Jak zvýšit / snížit pH vody?
skus trocha s toho prirodneho piesoku nasipat do octu..ja som tiez neveril ale bublinkovalo to..
No, ono je uz dost divne, ze vodovodna voda je kysla. Vacsinou je zasadita, najma kvoli znizeniu korozivnosti a pod.
Aha, v moji totiz jo, tak nemam pohled na vody z vodovodu tak spoutany
No hej, len ja som to pochopil tak, ze ta voda bola priamo z vodovodu, a v nej vela CO2 nezvykne byt.
Hmm, zkus to jeste jednou, se samotnou vodou, vlastne dvema, jednou prevarenou, a druhou ne, nechat stat tak dlouho jako s korenem.. O moznosti zvysovani Ph produkty ryb jsme s Acinonyxem mluvili v nejakem sousednim vlakne, + samozrejme velky vliv rostlin na obsah co2.
Filipsi,tu vodu som mal v tom hrnci viac ako týždeň(po vyvarení), polieval som s ňou kvetiny, takže myslím že keby chýbalo voľne prístupné Co2,tak by bolo už späť. Inak,v nádržiach mám tiež korene a i keď mám vodovodnú vodu ph6.7,tak v akva je do druhého dňa 7.5-7.7(vo všetkých akváriach-je jedno aké je dno. Dná v nádržiach:1.Kremičitý piesok,2.Čierna drť,3.kamienky z potoka,4.Čierna drť). Určite tam nemám vápence,sú rozdielne aj druhom rastlín...proste je mi iba divné že by koreň pH zvyšoval. Všeobecne som si myslel,že triesloviny,kôra,korene,rôzne šišky,listy a pod.vodu zmäkčujú a okyselujú,ale.....to s tým vyvareným koreňom ma zaskočilo. Ešte že som to rybám nedal do akva ako výluh..
Promin, asi jsem necetl otazku spravne. Kvuli CO2, nepredpokladam, ze by nechal prevarenou vodu s korenem stat pred testovanim tak dlouho, aby se voda opet stihla "nadychat". O tom svedci i ta hodne snizena alkalita.
No, ale co by var sposobil take, aby stuplo pH na 9.
Mozna bych to pricital spis tomu varu. Zkus to same, bez korenu. Myslim, ze to bude podobne.
Voda z vodovodu cca:KH 17,pH 6.7 vyvaril som koreň cca 6 hodín a voda? cca: KH 3-4,pH 9?-úplne tmavomodrá voda na teste(test Rataj),je to možné? Myslel som že korene pH znižujú. (koreň pochádza z rieky) Je možné že koreň môže pH zvyšovať?
Z vodovodu...Ale PH jsem do ted měl asi rok v pohodě a v normě,ale jen ted pár dní dost kleslo,tak s tím chci něco udělat včas....Jinak rybkám se zatím daří dobře,tak zas tak závažné to není.
I když kapkové testy nejsou nejpřesnější, AQUAR používám také. Jestli má vaše voda (zhruba) takové pH, a pokud ji nemáte za zcela specifickým účelem, (odchov rybek), pak je asi na místě alespoň mírná úprava. Kromě jedlé sody můžete použít další metody, jak pH zvýšit - viz. odkaz níže. A nezapomeňte, že je pH nutné posuzovat v kontextu s dalšími parametry vody, zejména alkalitou.
Taková voda vám teče z vodovodu? (Nebo studny?)
Momentálně mám PH 5,9 - 6,2 a měřím to pomocí testovací kapaliny od (AQUAR) NA BAREVNÉ STUPNICI.
Je vhodné nejprve sodu rozpustit v malém množství vody a tento roztok pak po částech dávkovat do akviška.
A proč vlastně potřebujete zvýšit pH? A víte, že současně s pH zvyšujete jedlou sodou i alkalitu? A jaké máte výchozí pH? A čím jej měříte?
Dal jsem tam malou kávovou lžičku sody a uvidím zda to časem pomohlo...
V tom odkazu je i přibližný výpočet.
Děkuji.Ale jak poznám kolik tam té sody mám dát?Mám 240 litrové akvárium.
Starší reakce
Ahoj na to ph+ se prodávají přípravky já na to používám jedlou sodu ale musí se stím opatrně přidávat rozmíchaš to vevodě malý množství za den za změříš a pak zase přidáváš dokud to nevyladíš podobným principem zvedáme ph v bazénu
Já myslel že dotaz byl jak zvýšit PH. Nevím jak bych ho louhem mohl snížit?
To se mi, Brabence, moc nezda. Ty mas vodu tvrdou tak, ze ji chces zmekcvat, a s Ph 5
??
0 10.11.2008 20:35 brabenec –
Re: Sid A čím můžu snížit tvrdost vody???
Nemám nic proti tomu, že NaOH jde použít k úpravě vody pro akvaristiku, ale jistý problém zde vidím - adresáta tohoto "vzkazu"...
