Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Proudový chránič

 

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Proudový chránič
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.09.2017 23:37 Muž raji [5] Re: Kristyna
Po rekonstrukci čeho bytu, rodinného domku, koupelny ....? Moc málo informací. Elektrikáře pošlete někam rada, povytahovat zásuvky... Dobrý elektrikář by to měl se správným měřákem
najít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2017 22:14 Kristyna – Proudovy chranic
Zdravim,mame po rekonstrukci a mame problem s vypadavanim proudoveho chranice. Zajimave je ze vypadne v dobe klidu.bud k ranu nebo kdyz nejsme doma. V dobe kdy varim peru koukame na telku atd.nevyskocil ani jednou ale jak je klid vyskoci. Elektrikar nam doporucil postupne odpojovat zasuvky a zkouset ktery spotrebic to dela.zkousime zatim to vypadava.ale je prece divny ze to vypadne v klidove dobe. Poradi nekdo co s tim?3 tydny bydlime a porad to dela

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2017 10:27 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: To jsi na ten smrtelný proud zrovna chyběl.
Tak mi to nedalo a spýtal som sa našich revízorov. Pravdu sme mali obaja: 30 mA striedavého a 100 mA jednosmerného ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 22:33 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: DavFM
na délce záleží, ale jen v případě hodně dlouhých kabelů (úbytek napětí v závislosti na odporu vodiče) - jistič není limitujícím faktorem, tím jsou komponenty (vypínače, zásuvky), dnešní standart je 10A jistič - 1,5 drát (klasicky světelné rozvody - kvůli vypínačům, které jsou testované max. na 10A), 16A jistič - 2,5 drát (zásuvky), jistič 20 - 25A - 4 drát(většinou indukce, cirkula, atd.), při běžném stavu se to dál neřeší, domovní rozvaděč se vydrátuje 6 vodičem, přívod 3(5)x6 vodič. Proudový chránič se obecně nemá rád s tepelnými spotřebiči TN-C (bez zemnícího kolíku), u bojleru by problém být neměl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 10:41 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: NHKG
jj, je to tak, ale zamotáváme se do toho.
Reagoval jsem na post, kde se argumentovalo průřezem vodiče jako limitujícím faktorem a že po připojení přístrojů vznikne dosud netušený problém a že si asi ti lidi ty rekonstrukce dělají špatně a netuší, jakou tam mají chybu.
Já říkám, že limitující je jistič, protože ten by měl být s rezervou pod kapacitou vodičů a každý debil si umí spočítat, že když chce mít tolik a tolik kW připojených na okruh, tak potřebuje takový a takový jistič a potažmo drát.(pro některé méně chápavé, potažmo není potažený drát, je to slovo, které má smysl " a tedy i").
Druhá věc pak je elektrikář ještě tupější než debil, to se pak nesmí vařit na více plotýnkách najednou.
EDIT:jistič 32A je třífázový a tam to máš jako 2x16A, 2,5 průřez je v poho, pokud ne, tak tam 2,5 asi být nemá, nevím. Možná ještě záleží na délce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 10:37 laKatos Re: NHKG,davfm
Se ctyricetiletou praxi muzes byt fuser, klasik a extremista.
naštěstí byl u me extremista a mám natahnute navíc kabely skoro do každé místnosti i na venek. Samo řídil se ČSN 33 2130.
Dejve a co jistici 32A. Tam se používají 2,5mm kabely. Tady hrozí ze dřív příjdeš o kabel nez aby se ti vypnul jistic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 10:26 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: DavFM
Před 40 lety bylo všechno jinak. Žádné myčky, digestoře, indukce, .... Proto stačil na kuchyň 1 okruh. Třeba u mě na baráku jsou už naštěstí okruhy 2 (trouba má svůj nezávislý).
Ale občas se najde elektrikář ***. Například ségře na baráku udělali přívod pro indukci 1 fázově 16A, takže může zapnout maximálně 2 plotýnky ze 4. Přitom v rozvaděči má 32A a 3 fáze. Něco jsem po něm opravil, ale zasekávat do stěny nový kabel se nám nechtělo. Je potřeba si řemeslníky hlídat. Někteří vypadají jak borci a nakonec práci hrozně zkoní..
