Ludwigia repens
Ne, jsou to internodiální kořeny, znakem, že se rostlině daří.
Starší reakce
Taky je to možné, ale máme vodovodní vodu dost železitou, tak nevím, je fakt že nemám žádné testy vody:(
0 27.11.2015 07:45 beeper –
Re: Xpe No zkusim tedy víc krmit, ale akvarko jede uz pul roku a molitan ve filtru je furt stejny, jen jednou za 2 mesíce ho propláchnu.
Já myslel, že v tom má prsty i nedostatek železa.
Ano je, kord když je akvárko nové nezaběhnuté, i nová media ve filtru můžou to udělat ale to je asi jen na chvilku nebo jiné rostliny to spotřebují a na ni se nějak nedostane kolik by potřebovala.
0 26.11.2015 20:52 beeper –
Re: Xpe Děkuji, je to pěkně popsané. Vypadá to na nedostatek N, je to možné když tam mám 5 živorodek na cca 25l a krmím je denně?
Koukni na tyhle stánky třeba pomohou.
akvarijni-hnojivo.cz Já se podle nich orientuji, když je potřeba.
0 26.11.2015 19:26 beeper – Spatne roste
Prosim o radu, slabe svetle listy, skoro neroste, flicky a nasledne dirky. A pritom se ji driv darilo skvele.
Starší reakce
Stříhám první dva nové lístečky aby se rostlina co nejvíce rozrostla a nevypadala moc blbě.
Tak ja ju mam v jednom vacsom solo a v druhom mensom viac a u oboch je to to iste zial. V tom mensom 54l mam dokonca pocit ako keby celkovo odchadzali spodky a u niekyorych dokonca odhnili a pritom vrch cerveny.
Světlo hnojením nenahradíš.
Pokud budeš hnojit víc a víc, tak nakonec dojdeš do bodu, kdy bude světlo (nebo množství CO2) limitujícím faktorem a větší množství hnojiva nebude mít za následek lepší kondici rostlin.
Asi by byla situace u stonkovek jiná, pokud by ta stonkovka byla jako solitér. Ale já jich mám více ve skupině a dole je pak holt méně světla.
Tak to akva mam to iste aj rozmer aj svietivost. Myslite ze ich niekto ma pekne od dola az hore? Resp. fokaze prihnonenie vykompenzovat rastlinke nedostatok svetla?
Naprosto souhlasím s tím maskováním. Ale kromě toho to chce takové stonkovky po pár týdnech ustřihnout a pěkný vršek zasadit, jinak lezou z akvárka ven. Což by bylo fajn, kdybych neměl hned na akvárku kryt s osvětlením.
No a když jsou ustřižené, tak jsou zase chvíli hezké až dospodu
Jo, mám to skoro stejně.
Pro doplnění: mám akvárko 80 cm x 40 cm x 35 cm a zářivky 2x18 W, takže světelné podmínky velmi podobné
Ja to mam u svojich tak ze 1/5 listy odumrete, 2/5 je na listoch riasa jemna, a 2/5 su pekne zelene listky c cervenym nadychom dole. + nove vyhonky.
Já jsem nasadil Hygrophila siamensis za mangrovový kořen, přesně kvůli tomu odlistovávání spodní části. Čas od času ji sestřihnu a zasadím a za kořenem to hezky vypadá.
Můj postřeh je ten, že bude asi limitujícím faktorem málo světlo dole ve stínu těch horních listů. Vrchní listy pod hladinou mám krásně svěže zelené s nádechem do červena (takže živiny asi nechybí), ale na spodku listy žloutnou a opadávají. Fakt je, že těch kytek mám skupinku a pak je dole stín.
Co se proudění týká, hned vedle skupinky této mokřanky je vidět, jak proud z čerpadla trochu mává listy rostlin.
