Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Stavba jezírka

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Stavba jezírka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2024 17:56 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Danča84
Že folie bude vždy výš než hladina je u mého jezírka jisté, mám tam přepad, který je níž, takže i kdyby stoupla hladina, nikdy se nepřelije přes okraj, ale poteče přepadem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2024 16:38 Žena Danča84 [34] - Notech, a za minimum peněz co nejvíc muziky, jak se pěkně česky říká. A retro, cokoliv jen ne klasická silikonem lepená akvária. Prostě punk. Ne stádoRe: zelenakapusta
Jenže vem si, že půl metrový okraj doporučují u několika metrových jezer. Podle mě na Tvé jezírko je 20cm akorát. Já měla na pidi skalce u plotu plivátko asi metr x necelý metr, 40 hluboké a okraj ani těch 20cm a drželo to. Směrem do skalky tam byli velké kameny, do trávníku záměrně rovný okraj z betonových dlaždic, a fólie (no fólie, byl to starý ubrus) byla jen pod těmi dlaždicemi širokými asi 15cm. Důležité je zajistit aby byli okraje všude a za všech okolností nad úrovní hladiny, fólii vytáhni za kameny nahoru, zvenku prihrň hlínou a zastřihni tak aby byl okraj fólie zároveň s tou přihrnutou hlínou. Podloží je slehlé spoustu let tak nemyslím že by nedrželo a fólie se sesouvala :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2024 15:58 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Kaira
Že se bude břeh a okolí jezírka měnit, je zcela jisté, protože momentálně mám vyloženě obavy ze sesedání celého jezírka. I proto mám dokola kameny, abych viděla, že se někde něco pohnulo. Můžete mi 100x říkat, že se to stát nemůže, ale stejně mám hrůzu z toho, že se může někde něco pohnout a jezírko se propadne nebo posune...

Co jsem už teď udělala jinak než se doporučuje je to, že jsem přesah/límec netkanky i folie nenechala doporučených 50 cm, ale jen asi 15 nebo 20 cm. Vadilo mi, že když budu k jezírku sázet rostliny, vlastně by seděly na folii a netkance, to mi nedávalo smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2024 13:23 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: zelenakapusta
zelenakapusta napsala: Sice vůbec nerozumím vaší - nevím, jak jinak to nazvat - zaujatosti proti zcela běžnému kamenitému břehu jezírka
Ono to prostě nevypadá úplně přirozeně. Spousta lidí to tak má, to je pravda, ale jezírka nebo tůně v přírodě tak obvykle nevypadají. Až to zaroste, tak to bude samozřejmě vypadat líp, chápu, že je to ještě čerstvé, ale zvaž taky fakt, že tuhle hradbu budou mít obojživelníci docela problém překonat, a to oběma směry. Jak dospělí tam, tam hlavně mladí ven. Přetékání nádrže bych se tolik nebála, malá jezírka mají takový odpar, že budeš spíš pořád dopouštět.
Jo, a ten kyprej bych nasadila, ten vydrží úplně všechno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2024 21:41 Muž Plecos [325] Re: zelenakapusta
Ale ten pozemek není žádná původní louka :-)
Je to prostor za starou sudetskou stodolou (dnes už opravenou). Jako děcko pamatuji, že tam byl bor.. ehm rumiště? Pak jsme tam měli dvorek pro drůbež. Postupně v tom místě přibylo betonové koupadlo pro kačeny a husy. Pak jsme tam drůbež zrušili, zasel se dokola trávník a já si začal z koupadla dělat jezírko, které, mi ale brzy přestalo stačit, protože bylo mělké a na zimu bylo třeba vypustit, aby neprasklo.
Nakonec přijel kolega s bagříkem a začalo se kopat, hlavně do hloubky, protože z jedné strany stodola, z druhé studna, ze třetí chodník a z vrchu je svah. Mám nějakých 11 kubíků vody (testováno fekálem) a max. hloubku cca 160 cm. Kamenů a suti plno. Rýčem a krompáčem jsem si pak ještě pohrál s různými zářezy pro rostliny a úplný masakr bylo pak natažení EPDM folie. Mám tady ve vlákně i fotku z loňska.
A louka se dá z anglického trávníku nebo rumiště udělat celkem snadno. Jenom sousedi se blbě dívají..
Takže startovací pozice dost stejná.