EDIT: Bojler i při normálním provozu trochu probíjí přes vodu - s chráničem často nejede, takže se na bojler většinou nedává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.02.2017 10:22 laKatos Re: NHKG
Pod chranic se prý nedává ani bojler. Nevím ovšem jiste co je na tom pravdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 10:20 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: NHKG
přesně tak a proto si myslím, že pokud by to ti lidi s tou čtyřicetiletou prací dělali tak špatně jak uvádí kolega laKatos, tak by na to použití slabých vodičů asi přišli hned, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 10:15 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaaclav
Všechno je třeba brát s rozumem. Třeba já bych vraždil ty ****, co hodí celý barák včetně zásuvek venku pod jeden chránič. Pak stačí venku za vlhka cokoliv dát do zásuvky a letí celý barák. Na barák dám většinou 3 chrániče + jeden hlavní 300mA protipožární.
Dneska je běžné tahat co místnost to jeden okruh zásuvek + na kuchyň těch okruhů 5 a více a ještě 3 fázový pro indukci. Osobně nedávám pod chránič pouze lednici a to za podmínky, že má zásuvku někde na nepřístupném místě (ideálně za ní). Na počítače kašlu. Kdo chce mít jistotu chodu bez výpadku, má notebook nebo si koupí záložní zdroj.
Edit @ DavFM: Samozřejmě jistič zabrání přetížení kabelu. Ale je naprd, jak si nemůžeš při pečení uvařit kafe, protože rychlovarná konvice a trouba dohromady by ti to už přetížily a vyhodily jistič... Proto se do kuchyně dává hodně nezávislých okruhů. Všechny ty kuchyňské spotřebiče pěkně žerou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 10:12 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Možná se pletu, elektrikář věru nejsem, ale není náhodou jistič v obvodu i proto, aby zamezil průtoku většího proudu než vodič snese? Tzn., že až přes ten drat 2,5mm na druhou, poteče proud větší než cca 20A, které ten drát zvládne, tak ten jistič vypne? Tedy tím chci říct, jestli náhodou k takovému drátu nemusí byt takový a takový jistič? Myslím, že norma na toto pamatuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.02.2017 10:00 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
Míra poškození organismu je přímo úměrná velikosti protékaného proudu. Pro lepší představu následující rozčlenění:
0,5 až 1 mA – práh vnímání el. proudu,
1 až 8 mA – podráždění v nervech, stoupání krevního tlaku,
6 až 15 mA – způsobuje tetanickou křeč, člověk se nemůže uvolnit
25 mA – tetanická křeč dýchacího svalstva
60 mA – chvění srdeční komory (fibrilace), přechodná zástava srdce
nad 80 mA – zpravidla trvalá zástava srdce
Pár ran jsem schytal, většinou se člověk víc lekne té rány a plamenů než zabrnění. Protože si pamatuji dobu kdy chrániče ještě nebyly a naštěstí jen jednou se mě stalo že jsem ležel pod bojlerem a nemohl se pustit trubek. Vidíš jak v mlze, nemůžeš mluvit jen jsem hýkal a dostaneš křeč do zápěstí a nemůžeš se pustit. Naštěstí u mě stál člověk který mě utrhl. Dodnes nevím co se stalo a jak to bylo možné. Měl jsem s toho jen trochu popálené záda jak jsem pod tím bojlerem ležel. Po takové a dalších zkušenostech nacpu chránič všude a nebudu vymýšlet kraviny jestli přijdu o život nebo o kus flákoty v ledničce. Stejně častěji vyhodí lednice celý byt protože jí shoří motor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 09:34 laKatos Re: JoKa, vaaclav
To neni o penezich. hmm
Určitě kabely máš v 2,5 (asi cykylo). Mrkni kolik na něj může být zátěž nehledne na jistice -ty teď neresim (bezpečně tímto kabelem může protikat 5750w). Zapnes troubu a treba indukci a již presahujes maximální hodnotu odběru (co jim může protikat). Tady vzniká problém.... pro mne za mne delejte přestavby a pripadne svou vicejak ctyricetiletou práci jak chcete ale opět fyziku neojebes.

