Kam umístit sání a výtok filtru
Dík, podívám se tedy po nějakém slabším čerpadle.
Můžeš si samozřejmě vybrat slabší čerpadlo já mám skoro 500 l. Litry na tom nastavit nejdou je tam asi 6 možností, u těch mechanických je to klasické zmenšování průtoku, pokud jde o soumrakové čidlo tak nevím jestli ho tam mám ale spínám to přes spínačky. Čerpadlo mám asi 10cm pod hladinou opravdu mírně nakloněné ke dnu ono má takový rozstřel že se mě i tak hýbe blixa i u dna. Jinak skaláry tenhle proud milují s většinu dne tráví v proudu u předního skla.
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
www.youtube.com/… Ahoj,
chápu správně, že toto čerpadlo si mohu nastavit libovolně v rozmezí 500 - 4000 l/hod? Mám akvárium 120 litrů (Juwel Rio), tak jen abych si z toho neudělal vířivku...
Když si vyberu např. rychlost 1.000, jak funguje ten noční senzor, na kolik sníží?
Chápu, že čerpadlo má být v rámci akvária úhlopříčně proti nasávání filtru. Má být nahoře pod hladinou a mířit šikmo dolu, nebo má mířit rovně k hornímu nasávání filtru?
Nebo má být u dna? Pokud ano, má mířit rovně, nebo nahoru?
Mám na zadní stěně rozstřikovací rampu a nejsem s ní moc spokojený...
Díky a sorry za hromadu dotazů.
Sání a výtok filtru vlevo vzadu, čerpalo v protilehlém rohu to je vpravo u předního skla.
Problém jsou přísavky co běžná čerpadla drží na skle. Ty toho moc nevydrží. Čerpadla z mého odkazu drží magnet. A to je o něčem jiném.
A sání bych měl mít kde? Teď ho mám na levé straně u rampy u předního skla.
Tak já jsem napsal co jsem si pořídil já pro svých zhruba 500 l existují i slabší.
A není to moc těch 500-4000 l/h na nějaké 300l akvárko?
Měl jsem jich už několik. Ze začátku jsem používal ty levnější ale dlouho moc nevydržely. Tak jsem si koupil asi tohle
www.moia.cz/… a mám ho už několik let. Stejnou značku mám i ve skleněném filtru a také spokojenost.
Ok, tak to nějak zkusím. A jaké čerpadlo by jsi mi doporučil nebo s jakým máš zkušenosti?
V rampě se ti toho moc nerozpustí a takhle to roztočíš podstatně více a co2 se dostane všude. Navíc rampa na boční straně není moc funkční.
Právě že čerpadlo nemám. Ale našel jsem doma ještě ten filtr. A když sundám rampu, jak se mi bude rozhánět co2?
Rampu vyndej a výtok nech vlevo vzadu. A do protilehlého rohu vpravo u předního skla se dává cirkulační čerpadlo.
Takovej menší dotaz. Když mám rampu. Bude mít nějakej efekt umístit ještě vnitřní filtr? Myslel jsem hlavně kvůli cirkulaci vody.
Starší reakce
Sání a výtok mám v levém zadním rohu a proudové čerpadlo v pravém předním rohu doporučuji koupit něco lepšího ( mám Jecod - Jebao) mě ty obyč moc dlouho nevydržely.
A nechceš nejdřív (v odpovídajícím vlákně) zjistit, kde je problém? Proč neplní očekávání?
Každopádně bych řekl, že pokud čerpadlo, tak odstranit rampu, nechat jen volný výstup filtru a čerpadlo umístit do protilehlého rohu... Není to osobní zkušenost, jen to, co se tu většinou radí...
