Kam umístit sání a výtok filtru
Právě proto to tu zkouším, a ptám se, konečně nějaké pozitivum a otázky, na které bude odpověď známá tak za 1/2 roku. To se všechno ukáže, zda to byl či nebyl dobrý nápad. V nejhorším případě to tam nechám, odpojím od trubek a budu nasávat vodu jenom na jedné straně.
Filtroval jsi někdy přes písek, ztvrdne to na kámen. Jak máš ošetřené dírky aby se ti neucpaly? A bordel v trubkách nedostaneš ven profukem.
Profukem, už jsem to psal, a je to polopůdní filtr, jenom tři trubky s 44 dírami.
Půdní filtry jsou minulostí prý to nedělalo dobře rostlinám. To není moje vlastní zkušenost. Písek se ti ale bude ucpávat, jak ty trubky vyčistíš?
Určitě, a počítám s tím, že to tak jednou za 1/2 roku profouknu od bordelu, je to tak navržené, ale neprofoukne se celé dno, jako u půdního filtru, to byl právě záměr, a odkalí se více bordelu, a kytkám by to nemělo uškodit, protože jsou zasazené mezi trubkami.
Obávám, že to časem bude dělat neplechu (možná se pletu
). Pokud jsi chtěl sání skrze dno bylo by lepší použít osvědčené řešení a to napojení sání na půdní filtr. Ten se dá sehnat za relativně malý peníz
www.levnaakvaristika.cz/… Průkopnictví se ovšem meze nekladou
Edit: Doufám, že časem poreferuješ o funkčnosti řešení.
Nevím jestli si udělal dobře z tím umístněním sáním do písku.
Nejdůležitější je, aby sání i výtok fitru byly umístěny uvnitř akvária.
Už tady dlouho nebylo nic napsáno a diskuze také stojí, tak jsem alespoň umístím své zapojení v AQ a zajímalo by mě, jaké na to máte názory. Čím více, tím lépe.
Starší reakce
krom estetiky to nemá význam. řešit se to dá třeba přísavkama
A to opravdu stačí mít takto trubky opřené o stěny? Myslíte, že až se filtr kvalitně zajede a po vyjmutí filtr. hlavy nenastanou potíže?
vždy je to podle nádrže. je o tom i spousta článků. na menší nádrže je údajně vhodné mít nasávání i výtok na stejné straně, aby voda cirkulovala přes celé akvárium a byla nasávána až po celém kolečku. jinak je tady klasický model nasávání a výtoku naproti sebe
Po nějaké době co jsem přidala hlavu pro proudění vody, jsou ryby ok, chtějí i žrát. Mám tam tedy filtr. hlavu nechat dokud se vnější dostatečně nezajede že.. teď jen najít jak mají být hadice namontovány, aby plnily co mají.
No já tam už tu čerpací hlavu mám... Mám vnější filtr a do výpustní hadice je nasunuté čerpadlo a do elektriky zapnu jedno nebo druhé.
Pořád v tom lítáme. Špatně jsme to naplánovaly, nejprve to hnojivo, potom brzké vyndání starého filtru, stále si nevíme rady s umístěním trubic, nevím jak vysoko co jí má zakončovat nebo co tam mít. Hodnota lítá nahoru dolů, denně měním tak 100L vody dala jsem tam na druhý konec pouze hlavu na čeření vody.Dělá se slepá hladina, ryby lapají.Na výpusť jsem nasadila kolínko z rampy, aby voda táhla více na ně. Hadice jsou krátké, aby to bylo na proti sobě. Jsem z toho na nervy
na obrázku jak to teď vypadá. Jak ty hadice máte dané, aby se voda točila, rostlinky u se houpaly a čeřila hladina? Jak to dělají v prodejnách, že nevidím nic takového a ani u jiných chovatelů. pokud mám jít do jiné sekce přes filtry řekni...
Tak přidej nějaké čerpadlo, třeba Koralii.
Já mám totiž tu trubku na vývod nasazenou na čerpací hlavu když potřebuju menší tok. takže je to u hladiny a slepá se na konci stále tvoří a u dna se rostlinky nepohybují.
To není třeba, pokud se nedělá slepá hladina.
A nech vývod čerí hladinu
Ahoj. Kam mám umístit výpusť od vnějšího filtru? Sání mám na levém zadním rohu u země a nasazenou filtrační hmotu na mechanický čištění. A kam dát druhou trubku?
má být na stejné straně ale výš? nebo naproti také u země.
