Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Aquascaping akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Aquascaping akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2014 20:23 Vermut Re: KarlosS
Tak každopádně jde o desing, proto se mě aquascaping zaujal. ADA je dobře vypadající světlo o tom není pochyb ale taky ale dobrej bussines, takový peníze do první nádrže za světlo určitě dát nechci, každopádně díky za názor palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2014 20:00 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Vermut
Především, které dobře vypadá. Protože potřebný světelný tok na tvou relativně malou nádrž ti dá skoro každé. Takže ADA Aquasky, KEY, Giesemann, Zetlight (i když ty jsou spíš na moře) nebo moje MAXXO LED:-). Já upřednostňuji závěsné, časem zjistíš, jak je to praktické.
Dennerle k tomu přímo světlo dělá, ale má nestandartní zářivku ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2014 19:55 Vermut – jaké světlo
Potřeboval bych poradit se světlem do mojeho tanku Dennerle 50L viz. www.aquaristik-zentrum.at/…
ptal jsem se lidí v jiné sekci, ale pravda je taková, že aquascaping mě doslova pohltil :)
Nakupuju pomalu věci na založení, teď sháním dobré světlo, měl jsem nějaký kandidáty ale chtěl bych vědět váš názor. :-) ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.10.2014 13:30 Muž Burik [727] - AquascapingRe: LinaDee
Já jsem fakt překvapen, chtělo to ještě měsíc pockat. Nyní vypadá akva naprosto luxusně a třebaby to bylo ještě lepší. Ale smůla. Ale za sebe jsem spokojen.
Na další rok se chystá trochu něco jiného, už žádná džungle a kořeny . Hlavně vše to bude v 300 litrech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2014 13:24 Žena LinaDee [167] - AquascapingRe: Burik
94./201 se mi zdá velice pěkné. Jsem zvědavá, jak si povede tvůj další projekt :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2014 13:22 Muž Burik [727] - AquascapingRe: seic
Myslím, že na tom nejsme špatně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.10.2014 13:11 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – velka gratulace ...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.06.2014 11:33 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Samper
Nebo K2SO4 a roztok si namíchat. V sypké podobě k dostání na www.rostlinna-akvaria.cz nebo na aukru a dalších místech ....