Zdravím akvárium 150x60x50 s filtrem ultramax 2000 neplní asi to co bych očekával a proto chci přidat proudové čerpadla, otázkou je kam je umístit.Poradite prosím rampa po celé zadní stěně
Starší reakce
Ahoj, 150cm to je už celkem hezký macek, nějaký Juwel Rio...? Samotný filtr sám o sobě už nemusí stačit vytvářet cirkulaci vody přes celé akva. Když odhledu zda se jedná o nějaké Malawi nebo rostlinné akvárium je to trochu o zkoušení. Já bych dal sání i výtok na stejnou stranu a na protilehlou bych dal proudové čerpadlo natočené pod úhlem 45°dolu aby vodu netlačilo proti filtru, ale snažilo se vytvářet proud dolů a tvořit kruh. Zkus použít akriflavin nebo nějaký torben na obarvení vody, ať vidíš jaká cirkulace v akváriu vzniká a zkoušej to odladit.
0 23.12.2023 10:26 artmle9 Zdravím vás, poradíte, kam nejlépe dát rampu popr. trysku a sací koš v akva tohoto tvaru? Jedná se o tlamovce, takže žádné rostliny ani co2. Díky
Starší reakce
0 02.05.2021 14:47 Brodys – výtok filtru
Prosím všechny zkušené a znalé o návrhy na výtok z filtru. Momentálně dlouhá rampa,kterou bohužel kvůli CO2 směřuji do předního dolního rohu,jen poslední část čeří hladinu. Vyřešil se tím problém s CO2, ale rostliny v proudu trochu ruduchují. Takže jak by jste mi doporučili vyřešit výtok v mém akváriu,abych uchoval nějaké proudění a nadále účinně rozpouštěl CO2. Pokud možno bez přídavného čerpadla. Díky za návrhy.
Starší reakce
Jasný to jde já mám vzadu 3D pozadí takže na zadní stranu nic nepřidelam, mám teď rampu na boku a moc se mě to nelíbí a do skla ve vytoku jít nechci proudění stojí zaprd, za chvíli zanesene a průtok to snizuje...
Tak mám černou tapetu tak je na konci nasazen kousek černé trubky aby to nebylo moc vidět.
vaclav ... nie je to výhra, preto som do toho veľmi nechcel ísť, ale jeden úplne nestačí. S mechanickou filtráciou som celkom spokojný, po mesiaci nemám čo odkaľovať, všetko pochytá predfilter, ale biologická občas nestíha (dusitany vyskočia na 0,2mg/l), potom zas týždeň sú nulové,prisadavé riasy na listoch, kameňoch a vlastne na všetkom, prúdenie mi tiež nepripadá optimálne. Občas sa nejaký ten bordel pohybuje pekne do valca v prúde od rampy ale nepostupuje ku nasávaniu ale vracia sa na opačnú stranu a trvá hodiny kým k saniu doputuje.
_ucx_ ... používam Purigen a kvôli rozsievkam na odstránenie kremičitanom. Sú to dosť drahé náplne a neplánujem ich kupovať dvojmo, jedine ich rozdeliť na 2 menšie balíčky a dať do každého filtra. Inak len molitan a keramické valčeky a guličky. Tu tiež ešte neviem či ich rozdelím pol na pol alebo nechaám jeden ako molitanový, a jeden s keramikou.
A co v těch filtrech chceš mít? Pokud tam budou běžné materiály pro biologickou a mechanickou filtraci, tak nemá význam přemýšlet nad tím, jestli jeden z nich bude filtrovat tu svojí "polovinu" nádrže nějak jinak než ten druhý.
Tak nevím jestli je to taková výhra mít místo jednoho hrnce pod akváriem dva. Pokud ten jeden nestačil tak prosím.
To by se muselo vyzkoušet, ale pokud z rampy bude voda vytlačována otvory, už se nic mlátit nebude. Pokud máš strach jen o to, lze setavit dlouhou rampu, která bude v půlce z každé zašpuntována, při pohledu na akvárium to nebude vidět,ale proudy se uvnitř rampy nebudou míchat.... .
Brodys ... no ale keď sa dva výtoky vrazia do jednej rampy, stretnú sa +/- v jej strede tak či tak sa prúdy budú mlátiť, možno menej ako keby boli rampy oproti sebe ale predsa ...
