Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 18:09 Žena Danila [4489] - SumciRe: Danushka
Poradit v pořízení mořského akvária tímto způsobem není možné. Nejlépe zakoupit knihy, nastudovat co jde na netu ev. zajít (v Praze) do Mořské akvaristiky na náměstí Míru a probrat to s prodejci, mohou akvárko založit a poradit. Počítejte s financemi v řádu desetitisíců. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2009 12:02 Danushka
Může i někdo prosím poradit v pořízení mořského akvária, co vše potřebuji, jak minimálně velké akvárium musí být pro začátek se cca 2 rybičkami, a kde se třeba na internetu dočíst podrobných informací k založení tohoto akvária? Ale byla bych moc ráda pokud by se našel někdo kdo by mi tady popradil alespon základy které potřebuji k založení a přibližnou cenovou relaci. Všem moc děkuji za přidané reakce ze kterých se něco dozvím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 10:13 RAP Re: hf
Echinodorus, ovšem na přesnější určení jsou zde lepší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2009 10:04 Muž hf [54]
Fotka k příspěvku Hm,

Po návštěvě Horácova webu se mi smekla ruka a naklikal sem objednávku u AD i Rataje. Výsledkem je, že asi 3 kytky už prostě do akva nenacpu ani kdybych se p....l.

Vyndal jsem dekorace, vyrval kompletně Egerii, ostříhal hezké vršky a zasadil znovu víc k zadní stěně. Kytky co moc nerostly jsem zlikvidoval. Tu řasokouli a mech sem si prostě nemohl odpustit, ještě nevím co s tím vlastně udělám, kouli někam strčím ale ten mech na šutru uprostřed nezůstane...

P.S. vykvetla mi nějaká kytka uprostřed, tyčovitý stonek až nad hladinu a tam drobné bílé kvítky.

rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2009 17:30 Muž hf [54] Re: Tomasovic
Ten větráček obráceně zkusím, prvotní myšlenka cpát vzduch dovnitř byla kůli tomu, že by se to dalo skombinovat s hadrovým filtrem a zabránit tak foukání prachu do akva. Ale je fakt že účinnost odsáváním asi bude větší. Testnu.

Co se přehřívání týče, tak to souvisí s tou 4tou zářivkou navíc, nikoliv se začátkem léta. V létě je v pokoji stejně v podstatě trvale v provozu klimatizace, takže z tohohle pohledu SNAD problém nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 16:37 Tomasovic Re: hf
To chlazení bude mit opravdu vetsi ucinek pokud bude teply vzduch odsavat smerem ven. Doporucuji vetracek o prumeru 10 cm z obchodu s pocitacovymi dily. Pokud mate problemy s teplotou v techto dnech, meli byste se pripravit na leto ;-) . Co se odkalovani tyka, tak pokud mate dno "naklonene" k prednimu sklu, tak staci odkalovat tam, shromazduje se zde nejvic detritu. Abych nezapomel, ten pasivni chladic vam rozhodne nepomuze tak, jak byste ocekaval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 12:45 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyRe: hf
Taky jsem přešla od mollyn k mečovkám. V zimě jsme měli rozbitý topení a 14 dní v mrazech netopili. Nikdy se to nestalo a v akva jsem neměla topítko (musím si ho koupit) - několik mollynek to nepřežilo ony jsou teplomilný, mečovky a paví očka byla ok. Naštěstí nám teď ryby rodí v noci, tak ráno rychle přelovíme, co najdeme, ta hostina je jen pro otrlé :-( ale zase na druhou stranu nedávno (asi před 3 týdny)samec mečovky nevypadal dobře a pak se najednou vzchopil a v akvárku byly mláďata, asi mu udělali dobře, možná je to Čachtický pán ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 11:10 Muž hf [54] Re: kikuška
Jako vím že to je normální příroda, ale když vidíme jak to miminko vypadne a snaží se plavat a oni ho trhají ještě než dopadne na dno, to je fakt děsný.