Tak mne to moje prufenie je celkom v poriadku. Stake vidim ako ssa potrava alebo kadejake cadtice plavia po celom akva lebo mam fikter sice slabsi ale naplno. Ale to bude asi dobre. Dam tam asi nejake crypthocorynu alebo neco podobne. Idem na dovolenku v pondelok ale po dovolenke skusim to PMDD
Velmi často se používá malá finta, že se před stonkovky obecně umisťuje nějaké "stínění", tak aby ty holejší spodní partie nebyly vidět. Mít solidní proudění vody je taktéž žádoucí, neb kolega jamajcan správně připodotkl další možnou příčinu. Samozřejmě, pokud je voda na živiny chudší nemusí ani to proudění být všespásné.
Cize najlepsie bude ak to stale prestriham a zasadim na novo? Pekne sa tahaju za svetlom aj ked mam len 2x18W len ten spodok je vselijaky.
Ano je, už se v těch spodních partiích nedostává světla.
Starší reakce
Když si pořídíte Ludwigii repens "Red" nebo "Rubin", barva vás určitě potěší.
Zkus to a uvidíš.
Preco by nemalo?moja v 35l.
0 11.01.2015 20:31 honza94 – Osvětlení
Ahojte,
myslíte, že bude tato rostlinka dobře zbarvovat při 128 litrech (čistých cca. 102) při osvětlení 2 x 24W + reflektory? Hnojení - PMDD, Osmocote
Děkuji
Starší reakce
Noo tak to bude ono
, jen tak zkus dát do stejné úrovně ruku a uvidíš po chvilce ti to určitě bude dost do ruky hřát a když to na kyti hřeje delší dobu tak už jí to nešmakuje . Takže myslím když to osvětlení pořešíš tak se to co nevidět spraví
. Tak ať se daří a roste . A není vůbec zač děkovat , dyť si na to přišel taky.
Abych řekl pravdu, tak mě to napadlo
Mam nad tim lampičku s obyč žárovkou. Koupim úsporku, která tolik nehřeje. Kryt nemam, protože jiné kytky rostou ven. Je to dost malé paludárko. Moc děkuji
Ahojj, rolováním lístků zabraňuje rostlinka odpařování vody z listů . Takže jestli kyti jinak vypadá dobře a má dostatek silných kořínků aby to utáhly tak pak musíš kouknout nahoru.
Máš kryt?? není blízko hodně tepla od světla?? Možná by nebylo odvěci ji zastřihnout a až bude mít hodně kořínků a celkově bude silnější tak to už utáhne a nemusela by měknout a rolovat lístky . Noo snad to bude ono a trošku sem se trefila
No mšice asi ne, ale houba je možná. Přinesl jsem něco z přírody (mech, kořen, kůru). Plíseň jako takovou teda nevidim. Anubias mam taky částí nad vodou a ten je ok. Neni tam teda tak dlouho. No nejspíš to vypadá na tu plíseň. Dá se tomu nějak zamezit? Moc děkuji.
Co nějaké mšice nebo houba?
Starší reakce
Jop, maximálně nepůjde do červena.
Když ti tam neporoste tahle rostlina tak snad už žádná jiná.
Poradi mi nekdo jestli by se darilo teto rostline v me nadrzi? Viz prezentace
Starší reakce
Tak ono nějaký testy až zase tak potřeba nejsou. Když jsou na hladině nějaký plovoucí rostliny, tak se velmi záhy ukáže, jak že si to tvoje akvo s dusičnanama stojí. Když jich je málo, tak plovoučky budou živořit a skomírat, žloutnout jim listy a nebudou se množit, docela spolehlivej test, tzv. více v jednom.
V pauze se Ti nahromadi CO2, rostliny jej rady vyuziji. Jak uz mnohokrate Roman psal: "Nadech a vydech"
.
A to je chvíle pro mě.
Pauza = nádech, výdech, nádech. Sedlácká metoda, jak si kapánek přilepšit s CO2.
