Akvárium bez filtru a vzduchování
Já to chci jenom zkusit,protože jsem asi rok a půl pěstovala vodní rostlinky v 50 litrovém akvárku,jen jsem hnojila a svítila a nádherně se jim daří,takže jsem je přesadila do velkého akva a začala pošilhávat po rybkách.Samozřejmě,filtr mám nachystaný,jen jsem chtěla znát váš názor.A moc díky
Jde. Ale pro začátečníka je to celkem težký.
Vzduchování není za normální situace nepřerybněného zdravého akvária vůbec nutné.
Tvz, biofiltrace ano. Ta ovšem probíhá i mimo filtr. Ve filtru však mnohem mnohem intenzivněji.
Ryby a ZEJMÉNA nespotřebované krmivo, ale i např odumřelé části rostlin do vody produkují tzv. "odpadní látky" a právě ty se stávají pro akvárium jedem.
Protože hlavně začátečníci a nejen oni rybičky překrmují, nelze tvrdit, že při minimum rybách (např. 4 ks na 100l) není filtrace a snad i dokonce výměna vody vůbec nutná.
Mnohým rybám vadí hodně organické látky a hlavně různé dusíkaté oxidy (v řadě NO (NH4) > NO2 > NO klesá jejich škodlivost a takto se dusík právě oxiduje při té tzv. biofiltraci")
Hodně fosforu se zase považuje za předpoklad bujení různých nežádoucích nižších rostlin (řas, ...).
Proto je biofiltrace a i pravidelná výměna části vody nutná.
Rostliny vyžadují živiny (krom dusíku, kyslíku, draslíku, sodíku, ..., stopových prvků také CO2) a ty jako odpadní látky produkují právě ryby.
Z toho plyne, pokud je ryb málo, musí se o to více tam ony živiny pro zdárný růst rostlin dodávat.
To je zjednodušený popis dějů v akváriu.
Zdárný růst rostlin = zamezení růstu řas a spol (jednak jim spotřebujou živiny a jednak produkjí i přírodní algicidy proti řasám a i proti jiným druhů)
No jelikož tam nebudou ryby, které by podstatnou část CO2 produkovaly.
proc by proboha musela pridavat co2? staci svetlo a trochu prihnojovani potreba asi bude, vsak to skusi a pak nam rekne
A co ti vlastně vadí na filtru? Pokud tam budeš mít málo rybek, budeš muset hnojit rostliny a přidávat CO2....podle mě je takové akvárko mnohem těžší udržet než akvárko s filtrem a rybama.
pokud chces malo ryb bez filtru tak bych si tam dal 4 amupularie
par(2-5) krun. jednopruhych
a male hejno rybek (neonky do streni vrstvy a dania do horbi)
Díky za odpovědi.Tak jaké rybky by tam šly?Jo a oprava akvarko má 122 litrů.Jsem úplný amatér
proc jen 4 rybky? ja bychtam dal aspon hejnecko mikrorasbor
Musí to jít pokud tam nebudeš mít pomeranče. Filtr se nad 100l v případě ,že nemáš rybky špindíry nepotřebuje.
záleží jaký rybky si chceš pořídit,ale podle mě by to jít mělo
0 27.12.2006 14:47 Barča – rybičky bez filtru a vzduchování
Jde to? Hodně rostlin a světla 3-4 rybky a víc nic?ve 100 litrovém akvárku?
Přidat reakci
1 ...... 3 ...... [4]
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 11126x