Jak zvýšit / snížit pH vody?
Starší reakce
Jo je to nutné bude to mořské akvarko.
Je vůbec nutné tlačit to pH nahoru? Ryby i rostliny mírnou odchylku od optima bez problémů tolerují...
křídou CaCO3, přidáš vápník a vodu ztvrdíš, to ti nepomůže. Zvýšit pH jde třeba sodou.
Zdravím potřeboval bych poradit potřebují zvýšit ph ze 7.8 na 8.0-8,5 v 54l akvarku a nedaří se mi to už jsem tam nalil aji Basic Ph sadrovej odlitek , křidu a pořád nic.Nemáte někdo nějaký recept jak to Ph zvýšit.
Starší reakce
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
Přečti si tyto odkazy, jsou to spojitý nádoby, ale rozhodně bych se neunáhloval a nedělal rychlý závěry a neřešil něco, co třeba vůbec řešit nemusíš.
Poradíte mi nějaké vhodné dávkování? A případně i za jak dlouho bych měl provést znovu pH test?
Starší reakce
Starší reakce
S tím už si nějak poradíme ale šlo o to čím to efektivně na takovém objemu zvýšit.Uvidíme.
Zkus ještě zagúglit, ale co já vím, tak by se to tam nemělo sypat z pytle, ale nejdřív si připravit nějakej roztok kde je to vápno rozpuštěný a teprve potom to aplikovat do vody.
Takže nakonec dojde na vápno.Díky moc.
Díky ale vápencových kamenů jsou tam možná desítky kil a stejně to nezvýšilo tak jestli by to šlo třeba tím vápnem.
Ahojte chci se zeptat.Jezírko zhruba 6000L a PH se tam drží zhruba 5-5,5 a má otázka je čím to PH co nejefektivněji zvýšit?Jestli třeba vápno nebo něco takového?Poradte.
Starší reakce
Buď uber světlo, nebo přidej více CO2, rostliny ti pak nebudou tolik zvedat PH.
Jj, vypadá to, že kytky mají uhlíku málo...
Jak jsem napsal - zkusil bych "lehce" zvýšit alkalitu a přidat na sycení CO2.
.. a ted jeste koukam, ze jsou docela slusne osvetlena. Sice kytky cerstve protrhane/presazene, alel umi se i hezky rozrust. Co jineho cekat.
...ale to by mi muselo jít aspoň 10 bublin za minutu abych to pH snížil...
10 bublin/min je na 160, resp. 140 l nádrž je "míň, než málo"...
Zamysli se nad tim, co se stane, kdyz tu kyselinu nalijes do jedle sody. Nebo jinak. Vezmi sklenici vody, zvys v te sklenici alkalitu jedlou sodou na 4, a vecer tam nakapej acidon, abys mel Ph jake chces. Nasledne zmer alkalitu. Co nameris?
Proc se tohle snazis v akva provadet? Pises, ze mas "problem" v obou akvariich. Jaky problem?
Řeknu to tak, co2 přidávám kvašením, ale to by mi muselo jít aspoň 10 bublin za minutu abych to pH snížil, tímhle způsobem to jde tak 2 dny pak už to dojíždí.Co2 přidávám do vypustě filtru a přiznám se že fakt nechápu proč se mi to pH neustále vrací k 8 stupnum i když dno i vše ostatní je v pohodě. Navíc jestliže kH je nízké, ja ho zvýším jedlou sodou dejme tomu na 4 stupně, tak to pH musí jít přece kyselinou snížit. Všude píšou, že až při vyšším kH to nejde. Problém mám v obou akvariích
...poraďte jak snížit pH a zároveň zvýšit kH ? Já nevím a to ještě přidávám co2...
To zvýšení alkality jedlou sodou a následné snížení pH sycením vody CO2 nefunguje?
Ja myslím, že vím co mi chcete říct, pokud je kH vyšší než 7 nelze snižit pH acidonem, jenže ja ho nemám kH 7 ale nižší, takže pH bych snížit mohl.Jinak mi poraďte jak snížit pH a zároveň zvýšit kH ? Já nevím a to ještě přidávám co2. Štěrk mi pH nezdvihá, ten je ok.
Ano, bije. Asi moc nevis, co delas.
Starší reakce
Tak se zeptám i já. Taky mě trápí nízké pH, které mi klesá k 5. V mini akva jsem jednou naměřila dokonce 4,5.