Starší reakce
I takhle to můžeš mít, ale jak psal navik, to bude nejlepší a tak to má většina lidí co znám
Pokud chceš zajistit i mírné proudění na hladině, tak mírně ponořit, aby šla hladina +/- středem horizontální výtokové části trubky (aby byla "napůl vynořená")... (takto dle obrázku v dotazu už je voda tlačená nad hladinu a snižuje průtok filtrem)
Teď nejsem doma, tak sem nakreslil obrázek..takhle to má být?
Vývod vzduchu a vody by mel byt zároveň s hladinou
zkus a jak se ti to bude zdát nejlepší tak potom uvidíš ;)
200L akvária, čistýho 150L...bublifuk má ca 30-35 cm..ale nevim jak se tam dává
Tak na pul, aby čeřil vodu, ale taky záleži co chces a kam to chces
0 24.05.2013 18:48 Fil – Bubifuk co je lepší..?
Je lepší ponořit bublifuk celý do vody nebo kolínko nechat koukat z vody..
Starší reakce
Mně se osvědčilo pořídit rozstřikovou rampu na výstup z filtru a sáni je úplně jedno kde je(myšleno výškově).
Měl jsem to stejně jako ty. Po týdnu jsem to předělal. Sání i výtok by měl být na stejné straně akvária.
Teorie je, že se voda musí točit. Musí být jakýstakýs proud v rámci celého akvária.
Pokud je to na rozdílných stranách: dole nasaje, na druhé straně NAHOŘE to vyteče, proudem v horní části vodního sloupce dojede na druhou stranu a tam dolů opět k sání. V podstatě se nefiltruje.
Mohlo by asi pomoci nasměrovat rampu dolů, na dno, ale to úplně vhodné není (na tom místě moc velký proud, víření písku, a hladina bez pohybu).
Pokud je to na stejné straně, tak výtok dojede na druhou stranu opět HOREM, ale tam se stočí DOLŮ a spodem jde k sání filtru.
Okamžitě se mi to projevilo malým pohybem rostlinek v celém akváriu. To v předchozí variantě bylo jen na jedné straně - valisnérie to dokázalo vytrhnout ze dna, ale na druhé straně se to ani nehnulo.
Eheim ví, proč dává jen krátkou hadici
Jsem si vcelku zbytečně přikoupil tři metry do zásoby, přitom jenom stačilo věřit návodu.
Docela dobře popsané je to na
www.rostlinna-akvaria.cz Asi je to jedno odkud kam teče voda.V tom nevidím problém.A na čištění hadic existuji kartáčky.které seprotahují hadicí.
Dobrý den, mám akvárium 500 l. viz profil. Filtr používám eheim prof. 2 2028. Momentálně nasávám v levém spodním rohu a vývod je v pravém horním rohu. Bylo mi doporučené sání přesunout do pravého spodního rohu, myslíte si, že je to rozumné z hlediska proudu vody?
Druhý dotaz mám ohledně velmi častého zanášení hadic k filtru a tím zmenšené výkonu, nemáte na to někdo nějaký typ?
Starší reakce
Velmi dobrou zkušenost mám s umístěním zárověň s hladinou, ta se krásně pohybuje a čeří. Umístit lehce pod hladinu a výtok nasměrovat směrem k této, je taktéž dobrá volba, stejný efekt.
0 20.02.2013 14:11 hanzys – umístění filtru
Zdravím. Chtěl bych se zeptat. Mám vnítřní filtr. Jak hluboko by měl být jeho výtok pod hladinou?
Starší reakce
Tie popisky su casto orientacne. Vsetko zalezi, aky tlak dokaze filter dodat. Osobne mam krastie akvarium 90cm, vytok a aj sanie na jednej bocnej strane a voda plynule cirkuluje. Vo vode mi plavaju jemnucke ciastocky, a podla nich vidim, ze aj v rohoch a na schovanych miestach je stale prudenie.
Proste vyskusat a hotovo
Tak budem musiet vyskusat, skusim to z tej bocnej steny a uvidime. Na papieroch udavaju ze je to filter vhodny pre akvaria do dlzky 150 cm. Tak snad maju pravdu a bude to dobre cirkulovat.
Délka = čelní, největší plocha. Hloubka = šířka, boční plocha. Výška = ode dna k hornímu okraji. To jenom proto, co nazývám hloubkou.
Vždy umístit blíže hladině. Tak 10 cm pod ní. Já bych zatím nic nenakupoval a zkusil tu rampu dát z boku akvária. Předělání na delší a přemístění v rámci údržby je to nejmenší. Když to bude fungovat, není důvod něco přikupovat.
V minulém příspěvku jsem pouze konstatoval své zkušenosti s umístěním rampy. Zkušenosti jiných se mohou lišit.
