Ludwigia repens
mozne to je
vplyv ma nato trebars denne svetlo a teplota...
No jistě. Většina z nich si pamatuje období dešťů a sucha (dostatku vody a nedostatku). Pokud mluvíme o těch přírodních, jak je to s kříženci, to si jistý nejsem. Ale je třeba brát v úvahu, že asi polovina akvarijních rostlin neroste jen pod vodou a tomu odpovídá i jejich růst, či respektive "nerůst".
Je možné, že některé kytky lépe či hůře rostou v různých ročních obdobích?
Starší reakce
Tak to jste mě skutečně potěšil, že to takto vidíte.
Při trochu slušných podmínkách tahle kytka nepotřebuje ani mnoho světla, aby se stala červenou dominantou akva.
Tato rostlina patří mezi opravdové krasavice, díky Vašemu doporučení mi pěkně zdobí akva.
Tuhle kytku "seřezávám" zhruba v 1/2 výšky vodního sloupce, a to tehdy, když už se po hladině "válí" přerostlé růstové vrcholy. (Ano - jsem lajdák, že to nechávám dojít tak daleko...
)
Růstové vrcholky pak hážu do kbelíku, se kterým pak mažu do spřátelené akvaristiky.
Chvilku ty spodní části rostlin nevypadají nejlíp, ale opravdu jen chvilku - za nějaké 2-3 týdny musím tuto proceduru zopakovat...
Ok, díky všem. Nemám v akva už moc místa nazbyt, takže dám přednost odstřižení 3/4 délky stonku (nad bází vybraného internodia) a nechám rozvětvit "pahýly".
Já používám obě dvě metody a to jak větvení, tak zasazení té vrchní části znovu do substrátu, podle toho kde mě to více vyhovuje. V zadních partiích akva je nechám větvit, protože ty neolistěný spodní části nejsou vidět a více ve předu spíš zasadím celou tzv. novou rostlinu.
Nejsem nijak zvlášť zběhlý v angličtině, cituji: a busy effect can be achieved by cutting just ¾ way down the stem, above the internode (point where leaves attach), and allowing the side shoots to grow out.
Když je to o aquascapingu, předpokládám že je tím myšleno rychlého dosažení dobrého vizuálního efektu rostliny na pozorovatele...
Díky za radu, nechám ji tedy větvit a vrcholy odstraním.
Edit pro prisavnik:: mám ji 12 dní, povyrostla za tu dobu o cca 4 cm a horní půlka rostliny pěkně zčervenala, nové listy jsou téměř 2x větší než původní. Zatím žádné kořeny nepouští
Pri vetveni vypusta viac korenov a to nieje pekne. Preto sadim vrcholce.
Sice nevím jaký máte namysli efekt, ale při zastříhnutí se větví, při zasazení vrcholu onen vrchol pokračuje v růstu a moc se větvit nebude.
Zdravím,
na aquascapingworld jsem se dočetl, že rychlého efektu lze dosáhnout odstřižením 3/4 stonku a poté nechat rašit vedlejší výhonky. Ovšem spodek rostliny má jen malé zelené listy, tak s říkám, že ve výsledku to nebude dobře vypadat. Lepším (ale pracnějším) řešením se mi zdá naopak vytržení stonku ze dna a zasazení odstřiženého vrcholu. Čemu dáváte přednost vy ?
PS: světlo tento týden posílím z 0,4 na 0,6 W/litr, měly by se pak červenat a dobře růst listy i na spodku rostliny ?
Starší reakce
Z toho opětovnýho sázení strach mít nemusíš, vodu tím moc nezvíříš a pokud Ti akvo funguje tak za hoďku je to zase tak jako před tím.
Asi spíš počkám, jestli se nerozvětví u hladiny, když jí budu furt vyndavat a sázet (to bych dělal snad po 14 dnech, roste jak blázen), tak budu stresovat ryby a bude špinavá voda...
Děkuji vám chlapci za rady
To jsem si myslel o limnophille taky a nerozvětvovala se mi... Asi jsem málo čekal. Zase nechci, aby mi obě stínily tolik, už mi tam plave nějaká nepukalka nebo co to je a furt jí vyhazuju, protože roste jak blázen....
Já tu odstřiženou zakořeněnou část většinou vyhazuju, protože stejně ta rystlina nemá ve spodní části dostatek listů, tak jenom zasadím tu horní polovinu.
Najlepsie sa rozvetvuje prave ked plave na hladine.
Tak díky... Ta ustřižená zůstane nebo roste dál?