_ucx_ ... je mi jasné, že ak budú takto do kríža, tak rôzne náplne vadiť nebudú, myslel som to tak, že či sa voda dobre premieša ak bude každú polovicu akvária brať jeden filter. Viem, že k nejakému vzájomnému premiešaniu vody tam dôjde aj tak, ale bude to stačiť? Teraz som si všimol, že v prezentácii to nemám ale používam náplň na odstránenie silikátov (kvôli rozsievkam) a takto ak budú len v jednom filtry ... no neviem
vaclav ... mne rampa ani tak nevadí kvôli dizajnu.Viac mi vadí, že sa v nej hromadí bordel, obaľujú ju riasy a tak. Všimol som si, že aquascaperi používajú hlavne lilypipes. Tie u mňa nehrozia ale kvôli praktičnosti sa tiež prikláňam k obyčajným výstupom s kolienkom. Akurát že s jedným filtrom na 1,5m to nestačilo, musel som dať rampu. Prúdové čeradlo som tiež zvažoval, ale lacné ktoré hučia a vibrujú som nechcel, tie kvalitnejšie mi pripadali drahé, no a teraz som získal 5 ročný filter, nikdy nerozbalený za cenu lepšieho čerapadla, tak nebolo o čom uvažovať.
Rampu jsem měl spoustu let ale je to hroznej krám a odevšad vidět i když jsem jí měl černou. Točit vodu dokola je jinej level než rampa. Všimni si že žádnej aquascaper jí nemá, i distribuce CO2 je lepší a bude jen u jednoho filtru. Já mám místo druhého filtru proudové čerpadlo.
Zamlouvá se mi také Robovo nápad, nečistoty budou sbírány ve dvou rozích a dva filtry do jedné rampy v zadu budou dávat dostatečný výtlak na proudění od zadní stěny dopředu. Umisťovat je proti sobě je dle mě škoda,bude se to mlátit s nejistým výsledkem a dvě ramoy je zbytečné hyždění
A CO2 na výstup samozřejmě taky snadno přidáš....
Ne, různé náplně ve dvou a více filtrech nebudou vadit ničemu. Jinak asi bude vhodné to udělat "do kříže", čili sání například filtru jedna v levé části nádrže, výtok do pravé a sání filtru dva v pravé části nádrže a výtok do levé, ať tam nevznikají zbytečně zóny s různými teplotami.
_Rob_ ... to je skoro to isté ako v 2. príklade, každý filter bude mať svoju polovicu akvária. V každom filtry plánujem iné náplne, nerobilo by to paseku?
Guppy ... rampa bude točiť vodu do valca, výtok ju bude hnať na druhý koniec k nasávaniu, ale čo nasávanie na opačnom konci, nebude ten prúd strhávať k sebe, brzdiť ho a robiť víry? Nebolo by lepšie mať oba sania pri sebe v jednom rohu?
vaclav ... rozdeliť rampu na dve menšie mi somárovi nenapadlo
. Botie majú rady silný prúd vody, to by až tak vadiť nemuselo, s ruduchou by si mohli poradiť SAE, ešte sú mladé - plné elánu a chuti. S ohľadom na distibúciu CO2 je aké vhodnejšie riešenie? Rampa a totčenie vody do "valca", alebo bez rampy a kruhový pohyb po obvode? Uvažujem že na jeden filter by som mohol dať aj atomizér.
Sání v zadním rohu oboje a rozdělené rampy za sebou na zadní stěně. Nebo bez ramp sání vzadu a jeden vývod také vzadu a druhý v protilehlém rohu vepředu. Začal bych ale tou první variantou přeci jen to není takový proud. Ta druhá varianta kde kytky už se více hýbou je více náchylná na ruduchu když to nevychytáš.
www.youtube.com/… Dvě rampy nad sebe určitě ne. Výtok z druhého filtru bych umístil na kratší stranu nádrže, aby se zlepšilo proudění v podélném směru, zatímco rampa bude nadále točit vodu v příčném směru.
Sání v obou zadních rozích.
