Přihlásit se RYBICKY.NET »

Zářivky Osram Lumilux

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Zářivky Osram Lumilux
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Čendik Re: kortezhugo
Fotka k příspěvku Toho jsem si vědom že přijdu o možnost kombinace. Ale když bych chtěl přidat další T8 musel bych vykuchat zadní část krytu a někam přemístit tlumivku. V tomto případě bych se asi raději vydal cestou menšího odporu.

Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Čendik
...pouzit ju mozes v hohode...
2x24W - je strasne vela na tvoje akva...
...ja na tvojom mieste pridam este tu 15W-T8 - ma to vyhodu ze 2 trubky - mozes kombinovat spektrum...
...ale ak ti je vyhodnejsia ta komp. tak ju kludne pouzi...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Čendik – Kompaktní zářivka
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s kompaktní zářivkou? Chtěl bych navýšit osvětlení, ale do krytu (60x30 cm) se mi vejde jen 1x15W T8 (současný stav). Nejdřív jsem uvažoval že bych přidal ještě jednu trubici 15W T8 a nebo rovnou předělal na 2x24W T5. Problém je v tom že T5 v délce 438mm jsem našel pouze od firmy Juwel a 350,- se mi za to dávat nechce. U jiných výrobců jsem tuto délku u T5 nenašel. Stejně ta předělávka na 2 trubice by se neobešla bez výrazné úpravy krytu. Má otázka tedy zní: Jaký názor máte na tuto kompaktní zářivku do AQ. www.e-light.cz/… Jedná se tedy o variantu "Kompaktní zářivka 36W/21-840, studená 4000K, DULUX L, OSRAM, 2900lm, 2G11, l=411mm". Stačilo by vyměnit patici a tlumivka za EP. Cena 117,- je taky pohoda. Díky moc za názory.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: kortezhugo
...954 - nebude velmo "studena"?...
To je otázka...?! :-O
Chtělo by to vyzkoušet! :-)
Ve výzkumných sklenících (a možná i v jiných zařízeních podobného charakteru) se používají zásadně zdroje se "studeným" světlem. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: matlala
...U světelných zdrojů řady Lumilux (Ra80-89) byl redukován úbytek světelného toku po 10.000 provozních hodinách na pouhých 8% a při provozu s elektronickým předřadníkem po 20.000 provozních hodinách pouze na pokles 12%. Takže bych předpokládal, že se dají používat déle než rok (10 000 je 416dní-1,1roku a 20 000 je 833dní-2,2roky)...
Tahle čísla by platila, pokud bys do akva svítil 24 hodin denně. Většina lidí ale svítí +- 12 hodin denně, takže životnost těch zářivek by (při dvanáctihodinovém cyklu svícení) vypadala trochu jinak. :) S mechanickým předřadníkem cca 2,3 roku a s elektronickým předřadníkem cca 4,6 roku. :-)
A tahle čísla už vypadají mnohem lépe, ne? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: kortezhugo
Uvažuju o nich už dlouho a chcu je použít všude kde to půjde tj 7 kusů 954.
4ks na holanďana
1ks na scampi v kombinaci s 2*7W 840 (bohužel jiné se asi ani nedělají-studenější).
2ks na 9l experiment.

edit: jo koukam že to vemu na e-light dělají i 860 7W DZ, u nás to nemají, ale možná budou chtít objednat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: matlala
...to je pravda maju nizsi sv.tok aj T8 18w maju 1100 vs 1350 - 930 vs 830...
...ale ty mas v akva "dost" svetla tak ze to nebude problem tie 9xx pouzit...aj ked maju nizsi tok...
...zalezi na tom ci ich potrbujes alebo chces len vyskusat...lebo 8xx seria ma najlepsi pomer -svetla W/Lm:ceny:zivotnost:a spektrum v hohode...

PS: ja chcem vyskusat zas 835 :-)
jinak s těma lumenama píšou stejně 8** i 9** má 450lm u 8W trubice, 6** má ale míň jen 330ml

EDIT:bacha tohle píšou na e-light v katalogových listech to je jinak www.e-light.cz/…
8W T5 954 má 300lm
8W T5 930 má 295lm
8W T5 840 má 430lm
8W T5 827 má 450lm
...skusal som aj 865 ale to je uz sila na mna :-) - ja radsej teplejsie farby...
nejlepší že je to tak mezi. Jen mi přijde divný že na e-light u tohoto píšou že maj 5000K, ale podle čísla by měli mít 5400K, ale to je fuk je to mezi.