Přeci jen mi přijde pro běžného akvaristu bezpečnější ta soda...
Ale pokud člověk ví, co dělá, proč ne?
Samozřejmě je třeba opatrnosti vzhledem k velké účinnosti, ale v zásadě tam nevidím problém. Proč by se v akvaristice nemohl využít NaOH? Používá se běžně v biologii pro snížení pH např. živných médií.
0 10.11.2008 00:32 Acinonyx –
Re: Sid Na hydroxide nic nie je. Povedal by som, ze je to najlepsia cesta, len treba pripomenut, ze VELMI opatrne. Ti lepsi si to mozu aspon orientacne zratat.
S jedlou sodou bych byl opatrný... Lepší by byl NaOH.
Já bych byl opatrnější s tím louhem! Na Rybičkách vzpomínat NaOH...?
S jedlou sodou bych byl opatrný - většinou podstatně zvýší KH, ale pH příliš ne. Opakuji většinou - ovšem záleží na pufrační kapacitě vody. Lepší by byl NaOH.
Podezrele nizka ?
Ja si vozil vodu z lesa a ta mnela PH 4 a KH 0 :o)))
Ale pokud je z vodovodu tak je to opravdu divne.
Ta hodnota je tak podezřele nízká že se zeptám čím jsi ji změřil? Byla tak nízká i někdy dříve?
zde je od Markety celkem dobry clanek
www.sweb.cz/…
nebo zde jeste jeden clanek od Markety
www.sweb.cz/…
citace:
přidání jedlé sody (NaHCO3) – jedna čajová lžička (6 g) na 50 l zvýší alkalitu asi o 4 dKH; přitom tvrdost zůstane beze změny, pH může stoupnout (max. na 8,2)
Záleží na kolik chceš jít.Já zvedám v Malawi na nějakých 7,8+- v Tanganyice ještě trošku víc..8+ Vše záleží na tom co tam máš za ryby a jestli tam jsou rostliny a jaké....
Takže pomalu nahoru a měřit.....
Kolik tam tý jedlí sody mam dát,když mam 100 litrový akvárko. Máš s tím vlastní zkušenosti???
Jedlá soda,ale zvedat pomalu.
0 09.11.2008 12:11 brabenec – Čím můu zvednout PH vody
Ahoj mam malé PH vody asi
5 a newím čím to zvednout napadl mě vápenec
,ale to není moc dobré řešení.Poradíte mi někdo děkuju
Starší reakce
co2 dej nekam tak aby mohla kolem toho cirkulovat voda (snad se to dostane i do jinych koutu akvaria spolu s proudem vody)
Mam CO2 energi mixer.mam ho ponorit uplne nadno? Som ci čitala že jelšove šišky znužuju pH jak sa to paplikuje?
pokial mas KH8 tak by to nemal byt problem ,pravde podobne mas zly difuzer...musi ti robit mini bublinky a musis ho dat uplne ku dnu.mne to PH znizilo z 8 na PH6.9...
ked davam CO2 tak peha sa mi znizi iba o 2 desatiny z 7.4 na cca 7,2 a mozem pridavat jak chcem stale iba 7.2 kH mam 9.niekdy kH 8
Starší reakce
tady ale řešíme snížení pH
staci pridat vzduchovanie a mas to PH pojde hore....
pokud je dno opravdu silně vápencové, nepomůže žádná chemie. jakékoli kyseliny budou reagovat za vzniku solí, které znečistí vodu. takže potom zbývá jen vyměnit dno - např. křemitý písek/štěrk
acidom by vidržal vo vode s možna vapencovim dnom?aj tyzden?dočitala so sa ze kyselina HCL je na to dobra..ked pridam CO2 do vody viacej Ph aj tak neznizim??nechcem to pridavat bojim sa o rybky nadrz 180L
doporučuju testy AQUAR, ale vždy je to spíš orientační. snížit by se pH dalo např. acidonem, mohlo by to pomoct, ale pravděpodobně ne dlouhodobě
nejakou chemiou by sa to Ph dlho dobo nedalo znižit?aspoň na týžden??jake testi pouzivate na meranie Ph ja mam BEN-TEST a je dost oničom sice je lacny ale farby su rovnake
vápenec se dá odstranit - výměnou dna. ale ještě bych počkal, jak se to vyvine - třeba se to usadí
a ten vapenec sa neodstrani ani pocase?ani nicim ini sa neda odstranit nechce sa mi menit cele dno..a ked uz v akvaristike som kupil zli strk tak kde ho mam uz kupit??
Jestli kamínky šumí, tak je to jasné - vyměnit.
kamenky z dna chvilu sumeli ale po par hodinach prestali je to original akvarijni prirodni strk-piesok aspon tak tvrdili.Alkalita??to sa cim mera
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 10350x