Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Bílé tečky

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Bílé tečky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2007 22:37 Muž Nik [191] Re: Radka
Jj, zvednout teplotu na 30°C a vzduchovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2007 22:36 Sidonius Re: Rakdka
Vypadá to na krupičku (kožovec rybí - Ichthyophthirius multifiliis).
K tomu bakteriální rozpad ploutví... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2007 22:29 Radka – bílé tečky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám 14 dní nové akvárko, jsem úplný začátečník. Založili jsme ho pro 4 letého syna. Dneska večer jsem na rybkách (mečovkách a později na ancistrusech) objevila jakési bílé tečky. Zdá se mi, že to plave i ve vodě. Mám tam ještě paví očka, ale ta se zdají, že jsou v pořádku. Zkusím sem dát pár fotografií (jsou horší, ale lepší jsem nenafotila) a prosím poraďte, zda jde o krupičku - oodinium nebo nemoc bílých teček - ichthyophthirius multifiliis (našla jsem v knize). Případně jak postupovat, protože si nejsem jistá, jestli mi zítra ve zverimexu poradí, když mi neřekli, že potřebuju teploměr, topítko a filtr. Doporučili mi jen vzduchování. :( Díky moc, ale syn by byl fakt zklamaný.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2007 11:55 miro03 Re: lesky01
Na krupicu mám osvedčené zdvihnut teplotu o 5až6 stupnov a je po pár hodinách po krupici.Spadne s nich a je pokoj už len potom vymením tretinu vody ale až ked sa sníži zas teplota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2007 21:21 lesky01 Re: Shrek
Taky se mi to stalo. Koupil jsem přípravek EXIT. Aplikoval jsem ho docela pozdě, ale aspoň jsem zachránil z 15 neonek 7. Kůra trvala 3 dny přesně podle letáku. Poté bych asi vyměnil aspoň 1/3 vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2007 20:20 Muž Horác [3942] Re: Shrek
Zadejte si do vyhledávače na titulní stránce "krupička" a počtěte si. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2007 20:13 Shrek – Bílé tečky na neonkách
Zdravím všechny a moc prosím o radu.
Jsem úplnej začítečník. Před asi 14 dny jsme si s manželkou založili nové akvárium (cca 60l). Koupili jsme do něj 5xNeonky red, 6xTetry žhavé a dvě Tetry rudoústé. Na těch rudoústkách se asi po 2 dnech udělaly jakési bílé pupínky. I rybičky byly takové neklidné až třesoucíse, což jsme připisovali stresu. Paní z akvapotřeb nám poradila, že mám použít prostředek BIOICHT (Dajana PET) - nalít, zhasnout a vzduchovat. Hned druhý den byl vidět pokrok. Rybičky se evidentně třely o kameny a žrádlo jim také více chutnalo. Léčba měla trvat cca 5 dní. Poté jsme zjistili, že Tetry pupínky úplně ztratily, ale objelvily se u neonek a v ještě větším měřítku. Léčbu tedy opakujeme, ale zlepšení vidět není. Fotky nic moc, ale snad to bude stačit.
Co to je??? Co s tím
shrek.ic.cz/…
shrek.ic.cz/…
shrek.ic.cz/…
shrek.ic.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 12:04 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Jirkaas
Fotka by nebyla? I bez fotky mě nejdříve napadá krupička nebo jiný parazit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 11:38 Muž Jirkaass [35] – Bílé tečky
Dobrý den mám u rybiček bílé tečky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2007 20:48 MILAN Re: ivanam
Ty patentky jsou skutečně rizikové... samozřejmě krm co nejpestřeji, třeba koretry nebo kvalitní suché.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2007 07:24 Zdenek Re: ivanam
Určitě nemá cenu léčit napadené rybičky zvlášť, pokud se totiž krupička objeví, tak se celé akvárium považuje za infekční. Doporučuji ti přípravek Exit - cena cca 115 Kč, je jeden z mála těch, které působí i na kožovce přisáté na rybě a ne jen na rejdivá stádia - za 2-3 dny je po krupičce, jinak bys léčila třeba 14 dní. Navíc nemusíš zvyšovat teplotu vody, ani přidávat sůl a můžeš i svítit. Další výhodou je i to, že se po léčbě nemusí vyměňovat voda. Zvýšení teploty a přidávání soli je dost velká zátěž pro ryby (nemluvě o rostlinách), zvýšená salinita vody výrazně ovlivňuje osmolalitu vody a některé ryby to bohužel velmi špatně snášejí. Dobrý je také chininchlorid, ale jen v případě, že nemáš rezistentnější kmen krupičky. A ke krmení: krm pouze umělým krmivem, bylo by vhodné, kdybys ho pokapala např. přípravkem Vitamin od Dajany, pokud totiž necháváš rybičky vyhladovět (krmením 1x týdně),tak jim opět oslabuješ imunitu. Při léčbě nepřidávej do vody žádne kondicionéry nebo přípravky s oxidačními vlastnostmi, ovlivňují účinek léčiva!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2007 22:02 Muž PaDa [6080] - mřenky a sumciRa: ivanam
Myslím, že to Milan mínil takhle: během léčení krm 1x za týden.
