Zářivky Osram Lumilux
Co jsem z vlastní zkušenosti zjistila tak do biotopního akvárka se spíš hodí studené ostíny (865 a 880), ja jsem samozřejmě nakoupila obvyklou kombinaci 830 a 840 a je to až moc žluté.

Na odraz v pohode d-c-fix - to som kupoval v papiernictve - je to "samolepiace" a stalo to par korun - a odraza to lepsie ako alobal...
Tyhle konkrétní jsou výjimka-všeobecně platí co jsem napsal.
Ono je rozdíl v provedení HO nebo HE-NE má vyšší poměr lumen/watt.
Jinak reflektory nevim, měl jsem jeden a nic moc, na zkoušku, ale pár lidí to měřilo a dopadlo to skoro stejně, někdy vyšel líp i ten alobal.
Ale T5 trubice se dají sehnat o stejně délce minimálně dva druhy, například zrovna délka 549mm se vyrábí se 24W i 14W. Jinak například parabolické reflektory mají mnohem větší účinnost, než alobal, ale lepší než nic

Osobní zkušenost nemám, ale mě kdysi poradili koupit vodotěsný patice od arcadie. Na T5 má průměr pouze 2,5cm, takže se vejde i mezi další 2 trubice. Jinak wattáž trubice samozřejmě odpovídá délce, takže si nemyslete že seženete trubici dlouhou X cm a ve wattáži A i B.
EDIT: Místo drahýho reflektoru se mi lépe osvědčil alobal, nejlepší je ten silnější na grilování, lépe pomačkat, pak odráží všemi směry, lepit jde dobře oboustrannou kobercovou páskou, ale bacha tu širší, lepí lépe.
Jasné, děkuji za rady. Pod zářivkami je už od výrobce přidělaná ta lesklá folie...
Na kryt se musí podívat nějaký elektrikář. Myslím, že mezi ty dvě zářivky už ale třetí nenapasuji :( je mezi nimi zase vystouplý kryt :(
njn. to je ono... když amatér začíná...
Děkuji
Máte nad zářivkou něco takového:
www.akvarista.cz/… ? Pokud ne, uvažovala bych nejprve nad tím, víc světla to sice nebude, ale pomůže ho to nasměrovat tam, kde má být.

(Reflektory přidejte raději s odstupem, ať se nerozjede nějaká zelená vláknitá nepříjemnost.)
Jinak se dá slabší světlo trošičku ošidit přidáváním CO2, ale už to chce něco málo vědět o "akvachemii". Jinak je základ dobré dno, správná péče o akvárko a vybírat spíš rostlinky, které jsou na světlo nenáročné (zrovna valisnérky a echinodory mezi ně patří). Údaje z knížek/atlasů typu "potřebuje alespoň 0,5 W/l" berte jen zhruba.
Leda že bys předělala kdyt na T5 zářivky, ty jsou tenčí a dají se sehnat i 24W při délce 549mm. Taky může být řešením přidat více trubic, jestli je to možné. Nebo přejít na jiný zdroj světla, ale lineární zářivky se používají nejčastěji
Děkuji