Bohužel tento filtr jsem nikdy nevlastnil, tak nemohu na 100% potvrdit, že by vyvinul dostatečný tlak pro 110 cm dlouhou rampu. Myslím si, že to zvládne.
Myslite zvyslo dole v rohu akvaria? Lebo z tej trubky nieje problem odrezat a ta zatka sa da vybrat a prelozit. Pripadne sa da dokupit este jedna taka sada tych trubiek.
www.akvariumonline.sk/…
Potom by to malo nieco okolo 110cm ale ci by to potom malo dostatocny tlak to neviem.
Dle mých zkušeností a pokusů, je nejlepší umístit rozstřikovací rampu po celé délce akvária a nasměrovat proud šikmo k hladině. Tím se vytvoří rovnoměrné proudění "válcového" tvaru a vše se krásně promíchává.
Vím, že většina lidí to řeší u těchto výrobků umístěním při straně akva (hloubka akva).
Pozn.: Vzhledem k tomu, že ta tvá rampa má celkem 55 cm, tak jí na hloubku 50 cm nenapasuješ bez úpravy.
Zdravim
Kam by som mal umiestnit rozstriekovaciu rampu v akvariu o rozmeroch 150x50x50, ked rampa sa sklada z 2 casti a spolu maju dlzku len nejakych 55 cm?
Zo zadnej strany to asi nebude velmi dobre. Bolo by spravne keby bola umiestnena zo strany nadrze? Na dlzku 150cm? Chcem aby to premiesavalo CO2 po celom priestore akvaria a aby bolo jemne vlnenie na vsetkych rastlinkach.
Filter: JBL e1501
Starší reakce
To lehký čeření hladiny je ta nejlepší varianta.
Ahoj, potřeboval bych poradit. Koupil jsem si nový filtr Fluval U2 a tento filtr má tři možnosti vypouštění přefiltrované vody. Ve spodní části filtru, uprostřed a v horní části filtru.
Odkud je lepší nechat vypouštět vodu? Spíš u dna nebo u hladiny? Také mě zajímá jestli je dobře když filtr trochu čeří hladinu nebo ne.
Mám čerstvě založené akvárium a nerad bych zase dopadl, že mě řasa zničí kytky...
Starší reakce
No jasne, tak to udelam, ale nejsem si jist, ze kdyz ty vyvody budou za pozadim, tak se ta voda bude spravne michat. To 3D pozadi je pomnalu jak prepazka, jen na stranach je ta sitka. Proto se ptam na nazor zkusenejsich.
Tak dejte sací koš do jednoho rohu a výpusť do druhého.
A voda se hýbat bude.
Zdravim.Zakoupil jsem vnejsi filtr eheim a chtel jsem se zeptat,zda by bylo mozne umistit tento saci kos za 3d pozadim.Vtok vody do akvaria bych dal dormalne pres pozadi.Nebo by sel i vtok za timto pozadim.Jde mi o to,ze bych tak zarizeni ucinne zamaskoval.¨Bohuzel voda za pozadim se prakticky ani nehde a nejsem si jisty,zda by pri umisteni obou vyvodu dochazelo k prtomichavani vody v akvariu.Co vy na to?Sel by tedy umistit alespon ten kos? Doky.
Starší reakce
Mám ji cca 1,5cm pod hladinou.
Já osobně bych řekl, že takto zařízlá trubka je lepší než originál rampa. Sám ji mám upravenou tak, že
- "špunt" který rampu uzavírá je provrtaný a tak rampa stříká i ve směru "dopředu"
- díry v boku rampy mají odstupňované průměry, od větších po menší, zdá se mi že tímto způsobem je distribuce vody rovnoměrnější.
Také platí, že když uděláte otvory větší než originální, nebude to tak stříkat, nebude od rampy takový proud.
Jinak sání/výfuk mám dle obrázku č.1.
Já ji mám nastavenou stejným způsobem, jen se tam nevejde úplně jak bych chtěl, tak sem zvažoval alternativu a koukal sem na různé články a videa,jak to mají ostatní
Kolik cm (cca) ji máte pod hladinou?
Co si myslíte o tom, když originál. roztřikovací trubici nahradím slabostěnou PVC trubkou, zařízlou dle mojich požadavků na rozměr akvária?
děkuji za názory
Osobně mám rampu nastavenou dle obr. č. 1.
Starší reakce
To aby se ti nedostal vzduch do filtru - to musíš asi dělat hodně opatrně že ? a co když ubude vody odpařením a hrdlo z hladiny není vůbec ve vodě ?
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9089x