"Pozor na ty patentky" tam jen chybí čárka před další větou.
Patentky jsou pravděpodobným zdrojem nemoci, když nemáš nové ryby... ;-)

O krupičce si přečti tady www.aquar.cz/…

Nebo info z www.akvarijni.cz/…
Parazitární onemocnění
kožovec rybí Ichthyophthirius multifiliis - Napadení tímto parazitem je mezi akvaristy nazýváno jako "krupička" (rybky vypadají jakoby posypané krupicí). Kožovec rybí je nálevník velký max do 1 mm, který je zavrtaný v kůži ryb, na ploutvích i žábrách, kde je pak vidět jako bílá, mléčná tečka. Cizopasník po dokončení svého vývoje odpadne z rybího těla a vytváří cystu, ve které se pak namnoží další jedinci (až 1000 v jedné cystě). Po namnožení a prasknutí cysty pak tyto další vývojová stadia plovou ve vodě, hledají a napadají svého hostitele - rybu, pokud se však do 3-4 dnů neuchytí, hynou. Doba celého vývojového cyklu je závislá na teplotě vody, při teplotě 24°C trvá přibližně 5-7 dnů, čím vyšší je teplota, tím je cyklus rychlejší. Napadené rybky s viditelnými tečkami se neustále otírají o dekoraci, rostliny a dno. Silně postižené rybky hynou, jednak na otravu jedovatými toxiny, vylučovanými parazity, a také na druhotné infekce a zaplísnění vznikající v poraněných místech.
Léčba je účinná pouze částečně na ta stadia parazita, kdy odpadlí jedinci opouští rybu, před jejich zapouzdřením do cysty a na nové jedince ještě před uchycením na rybách. Kožovec přichycený na rybím těle je vůči jakékoliv léčbě odolný. Při léčbě zvýšíme teplotu vody ihned na 28-32°C, což urychlí celý vývojový cyklus a také při tak vysoké teplotě hynou mladí jedinci, rejdivá stadia kožovce. U slabších nákaz přidáme do vody roztok soli (pokud možno bez přísad a bělidel), cca 1 zarovnanou polévkovou lžíci na 30 l vody (odpovídá zhruba koncentraci 0,3 g na 1 l vody). Sůl podporuje u ryb vyšší tvorbu slizu, kožovec má tak stíženou možnost uchycení, a dále sůl působí proti případnému zaplísnění poškozených míst a ploutví. Při silnějších nákazách použijeme dlouhodobé dezinfekční koupele pomocí různých na trhu dostupných léčiv (léčiva na bázi malachitové zeleně, trypaflavinu apod.). Léčba musí trvat min 10 dnů, zpravidla každý 2-3 den je nutné vyměnit asi třetinu vody v nádrži spolu s odkalením dna a doplníme třetinu původní dávky léčiva. Při vysoké teplotě vody je nutné silné vzduchování, filtry pokud možno úplně odstavíme, teplotu vody poté postupně snižujeme. Rybky krmíme pouze velmi střídmě a jenom umělou sušenou potravou.