Teď jsem si byla koupit ten Lumilux. říkala jsem si, že si koupím 2x 30W protože mám 2x18W a Echinodoru ani valiserii to nestačí (mám cca 120l). Jaké bylo mé zděšení, když mi pán řejkl, že 60cm zářivku silnější než těch 18W neseženu. :(
To je tedy zrada! co teď? akvárko je dlouhé 80 cm, to má koukat po krytu s delšímy zářivkami...
katterinecka napsala: speciální akvaristické a normální zářivky jsou v podstatě stejné, jen jinak svítí,...
a V tom je to kouzlo:
-delší životnost, menší pokles svítivosti
-levnější
-normalizované a ve větším rozsahu výkonů
-pro kytky mají i lepší spektrum
Takže proč speciálky, který brzo odejdou a je třeba je cca po půl roce, nejdýl roce vyměnit.
Srovnání. Moderní OSRAM Lumilux udává pokles po 10 000h o max 12% u 8** (u 9**, který mám doma je to jen 8%). Takže počítejte těch 10 000h na dobu svícení-12h/den
10 000h=cca 416 dní=> po 12h/den je to 2x tolik, takže 833dní= něco málo přes 2 roky.
Samozřejmě jsou lidé, kteří to mění jednou ročně, i ti kteří to mění, až dosvítí, ale na to už si udělá názor každý sám.
Speciální akvaristické a normální zářivky jsou v podstatě stejné. Jen jinak svítí, není v nich žádný rozdíl ve vodotěsnosti.
Samu zářivku nijak neutěsníte. Záleží jaké máte osvětlení a jaké jsou tam patice. Zda vodotěsné nebo normální.
Starší reakce
"nektere tlumivky a predradniky jsou delany pro urcity rozsah wataze"
...to je sice pravda ale na tlmivkach a EP sa uvadza vecsinou len max.zataz...
...uz som to tu na fore spominal...skusal som napr.11W usporku pripojit na 40W tlmivku a starter...a ziadny problem nebol - teda okrem tej frekvencie...ale svietilo to normalne
Pozor na to treba pro zarivku T8 10W existuji dva rozmery!!! 330mm a 470mm, pripadne nektere tlumivky a predradniky jsou delany pro urcity rozsah wataze a ne u vsech svitidel mas moznost se dostat k predradniku/tlumivce.
samozrejme

vyber sice nie je velky...ale "postacuje"...
...a kombinacia 830+840 je osvedcena a odskusana...
...ta 880 je uz dost studena a do modra...
osobne mam v jednom akva 830+840 a v druhom 2x830...
kazdy ma iny "vkus" ale podla mna ma 830 na oko "najprijemnejsie" svetlo...
Děkuju, takže tyto 3 zářivky jsou vhodné pro umístění do akvarijního krytu?
Mám tuto rampu od Juwelu:
levnaakvaristika.cz/… Podívej se na tlumivku nebo předřadník co je na nich napsáno(watty) a tak silnou trubici si můžeš koupit.

Pokud zachovas wataz/delku tak je to mozne.
Chtěla bych vyměnit zářivku za nějakou lepší, ale ani trochu se v těch názvech neorientuji. Toto
www.e-light.cz/… lze použít do aq, místo 15W zářivky, která byla v setu?
Starší reakce
každá zářivka snižuje svítivost, otázkou je o kolik procent oproti svítivosti na počátku provozu trubice. U těch osramek je to myslím 12% po 10 000h, ale koukni na katalog, tak to je napsaný, třeba e-light.
Ahoj, mám menší problémy s kytkami. Myslíte, že Osram lumilux 830 a 840 po ročním provozu může snížit intenzitu svícení?
Díky za odpově´d Vašek
Starší reakce
Náhodou mohu zareagovat na poslední část - stejný dotaz jsem totiž položil prodejci. Odpověď :
" VS 40 je jen označení balení, ve kterém zboží přijde od Osramu. " Mimochodem se na stránkách asi jen upsali, mají to označení u obou variant "865", přitom po rozkliknutí to bylo už jen u jedné té zářivky co vím.
Jinak i když nejsem asi dostatečně kompetentní, tak můj názor by byl, že jsem nedávno viděl v obchodě akvárium 60x50x35 a nedovedl jsem si v něm představit pěknou scenérii - jistě víte, že voda zkresluje, takže se aq zdá ve výsledku tuším o 1/3 méně hluboké. Takže jednak proto, aby to nebyl jen nepřirozený placatý obraz, a pak proto, že kobercové rostliny by jistě ocenily světlo blíž, bych volil tu výšku nejvýše 40, případně naopak přidal na hloubce.
Krásná ukázka hloubky mimochodem zde (aq 70x60x60) -
www.aquaticplantcentral.com/… Dobrý den.
Už týden pročítám všemožné diskuze ohledně vhodného osvětlení našeho nově zakládaného akvária. Byl bych moc vděčný, pokud byste někdo z vás zkušených reagoval na moje poznatky a včas mě varoval před případnými chybami, kterých bych se mohl dopustit.
Akvarium má rozměry 70x50x35 cm (cca 120l). Rádi bychom se pokusili pěstovat i náročnější kytky, např. některé "kobercové". Objednal bych 3x24W což je 0,6 W/l. Určitě bych zainvestoval i do reflektorů. Předřadníky budou dva 1x24W a 2x24W.
www.osram-shop.cz/…
www.osram-shop.cz/…
www.osram-shop.cz/…
www.osram-shop.cz/…
www.osram-shop.cz/…
U té poslední položky bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví, co znamená to VS40? Nikde jsem to nenašel. Jinak kombinace zářivek a předřadníků jsou OK?
Děkuji za každý postřeh.
Starší reakce
V katalogu mají uvedenou průměrnou životnost 24000 hodin a užitečnou životnost 18000 hodin. Takže si můžeš zhruba spočítat jaká doba bude třeba do výměny.
Děkuji za odkazy, a ještě bych měl dotaz po jaké době je vhodné měnit trubice. Chtěl bych rovnou koupit alespoň na další jednu výměnu a nechat je ve sklepě, tam se nezkazí, tedy snad