Je to jak s hadicicemi třeba v akvaristice. Vem si malou úzkou hadicku (4/6mm) od vzduchovani a použij to na filtr s velkym prutokem. ses na to stejně jako s s tou elektřinou.
Musis použít buď větší průměr nebo více tech menších.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 08:18 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: To jsi na ten smrtelný proud zrovna chyběl
Myslím, že nie, len si pamätám hodnotu, ktorá bezpodmienečne zabíja. No v podstate to je jedno, keď Vás (či iného) to zasiahne, i tak merať prúd nebudete. Faktom ale je, že riadne si šáhnuť na fázu za chráničom som sa zatiaľ neodhodlal X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 01:20 JoKa Re: grunda
Jak říkám, nevěděl jsem. Prachy jsem ne neřešil, ale za rekonstrukci jsem dal celkem 110, pár stovek navíc bych odpružil.
Proto jsem si najal firmu... Kdybych věděl, udělám si sám... Díry ve zdi od topenářů už byly. Zásuvku zapojit dovedu...
No, rozházet už to nepůjde, tak se s tím musím naučit žít...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:56 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: JoKa
nemám problém, z hlediska bezpečnosti (norem) vše ok, zbytek stojí za hovno - vyletí jeden, vypne všechno (ale ušetřil jsi pár stovek, kdo chce kam.....), pokud to bylo jen z neznalosti, co na to říct, i firmy stojí občas za .....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:52 JoKa Re: grunda
Jak říkám, nevím, nerozumím... Ale dělala to oficiální firma, co se tím živý... A pak ta elektroinstalace musela dostat revizi od revizního, nezávislého technika, jinak by mi nepřikleply tarif na elektrokotel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:49 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: JoKa
asi to dělal nějaký odborník :-D normy to sice splní, ale normy řeší bezpečnost, každý soudný elektrikář udělá rozdělení spotřebičů - logicky, nebo podle odběru (ale to už je každého věc) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:42 JoKa Re: grunda
Já se úplně nechci vměšovat, neb tomu nerozumím, ale když jsem si koupil byt, tak jsem vyházel akumulačky a při té příležitosti, když už se sekalo do zdi, jsem nechal udělat kompletně novou elektriku.
Dělala to firma, podle aktuálních směrnic. Je to osm let a kousek...
Mám hlavní jistič na celý byt, pak sólo jistič na elektro kotel a sólo na bojler. Dále už je to rozdělené jen na každou místnost zvlášť světla a zásuvky. Plus koupelna jde přes chránič. A pak je tam ještě stykač, nebo jak se to jmenuje, na HDO. Jinak nikde nic... Žádná lednička, žádný sporák, myčka, ani varná deska, to jde všechno přes jistič kuchyně spotřebiče...