EDIT:
píšou tam (e-light):
Výhodné vlastnosti: U světelných zdrojů řady Lumilux (Ra80-89) byl redukován úbytek světelného toku po 10.000 provozních hodinách na pouhých 8% a při provozu s elektronickým předřadníkem po 20.000 provozních hodinách pouze na pokles 12%. Takže bych předpokládal, že se dají používat déle než rok (10 000 je 416dní-1,1roku a 20 000 je 833dní-2,2roky).
...ak sa ti pacia "studene" ta ju "ber" :-) palec
...mna "taha" vyskusat 835 - tiez zaujimava teplota...
právě mě se studený líbí, na tom hnědým dně vypadá už dost blbě 4000K, teda můj osobní vkus, tak akorát je teď ve 12l 2*11W 860 a 840 (škoda že DZ nejsou 9**).
...954 - nebude velmo "studena"? - inac 9xx seria je super...sice menej lm ale lepsie spektrum...
...kto ma "malo" svetla asi bude lepsia 8xx - ty mas svetla dost podla mna rozdiel v lm ani "nezbadas"...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala – 9**
Ahoj,
Se spektry mám už své zkušenosti. Ale nyní se mi konečně naskytla možnost pořídit trubice 9** v malé wattáži 8W jakou používám.
Můj dotaz, ale směřuje trochu jiným směrem. Dost jsem se na to zaměřil a měli by mít ještě menší pokles svítivosti než 8**. Takže dotaz tedy zní? JE možné nechat je svítivost na akva déle než rok (doporučení doba výměny 8**), zatím mám 8** a měním to vždy před Vánoci. Chci si letos k Vánocům nebo po narozeninách pořídit trubice OSRAM LUMILUX DE LUXE, číslo 954. Podání barev musí být úžasné, co jsem viděl fotky i v jendnom obchodě.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - All001 Re: kukis
www.osram-shop.cz jsou tu nejlevnější palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Buggy
...tu maju vyborne ceny - a su to Sylvanie...a maju aj 835...-to malo kto vyraba...
www.lightspectrum.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BuggyRe: matlala
Osram lumilux su najlepšia voĺba zohnal som ich v elektre za niečo vyše 110 Sk dlžka 150cm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: kukis
Není třeba osram lumilux. Stejnou službu splní každá 8** i cena je nižší. Nebo ještě lepší je jakákoliv 9**, ale zatím je cenově srovnatelná s lumiluxkama nebo hodně zlevněnýma glo-glo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - agent007 Re: xx
Někde v shopu v Ostravě jsem ji viděl za 211 Kč, což se mi zdálo moc. Taky sháním.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xxRe: kukis
Hornbach, Bauhaus, OBI apod. ho v Ostravě neprodávají?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kukis
Zdravim všechny. Může mi někdo poradit kde v ostravě koupit Osram lumilux? palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - BartRe: tom
To jen trochu širší nebo kratší konec zářivky. Např. já mám zářivky od 890 -900 mm v závislosti na výrobci.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - tomRe: Sid
Děkuji za odpověď. Nenapadlo by mě tam cpát větší rozměr, ale určitě to vyzkouším.. Pokud vím, tak se dělá i trubice 590mm.. Prostě to odzkouším a když tam nepůjde, tak s ní šlehnu:) Dík ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: tom
Pořiďte si dvě třípásmové zářivky lhostejno kterého výrobce, např. "840" a "830", 18W/60cm - budou pasovat a dobře splní účel. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tom
Nevíte náhodou kde se dá koupit o pár řádků níž zmiňovaná zářivka na Atmana AR-620? Délka trubice 580mm a 20W je k nesehnání... Jedině originál Atman a ten je děs a hrůza... (ta fialová je opravdu zajímavá). Jinak je to hodně dobrej komplet, ale ty zářivky to degradují..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - VRe: Vája
Tak jest.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vája – Lumilux
Přátelé, promiňte, vůbec se v technice nevyznám a nerad bych objednal nějakou blbost. Chci Osram Lumilux 830 a 840 18W/T8/59cm - 830 je teple bílá a 840 studená bílá? A patice G13 je v pořádku? Mám kryt Atman. Díky za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ipetr Re: Gabrielka
Ano, právě jsem rozdělal kryt a jsou tam tyto modely:

Atman 8000k 20W SUPER LIGHT
Atman 15000K 20W TRI-POWER LIGHT

Jednoznačně je vyměním to je jisté, jen mne zajímá názor na tu fialovou trubici.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gabrielka Re: Ipetr
Ipetr napsal: Já mám v akva od výrobce setu dvě trubice, 20 W, 10000 K bílá 580mm a druhou 15000 K fialova 580mm.
Jde o zářivky Atman, ne?
U mne by si ani "neškrtly" - příliš studené a "očesané" světlo... :)
Co místo zkusit nich klasiku - třípásmové zářivky? :-)
EDIT: Napadlo mě kouknout do prezentace. Jsou to Atmany... hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ipetr Re: beowulfx
Já mám v akva od výrobce setu dvě trubice, 20 W, 10000 K bílá 580mm a druhou 15000 K fialova 580mm.