Prosím ještě jakou T5 lumilux vybrat. V těch zkratkách se neorientuji. Děkuji
Na
www.e-light.cz mají OSRAM Lumilux do délky 1449 mm. Ta vaše míra a 840 tam stojí 200,40 Kč. Stačí do vyhledávání na jejich stránce napsat "osram lumilux".
Starší reakce
Za pomoci silikonu jsem do krytu nalepil dřevěnou destičku a k ní patici připevnil pomocí vrutů. Předtím jsem ji celou potřel ze všech stran silikonem aby odolala vlhkosti. Na opačném konci je zářivka podepřena naohýbaným drátem který je zasunutý pod původní reflektor.
Díky za perfektní inspiraci,zrovna řeším naprosto stejný případ (kryt 60x30,zářivka 15W).Bylo by možné ještě doplnit o detail uchycení patice zářivky do krytu ?
Vzhledem k tomu že stojí kolem 120,- tak to není tak hrozný.
...celkom dobre si to poriesil...-len nezabudaj ze "kompakty" maju trochu mensiu zivotnost...

Tak se musím pochlubit že jsem konečně přestavěl setový kryt z původních 18W na 36W. Operace nebyla finančně ani technicky náročná. Vyměnil jsem trubici za kompaktní zářivku a světla je do slova a do písmene o 100% víc.

Starší reakce
...T5 - "pobezia" normalne aj na tlmivke - v pohode...len skrati sa zivotnost trubic,50Hz,...proste sa to "neoplati" zavesit na tlmivku...
...ak bi som prerabal z T8 na T5 tak bi som tlmivku urcite "vyhodil"...

Jasně,. ale T5 jsou určené na EP, a ne na tlumivky, i když taky tak svítí a viděl jsem pár origo akva krytů s 8W trubicema a tlumivkou.
Podle toho co máš za předřadník.
Pozítří si jdu pro 7ks 8W 954, měli by mít lepší podání barev. ale 2 trubice, jakou watttáž? 15W?
...na to sa neda odpovedat...dobra je aj prva aj druha moznost...

Ahoj, prosím co bude lepší jako osvětlení do akva 60x30x40? 2x osram 840? a nebo 840+954???
díky
Starší reakce
Já už ten reflektor mám, tak ho využiju. Teď spíš vymýšlím tu orientaci trubic s ohledem na to aby si co nejméně stínily.

...uplne ti postaci samolepiaca d-c-fix...
...a nie je ani draha...
Ta T5 se tam nevejde. Světlost toho prostoru je 560mm. To je max. délka včetně patic. Už vymýšlím jak tam umístit tu kompaktní. Jestli ty trubice nad sebou nebo vedle sebe. Chci použít reflektor, tak aby si co nejmíň stínily.
Nevesla by se ti tam TL5 HO od Philipsu? 24W ma delku 55cm (+ pocitat misto ma patice).
...tak to mas "jasne" - daj tu kompaktnu...
...ja sa rad zabavam s elektrikou... - ale to zalezi na tebe ci sa ti chce - alebo sa vydas "lahsou" cestou..
Přidat reakci
1 ...... 4 5
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 22095x