A je to 8 let, zas tak dlouho to není...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:32 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vaaclav
to není o penězích, to je prostě z logiky věci - spotřebiče z velkým odběrem potřebují jistič zvlášť, PC a lednice musí být zvlášť (aby nebyly škody). Už nežijeme v socialismu - 3 jističe na byt v paneláku (těch jsem mimo jiné taky dost předělal), domácnosti prostě chtějí mít výdobytky 21. století a je třeba podle toho udělat instalaci ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:25 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: grunda
Jestli máš dost peněz tahej si každou zásuvku zvlášť to je tvůj problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:14 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vaaclav
světe div se, pro lednici se tahá vždy zvlášť okruh, stejně jako pro myčku, el. troubu, pračku, sušičku a PC :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 00:08 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
Mě nemusíš přesvědčovat já jsem to dělal pár desítek let(45). Lidi dokáží dělat různé věci. Taky jsem si kdysi šlápl na otvírání lednice (dřív to byla kovová čáprčka při zemi) jen v ponožkách na betonové podlaze. Strýc předělával elektriku a votočil jen dva drátky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:46 laKatos Re: vaaclav
Pochybovat můžeš.
Bezne se natahuji zvlast kabely. Jak budeš ve frýdku zvu te na panáka a názorně ukážu.
Těch panaku padne nejspíš víc. Víc restů víc panaku. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:41 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: grunda
Takovou zásuvku musíš mít označenou a pochybuji že potáhneš jen pro lednici zvlášť okruh. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2017 23:38 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vaaclav
a proto jsi napsal: a vypnutá lednice nebo filtr.... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 22:41 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: grunda
Proto píši skoro všude. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 22:23 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vaaclav
ledničky a PC okruhy mají výjimku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 22:20 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: grunda
Samozřejmě že chránič ano a dříve musel být jen pro koupelnu pak i kuchyň dneska musí být dá se říci všude. Jen jsem chtěl říci že je lepší mít těch chráničů více aby pro jednu ptákovinu nevypadlo všechno. Nemusí to být akvárium stačí trochu vody od sousedů a vypnutá lednice nebo i filtr u akvária z dražšími rybami přes víkend taky naštve. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 22:06 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: laKatos
ano, vypínám pokaždé :-D mimochodem, mám v pracovně i chrániče, za 14 dní tam už bohužel nebudu mít akva, další kolo příští rok hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 21:56 laKatos Re: grunda
vypinas/vytahujes pokazde topitko kdyz sahas do akvaria?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 21:14 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vaaclav
možná chyběl, ale důležitější než mA je čas vypnutí, to je prioritní funkce proudového chrániče - co nejrychleji odpojit od zdroje, 30mA je pořád bezpečný proud - způsobí max. svalovou křeč (na 0,3 sec.) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 15:40 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
To jsi na ten smrtelný proud zrovna chyběl. www.wikiskripta.eu/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 15:29 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
No neviem, mňa ako smrteľný prúd učili 100 mA, a 30 mA je zvolené práve ako dostatočná rezerva, inak by taký chránič veľký význam nemal. Problém je, že 30mA chránič môže vypínať už od 15 mA a vo vlhkej rybárni i otvorenej stavbe môže tých pár mA pokojne unikať už v navlhnutých kábloch, o vlhkom prachu vo vnútri zariadení/rozvodov atď ani nepíšem.

Normu som neštudoval, ak nemožno použiť chránič s menšou citlivosťou a chránič nie je vadný, tak jedine rozdeliť na viac okruhov, čo eliminuje únikové prúdy v neporuchovom stave.

Pýtal som sa kolegu, na meranie prúdových rozdielov sú meracie prístroje, bežným A-metrom (teda dvomi) by to mohlo s trochou snahy ísť tiež, no nie za bežnej prevádzky s prúdmi rádovo v A. Zmerajte si ten rozdiel a možno budete sami prekvapení, že ten chránič nevypína až tak bezdôvodne (znova, ak nie je vadný).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   10.02.2017 11:12 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
Použít chránič o vyšším vybavovacím proudu nejde a ani se to nesmí. Bylo by to životu nebezpečné. Už 30mA je více než je smrtelný proud natož 300mA. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2017 10:02 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
Nechcem vás oboch poučovať, ale nebude to tým, že v daných podmienkach používate príliš citlivé chrániče? Možno by stálo za to zmerať (hoci netuším ako), aký tam je únik prúdu v bežných podmienkach a potom zvoliť chránič s vyšším prúdom, prípadne i rozdeliť obvod na viac okruhov a na každý dať vlastný chránič. Ono zase až také drahé nie sú...

Som presvedčený, že ak chránič vypadáva "samovoľne" za bežnej prevádzky, tak je niekde chyba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.02.2017 08:36 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
Až budeš celoročně venku nebo v novostavbě bez oken a střechy kde dělá mimo tebe dalších 20 lidí rychle zjistíš jak chránič funguje. Když je tam potom jen jeden chránič na všechny je to boj. Proto radím jich mít radši více než jen jeden centrální. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2017 08:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: slavko
slavko napsal: Prúdový chránič na akva som nahodil asi pred štyrmi rokmi, a od vtedy mi nevypol, okrem prípadov, keď som ho testoval. Takže, hoci tu tá možnosť existuje, netreba strašiť.
V domácím provozu, je to asi pravda... já popisoval rybárnu... tam se občas prasečí víc než doma...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 23:40 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
So silnoprúdom nemám veľa praktických skúseností, ale našťastie mám okolo seba zopár ľudí, ktorých to živí, tak som si nechal poradiť konkrétny typ, vlastne ani neviem aký (musel by som pátrať po štítku).