Každopádně jsme doma rozhodli, že Black Mollyny postupně necháme vychcípat/rozdáme a pořídíme místo nich mečovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2009 10:12 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyRe: hf
My malá paví očka nazýváme s mámou jednohubky Ze začátku jsme to děsně prožívaly, protože naše mečovky taky čekaly, kde co vypadne. Dnes (po půl roce) to bereme tak, že mečovky mají dobrý oběd :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 22:44 Muž filipsi [1295] Re: hf
Mozna by bylo vhodnejsi vetracek nechat foukat ven. A dat ho na kryt nahoru. Holt spousta svetla znamena zatim spousta tepla. Ovsem znacne se zvysi odpar vody (to je to, co bude chladit).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 21:33 Muž hf [54] Re: RAP
Jo, možnost snížení zářivek zpět na 3 mám stále na paměti. Původně byl ale důvod svítit 3mi místo naplno 4mi to, že během dne docházelo CO2 a Egerie se zavápňovala, po snížení na 3 zářivky se to srovnalo a k vápnění nedocházelo. Teď ale akvo zarostlo a už 3 dny svítíme naplno 4ma a Egerie se nezavápňuje. Pokud to v létě neuchladíme, tak hold omezíme svícení, to se nedá svítít... :-)

Dost me zklamal ten větráček, sral sem se s tím pěkně dlouho, považoval to za hotovou věc že to bude fungovat a tak dělal všechno napevno a takovej debakl. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 21:29 kreten Re: hf
Malé akvárium, dobrá varianta s dozorem, mořské akvárium mimo rozměr kluka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 21:28 Muž hf [54] – ruducha
Když už jsem u toho psaní dneska, mám pár postřehů k řasám a ruduše obecně, mohu prosím požádat o komentáře?

1. taková ta jemná rovná zelená řasa co se udělala po založení akvárka a co ji všechny ryby žraly je kompletně pryč. Nicméně vždycky se objeví když vyměním novou vodu. Když zmizí (nevím jestli zmizí sama nebo to všechno ryby sežerou), beru to jako známku že je potřeba vodu vyměnit.

2. Asi před měsícem se začaly sem a tam objevovat nejprve na kamíncích u čelního skla a později i na drobnějších kytkách (opět u čelního skla) podivné šedivé keříčky, nejdřív jeden šedivý stonek který se následně začne větvit. Na kytkách neroste většinou uprostřed listu kolmo na list ale naopak uplně na okrajích listů horizontálně ale kolmo k okraji. Zcela jistě se jedná o některou z oblíbených ruduch takže jsem pátral dále. Ve všech případech šlo o umístění kde proudí voda z filtru (sprchovací rampička uprostřed zadní stěny pod hladinou směrem dopředu s lehkým vířením hladiny) a po horizontálním proudění u hladiny se snáší podél čelní stěny dolů, přímo na místa, kde se tenhle hnus vyskytl jako první. Předělal jsem tedy nejprve výstup z filtrace směrem do husté egerie densa, výsledek během týdne byl, že se lístky egerie začaly také obalovat touhle šedivou divností. Následovala redukce průtoku filtrace a zcela neočekávaný výsledek, hnus se začal dělat všude! (Nenapadá mě jiná souvislost než že pro růst hnusu je potřeba přísun živin, ty buď přináší v malé míře proudící voda nebo naopak ve velké míře stojící voda (nedostatečná filtrace). Filtrace šla obratem na původní hodnoty (jsem +- opět na objemu akva / hod) a nasměrování vývodu tak, aby působil obecně v akvu co nejmenší pohyb vody. Další bylo že jsem razantně zredukoval krmení, ostříhal hodně zahnusené listy a hlavně začal každý týden vyměňovat kolem 100l vody. Zdá se že hnus začíná stagnovat, alespoň se mi zdá, že se neobjevuje na nových listech.

Taky sem změnil metodu výměny vody, protože nanosit 10 kýblů přes celý byt se mi nechce a protože 100l vody stejně nemám šanci nechat někde odstát (leda napustit do vany..), tak jsem pořídil zahradní hadici a akvo napouštím rovnou hadící z vodovodu. Vypoušení jde rovnou při odsávání přes balkón na zahrádku....