Já bych do hnojiv od firem už nešel, protože si to namíchám několikanásobně levněji, ale pro začátečníky je to nejjednodušší způsob, takže to určitě nezavrhuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2014 00:27 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Samper
easylife kalium-potassium- ideální volba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2014 23:04 Muž Samper [3] Re: Marcel G
Zatim bohuzel ze dvou PET (burcak), tlakova lahev bude casem urcite. Vychytal jsem aspon jakztakz stabilni verzi.. Hnojit nebudu, jen dal menim cast vody a dle rady Adama Votavy mohu postupne kazdy tyden pridat pul hodiny v osvetleni, tak jsem to dnes preprogramoval na 6 a pul.
Jestli se mi povede nastolit rovnovahu a zajet to tak, ze vse poroste, po vycerpani zivin ze substratu mam v planu pridat do dna osmocotte nebo neco podobneho. Ale to je jeste daleko, ted jen at to zacne rust a ubranim se rasam, pokud to pujde..
Bylo mi doporuceno nehnojit, ale pridavat draslik kvuli Staurogyne repens. Jen nevim jaky a kde ho nejlepe koupit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2014 17:10 Marcel G Re: Samper
Pokud používáš sycené CO2 z tlakové lahve, tak podle mého názoru je přidávání "tekutého uhlíku" v podstatě zbytečné (nic navíc tím asi nezískáš). Jinak já osobně hnojím i v akváriích se substrátem ADA od samého začátku, ale kvůli řasám je přece jen jistější s tím začít až tak po měsíci (až bude dobře zaběhnutý filtr a dobře rozrostlé rostlinky). Pokud máš dost živin v substrátu, tak hnojit do vody třeba i delší dobu nemusíš, ale když to budeš dělat, tak si tím na druhou stranu ušetříš ty živiny v substrátu na horší časy (třeba když pojedeš na dovolenou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.06.2014 15:20 Muž Samper [3] Re: Marcel G
Moc díky, tohle zní opravdu rozumně. S tím světlem mi to totiž přijde taky strašně málo, takže přidám dvě hodiny na výsledných 8 hodin denně. Po tom draslíku se podívám. Jinak CO2 můžu dávkovat dál a tekutý uhlík ani PMDD zatím tedy ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.06.2014 15:17 Muž Samper [3] Re: KarlosS
Ryby tam nejsou, chci tam dát jen krevetky a maximálně mikrorasbory, ale až to bude zajeté a pořádně zarostlé. Filtr je zaběhnutý z druhého akva a dusíku je tam podle mě dost už v tý Adě. Zdrojová voda je v cajku, pražská, testuji průběžně a hlavně druhé akva bují jako blázen. Prezentaci založím, zatím se není čím pochlubit. Průběžně to fotím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2014 15:14 Muž Samper [3] Re: jmalyska
Dvě z těch jmenovaných rostlin jsou emerzní, u těch chřadnutí chápu, ale zbytek jsou přebytky z druhé nádrže. Dám tomu čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.06.2014 11:09 Marcel G Re: KarlosS
Myslím si, že nedostatek dusíku rozhodně nemůže být jeho problém, pokud používá substrát ADA Aqua Soil Amazonia. Ten má v sobě prakticky všechny potřebné živiny MINIMÁLNĚ na několik měsíců. V jednom svém článku jsem to už počítal, a vyšlo mi to nějak následovně: dusíkaté látky (NH4+NO3) v ADA Aqua Soil Amazonia by měly vystačit přibližně na 5 měsíců, fosforečnany (PO4) na 5 let, draslík (K) na 4 měsíce, a železo (Fe) na 10 let ... za předpokladu, že ve vodě nebudou absolutně žádné živiny (počítal jsem s ekvivalentním odběrem živin jako při metodě hnojení EI).

Samper: Každopádně týden je velmi krátká doba na jakékoli závěry. Podle mě by ale rostliny měly mít světla dostatek od samého počátku, protože i když jsou v novém prostředí, neznamená to, že se bez světla obejdou. Tobě by se určitě také nelíbilo, kdyby ses někam přestěhoval a prvních pár měsíců si tam z nějakého důvodu dostával jen poloviční porce jídla. Každopádně bych pokračoval v pravidelných výměnách vody (to je u výživných ADA substrátů nutností), a za 3 týdny jistě uvidíš nějaké výsledky. Firma ADA také doporučuje přidávat od začátku trochu více draslíku (můžeš si buď koupit drahé komerční přípravky nebo si namíchat roztok K2SO4) a mikroprvků; ostatní živiny začínají přidávat obvykle až po pár měsících.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.06.2014 08:49 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Samper
Předpokládám, že tam ještě nejsou ryby. Tím že tam nemáš odpad, není dusík. Určitě začni hnojit hned od počátku. Pokud tam dáš záběhovýho živočicha, nárust N (v jakékoli formě) bude po cca 2 týdnech. Záleží také, jakou máš zdrojovou vodu (NO3, atd).
Naočkoval jsi filtr z druhého akva, nebo už ho máš zaběhnutý? Bez prezentace se radí těžko...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2014 04:58 Muž jmalyska [167] Re: Samper
Aklimatizace na nové prostředí, dej jim čas...
Chápu, že Ascaping je něco jiného, ale někdy lépe funguje to, co je "přirozené" než to, co je umělé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2014 03:29 Muž Samper [3] – Zalozeni nadrze
Ahoj vsem, pred tydnem jsem zalozil novou nadrz 40 l (cisty objem 30 l). Postupoval jsem v poradi Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC (vse po dvou lzickach), 9 l ADA Amazonia Aqua Soil a cca 2 l dtto verze Powder.