Edit: Tak ono nějaký testy až zase tak potřeba nejsou. Když jsou na hladině nějaký plovoucí rostliny, tak se velmi záhy ukáže, jak že si to tvoje akvo s dusičnanama stojí. Když jich je málo, tak plovoučky budou živořit a skomírat, žloutnout jim listy a nebudou se množit, docela spolehlivej test, tzv. více v jednom.
Zmerim vodu a uvidim z akva menim 40 l tydne...
Je teda pravda,ze kdyz jsem mel v akva stale torben problemy jsem nevidel.. Ted jsem ho prave na nejaky cas prerusil protoze jsem si myslel ze se z korenou louhuje dost latek... Asi ho zacnu postupne pridavat...
Co se tyce sviceni mam tam pres poledne 2,5 hod.pauzu.. To znamena ze rostlinam odebiram svetlo. Ale docetl jsem se ze pauza pro rostliny prospesna.
Staci si zjistit, kolik NO3 obsahuje voda u Vas. Muzes mit klidne dostatek NO3 jen vymenami vody (pokud jsou dostatecne caste a zase podle sviceni).
Kdyz nesvitis, nemusis ani moc hnojit, pac rostliny houby spotrebuji... ovsem taky houby rostou. Kdyz prisvitis, uz jim stacit co dodas v krmeni pres ryby a vymenami vody nemusi. Ale tak to je obecna pravda, to si muzes precist vsude, nic noveho.
S Torbenem jsem ted udelal zajimavou zkusenost, uz jsem o ni psal. V akvariu nejaky cas nebyl, rostly tam Kryptokoryny. Jak jsem ho pridal, veskere listi slo rychle dolu, zadna jina zmena nebyla. Ted uz z pisku trci listi nove, zase naroste. Ja si myslim, ze Torben na rostliny vliv ma, treba i jen snizenim pH, nebo cert vi jak, ale podle tehle me zkusenosti ma. Mohlo se stat i neco jineho, co jsem nepostrehl, ale to by byla dost velka nahoda
.
Takze koupit test na NO3
Čím míň světla, tím menší potřeba po živinách, takže by to ve tvém případě mohlo stačit jenom tzv. z vnitřních zdrojů a výměnou vody. Jílový kuličky do dna, dobrá a nic nekazící volba. Co bych zjistil je množství NO3, což je základ.
A ja mam zase Ludwigii, ktere to listi dole taky moc udrzovat nejde, pac ma nad sebou jen 60W ve 200l akvarku (sice specialky, ale i tak musim pridat). Nahore krasna, dole to svetlo chybi, po zasazeni vrcholu spodni listy chvili drzi, ale casem odchazeji. U ni je to ale jeste snesitelne, mnohem lepe je u mne nedostatek svetla videt na Hygrophila polysperma. Na jednom miste ma listi vsude, na jinem ma zastineny spodek a nema tam listi zadne, proste opadalo a zustalo az nahore, kde je na svetle.
Takze se pridam, vidim to taky na svetlo, mohu snadno srovnavat s tim co mam doma.
Kdyz jsme u tech zivin... Nepridavam do akva zadne hnojeni pro rostliny, nikdy jsem ho teda v mensim akva nepotreboval... Je treba pridavat hnojeni? Postaci torben,nebo ten neslouzi jako hnojivo? Pak mam doma akvaflor...
Ne živiny, ale to světlo se nedostává do spodních partií a to je hlavní příčina té listové ztráty.
Ale tady se nejedná o to,že nemá co2(já to blbě napsal).Ty živiny se prostě nedostanou do spodní části,ať už pocházejí odkudkoli.A že by Ludwigia repens patřila mezi nenáročné rostliny,to snad nee.Ty ostatní už jo.
Já mám vždycky trochu problém poslouchat někoho kdo neumluví k věci. Jestli jsi stačil zaregistrovat tak ten komu tu radíš žádné CO2 nemá. Tyhle rostliny patří mezi nenáročné a žádné silné světlo ani CO2 nepotřebují stačí jim jen trochu silnější světlo než má Tomilno.
Přidat reakci
1 ...... [2] 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7667x