Jinak má narážka na ředitele kamenolomu byla míněná spíše obecně, když už se to tady tak nakouslo, tak jsem si potřeboval trochu postěžovat. Protože mne opravdu "fascinuje", jak je někdo schopen si na zahradu navézt tatru (nebo i několik) velkých ostře lámaných kamenů z kamenolomu a pak tím obložit jezírko a ještě to obsypat nejlépe bílým kačírkem.

Takže určitě nic osobního :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2024 07:24 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: ctibum
Rostliny okolo budu řešit buď teď na podzim (říjen) nebo až na jaře, až uvidím, jak jezírko jako celek zvládne zimu.
Obecně, když jsem hledala informace mezi jezírkáři, tak vlastně všichni nebo velká většina mě odrazovali od toho, abych do blízkosti jezírka dávala zeminu nebo substrát, protože by se při dešti dostával do vody a kalil by ji.
Tohle mi přijde jako opravdu přehnané, protože moje jezírko není koupací, ale ryze přírodní, takže nějaká ta zemina v okolí by vadit neměla.
Mám na mělčině v jezírku vysazenou vrbinu penízkovou, o ní mi bylo řečeno, že zcela spolehlivě obroste celý břeh i bez mého souhlasu.
Když jsem kopala jámu, půda byla naprosto vysušená a ubitá, nemám nejmenší šanci pěstovat u jezírka kapradiny, které jsem si moc přála. Mrzí mě to, ale tenhle pozemek je hodně suchý.
Chtěla jsem už teď sázet kyprej vrbici, ale obávám se, že by nepřežila.
Na jaře uvidím, jestli rostliny v jezírku zvládly zimu a podle toho začnu osazovat břeh, zatím potřebuju počkat, vodní rostliny mají jednoznačně přednost, protože svým růstem zajišťují kvalitu vody.
Pod ořešák chci vysadit okrasné hluchavky, které by zastínění i suchou půdu měly zvládnout, ale taky to musí počkat buď do podzimní výsadby nebo až do jarní.

Edit: Ještě bych dodala, že srpen je dost špatná doba na nákup rostlin, prostě není sezona. Jako ano, vesměs se může vysazovat od jara do podzimu, ale nakupuju rostliny už roky, takže vím, že léto je hodně špatné na nákup. Od jarní sezony je vyprodáno a podzimní ještě nenastala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2024 06:57 Muž skypi [274] Re: zelenakapusta
Za sebe vidím ještě jedno úskalí, pokud budou ty šutry vystaveny sluníčku, budou ohřívat okolí - a vodu - tím pádem vytvářet specifické mikroklima - a to nevím, jestli bych chtěl :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2024 06:38 R Muž ctibum [7091] Re: zelenakapusta
Nemyslel jsem dva tři metry, ale dvacet třicet centimetrů, do hloubky i na šířku... Klidně i pod kameny, aby šlo něco vysadit i mezi ně. Netuším, kolik prostoru rostliny v zemi potřebují, ale zase když už se s tím děláš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.08.2024 06:33 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Plecos
A zase... máte k dispozici krásný pozemek s lučním porostem, ten já nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.08.2024 06:27 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: 0
Ale houby, kopřiva dvoudomá je typická rumištní rostlina, která je natolik nenáročná na živiny, že se rozroste i na čisté suti.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.08.2024 06:24 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: ctibum
Fotka k příspěvku To by musel nastoupit bagr, při ručním kopání se u nás běžně nachází poklady viz foto. Cihly, kameny a suť je také zcela běžná. Skleněné střepy z půdy táháme už téměř 40 let a jsou tam pořád.

Než se sem naše rodina nastěhovala, bývalý majitel byl nějaký magor, protože pozemek byl do výšky několika metrů zasypaný skládkou. Podle slov rodičů skoro všechno odvezla obec na své náklady.
My pak řadu let čistili, co se dalo, teď se snažím to tu nějak dát do pořádku natolik, aby to vypadalo jako zahrada.
Jasně, že bych byla ráda mít k dispozici krásný luční porost, tam by se jezírko tvořilo krásně, jenomže nemám.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2024 21:53 Muž Plecos [325] Kameny
Fotka k příspěvku Já taky nejsem úplně příznivec, když jezírko vypadá, jak u ředitele kamenolomu a nejlépe ještě obsypané štěrkem. Tedy, sám mám na jedné straně zídku - pozůstatek starého jezírka, nebo spíše koupadla pro kačeny. Tam to má i smysl, protože mi to zvedá hladinu o cca 30 cm - jezírko je ve svahu...
Ale jinak jsem folii poctivě zasypával pod hlínu a jezírko tak vypadá celkem přirozeně.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2024 19:40 R Muž ctibum [7091] Re: zelenakapusta
A nešlo by okolo do nějaké hloubky odkopat rumiště a dosypat substrát? Třeba dodatečně i pod kameny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2024 18:00 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: zelenakapusta
Větší kameny po, kterých se dá u okraje chodit, mohou být víc zapuštěné v zemi a pak mít kalderovou vyvýšeninu s opětným snížením do úrovně terénu a malé rozestupy mezi jednotlivými kameny se prosypou, např. jemným štěrkem a osadí, třeba rozchodníky, které dobře snáší sucho, takže to nemusí být bujná vegetace, jako v tomto ukázkovém video odkazu:

youtu.be/…

Když tam rostly kopřivy, které signalizují dostatek živin, tak nevidím důvod, aby se nedařilo i jiným rostlinám, pokud ta současná bariéra, bude doladěna.

Na té obrácené fotce původního stavu to nijak dramaticky nevypadá.

Můj názor není natolik důležitý, jako
Vaše nadšení, když vydrží, tak se vypracujete na vyšší level.

Konfrontace na daná témata je tomu nápomocna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2024 17:03 R Muž afc1886 [15246] Re: zelenakapusta
Pochvala i kritika je velmi přínosná, ale nejdůležitější je to, že to jezírko děláš pro sebe. A jestli se ti to líbí, tak to je jen dobře. A až to kolem dokola zaroste, zase to bude vypadat úplně jinak. Držím palce a každá další " kaluž " v přírodě je jen velké plus. palec ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2024 15:23 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: 0
Fotka k příspěvku Pochopitelně, nemám naprosto nic proti hodnocení.
Zajímalo by mě, jaká fakta jste si z fotky odvodil?
Co je podle vás špatného na stylizování jezírka do něčeho jako rokle, tůň ve skalách? Navíc, než jsem jezírko obložila kamením, dívala jsem se na stovky fotek na netu. Můj kamenný břeh nijak nevyniká mezi stovkami jiných takových... A proč je podle vás moje jezírko kýč, je-li použit výlučně přírodní materiál? Kromě betonového překladu je všechno přírodní kámen, takže proč kýč?
Přiložila jsem fotku původního vzhledu místa. Tak to vypadalo opravdu hodně dlouho, kopřivy jednoznačně dominovaly.
Když teď promýšlím osazování okolí, na vlhkomilné druhy můžu zapomenout, protože půda je u nás velmi suchá, spodní voda někde na 15 metrech. Nikdy to nebude vypadat jako šťavnatá džungle, proto kamenitý břeh, aby to i působilo jako náhodná voda někde ve skalách.
Uvědomuju si, že typově odlišné kameny působí poněkud rušivě, ale vzhledem k vaší reakci se mi vzhled kamenité rokle povedl až příliš dobře.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2024 13:09 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: zelenakapusta
Já ta fakta vidím a hodnotím provedení, od toho je fórum a účel zveřejnění.

Val ano a snadno se to dá upravit, i bez mimořádně úrodné půdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.08.2024 07:02 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: 0
Ono se opravdu dobře kritizuje, když neznáte okolnosti. Vámi vyfocené jezírko je viditelně založené na výživné půdě někde na louce. Na takovém místě ani nehrozí zaplavení čehokoli, když se jezírko vyleje z břehů. Moje jezírko je pár metrů od domu, vedle je sousedčina nemovitost. Hráz prostě musí být vysoká.
Náš pozemek je navíc sám o sobě bývalá skládka, země je vysušená a polomrtvá. Dá se říct, že rumiště. Na místě jezírka řadu let nerostlo nic než pampelišky a kopřivy.
Tím nic neomlouvám, jen mě zlobí, jak velmi rádi lidi kritizují bez znalosti faktů. Moje jezírko je jedinou vodní plochou (kromě zbožňovaných bazénů) v okolí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2024 06:19 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: zelenakapusta
Fotka k příspěvku Proč máte kolem té vody skládku šutrů?

Takový kýč doslova hyzdí celkový pohled a odrazuje - znechucuje zakládat jezírka.

Být po okraji zapuštěno v zemi, několik valounů a mezi nimi vysazeny sem tam trsnaté a jinak poléhavé krycí, třeba vhodné skalničky, tak by to mnohem líp ladilo, než tohle šílenství.