Podívej se ke mě do prezentace. Jednou za měsíc jí zkrátím napolovic a jede se dál. Po hladine jí plazit nenechávám, ale taky je to možný. Těma bočníma výhonama se mě větví jenom některý stonky.
Dobrý den, v popisu píšou, že se řízkuje bočními stonky, ale mě roste nahoru každá jako jeden stonek, světla mám asi dost,když jsou všechny červené. Nevite jestli poroste dál, až dosáhne hladiny? Mám jí pak zkrátit nahoře? dík
Starší reakce
Pistiu stratiotes a Ludwigiu repens som doniesol spolu tiez sa jej moc nedary, prikladam foto.
Dival jsem se na Tve akvarko a mas tam take Pistia stratiotes. Kdyz u mne zacaly vetsi problemy s Ludwigia repens, bylo to rychle videt i na Pistia stratiotes, spousta zluteho listi, rozpadala se, prestala se silene mnozit, dokonce mela i zelene zilky na svetlejsim listu, projevy nedostatku snad uplne vseho... Ludwigia repens drzela lepe, ale stejne shazovala listi, a tak divne ji nekde sklovatelo. Pridal jsem PMDD a uz behem tydne bylo znat zlepseni, nove vyrostle listy uz bez tech projevu, nejen na techto dvou rostlinach. Ted uz zase Pistia stratiotes vyhazuju kazdy tyden a u Ludwigia repens asi brzy provedu omlazeni, vyhazu spodni klacky a zasadim ty krasne vrcholy.
Asi by se dalo najit lepe, co Tvym rostlinam chybi presne, ale ja bych to asi nekomplikoval a zkusil pridat trochu stopovych prvku, s citem co to udela. Nechat toho pridavani se da vzdycky, nebo jeste pridat, podle vysledku za nejakych 14 dni. U te Pistie je to videt uz za 4 dny, ze se neco deje.
Akva je zalozene asi rok tak zabehnute uz asi bude. Asi mas pravdu chce to asi cas aby si zvykla. Zaujmave ze od spodu nove vyhonky nehniju, len pri hladine.
To že kytka reaguje jak popisuješ může být způsobeno pouze a jen změnou prostředí ve kterém celou dobu rostla (v akva ve kterém byla předtím byly stabilnější bio podmínky), zkus ji dát čas, ať se přizbůsobí na Tvé prostředí, případně taky možná máš v akva něco co ji nevyhovuje. Osobně již tuto kytku mám v akva několik let, taky měla jednu dobu obdobné listy jak popisuješ, avšak po stabilizování podmínek v akva a nastolení bio rovnováhy se docela hezky vzpamantovala, je to vytrvalá, velmi přizpůsobivá, hezká a docela rychle rostoucí kytka, když už po nějaké době začne mít ty listy takto zašlé, tak ji jednoduše omladím, sestřihnu vrchy, ty kořenící spodky vyhodím a zasadím jako novou kytku, takto mí jedna kytka vydrží třeba i 3 roky. Byla i docela náchylná na řasy, které rostly v akva. Jak říkám zlepši si bio rovnováhu v akva a kytka se Ti sama odvděcí hezkým, zdravým vzhledem.
Tak jsem to asi špatně pochopil z Tvého prvního příspěvku.
Nehnojim ani co2 nedavam.
Mě podle těch fotek nepřijde, že by ty listy nějak strádali. Spíš bych si myslel, tím, že tam přidáváš CO2 a hnojíš, tak, že ta kytka roste pěkně rychle. Jestli to tmavnutí listů není projev jakoby rychlého stárnutí, tím, že je tak vydatně podporován růst. Ale to je jen můj názor, nejsem rostlinář a myslím si co jsem napsal.
Nie stare listy su ok. Nove hniju a odpadaju.
Ta kytka od spodu stonku strácí listy?
Asi pred pol mesiacom som si doniesol Ludwigiu Repens od kamosa. Nehnoji ani nedava co2 tak ako ja. Nove listky mi zacali cernat a opadavat. Cim to moze byt? dik
Starší reakce
Tiez nechapem preco zaciatocnici nezacnu "takto"
A popri tom nic zlozite na tom nie je
Potom "vseobecne" vela akvaristov "hlada" co este? "nadrbat" do vody...
Je to poměrně jednoduché. Máš málo světla, moc krmíš, používáš chemii na křišťálovou vodu a její výměna jednou za tři neděle. To jsou důvody proč ti neroste.
Přidej světlo, krm jen jednou denně a v týdnu jeden den vynech úplně. Chemii používej co nejméně a vodu měň 1/3 týdně.
Nejsou to třeba staré listy? V které části jí opadávají?