POZOR ! Některé druhy ryb jsou mimořádně citlivé na různá léčiva (sumci, pancéřníčci, krunýřovci, mřenky), i malé dávky léčiva, jiným rybám neškodné, mohou způsobit jejich úhyn (často až po několika týdnech od ukončení léčby), raději použijeme pouze sůl a zvýšíme teplotu vody. Více různých léčiv nekombinujeme, každé léčivo je při předávkování toxické pro ryby i rostliny, proto dodržujeme návody uvedené na obalech !!!
Napadení tímto mezi akvaristy snad nejznámějším parazitem, pokud nezačneme léčbu ihned, může způsobit velmi rychlý úhyn všech ryb v nádrži. V takovém případě necháme nádrž 10-14 dnů bez ryb, posléze odkalíme dno a můžeme klidně akvárium zaplnit znovu rybami. Kožovec má totiž pouze jediného hostitele - rybu, bez možnosti dokončení svého vývoje na rybách tak tito cizopasní nálevníci uhynou. Nákazu si nejčastěji zavlečeme s novými rybami, na kterých třeba ani původce není vidět (je na žábrách) nebo také síťkou či jedinou kapkou vody z jiné nádrže. Pokud zpozorujeme jen jedinou napadenou rybku, je nutné považovat celou nádrž za infikovanou a všechny ryby podrobíme léčbě. Výjimečně některé ryby, které přežijí napadení cizopasníkem, mohou být vůči další nákaze částečně imunní - raději se na to však nespoléhejme. UPOZORNĚNÍ ! Při velmi silných nákazách se vyvarujme častého zásahu rukou do zamořeného akvária, ve výjimečných případech se může objevit dermatitida.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2007 21:53 Ivanam Re: PaDa
Díky za rady. Jen se bojím o ty hrotnočelce. Mám 3. Nevím, jestli je nemám raději odlovit. Zatím ale vypadají v pořádku. Už jsou napadeni i pancéřníčci a nějaké neonky. Takže patentkama krmit tak 1x týdně? sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2007 23:01 Muž PaDa [6080] - mřenky a sumciRe: el_Barto
U krupičky nemá cenu léčit jen napadenou rybu, je potřeba vykurýrovat celé akvárko!
Něco jiného by byla plíseň...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2007 22:48 el_Barto Re: ivanam
Urcite dat jinam, pryc od ostatnich ryb, a pokud nenasilne lecit, tak zvysit teplotu k 30C a posolit vodu ;), mohlo by top zabrat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2007 19:51 MILAN Re: ivanam
Na krupičku používám punktol od JBL nebo costapur od Sery. Pozor na ty patentky krm tak 1x týdně. Hodně štěstí s léčbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2007 14:16 Karl Re: ivanam
Hodně si lidi chválili Esha Exit a jinak bych zadal do vyhledávače "krupička" a informací najdeš dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2007 12:05 Ivanam – Bílé tečky na tetrách červených
Prosím poraďte. Na tetrách se udělaly malinké bílé tečky, možná krupička jak je o ní tady psáno, ale nevím. Poraďte prosím čím léčit? Neublíží léčení ostatním rybkám? Mám tam neonky, parmičky, pancéřníčky a hrotnočelce. Nebo je mám dát do jiné nádrže? Žádné nové rybky jsem nekupovala, takže ani netuším čím se to stalo. Čistila jsem celé akva, jestli to může být tím. Krmím vločkovým krmivem a hrotnočelce patentkama. Tetry žerou a jsou čilé. Moc děkuji za radu. sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2007 20:39 Caleb Re: hon
Ahoj, také se to několikrát na mých Black Mollách objevilo a jestli si pamatuji, bylo to do druhého dne pryč. Zbyla malá "jizva". Mám za to, že to bylo zranění... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:47 Muž Honya [0] - EndlerkyRe: mch.sokolov
...ta sůl a vyšší teplota neuškodí rostlinám? Mám menší akva (14 l vody).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:39 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: hon
Ted sem viděl tvůj profil, hlavně komentáře... Už jsi si koupil nakažené rybky (na 99%)! No 10 dni bez dozoru to nic moc. Domluv se s někym at ti to pohlidá. ;-) A preventin asi nebude stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:34 Muž Honya [0] - EndlerkyRe: mch.sokolov
Všechny tři to mají od počátku (co jsem je koupil), u té na fotce to je nejzřetelnější... Jinak jsem tam nakapal Preventin, bude to stačit? U akvárka nebudu 10 dní, takže s okamžitou léčbou to bude horší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:31 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Honya
Nerozšiřuje? Když už to maji dalši dvě? Dle me to bude krupička,takže najdi si na forech nemoce a léčeni!!v rychlosti.... Vodu na 29°C a přidat sůl lžici na 50 litrů vody nebo rybicky.net/nemoc/ichtyophthirius-multifiliis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:25 Honya Re: mch.sokolov
Ne, pouze u tlamky... Vypadaá to že to mají ještě další 2 neonky, ale nerozšiřuje se to, rybky jsou čilé, žerou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:23 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Honya
Mohlo by se jednat o krupici! Nikde jinde to neni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2007 15:19 Honya – Bílá tečka...
