Odkalovač
Starší reakce
mě zajíma jak je samotný odkalovač dlouhý ne pro jak hluboka akva je to píší všude nechci se pri odkalování máchat ruce v akva ...
takže 20 - 45 je dlohý 330 mm
40 - 75 je dlouhý 530 mm
kdyby někdo potřeboval tyto udaje jako ja
Nemá ho někdo doma potřeboval bych vedět jak je odkalovač dlouhy
Starší reakce
neni treba kohout pokud mas hadici spravneho prumeru, kohout ma problem ze se v nem muze zachytavat bodel, kdezto kdyz pouzijes do sebe pasujici hadice, navic pruhledne (PVC), tak to snadno vycistis, a kdyz to chces zavrit tak na 6/8mm pasuje 5ml strikacka, na 8/10mm pasuje 10ml strikacka, proste hadici prehnes a na ohyb zajistis nasazenim strikacky bez pistu
Tak, tak, ještě že máme hlavu na krku a prsty na rukou.
To je ten nejspolehlivější regulátor průtoku jaký znám, taky tenhle tip již léta používám.
A jaký kohout myslíš? Jen prostě nasadit na hadici? To pak dostaneš v každém železářství za pár desetikorun.
Jednoznačně nejlepší regulace však je prstem na konci hadice. Tomu se žádný kohout či ventil nevyrovná.
Zdravím nemá někdo skušenosti kde koupit plastový kohout abych mohl při odkalování regulovat sání , koukal jsem v hornabchua le tam mají jen 2 za 500 kč a to se mi nechce dávat.
Starší reakce
Přidám levnou verzi pro vysoké nádrže. Pomocný materiál - plastová vodovodní trubka délka 70cm a plast. lahvička od kosmetiky coby zvon.
Mě stál 45,-Kč (poštovné ani nepočítám, byla to velká zásilka)
Mám te samej a za těch 80,- Kč vydrží cca dva roky a to považuji za rozumný poměr, cena-výkon.
Ale samozřejmě, tady se jedná o LEVNÝ odkalovač kontra samodomovýroba!
Já tohle používám k přečerpávání vody když měním vodu a leju ji do PET lahví pro manželku na zalévání pokojovek. Na odkalování mám něco trochu sofistikovanějšího
Pokud by někoho zajímal levný odkalovač, který jsem zmínila za Ivošovým článkem, doufám, že tu bude odkaz fungovat
Jen nepoužívám dodávaný plastový zvon-stačí průhledná trubice(velké +, neboť vidím, co nasávám) a sílu proudu brzdím prstem na dolním konci
www.levnaakvaristika.cz/…
Starší reakce
Já už ho zkoušel shánět snad všude. A všichni řekli že už se nedělají.
Starší reakce
Ano. I přesto, že píšou, že se hadice nepoužívá.
Že se hadice nepoužívá "ve zcela malých nádržích, protože by se rychle odčerpalo příliš velké množství vody"...
.. i pres to kdyz pisou, ze se hadice nepouziva
Mně se na tom ze všeho nejvíc líbí tato věta z návodu:
"...Voda strhne kal a vnitřní skleněná vložka zabraňuje vnikání písku do hadice...!"
Taky jsem si v knížce Jak se stát akvaristou od Zukala a Franka našel ten odkalovač. Ten vlevo a škrabku s žiletkou mám taky
Tu s molitanem jsem už kdysi dávno vyhodil...
tomu našemu je 26, o půl roku víc jak mě
no co, náhodou takový muzeum by nebylo špatný, i s modelovýma akva, aby všichni, co si myslí, že do akva nalejou několik drahých vodiček a myslí si, že se tím všechno vyřeší, viděli, že to šlo a stále jde i bez těch vodiček...
To je nápad
Hlavním exponátem by bylo akvárium staré 23 let...
nechcete udělat v ČB akvamuzeum?
Před pár dny jsem zrovna takový koupil od někoho s dalšími historickými kousky vybavení, které jsou v mnohém kvalitnější a funkčnější než dnešní hračičky...
Parádní kousek, zrovna jsem kolegovi o něm vyprávěl
Tak ještě jednou díky za urychlené vyřešení "záhady".
P.S. - Kiwuško promiň, měla jsi pravdu
Je to možné.
Asi je to už hodně dávno, co jsem tohle měl v ruce. Podobně, jako štěrbinový odkalovač - ten už bych taky neuměl použít...
Jako klasický odkalovač to nefunguje, protože ta trubička, co vede od násosky se při zanoření do dna prostě ucpe a voda pak dírkou nahoře do baňky neprotéká.
2 21.08.2008 10:33 Štěpán –
Re: Sid Je to vhodné na šetrné odkalování v nádržkách s potěrem s holým dnem. Popřípadě na jednorázové vyssátí kalu z místa určeného na jeho shromaždování.
Proč by to nemělo jako odkalovač fungovat? Raději bych na vašem místě takový historický kousek vystavil nad akviškem, než ho používal, ale vyzkoušet ho můžete.
Myslím, že účelem této konstrukce bylo, aby se při odkalování neodsával substrát dál, než do tohoto zvonu.
EDIT: Štěpánův popis sedí, ale kdo ho takto zkusil používat v praxi, rychle zjistil, že tahle cesta je nelehká...
Ó díky Štěpáne
, přece se jeden pamětník našel. Pamětníka neber nějak špatně, to říkám proto, že jsem nic podobnýho dneska nikde neviděl. Takže asi spíš na odsátí bordýlku z povrchu dna.
On to odkalovač je. Ucpe se palcem ta trubička, ponoří se to do vody, násoska zanoří do bordelu, palec se uvolní, bordel nateče do baňky a pak se vytáhne.
Kiwuško, vzdáleně to tak vypadá, ale jako odkalovač to nefunguje
Vypadá to jako odkalovač.
Ahoj,
při prohrabávání krabice s věcmi pro akva, která ležela v uloženkách asi nějakých 25 let
jsem narazil na věc na fotce. Nevíte někdo k čemu je to dobrý? Je to vůbec něco k akváriu nebo jenom nějaký kus laboratorního skla, který se v krabici objevil nedopatřením. Já vůbec netuším
Starší reakce
Pred 2 týždňami som kúpil plastový odkalovač od Sery za 230,-Sk
a zistil som, že budem aj naďalej používať starý plastový, ktorý stál cca 20,-Sk.
To máme skoro všichni, ale lup hledá onen konkrétní skleněný. Mimochodem rozdíl cen 430sk a 28sk hovoří za vše...
0 21.04.2008 12:36 deCORF OBRAEN –
Re: lup existuju teraz plastové
ja mam doma od Tetry.plastovy cena okolo 430sk a vzdrží dlho
V pátek jsem ho viděl ve slavném bratislavském Biotopu.
Starší reakce
Dnes se da poridit plastovy, je levnejsi a vydrzi.
0 16.04.2008 13:40 lup – Skleněný odkalovač na detrit
Dobry den, drive (7 let zpet) se dal koupit skleneny odkalovac na detrit. Asi 40 cm vysoka trubicka dole zahnuta a jakoby priskripnuta, dobre se mi s nim odsaval detrit ze sterkoveho dna. Prosel jsem nekolik akvaristik, ale nikde jsem neporidil, nevite nahodou, da se to jeste vubec sehnat?
Přidat reakci
1 ...... ...... [5]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 7960x