V práci máme prúdové chrániče, ktoré sú v používaní min. 10 rokov a chránia rozhodne väčšie odbery (často kapacitné), ako má bežné akvárium, a nezategistroval som samovoľné vypínanie, a to by som zistil, pretože výpadky siete (PC) sa mi hlásia automaticky... Zato sa z času na čas objaví aktivista, ktorý vypne istič(e) bez varovania, a tak vypadávajúce chrániče plnohodnotne nahradí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 21:40 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko, laKatos
Pánové buďte rádi že se vám to nestalo a nestane. Já už jsem se jich natahoval, asi bych to ani nespočítal, neštěstí ne doma ale v práci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 19:38 laKatos Re: slavko
3 roky na celem byte (u hlavniho jistice) na okruhu jak svetelnem tak zasuvkovém ......a bezduvodne nevypnul... pouze tehdy kdyz jsem zapojoval zasuvky. Kdyz jsem se dotknul nulaku chranic vyhodil....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 19:33 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
Prúdový chránič na akva som nahodil asi pred štyrmi rokmi, a od vtedy mi nevypol, okrem prípadov, keď som ho testoval. Takže, hoci tu tá možnosť existuje, netreba strašiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 14:56 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Iceman
Přes nesporné výhody které chránič má najdou i nevýhody a to je že když ho budeš mít v zásuvce vypne ti všechno. Většinou v době nepřítomnosti, proto doporučuji mít aspoň dva jeden na filtr a druhý na zbytek. Když nebude akvárium svítit a topit nebude to takový problém, hlavně když půjde filtr. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.02.2017 13:13 Muž Driv3r [236] Re: Iceman
Stačí ,většinou se chranič v dává přímo k jističum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2017 13:03 Muž Iceman [96] – Jak zapojit chránič do zásuvky
Asi blbej dotaz, ale stačí mít proudový chránič v zásuvce kam pripojuji prodlužovák do kterého pak zapojím filtr, topení a světlo, nebo musí mít každý spotrebič svůj chranič?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2017 16:41 Muž ludvik [1082] Re: jarda62
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2017 16:39 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarda62
Do zásuvky lze umístit chránič a od něj pokračovat už 3 žilovým rozvodem na další zásuvky kterých je pod akváriem vždy málo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2017 16:33 Jarda62
Ahoj mám otázku týkajícíse tohoto tématu. Doma máme staré rozvody elektřiny, to znamená, že jen ve 2 drátech. V zásuvce vede nulák na zemnicí kolík a z něj až teprve na nulu. Dalo by se za těchto podmínek použít proudového chrániče?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   06.02.2017 16:28 Muž LiborSprysl [9015] Re: raji
Nechci rušit vaši technickoodbornou diskuzi na téma proudový chránič v akvaristice... Nevím, kdo z vás služby tohoto bazmeku někdy mohl ocenit... Já s rozrůstající se rybárnou určitě ano. Dlouho jsem odolával, než jsem se k jeho vmontování odhodlal, přesvědčil mne můj dvorní elektrikář. Ještě než po montáži dopil kafe, povedlo se mi jednu ruku majíc v akváriu, loktem druhé shodit do nádrže světlo... V okamžiku setkání světla s vodou spadla elektrika.
S trochou drzosti jsem se pak na něj spoléhal vždy. Při stejných situacích spadla elektrika vždy. Nevýhodou bylo, že spadla i když jsem třeba nebyl přítomen... stačilo, aby prsknul filtr třeba do zásuvky....
Viděl jsem několik borců padat ze štaflí, když je to koplo. Viděl jsem kolegu letět přes uličku tak, že si na protější straně kecnul do nádrže...
Za mne... proudový chránič má svůj smysl a nemusím jeho funkcím nijak rozumět... ano ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2017 16:03 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: raji
Já myslím, že vypne v co nejkratší době po tom, co se něco stane.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 10919x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9214