávat do akva takto "obohacené"štěrky .Můžou způsobit v akváriu problémy(zahnívání,přemíra živin,řasy ..).
0 02.01.2008 17:46 Sany – Má se propírat středně silný štěrk s živinami?
Hezký večer všem...
Mám dotaz za svého synovce, který zakládá nové aqua a koupil si do něj na dno středně silný štěrk, ale nějaky se živinami - on ostatní kamínky má provařené a pečlivě i propláchlé, ale neví jestli i tyto se živinami se mají propírat. Poradí nám někdo- prosím??? Díky všem za odpověď...
Přidat reakci
1 ...... ...... [4]
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 6254x