Fotka k příspěvku Ahoj! Před 5 dny jsem koupil neonky, jedná z nich má u tlamky takovou menší bílou tečku (kuličku). Podle mých pozorování se nezvětšuje a řekl bych že rybku ani nijak neomezuje. Co by to mohlo být? Mohlo by se to rozšířit i na ostatní rybky (mám ještě pár gupek a 2 ancistrusy)? Díky za jakékoliv info...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2006 08:19 langosh Re: zoo
Ničeho se nebojte, jsou to jen vajíčka neritiny. Ale ani si nedělejte žádné naděje - ujišťuji vás, že z toho nic nebude...
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2006 22:01 zoo – bílý tečky na kmeni
Ahoj vsichni, dneska jsem nasla na spodni strane kminku bily tecky, jednotlivy, asi tak 1x1,5mm, kdyz jsem to zkusila seskrabnout, zdalo se mi, ze to je tvrdy, a jakoby to asi prasko? V akva jsou dve zabky drapatky, jeden mladej ancistrus, jeden snek zebra.
Je to neco spatnyho? nakazlivyho? Je na to neco?

Diky :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2006 08:23 paulinn Re: smejd
taky se mi udělaly na parmičkách žraločích zvýšila jsem teplotu na 29°C, dala 5 lžic soli/200L a koupila EXIT (149,-Kč). Hned po první aplikaci je vidět zlepšení. Tak držím palce, ať to vyléčíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2006 23:04 Martix6 Re: smejd
Ahoj.Bílé tečky bude problém.Nejspíš tvé rybky napadl kožovec rybí Ichthyophthirius multifiliis (krupička).Je to pěknej prevít.Doporučuje se malachytová zeleň,či jiná léčiva,ale hlavně zvýšit teplotu až k 30 c.Ta urychlí vývoj zapouzdřených stadii té potvory,protože léčiva na ně působí jen když opustí cystu.Všichni doporučují solit ale s tím zkušenosti nemám.Myslím že rybky už tak chorobou zatížené sůl ještě víc vysiluje.Ale to je jen můj názor.(Udajně zvyšuje tvorbu ochraného slizu).Je potřeba kvůli té vysoké teplotě silně vzduchovat a kvůli léčivům vypnout filtry.Mnoho zdaru a ať jsou brzy fit. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2006 22:43 Eva Re: Smejd
To bude krupička. :-( Mě vždy pomohlo zvýšit teplotu na 30 stupnů a nasypat tam sůl. Nebo se tam ještě dávají nějaké léky, ale název ti nepovím, to si musíš najít ve starých tématech. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2006 22:37 smejd – bílé tečky
Ahoj všichni, prosím poraďte mi někdo. V mém akvárku Lesko 1 se mi na parmičkách žraločích a na Betici dělají takové bílé tečky :o(( a rybičky nevypadají vůbec dobře. Co se děje??? Díky za pomoc. :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 17:26 borča Re: petulka
Mně se taky nakazila jen jedna a tak jsem zatopila v akva na 30°C, osolila a nikam jsem ji nedávala. Vyléčila se, ostatní ryby se nenakazily.