Na občasné úmrtí nějaké rybičky jsme si s dětmi už zvykli a Honzík to bere podstatně pragmatičtěji než já. Trochu víc prožíváme když nějaká gupka zrovna rodí a jedna ze dvou dospělých Mollyn sedí pod gupkou a jak v restauraci čeká co vypadne aby to hned slupla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 21:14 RAP Re: hf
Do cca 30stupňů není třeba panikařit. Jinak bych doporučil snížit počet svítících zářivek zpět. Když rostliny rostly doposud.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 21:11 Muž hf [54] Re: glumča
S tím odkalováním mám pořád potíže. Akva je posázené tak hustě, že v podstatě lze pořádně odkalovat akorát v přední části u skla, všude jinde kde se mi mezi kytky podaří zapíchnout tu věc, tak to dycky natáhne kamínky dovnitř, tím se sesunou okraje v místě "zápichu" a výsledkem jsou vyorané okolní kytky.

Nebo je správně, aby ten kalovitý bordýlek v akvárku kolem kytek zůstával? (nemyslím na povrchu kamínků, ale vyloženě schovaný mezi kamínky).

Jinak kytky rostou, ale kupříkladu Egeria vypadá po mých zahradnických zásazích dost uboze. Nechám ji narůst trochu víc, pak ostříhám ty pěkné sytě zelené vršky, spodek kompletně zlikviduju a ty ustřižené vršky zasadím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 21:05 Muž hf [54] Re: RAP
No o to kolísání ani tak nejde, spíš o tu maximální teplotu jakou snesou rybičky? Jaká teplota je "normální"? Mám skleněný teploměr z akvaristiky a ten má zeleně vyznačené pásmo 22-26°.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 20:55 RAP Re: hf
V podstatě o nic nejde, kolísání teploty mezi dnem a nocí v rozmezí 2stupňů zdravým rybám nevadí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 20:47 Žena glumča [424] - LabyrintkyRe: hf
Mě se hrozně líbí,jak vás ta akvaristika dostala,jakou máte starost o rybičky,rostiny,prostě aby všechno klapalo.Připomínáte mi trošku mě ;-) rostliny se mi rozrostly pořádně tak po půl roce,jestli můžu poradit ze své zkušenosti - odkaluji jen tam,kde se se zvonem dostanu,co nejvíc do hloubky a těsně kolem rostlin neodkaluju vůbec, abych nepoškodila kořeny.Rostliny si asi odeberou z těch usazenin,co potřebují,protože vůbec nehnojím a nepřidávám CO2..(ale také nepěstuji rostliny náročné na světlo a živiny).
Nejspíš máte vnější filtr,že?já měla zkušenosti jen s vnitřním - ten jsem občas- cca měsíc -vymáchala ve vodě odčerpané z akvárka.Nyní jsem si pořídila vnější filtr,tak doufám,že ho budu čistit ještě v delším intervalu :-)
S těmi rybkami bych si hlavu nedělala, ve většině akvaristik vám ty malé živorodky vezmou.Já to dělám tak,že ty rybky,co přežijí ve společenské nádrži(bývá jich tak 12),tak porozdávám mezi
známými.nebo dám do akvaristiky....
Tak vám přeji hodně úspěchů v akvaristice,žádné ztráty a hodně radosti
ano ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 19:25 Kisssi Re: hf
aby pak nebyly citlivé naopak na zimu když si zvyknou na teplo :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2009 19:21 Muž hf [54] – Teplota
Ahoj,

Po nějaké době se ozýváme znovu, ostatně jak jinak když je problém.:

Protože je akvárko už dost zarostlé rozsvítili jsme i 4tou zářivku. Výsledný efekt je ten, že voda k večeru před zhasnutím má 27-28°C. Částečně to jde jistě na vrub teplejším dnům ale největší podíl na teplotě vody má jednoznačně osvětlení. Na hliníkových konzolách mezi zářivkami není možné udržet ruku, mají teplotu odhadem kolem 50ti stupňů a jak je navíc celý dekl uzavřen, tak horko takhle vyrobené nemá kam utíkat.