Tvrdost mojí vstupní vody je 1,4 mmol/l, ale pH je 8. Chápu, že moje pufrační schopnost vody je minimální. PH mi klesá denně skoro cca o 0,75 stupně, potíže jsou i s NO2 (0,2 mmol/l dle Aquaru), protože při mém pH je účinek přítomných bakterií velmi snížen. Nechci sodu přidávat pořád, chci trvanlivější řešení. Co s tím? Zeolit? Korálovou drť? Máte konkrétní zkušenosti, na jakém pH se to zastaví?
Děkuji za rady a vlastní praktické zkušenosti.
...Ted by me zajimalo, jakto, ze se samovolne vytvorilo v akfa tak nizke ph?
Da se pri pouziti raseliny dosahnout takove hodnoty ph, nebo se musi do vody pridavat chemie??..
Dá - při rozkladu organické hmoty dochází ke snižování pH. Pokud má voda malou pufrační kapacitu, toto snížení není "vyrovnáváno" ("bržděno") alkalicky reagujícími látkami, (nejčastěji hydro/uhličitany), a může být i docela výrazné. Těch zmiňovaných pH 5 bych viděl jako reálné...
Opravdu by me zajimala konkretni odpoved na konkretni otazku. Zatim mi nikdo neodpovedel, jen me odkazujete na ruzne odkazy, ktere mi nedavaji jasnou odpoved na jasne polozenou otazku. proto si dovolim jeste jednou zopakovat tyto otazky.
To ph 5 nemam v akvarku ja. Ja mam ph 6,8. Jak jsem uz 2x psal, je to puvodni otazka tohoto fora stara x mesicu. Jen me zarazilo, ze je hodnota tak nizka. Proto jsem se ptal, zda vubec v takove vode muzou zit nejake rostlinky a rybky. A cim se da dosahnout tak nizka hodnota(hnojeni, raselina atd...). Treba se tazatel pri testovani spletl....To, ze by lil do akfa ocet nepredpokladam.
To ze vni zijou rybky jsem se uz dozvedel.
Ted by me zajimalo, jakto, ze se samovolne vytvorilo v akfa tak nizke ph?
Takze tu kyselost zpusobuji v prirode vyluhy ze sedimentu? Co ji zpusobi v akva? Da se pri pouziti raseliny dosahnout takove hodnoty ph, nebo se musi do vody pridavat chemie??
Zkus si tipnout jaké pH má např. voda ve které v Amazonii žije Symphysodon discus:
aquatab.net/… Z mojej skusenosti mal som prerybnene akva, isiel som na služobku. pred služobkov som prihnojil rastlinky brutusom- je to rašelinovy vyluh. Ked som sa vratilrastlinky sa mi prave uchytili, ale boli len dve male. Vtedý som mal Ph okolo 5 citrusi mi skapali ostali len zivorodky aj tie boli mimo.
Zkus si zmerit Ph toho 8% octu, a az s tim budes hotovy, vzit destilovanou vodu, a prikapavat ocet, az budes na Ph 5. Budes prekvapeny.
Edit: Vetsina ryb takovou hodnotu vydrzi dlouho.
Na chemiu niesom veLky odbornik, ale myslim si zekyslost vody yaleči od vela faktorov. Može to byt hnojivom ked hnojis, prerybnenost... Skus si prečitat jeden z nižšie uvedených člankov čo sa tyka PH a doyvieš sa ako ho zvyšit.
Ano, takto funguje zeolit
Dodatečně jsem zjistil že vysoké pH nesedí krevčám, tak jsem nechal zeolit jen jako filtrační substrát.
0 27.07.2009 22:28 filipsi –
Re: Bak Ale to tam upadla aspon poradna hrst, ne
Tak mi napadlo že mi jednou při používání jedné vysoce hygienické podestýlky pro kočky upadlo něco do vody / byl to zeolit / a najednou z pH 7,3 bylo 8,0. Upadlo mi to do náplně filtru. Nedoporučuji skokově, bude fungovat asi jen u vody kde je dostatečně vysoká přechodná tvrdost.
Starší reakce
To urcite ne. Diky Ti za rady. Zkusim pomalu jedlou sodu. Presne takova voda,jakou jsem popsal, mi tece i z vodovodu(teda podle ne moc spolehlivych testu). Akorat Ph je cca o 0,3 vyssi.