Děs.

Foto: jezírko v přírodě, stačí jen posekat trávu.

I, takováto řešení s naprosto jednoduchou a časově nenáročnou údržbou lze realizovat u zahradních a přídomních jezírek.

Sám jsem tento styl léta se soustavou zahradních jezírek provozoval.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2024 17:07 Žena zelenakapusta [1656] - Tetry – Takže hotovo...
Fotka k příspěvku To nejhorší mám snad za sebou..

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2024 07:33 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: RAP
Takže aspoň polovinu napustím a bude se čekat na rostlinky. Celé jezírko bych napustit nemohla, pak bych se totiž musela kvůli zasazení rostlinek do nejhlubší zony potopit a při tom, jak jsem šikovná, bych se utopila smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2024 06:49 Muž RAP [1636] Re: zelenakapusta
Položit a napustit, aby se daly udělat případné korekce. Navíc se prohřeje voda a nebudeš dávat kytky do studené. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2024 21:50 Žena BBchory [927] Re: zelenakapusta
Normalne to poloz hned. A klidne castecne napust. Kdyz jsem pred par lety zakladala minijezirko, bylo bez kytek 14 dni a deti z toho mely bazen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2024 19:00 Žena zelenakapusta [1656] - Tetry – Čekat na rostliny nebo napustit?
Ahoj všem,
vznikla mi v hlavě nová otázka a na FB jsem nedostala kloudnou odpověď...

Jezírková fólie by mi měla přijít už zítra, ale rostliny až příští týden. Mám sice 2 týdny dovolenou, ale příští týden už mě bude poněkud tlačit čas. Taky jsem objednaná na trhání osmičky, což mi taky nedodá. To je, abyste byli v obraze situace.
Teď otázka...
Je lepší počkat než mi přijdou rostlinky a pak se pustit do pokládky netkanky, folie a rovnou pak začít napouštět a sázet. Nebo je lepší jezírko připravit a nechat ho na "suchu" čekat na rostlinky? Fólie má být odolná vůči UV záření.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2024 18:26 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Kaira
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky za odpověď.
Je mi jasné, že časem se v jezírku vytvoří vlastní ekosystém včetně sedimentů. Nemám v úmyslu do tohoto procesu nějak víc zasahovat. Jezírko nebude určeno ke koupání, leda na vlastní nebezpečí. Nebudu tam cpát chemii ani upravovat vodu. Jak se všechno samo nastaví, tak to bude.
První rostlina, která v jezírku bude, bude leknín, protože bude sedět na druhém nejhlubším místě. Po plném napuštění bych už nevěděla, jak ho na jeho místo dostat smich Pak až umístím další rostliny.

Co se týká kamenů, bude to u mě jakási směs. Mám k dispozici vápenec(foto), placáky-pískovec(foto) i běžné říční valouny. Ani jednoho druhu nemám tolik, aby to stačilo na celé jezírko, takže budu kombinovat.
Je mi jasné, že v přírodě by se tyto kameny asi nesešly v tak těsné blízkosti, ale pokusím se je naaranžovat co možná nejpřirozeněji.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2024 14:39 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: zelenakapusta
Substrát a písek ano nebo ne je asi spíš otázka osobních preferencí. Já používám substrát jen do nádob, obvykle obyčejnou zahradní zeminu a takové ty koše na vodní rostliny. Je to hlavně kvůli ukotvení mladých rostlin a taky proto, aby měly zpočátku z čeho čerpat živiny. Časem se kytky rozrostou a postarají se už o sebe samy. Na dně se "substrát" postupně vytvoří sám a rozrůstající se rostliny ho zpevní svými kořeny. Kačírek nepoužívám, protože se mi nelíbí a byl by v mém případě úplně zbytečný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.07.2024 20:32 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: zelenakapusta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Z ryb jsou nejvhodnější japonské medaky, nic lepšího je, jen tak nepřekoná.

Rady se rozdávají například tady:

m.facebook.com/…

Foto: velmi malá část mých chovaných japonských medak.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2024 13:58 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Lojza007
Něco takového mám i v plánu. Na zeď přijde nopovka a aby nebyla vidět, bude tam něco jako menší skalka z přírodních kamenů. Spíš suchá "zídka" pro ještěrky. Zleva si představuju dekorativní travinu a zprava (směrem pod ořešák) kapradiny.
Jinak zeď je cca 20 let stará, cca 50 cm silná a tehdy se žádné izolace ani nedělaly.