Pokojová teplota je oproti zimním dnům sice také vyšší, ale kupříkladu dnes nepřekročila odpoledne 23st. Kryt má v zadní části v každém rohu díru na kabely/hadice. Tak jsem do jedné díry nainstaloval větráček na CPU z počítače, výsledkem sice byl proud hodně teplého vzduchu z druhého otvoru ale vliv na teplotu vody to přes den mělo neměřitelný.

Zítra plánuju zkusit sundat alobal nalepený zevniř na horní víka krytu ale nemyslím že to významně pomůže. Ty 4 zářivky prostě tak strašně topí, že ohřejou bezkontaktně 200l vody přes den o 5° nad pokojovou teplotu. Přes noc pak voda sice trochu zchladne ale jen na cca 25.

Co třeba nalepit silikonem na zadní stěnu akvárka pořádný kovový chladič jako se používají na hudební zesilovače?

Jaká je max. teplota vody co rybičky dlouhodobě bez potíží snesou?

Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 17:54 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyRe: hf
já jsem dítě sama a určitě se bude líbit akvárko s živorodkami
nejidealnější jsou paví očka, ale mě se třeba líbily black molly a mečovky
určitě nějaké pěkné barevné!
velikost je na vás, ale myslím tak od 40l-75l samozřejmě i větší!!
když jsem byla menší okolo 6 let líbily se mi black molly krunýřovci a paví očka
určitě živorodky!!
Taky dám dobrou radu dítě si rybičky vybere samo jak se mu líbí(doufejte že si nevybere terčovce :-D ) Mě se vůbec nelíbily neonky a parmičky chtěla jsem něco krásného a barevného!!
Tak pa palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 13:58 Žena Rebbie [71] Re: hf
I ty potfory! :-D nemely by bastit rasu? Nebo neni ta cabomba zarasena nejak extremne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 10:53 Muž hf [54]
Hm, vypustil jsem 10 krevetek Japonica něco něco. Jako dobrý, jenže mi hned začali pořádat doslova nájezdy na rybicky.net/atlasrostlin/cabomba_caroliniana

Dycky ohoblujou vrchni část stonku, nechaj maximálně tu novou štětku na vrcholku. Někdy celej stonek normálně ukroutěj v pulce. Žádný jiný kytky si nevšímají. Ještě jednu kytku a bude revenge!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 12:36 V Re: hf
Už bych nic nepřidával a nechal to na populační explozi... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 11:46 Muž hf [54] Re: V
Nj. Dneska jsem pozoroval jak rodila Gupka, vypadlo miminko, rybicky ozily a miminko ani nestihlo zaplout mezi kytky. Takže to vypadá že se to samo na nějaké hodnotě ustálí a až vyroste ta první várka black mollyn tak nebudou mít šanci ani jejich vlastní miminka.

BTW: Nějak se nám to akvo zaplňuje, aktuální stav je

7 gupek (a dve miminka co jsme stihli přelovit do porodnice)
2 black molly (a cca 8 většich mimin co plavou volně v akvu)
9 panéřníček panda
4 ancík
6 neritrinka
6 piskorka (od vypuštění jsme je neviděli, ale někde tam určitě budou)
+ háfo dalších šneků (levatka, ampulárka, okružáci)

Myslíte že to už stačí nebo by to ještě něco sneslo? Přemýšleli jsme o cca 20-30ti krevetkách Red Cherry (asi to ryby casem vyzerou ale co už).