Nikdy jsem ji nepouzil
Ani nemas jistotu z ceho ji kdo vyrobil a jake byli prisady aby byla echt
Ja osobne pouzivam jedlou sodu tu doufam pro potravinarske ucely nicim nepancujou :o)
A pak davam jeste sutry z more ( bilej ) kterej kdyz na nej nalejes Acid ( slaba kyselina ) sumi jak sumak :o)))
Ale pri me pocatecni vode KH 1-2 a GH 3-5 nemuze snad ve vode nicim ublizit :o)
A co si myslis o pouziti nastrouhane kridy?
Nemám teď zrovinka čas číst celé tohle vlákno, tak nevím jestli to tu někdo už nenapsal. Každopádně sem si nedávno koupil takovou zajímavou knížečku Barry James - Akvarijní rostliny a čistě náhodou tam píše že zvyšování pH můžou způsobovat i rostliny.
Množství oxidu uhličitého také ovlivňuje pH vody a karbonátovou tvrdost vody. Protože rostliny používají oxid uhličitý pro fotosyntézu - zpočátku jako plyn CO2 z vody a potom z kyselého uhličitanu vápenatého - hodnota pH se zvyšuje. Větší množství CO2 způsobí, že hodnota pH klesne.Barry James - Akvarijní rostliny
Přijde mi to celkem logický až věrohodný
Edit: a kdybych si precetl hned druhej prispevek ve vlaknu nemusel sem to psat
Potrvrdzujem to co matrix069.Byvame v rovnakom kraji a v oblasti stredneho slovenska ma voda dost vysoke KH.Ja ked som meral v akvariu vodu bolo to cca 12Kh a 6.8-6.6Ph.A to vodu niak neupravujem.Iba pridavam co2 tak to znizuje PH.
Problemy z rastom rastlin neboli.Iba rotala sa nechcela vyfarbovat do cervena.Ale to pripisujem niecomu inem.V buducnosti planujem miesat vodu vodovodnu z destilkou v pomere 3:1.
O tom ako to bude rast a rastlo napisem.
avíc v domovině většiny akvarijních rostlin takové uhličitanové tvrdosti zdaleka nejsou (klidně desetkrát menší). Ani nemluvě o rybách... Příroda a pěstování je něco zcela odlišného. Však každou hodnotu, o ktreré si myslíte, že je v atlase špatně, máte možnost opravit. Jen do toho.
Pokud je to tak i myšleno, pak je to ještě podivnější... Tam, kde dříve bylo dGH (což se běžně u rostlin uvádí) jsou nyní stejné hodnoty (nebo téměř stejné) s jednotkou dKH. To, že se "přes noc" v atlasu rostlin a ryb změní dGH na dKH při zhruba stejných hodnotách a ještě je zde napsáno pouze "tvrdost", je trochu překvapující...
Nejspíš mi teď bude pár lidí odporovat, ale říct to musím: Pěstovat rostlinky ve vodě s 15 dKH je podle mě celkem sada (/soda)
Jasně, že to jde, pokud máte dost vysoké pH, ale mít dost vysoké pH zase není dobré z mnoha jiných důvodů... Navíc v domovině většiny akvarijních rostlin takové uhličitanové tvrdosti zdaleka nejsou (klidně desetkrát menší). Ani nemluvě o rybách...
Ne, co je uvedeno, to je myšleno
.
Sakryš, KH=17 dKH? Není to spíš GH? To by sedělo víc. Často se to zaměňuje - jako například na těchto stránkách v atlase rostlin je všude uvedeno dKH, když je myšleno dGH...
Nekde bude neco spatne, moc k tvym hodnotam nemam duveru, aby teklo z normalniho vodovodu kh17, zaroven Ph6.7 je pomerne zvlastni. Zaroven ta dele stojici voda, stalo to cele tak jak bylo sundane z varice, i s korenem? Proto jsem navrhoval opakovane testy vseho zvlast, jinak se k vysledku, kde a co je spatne, nedobereme.
V akvárkach s kupovanými štrkmi mi nič nebublá(ani v octe-neboj)-okrem rastliniek. to filipsi-na pokusy momentálne nemám moc času,ale môžem nabrať vodu do toho hrnca a nechať niekde bokom a o týždeň zmerať.Ešte ma napadlo:to KH chápem-prevarením sa uhličitanova tvrdosť zmenšila,a to Ph-či to nemohospôsobiť ten hrniec-pozinkovaný na zaváranie(určite ho poznáte).
Přidat reakci
1 ...... [3] 5
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 10350x