Právě přemýšlím ím to nahradím, zajímá mne hlavně názor na tu fialovou trubici, co na toto řešení říkáte?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - beowulfx Re: Skanky
Dle foto Tvé nádrže mi ta barva Tvého osvetlení přijde docela vpohodě, ani bych to moc neměnil, myslím, že se tu najdou lepší extrémy, už jsem tu viděl i akva totálně modrofialovozeleně osvícené, to jsou teprve ty správné úlety X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Skanky
Většinou čtu o kombinaci zářivek. Jak je to s použitím stejného typu obou trubic?
Ted tam mám Philips 640 a Sylvania 765. Philips je dožluta a Sylvania dobíla.
Akva mám laděné v barvách (viz dno a kořeny) kde právě ta žlutá nabírá na intenzitě.
Kořen taky trochu ještě barví takže mám vodu lehce nahnedlou.
Nevím však jestli to nemůže být pravě Philipskou. Jestli tento typ není až moc žlutý?
Rád bych trochu jasnější osvětlení né tolik žluté proto netuším jak žlutá by byla kombinace 830/840.
Uvažuju tedy o 840/840. Popřípadě jakou jinou kombinaci mám použít pro jasnější osvětlení?

Diky za odpověď

(:-D snad jsem text nedomotal, je tam nějak moc žluté :-D )

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DusykRe: Sanka
Pravdepodobne máte 830. Je to tepla biela a niekedy pôsoby žlto. Je to jej spektrum. Ak chcete studebu bielu, tak potom 860 alebo 865.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sanka Re: Moucha
Tak jsem tu zářivku vrátil do obchodu a koupil osram luminux..Zbarvení rostlin a ryb je krásné,ale přijde mi,že barva je tak trochu do žluta,to je u každé osram?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Sanka
no jak na strankach osramu tak na strankach philips si najdesh katalog vyrobku a kdyz jim ukazesh presne typ.... v pripade osramu je tam i EANkod tak se huz nebudou vymlouvat ze se to nevyrabi, dalsi moznost je se s nekym domluvit, aby ti je poslal
Zkusím se pozeptat no..Bohužel,oni tady tvrdí,že se ani nic takovýho nedělá,než aby si přidělávali práci.. :)
Ty zarivky bud hobby market (i kdyz ty potvory jsou schopny cenu pekne natahnout), nebo slusny elektro, pripadne domaci potreby (obdobny zarivky se davaj do svetel u kuchynskych linek), pokud je to dobrej obchodnik tak ti to sezene z velkoobchodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sanka Re: Sid
No hlavně jsem se ptal v místních obchodech a nikde jí nemají,možná tak zajít ještě do akvaristiky,teda v mém případě spíš zajet někde po okolí a zkusit přímo tam koupit nějakou..Ale co vím,tak tam nemají žádné osram,nebo philips,jen nějaké sice na akvárko,ale ne od žádného takového výrobce..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Sanka
Vadit by to nemělo. Jen ji po zhruba půl roce vyměňte za novou, nejlépe "840" nebo "830".
Ještě by jsem se chtěl tedy prosím ujistit,nevadí,když si nechám tu zmiňovanou slabší žárovku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: kortezhugo
Životnost těchto trubic ("obyčejných" třípásmových = 8xx) se udává kolem 18.000 - 20.000 hodin při 12tihodinovém cyklu. (Přitom pokles svítivosti ke konci životnosti se pohybuje okolo 10%.)
Řekl bych, že výměna je na místě po nějakých cca 4 letech. :-)
(Samozřejmě jen v případech, že trubice ještě svítí. Pokud se poškodí, /"vyhoří"/, tak raději dříve. :))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugoRe: Sid
Sid ako casto menit trubice? Mam Philips Master TL-D 830 840 a jednu Osram 830.Svietim 12h denne.
Takže když neseženu jinou,nebude to žádná tragédie,když si nechám tuhle?Zkusím se po té silnější pozeptat..No já měl zářivku starou,protože akva jsem dostal a teď když jsem použil tu novou a vylepil kryt alobalem,tak je rozdíl neuvěřitělný..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Sanka
To myslíte že je tahle slabá?
"Slabá" ani ne :-), podání barev taky "ujde", (bez možnosti okamžitého srovnání s "840" ap. rozdíl nepoznáte), vyzařované spektrum je také O.K., ale pozor musíte dávat na životnost - ta je výrazně nízká. Po zhruba 1/2 roce klesne citelně svítivost, což vaše oko nezaregistruje, ale rostlinné pigmenty ano.
(Lidské oko je v podstatě nedokonalý orgán - posílá do mozku jen "jakési částečné informace", které si mozek "přebírá, vyhodnocuje a doplňuje". Když nejsou k dispozici měřící přstroje, je vhodnější spoléhat na kalendář, než na oko... :))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VRe: Sanka
Klidně můžeš. Mám to samý od Philipsu a v pohodě. Ale 8xx jsou lepší.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - DavidDizzer Re: Sanka
podle mne je dobrá ta 840 nebo i 865 ;-)
Cim vyssi rada tim lepsi podani barev, jde o vyzarovane spektrum.... Navic 15W na 54L nejni moc.
To myslíte že je tahle slabá?Já už si jí totiž koupil,asi by jí v obchodě vzali,ale mě osobně se zdá,že svítí dobře..Ještě jsem kryt vevnitř vylepil alobalem..
Radsi radu 800 ci 900.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sanka – Osram
Mohu do akvária použít světlo Osram 15W/640?Děkuji za rady.. ahoj

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 4 5

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 22095x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9319?od=90