Edit: Omlouvám se, na to jsem zapomněla. V hrázi bude nízké místo pro případ přelivu, voda by tekla směrem do průjezdu a ven.
Edit 2: Metrová hloubka je jen v nejhlubším místě. Pokud tam vůbec budou rybky, vůbec si nejsem jistá, jaký druh bych pořídila. Bráchové rejpají, že kapra, aby byl na Vánoce, ale to rozhodně ne. Chtěla bych něco menšího, tedy mnohem menšího, ale naprosto netuším, kde se rybky do jezírka kupují. Nejdříve to ale bude aktuální příští rok na jaře, letos už určitě ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2024 13:49 Muž Lojza007 [1235] Re: zelenakapusta
Teď už je to trošku pozdě, ale co je to za zeď? Mohl by být problém ve vlhkosti minimálně ve chvíli, kdy bude hodně pršet a jezírko přeteče. Nebo tam radši udělat dodatečnou izolaci z nopovky. Pokud je to zeď jako kus plotu, tak je to jedno.
Metr je lepší kvůli přezimování ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2024 13:20 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky za odpověď,
na daný okamžik je jezírko v tomto stádiu, viz fotky. Začala jsem jezírko obkládat "hrází", tento týden koupím originál netkanku (300g/m2)
Jako vůbec původně jsem plánovala 750 litrů plastové jezírko. Když jsem to zmínila na rodinném setkání, bratři mě od hotového jezírka odrazovali tak dlouho, až se jim to povedlo, že bych hodně přeplácela atd.
Tak jsem se pustila do výkopu pro fólii. Pak jsem ještě na radu zkušených jezírkářů výkop prohloubila do cca 100 cm. Víc už je to pro mě fyzicky vlastně nemožné, nedokázala bych už vyhazovat hlínu ven do kolečka, to už bych prostě nezvládla.
Včera tady byl švagr a jeho předběžný odhad objemu je cca 1500 litrů coze smich Poněkud jsem to přepískla smich
Na folii se finančně prohnu, ale už jsem si zjistila, že 1 mm bude úplně stačit.
Na stupně mám v plánu položit placaté kameny.
Každou další radu (aniž bych musela něco zásadně změnit) jedině uvítám. Jezírko bude zcěla low-tech.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2024 09:21 R Muž vaclav [14815] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Určitě nedávej na mělčinu kačírek a udělej si na ní hladinu vody tak na gumačky. Rostliny mám v květnících ale některé už je tak přerostly že bych je nenašel. Pokud možno žádný pozvolný břeh lepší jsou schody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2024 16:21 Žena zelenakapusta [1656] - Tetry – Rostliny
Fotka k příspěvku Ahoj.
Své první jezírko teprve zakládám, jsem nováček.
Ohledně sázení rostlin je na netu a mezi "jezírkáři" spousta protichůdných informací.
Jedni doporučují substrát a písek pro co nejpřírodnější vzhled a funkčnost a jiní jsou kategoricky proti.