H
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 15:06 V Re: Semtex
V takhle malých počtech to málokdo vykoupí... Ale v malé akvaristice (kde jsi v kontaktu přímo s majitelem) by se ta výměna možná domluvit dala... Minimálně to může zkusit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:56 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: V
darovat? to urcite ne, ale pokusit se je vymenit za treba nejaky krmivo....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:54 V Re: hf
Nechat povyrůst a darovat do akvaristiky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:51 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: hf
dej si tu inzerat jako ja a ver ze se nekdo o ne prihlasi a bude mit z nich rados, do doby nez se mu taky premnozi X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:38 Muž filipsi [1295] Re: hf
Rozdavat tomu kdo chce, najit si nekoho kdo je necha sezrat, sam si poridit zrouta .... nebo utratit. Nic jineho se nevymysli, samy neanihiluji :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 14:35 Muž hf [54]
Ahoj,

Po nějaké době další dotaz. Co děláte s miminkama Black Molly? Máme jich už docela dost, rozhodně víc než kolik chceme mít a navíc tak polovina z nich jsou celkem fádně šedý a jen část je kompletně černých. Nenechali se sežrat na začátku tak je přece nemůžu zlikvidovat já

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2009 14:41 Muž Walker [66] - CichlidyRe: hf
Výměny jedné trubice za studenou bych se z pohledu kytek neobával. Nestane se vůbec nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2009 14:19 Muž Eff [417] - RostlinyRe: hf
To jestli světlo bude studenější, neříká ta 9xx, ale druhé dvojčíslí (x27/30/40/60/65....), takže např. 840 bude studenější a 860/865 ještě více.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2009 14:10 Muž hf [54]
Tak akvo utešeně zarůstá a rybyčky si snad už zvykly.

BTW: Dneska jsem natrefil tady na fóru na tenhle obrázek srovnání vzhledu akvárka s různým typem osvětlení.: rybicky.net/k/forum/145480.jpg

Máme 4x 30W Warm White 827 (svítíme ale jen 3ma) a skutečně akvo vypadá opticky dost zažloutle, přesně jako na tom obrázku. Silně zvažuji že tam picnu jednu studenější zářivku buď hned (tzn. svítit 2x 827 + 1 9xx) nebo až to za 14dní bude zarostlé ještě více, tak jednu tu studenou 9něconěco přidám k těm stávajícím 3 svítícím 827. (tedy 3x 827 + 1x 9xx).

V té souvislosti by mě zajímalo, jak se kytky vyrovnají se změnou světla? Zatím se zdá že všechny rostou jako o závod. Předpokládám že lehkou změnu na 2+1 nebo ještě lépe jen doplnění jedné 9xx navíc asi zvládnou bez problémů ne?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2009 15:19 Muž hf [54]
Fotka k příspěvku Tak svítíme nyní 3x30w 9-21 (12h). Zdá se že se poprašek na Egerii začíná ztrácet.

Nezvaný šneččí host podnikající doslova invazi byl asi identifikován, levatka...

Občas nějakého moc drzého vycucnu hadičkou, nebo když je nějaká rostlinka zrovna obsypána mladými (ještě průhlednými) tak je taky vyluxuju. Ale žádný pogrom.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 14:59 Muž Walker [66] - CichlidyRe: hf
ad1
Já odkaluji zvonem do hloubky tak, aby se písek v odkalovači vířil, klidně i 5cm, prostě jak hluboko se mi podaří. Dělám to každých 14 dnů a odeberu tím asi 15L vody. Odkalím tak zhruba 70 procent odkalitelné plochy akva. Pokaždé to proto beru z jiné strany. Občas zkrátím interval na týden, pokud mám pocit, že thorakáti víří moc bordelu do vody. Ano, tímto způsobem vlastně měníte vodu, neb samotná biofiltrace nestačí.

ad2
S čištěním filtru je to složitější, já třeba dříve myslel, že mi lítá bordel ve vodě právě proto, že už mám špinavou vatu ve filtru, ale pak jsem zjistil, že je to právě nedostatečným odkalením a thorakáty. Tím chci říct, že ne vždy za bordel v akva může filtr. Někdo tu kdysi řekl, že vnější filtr čistí až v momentě, kdy se mu sníží průtok pod únosnou mez. Tímto pravidlem se v současnosti řídím i já. (aktuálně si nepamatuji, kdy jsem ho naposled otevřel, cca 4 měsíce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 13:23 Muž hf [54] Re: filipsi
Další dotaz.:

1. jak se pozná kdy a hlavně kolik vody máme vyměnit? Předpokládám, že se to dělá zároveň s odkalováním, tzn. prošmejdíme dno tím šidítkem (jak hluboko do písku se to má zastrčit?, má se ten písek v tom odkalovači výřit?), při tom vysávání nám ubyde voda a tu pak prostě dolejeme?