0 17.04.2010 21:30 Jakubqo814 – Ludwigia Repens
Opadavaju jej listy. :( Čím to je? Ako sa da zachranit?
Starší reakce
Aj u mna rastie ako "diabol" a to mam 2x18W na 160l vody... Ale je fakt ze pri mojom svetle je cervena par cm od hladiny...resp. ked ju necham aj tahat sa po hladine...
Ale napr. par ks. mam pri "tomto" svetle este aj pod ricciou - tam rastie pomalicky listy su ovela mensie a je uplne zelena...
Pry neroste rychle..u mne to je uplne nejrychleji rostouci rostlina.
Mel jsem 0,3W/l (2x30W T8), cervenala az 10 cm pod hladinou. ted jsem pridal na 0,55W/l (+ 1x39W T5), tak uvidime jestli se uz nebude tolik vytahovat..
Jak píše Václav - běžné rostliny vám pod stávajícím osvětlením (nějak) porostou...
Když přenesu do fialova zbarvené L. repens ze 450 l akviška s osvětlením 0,5W/l do 230 l akviška s 0,3W/l, kytka neuhyne, ale zezelená.
Možná byste časem mohl alespoň zkusit vyměnit vaše nejspíš speciální 40W zářivky za třípásmové 36W...
Je to jedna z mých nejlépe prosperujících rostlin. Dokonale bezproblémová (dlouhodobě). Neroste zbytečně rychle, listy má tuhé, takže si jí nevšímají ani ampulárie. Dokonce ani na to opadávání listů od spodu a tvorbu adventivních kořenů si nemůžu stěžovat. Zkrátka ideální stonkovka. Co se světla týče, krásně mi zčervenala teprve když jsem z hladiny odstranil plovoucí Limnobium. Do té doby byla červená spíš jen na rubu listů. Svítím 4x58W/400litrů.
Nesmíš podlehnout zdejším nadháněčům dodavatelů elektrické energie. Tvoje osvětlení ti bohatě stačí pro většinu klasických akvariních rostlin jako je třeba Ludwiga repens.
Odporucane mnozstvo svetla na rastlinne akvarium je 60 W na 100 L, zalezi od stlpca vody, ale ocividne 120W na 350 L je malo.
Je to perfektní, nenáročná kytka, mam jí v akva cca. půl roku a docela dobře se chytla, vytáhla se až k hladině a dělá strop akva. Když se ti vytáhne, stačí vzít kosu, pokosit a rozesadit, no zachvilku už budu sázet i do odpadkového koše.
0 23.11.2008 22:07 jirikovar –
Re: Sid S řasou jsem už vyřešenej. Konečně ludwigu jsem pořídil před měsícem. Svítím 3x40W na 350 l akvišo. Asi ji to moc nestačí ale zvedat to nehodlám. Možná postavím terasku a posunu ji blíže k hladině.
To s těmi řasami jsem myslela trochu jinak, řasa nebyla přímo na ludwigii, ale v riccii a pak i na skle. Současný stav s trochou zelené přisedlé ludwigii nevadí, je prostě krásně červená. Ale je fakt, že mám hodně teplý odstín světla, tak se jí to asi líbí
jirikovar: doporučuju zasadit za nějakou rostlinku nižšího vzrůstu anebo schovat za kořen/kamen, pořád pouští postranní kořínky a trošku to kazí tu její krásu
Je to tak. Za ztrátou červeného zbarvení je nízká ozářenost těchto rostlin.
U těchto kytek je i v dobře osvětlených akviškách běžné, že červené jsou jen vršky rostlin. Spodní části pak zelené nebo i "vyholené". Souvisí to s ubýváním světla se vzdáleností.
Podmínkou, aby rostliny prosperovaly, je také dostatek živin a to, aby nebyly "dušeny" řasami, jak poznamenává Ustavprochore.
Já myslím, že ju, taky ji mám někdy od léta a vyměnila lístečky z menších "kulatých" na větší "špičatější". A teď momentálně je hezky červeňoučká, svítím pořád stejně, ale měla jsem problém s řasou a při něm byla spíš zelená. tak nevím, možná to má souvislost i s nějakýma živinama
Týdenní výměna vody té mojí evidentně svědčí
Tak jak píšeš. Změna z emerzních.
0 23.11.2008 21:32 jirikovar – ludwiga
Chtěl jsem se zeptat, koupil jsem tuto rostlinu a změnil se mi za prvně tvar listů od původního. Je to že byla předpěstována na suchu? A za druhé začala mi od spodu zelenat a ztrácet červenou barvu. Co s tím? Je to málo světla?
Přidat reakci
1 ...... ...... [4]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7666x