Někteří akvaristi tvrdí, že tento parazit se vyskytuje v každém akváriu, ale onemocní jen slabí jedinci.

PS: to zvednutí teploty je důležité, raděj bych investovala do topítka než do chemie. Ať se daří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 16:47 Micus Re: Mishka
Nemocnou rybku do karantény nedávej! Je to zbytečné. Při krupičce se musí léčit vždy celá nádrž, každá kapka vody ze zamořené nádrže je zdrojem nákazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 13:52 Mishka Re: petulka
Ahoj, sůl je pravděpodobně nejlevnější forma ale o to meně kvalitni...
Nejlepší je dát rybku do karantení nádrže, zvýšit teplotu cca o dva stupně a ve specializovaném obchodě (Pet centrum) koupit lék, doporučuji kvalitní Sera Costapur (cca 160Kč, nebo levnejší Dajana pet FMC (cca32Kč). Jednej rychle a podle návodu. Jde pravděpodobně o krupičku neboli kožovce kterýb rejdí ve vodě a hledá nositele potom padá ke dnu a tan se rormnožuje a tvoří cysty ty se po otevření opět rozptýlý do akvária a nakazí ostatní... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 13:47 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: petulka
No určitě to ostatni dostanou. :( Zbylim rybkám neubližiš,to určo ne. :-) Ale jak ti radi všichni,tak udělej tu lázen. A pokud to piši na tom připravku, tak to udělej, jen tak by to nepsali. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 13:07 petula Re: anonym
Ahoj, tak jsem se radsi rozhodla ze zajdu do zverimexu a koupim nejake lecivo. Jen by me zajimalo, jestli tim neublizim dalsim rybam, ktere krupicku nemaji. Ta krupicka u jedne rybky trva uz treti den, ale ty ostatni ji jeste nedostaly. Myslite si opravdu ze je nevyhnutelne ze to ty ostatni rybky chytnou?
Na internetu jsem nasla tohle lecivo "Methylene Blue", znate to? TAky se tam pise ze je nezbytna vymena vody, tim mysli cela nebo jen cast? A to az po skonceni lecby?
MOOOC dekuji za odpoved,
Petra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 09:49 Muž [] Re: petula
Jestli je to kzávojnatkám tak bych se do toho zvyšování moc nepouštěl.Kup si nějaké léčivo na Ichthyophthirius multifillis-to je kožovec rybí.Budou ho mít v tom pet shopu co nakupuješ.
Do jezera nic nepouštěj,nebo to tam chytnou jiné ryby a tebe daj za katr smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 08:18 neo Re: petula
Tak sůl mi poradili tady ale já jim nevěřil. A pak ji poradili i v akvaristice tak sem to zkusil.
Kup topítko a zvyš teplotu i na 30st.
Potom přidej sůl 50g/50l tzn. 1g/1l soli.
A nebo zkus udelat nemocným rybkám ''koupel''
Dáž do nádobky akvarijní vodu, přidáš 2g/1l a necháš jí tam 10 min
pak rybku opatrne dáš do akvária-s touhle metodou nemám žádné kušenosti!!! Ale sůl do akvária každopádně přidej!! ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 06:33 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Petulka
Dle mě jde o krupičku, ano z jedný nemocný rybky se to přenese. :-( Jak pišeš o soli a teplotě, to je správný postup!! Bud kup topitko, nebo budeš začinat znova. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2006 01:42 petula – bílé tečky
Ahoj, tak vas zadam zase o radu. Na jedne rybce se objevily bile tecky. Rybka se drzi hlavne u dna. Je mozne ze se to rozsiri i na ostatni rybky? Da se tato nemoc vylecit sama od sebe? Slysela jsem ze mam zvysit teplotu vodu a pridat do vody sul. Teplotu jak zvysit nemam a bojim se pridat do vody sul, ze otravim zbyvajici dve rybky, kterym se zatim vede dobre. Mam tu nemocnou rybku dat do izolace?? Nebo vypustit do jezera co mam pred domem?? Ma sanci na preziti v jezere?? NEchchi aby se mi nakazily zbyvajici rybky. dekuji moc za radu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [4]

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 7334x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8241?od=151