Dal bych sání do každého rohu. Rampu bych nechal po celé zadní stěně, zvětšil dírky a napojil na ní oba dva filtry. (Z každé strany jeden)
0 26.02.2021 12:51 spirki [10] Zdravím, rozhodol som sa pridať ešte jeden externý filter k súčasnému - obidva JBL 1501. Keďže som si vyrobil drevený kryt na mieru bude potrebné rezať a vŕtať ďalšie otvory na hadice a prípojky, rád by som to urobil správne na prvý šup. A tu nastáva problém, neviem ktorí variant umiestnenia sania a výpuste si vybrať.
1. Tak ako doteraz, sanie v zadnom rohu, rozstrekovacia rampa po dĺžke zadnej steny akurát zdupľovane (sania vedľa seba, rampy pod sebou). Pri prehľadávaní tunajšieho fóra, aj prezentácii som ale na nič také nenarazil a neviem či to má nejaké pre/proti.
2. Sanie každé v inom zadnom rohu, rampy na kratších stranách oproti sebe. Videl som že toto už využíva viac ľudí ale pripadá mi, že pri tomto spôsobe filtruje každý filter iba svoju polovicu akvária a nedochádza k premiešavaniu.
3. podobný princíp ako vnútorné filtre, obidva sania pri sebe pri kratšej stene, takisto aj výpuste. Neviem ale či to nieje vhodné iba pre krátke akvária. Mám 1,5m dĺžky husto zarastené, obávam sa že protiľahlý koniec nebude dostatočne filtrovaný.
4. sanie a výpusť jedného filtra v jednom rohu, druhého v protiľahlom. Toto mi pripadá najvhodnejšie na cirkuláciu vody ale aj najpracnejšie na realizáciu s ohľadom na kryt akvária.
Ktorá z variant bude podľa vás najvhodnejšia? Poprípade ak viete o nejakom inom spôsobe, sem s tím.
Starší reakce
Já si myslím, že tady to je jedno, přes ty šutry se to nedostane. Alespoň podle mě, počkej co na to ostatní.
Právě. Čistím pravidelně. Jen by mě zajímalo optimální řešení rampy.... Po celém zadním skle nebo na boční?
Nediv se, tam není moc kudy k nasávání,holt budeš muset přiložit ruku k dílu.
Mám to zatím takhle ale není to ono....
To už tam tu rampu máš?
Kal se mi hromadí v levém zadním rohu pod kořeny.... Jak dosáhnout optimální cirkulace?
Pokud máš rozstřikovací rampu na celé zadní stěně tak u sání je pak jedno v kterém zadním rohu je.
0 06.02.2019 16:05 Kubas17 – Dotaz
Zdravím. Mám akvárium 100x40x40 a vnější filtr Eheim 250 a řeším umístění sacího koše a roztrikovaci rampy.... Nádrž je celkem rostlinná jaké je ideální rozmístění v akváriu? Díky za rady
Starší reakce
Myšlenku provrtaného dna bych, být tebou, velmi rychle opustil. Navíc u tak velké nádrže. To smrdí průšvihem už teď. Jak jsou díry ve dně, tak si troufám tvrdit, že není otázka zda to poteče, ale pouze kdy. Ať jsou sebelepší vyfikundace na utěsnění, jednoho dne to povolí. A předělávat velké zaběhnuté akvárium jen kvůli těsnění mi přijde od začátku jako zbytečná komplikace.
Toť můj názor.
0 29.12.2018 00:07 Maq Jen jedna taková drobná pomůcka:
Když chcete vědět, jak voda proudí, rozmíchejte si ve vodě trošku jemného prášku něčeho neškodného a špatně rozpustného. Typicky CaCO3. Pak to můžete nakapat na nějaké místo akvária a pozorovat, jak a kam to proudí.
Já to mám jednoduché místo druhého filtru mám u skla proudové čerpadlo. To je větší než kdyby tam byl výtok z filtru.
Přidat reakci
[1] ...... 4
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9089x