2. jak se pozná, že je na čase vyčistit filtr? Při čištění filtru propírat včechna ta filtrační média nebo dycky jen jedno? (máme aktuálně hrubou černou vatu?, pak sera siporax, pak nějaký dva druhy kamení, jedno zeo.něco a jedno taky zeo.něco. (součást Aquael Unimax filtru). Celkem 4 koše, každý něco přes 1l objemu. Tu Seru Siporax dám při prvním čištění až jako poslední, teď jsem ji dával místo uhlí který taky bylo v základu a nenapadlo mě to hned dát na poslední místo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 12:27 Muž filipsi [1295] Re: hf
Psal jsem to uz 05.03.09 14:11:53 :-)

Vzdy je cest k fungujicimu akva vice, psat udelej to tak ci onak je osemetne, nekoukam na Tve akva kazdy den, nemam ho doma, netece mi z kohoutku Tva voda ....
Pokud nechces "rostlinne" akva (rostlinne v uvozovkach, protoze tam si dokau predstavit svetla jeste trosku vic) s krasne cervenymi kytkami, ale normalni akva, kam stale neco nekapes, nekontrolujes a nebublas, jen obcas odkalis a vymenis vodu a pozorujes zivot a ryby (a to se mi zda, ze chces), osvetleni bych snizil, postupne, na 3x30 (2x30 mi uz prijde skoro malo). Nebo 2x30 (jestli jdou zapinat pouze 2 nebo 4) a jen malou cast dne 4x30).
Musis toho svetla mit tolik, aby rostliny uspokojive rostly, zaroven ale nevycerpaly "vsechno" co2.
Tomu, jak akva bude osvetlene, podridit rostliny.
Ale mas perfektni zacatek, rozhodne nic nemen rychle, ono akva take vice zaroste a zastini se ...
Vzdyt to neni zadna veda, v radach nehledej zadne "recepty" na funkcni akva, recepty si pomalu zkousej sam.
Odvapneni - malo co2 v akva - volby: zvysit obsah co2 , smizit rychlost cerpani co2, aby se mohlo doplnovat prirozene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 12:03 Muž hf [54] Re: filipsi
No to ale zcela mění situaci, píšu přece od začátku že svítíme 4x30w 12hodin denně.

Tzn. máme jít na 2x30w nebo na 3x30w? Má se to nějak rozdělit v průběhu dne? Začínám se do toho zamotávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 09:58 Muž filipsi [1295] Re: hf
Ja bych jako zaklad vzal tohle: rybicky.net/forum/10169…
Take si myslim, ze jsou 3 trubice na tve akva moc, zvlast bez co2.
Ono svetla "tak akorat" je na zacatek vhodne (vetsinou to vychazi jako dve trubice na delku akva), a nekam jinam se se svetlem poustet, at uz dolu, nebo nahoru, vetsinou chce o akva vetsi starost (hnojeni, co2 ...) a zkusenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 08:53 Muž Snofrev [54] Re: Walker
Problém je v tom, že ty rybičky nebudou vytvářet jen CO2, ale taky budou mít najaké výkaly, což znamená další živiny a tím pádem buď větší údržba při odkalování a nebo zasazení dalších rostlin které by to stíhaly likvidovat, což ale zas už znamená, že toho CO-čka bude míň.
Prostě začarovaný kruh, vše souvisí se vším a rovnováhu nutno hledat.