Konečné rozhodnutí je na mně nebo je nějaká opravdu dobrá metoda pěstování rostlin v jezírku?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2020 13:22 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: paulo
Dobrý nápad! palec Letos jsem hydroponické jahody prubnul a pude to. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2020 12:44 Muž paulo [58] Re: Sid
Jenomže já jsem nad tím začal přemýšlet, hned vedle je skleník a akvaponicke nebo hydroponické jahody mám v hlavě delší dobu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2020 11:34 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: paulo
Vždyť vám nenutím akvaponii. :-)
Psal jste, že přemýšlíte o filtru, pak o tom, že to bude asi externí filtr s biomolitanem a pemzou.
Snažil jsem se vás jen navést na možný styl DYI filtru pro to vaše jezírko. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2020 21:26 Muž paulo [58] Re: Sid
Díky za odpověď, na yt jsem se samo sebou díval. Nicméně akvaponii nevím jak bych provozoval s krevetami. Koi by už něco vytvořili ale toto. Říkám si jestli to není zbytečný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2020 09:54 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: paulo
Zkuste prohledat net, najdete zde určitě nějako inspiraci.
Na první dobrou třeba toto:
www.youtube.com/…
Je to sice "jen" akvaponie, ale jak udělat účinný filtr zde uvidíte.
Ostatně - taková akvaponie, to taky nemusí být úplně od věci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2020 23:23 Muž paulo [58] Re: paulo
Odpovím si sám, nikde jsem to moc neviděl, ale zkusím to. Dno bude drcená láva, a filtr externí s biomolitanem a pemzou. Tak uvidíme. Kdyby byla nějaká věcná. Budu ta ní rád.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 11:26 Muž paulo [58] – Stavba jezírka
Zdravím vás, chtěl bych si v dohledné době na zahradě usadit malé plastové jezírko o objemu 250l jako zdroj živé potravy do akvária a možná jako letní sídlo pro neocaridiny. Jen přemýšlím o filtru a napadla mě taková věc, že bych udělal na dně sání do filtru, výstup přes přepad. Na dně by byla drcená pemza jako predfiltr. Je to blbost?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.12.2018 07:34 Muž Yirka [9196] – Hezký blog
Čtivě napsaný blog o stavbě jezírka s fotografiemi z prúběhu budování.
janahrubesova.blog.idnes.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.08.2018 19:10 R Muž afc1886 [15246] Re: petys789
Moc nechápu ten dotaz. Jedná se o tento skleník? tatogroup.com/…
Jestli ano, tak rozměry jsou 40x24x32cm , vždyť zase tak malá ta zahrádka nemůže být, aby nešel ten skleník postavit jinde. Nebo je tam jiný důvod, proč chceš ten skleník hned vedle jezírka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2018 18:24 R Muž vaclav [14815] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petys789
Pokud vám nepoteče (neprosákne) voda při zalévání do jezírka tak klidně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2018 17:42 petys789 – Jezírko vs miniskleník
Zdravíčko, snad mi někdo poradí: Máme malou zahradu a já potřebuju vedle sebe postavit jezírko taky tento miniskleník:
tatogroup.com/…
Může být jezírko a miniskleník vedle sebe? Nevadí to něčemu? například při hnojení apod? Díky za radu.PetrS

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 08:03 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Milan
Nejdříve bych se snažil odčerpat co nejvíce vody zpod fólie, pak ji usadil a napouštěl. Jinak to bude vypadat divně a v napuštěném jezírku se s fólií nedá manipulovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 07:47 Muž motýlek [275] Re: Milan
Fotka k příspěvku Ještě si dovolím nabídnout nějaké karasky z vlastního chovu gratis do začátku ... Tedy pokud máš zájem a bydlíš někde v prostoru Brezova pod Bradlom až Malacky ... Tam pravidelně jezdím ...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2017 23:29 R Muž vaclav [14815] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milan
Udělej si prezentaci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2017 22:31 Milan Jazierko a spodna voda
Ďakujem za všetky názory a rady. Dnes som do takéhoto jazierka povkladal niekoľko desiatok väčších kameňov a zdá sa, že aspoň v tých miestach fólia klesla. Obávam sa, že nie na správne miesto (tak ako tu niekto písal). Na pohľad sa to zmenilo z "jednej veľkej potopenej lopty" na niekoľko malých. Už cca 7 hodín napúšťam a podľa toho že dlhší čas sa hladina nezdvíhala usudzujem že vrchný tlak pretláčal spodný.
Už je veľmi vysoký dátum a tak to už pravdepodobne bude musieť takto napustené vydržať do jari, možno až do leta a ak napustenie problém so spodnou vodou nevyrieši (spodný tlak bude tak významný že bude stále fóliu deformovať) budem musieť zapracovať do dna šachtu na trvalé odčerpávanie spodnej vody (podľa vašich rád). Každopádne budem naďalej vďačný za každú radu v tejto oblasti. Výsledky mojich postupov sem budem postupne písať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2017 15:21 Muž motýlek [275] Re: vaaclav
Ale ten tlak spodní vody se mění v čase ... co bylo včera dnes už není ;-)
Ta fólie bude nejspíše "plavat" v závislosti na měnícím se tlaku ... ale detaily už si nepamatuji - zkoušku z meliorací jsem dělal někdy před 43-mi roky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2017 15:02 R Muž vaclav [14815] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: motýlek
To by pak nepotřeboval folii a jezírko by přetékalo. Vždycky tam bude nějaká spodní voda. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2017 14:41 Muž motýlek [275] Re: vaaclav
To si nejsem tak jist? Tlak spodní vody může být vyšší než vody nad fólií ... zeptat se nějakého odborníka na tlak v kapalinách u meliorací ;-)

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3 4

Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 4889x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7504-stavba-jezirka