Jsou lidé, kterým řasy v určité míře nevadí, naopak je vítají.Mně třeba taky zelená řasa (taková ta co vyrůstá jakoby z jedoho místa) nevadí, ale ukazuje se mi na kořenech ruducha a z té už teda radost moc nemám, budu muset víc uklízet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2009 08:18 Muž Walker [66] - CichlidyRe: hf
Dobrý den. Možná, že plácnu nesmysl, potom prosím zkušenější o opravu, případně smazání. Možná také nejsem přívržencem bublání do akva, protože bych musel v hlavě nosit další starost. Ale pokud není dle níže uvedených v akva dostatek CO2/živin pro růst kytek, nestačilo by posílit rybí základnu (jak už HF sám navrhoval)? Samozřejmě citlivě. Je to jen selský rozum, na podrobnější studium jsem nikdy neměl trpělivost, zatím mi to totiž šlape :-) (ale až se to zvrtne, možná začnu studovat).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 22:14 Muž hf [54] Re: filipsi
Pokud vezmu jako základ tedy skutečnost, že mi z vodovodu teče voda s KH pod 2.5 a pH mezi 7-7,5, tak v podstatě nezbývá jiná možnost než dodávat CO2? KH bych sice mohl zvýšit ale musel bych tak dělat při každém doplňování vody?

Zatím to asi nechám jak to je, v tom článku se píše, že CO2 celkem významně produkují i ty nutrifikační bakterie, takže uvidíme jaké to bude za 3 neděle až se snad konečně zabydlí naplno ve filtraci. To přerušení svícení by také mohlo lehce pomoci.

Od kvasnic mě odrazuje nemožnost regulace, resp. regulace změnou teploty kvasu nebo vytažením / zastrčením mi nepřijde dostatečná, nebo?

No a bublat z lahve s kapalným CO2? Já chtěl bezůdržbové akvárko! Myslel sem čím víc kytek tím méně práce, teď to vypadá že i ten počet kytek má své limity. Co změnit skladbu, vyhodit ty rychle rostoucí a nechat ty co rostou pomaleji a tudíž spotřebovávají méně CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 21:38 Muž filipsi [1295] Re: hf
hf napsal:.. ? Chápu to správně že snížením pH dojde ke zvýšení obsahu CO2 ...?
Asi ne tak docela. Ja bych do "Ph" Tveho akva nicim jinym, nez je pridavani co2, nesahal. Ne rpoto, ze by se nemohlo, ale nevidel bych duvod.
sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 21:25 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: hf
Nejsem baba, proto neporadím!
K věci: dKH 2-2,5 je úplně něco jiného, než 9! Teď by to chtělo ještě zjistit, jak měří ten váš vypůjčený pH-metr... Nevím, jaký typ používáte a jak často je třeba ho kalibrovat. A taky netuším, jak velká může být případná chyba měření... :-O
Až budete zítra pH-metr vracet, zkuste se majitele zeptat, jak je to s kalibrací atd. ... Ten můj je typ 5011A a výrobce jej doporučuje kalibrovat po každých 10 měřeních nebo (tuším) týdnu nečinnosti. ;-)
Každopádně se pomalu dostáváme k hodnotám, při nichž si umím představit, že egerie "slopala" hydrouhličitany. :)
Tvrdost vody podle PVK je v naší čtvrti přepočteno na dH 6°. (1,07mmol/l). Je to to samé jako GH (celková tvrdost)?
Je to totéž, ale pro nás v této souvislosti není tvrdost nějak zvlášť důležitá.
Svůj názor na přesnost kapkových nebo - nedej Bože! - papírkových testů, jsem teď psal v nějakém sousedním tématu.
Pokud se na listech rostlin objevují projevy biogenního odvápnění, žiju v domnění, že voda obsahuje nedostatek volného CO2. Ptáte se na možný problém s tím související... Viděl bych jej v tom, že rostliny, které nedokážou čerpat uhlík z hydrouhličitanů, trpí "hladem"...

Pokud byste se přeci jen rozhodl testnout kvasnicovač, určitě si ho raději vyrobte sám. :-) Na netu je k tomu dostatek informací, není třeba vyhazovat hromadu peněz za něco, co si ve stejné kvalitě pořídíte "za hubičku". ;-)

Tak nevím... Nejsem nakonec baba? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 19:15 Muž hf [54] Re: hf
Tak jsem pořídil ještě Tetra GH/KH kapičkový test a Sera PH kapičkový test (ještě nemám ve sbírce) :P

Výsledky:

KH: voda z vodovodu i akvárko mají více než 2 ale méně než 2.5 dH. ?!?
GH: nejsem schopen kapkami změřit, má to měnit barvu z červené na zelenou ale ať dám jednu kapku do 5ti nebo 20ti ml, tak zůstane žlutá jako ve flašťičce a i když jich nakapu 20 do 5ml tak nejeví snahu se jakkoliv zabarvit, jen dál hnědne... Podle JBL lakmusu je DH mezi 7-14ti ale po fiasku JBL s pH a KH ty lakmusy vyhodím nebo dopotřebuju jen na NO2 NO3 (snad to tam měří správně proboha). Tvrdost vody podle PVK je v naší čtvrti přepočteno na dH 6°. (1,07mmol/l). Je to to samé jako GH (celková tvrdost)?

pH: opakované měření všemi kapátkami co tu mám včetně čerstvě donesené Sera pH testu, všecho ukazuje pod 7.5, žádný test nemá sytější zbarvení než na těch 7.5. (Každý test používá jiný počet kapek a jinou barevnou škálu). pH-metr hlásí teď 7.47 (zítra musím vrátit).

Já jsem z toho totálně zmatený, lze z toho udělat nějaký závěr? Co se těch kapkových testů týče, tak nejsem úplnej d**** abych podle návodu nedokázal několikrát propláchnout odměrku v akvu, nabrat vodu, odlít na 5ml a nakapat x kapek a pak to porovnat pod světlem vůči barevné škále.

Neoddiskutovatelný fakt je, že na špičičkách lístků Egerie a ještě jiné ale hodně podobné kytky (možná camomba carolina? hadam..) se sráží v horních patrech bílý prášek. Mě to v podstatě nevadí, jen mám strach jestli to nesignalizuje nějaký počínající problém.

BTW: V Bauhausu sem zahlédnul za cca 450 hotovou "kvasnicovou" sadu. Jenže já bublat fakt nechci, stačí mi když ty kytky budou jakžtakž vypadat, nepotřebuju produkovat biomasu v kvantech na topení...

A teď babo raď...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 17:06 Muž hf [54] Re: hf
Nj, ale o kolik mám pH snížit když ho nejsem schopen tedy správně změřit... ? Chápu to správně že snížením pH dojde ke zvýšení obsahu CO2 ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 17:00 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: hf
No tak to budu hodně netrpělivě čekat, jak to dopadne... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 16:56 Muž hf [54] Re: Sid
Asi bude chyba v měření obojího...

Ale jako první podezírám to dKH, protože na to mám opravdu zatím jen jeden lakmusový test, takže to nemám s čím porovnat. Jdu koupit kapičky na dKH, pak se ozvu. :P

pH-metr je PVK, ale jestli a jak je zkalibrovaný nemám tušení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2009 16:50 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: hf
Tak to je věc!
Ten pH-metr je 100% zkalibrovaný?!
Při pH 7,5 a alkalitě cca 9 dKH je ve vodě dostatek volnho co2; nechce se mi věřit, že by Egeria densa dala přednost hydrouhličitanům v prostředí s dostatkem CO2... :-O
Někde je chybka... hmm :)

Kdyby váš (možná nezkalibrovaný) pH-metr ukazoval o cca 0,6 nižší pH, pak by akviško mělo cca 8,1 a to už je jiné kafe.
(Stejně si myslím, že máte v akva pH alespoň 8,35! :-D)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 15366x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9650-jak-vybrat-vhodne-akvarko-pro-dite