Filtr je Eheim, CO2 sytim od pocatku (pres skleneny difuzer), proud filtru jej krasne rozhani po celem akva. Svitim 2 x 15W sest hodin denne s poledni pauzou (to jsem vycetl, ze to tak zpocatku ma byt kvuli problemum s rasou). Topitko Eheim je nastavene na 24 stupnu.

Denne menim 50% vody za cerstvou odstatou. Rostliny jsou travnik z eleocharis parvula, dale pogostemon helferi, staurogyne repens, vallisneria torta a hydrocotyle tripartita.

Po tydnu se mi ale zda, ze rostlinky spise chradnou. V cem je problem? Vice (dele) svitit? Hnojit jiz nyni PMDD a tekutym uhlikem?

Nez jsem se do teto nadrze pustil (druha low-tech s obycejnym kremicitym piskem a mene vykonnym osvetlenim funguje bezvadne), procetl jsem stovky clanku a diskuznich for. Nevim co je spatne, ale rad bych videl vysledky, kdyz uz jsem do toho investoval tolik casu i penez. Prosim o jakoukoliv radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.06.2014 07:30 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: george
Celá tvá nádrž pro tento druh anténovců je jeden velký průser. Lidé tvého věku by si neměli pořizovat takovéto nádrže a už vůbec ne tento druh ryb. Více jsem ti napsal přímo na profil. Jinak toto vlákno je jeden velký OT samozřejmě, tady to má být o Aquascampingu, nikoli o nádrži pro anténovce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 23:30 Muž DrChila [243] Re: Miso
no ale spousta lidí používá ten takový hrubý štěrkt co mám v 60l krevetáriu.. a že bych na to byl hrdej ani ne ale jsou tam malé krevetky a nechci zbytečně o ně přijít při výměně dna
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.06.2014 23:01 Muž Miso [470] Re: DrChila
ale no tak... :) co mate proti strku (ja strk volam vsetko co ma nad 0,5mm v priemere, pod je piesok), roky sa to pouzivalo a stale pouziva, kludne by som to dal do akva. Dobre je vsak dat aj nieco pod to ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2014 20:05 Muž DrChila [243] Re: george
hmm to slovo štěrk úplně vybízí ty rostlinky aby rostli:-D
ironie.
štěrk je maximálně v zimě dobrý pod klouzající kola automobilu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 10:43 Muž george [3] - SumciRe: Designer
díky za odpovědi , kytek je tam mlo to vím ale pomalu se chytají , dokoupím ještě šterk a nějaké valisnérie asi gigantea
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 10:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: george
Obcas tady nekdo vyhazuje poradne veliky Echinodorus, ze se mu uz nevejde a nebo desne zavazi. Takze si to pohlidej, nebo se rovnou zeptej v tematu o darovani, vyloudi ho, a uvidis jak jsi vyresil pulku vzhledu akvaria :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 09:00 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: george
Prašť jak uhoď. Už těm antenkám zařiď pořádný prostředí, tohle se jim líbit nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 06:06 Muž george [3] - SumciRe: georg
Fotka k příspěvku co vy nato ? přemístil jsem pár rostlin do středu nádrže , ještě to chce trochu šterku do předu a rostliny
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 12:29 Muž georg [112] - AfrikaRe: george
S tou osádkou co tam máš to bude aquascaping v nejvyšším levelu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 09:46 Muž Miso [470] Re: george
ako pisal Hansel, nieje s cim pracovat, pridaj tak 10-20x viac rastlin, vecie kamene a korene
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   30.05.2014 18:49 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: KarlosS
Nejdřív je třeba se mrknout jakou nádrž chce george vůbec zkulturnit. Vzhleem k antenovcům z kterých budou za chvíli telata a nutný údržbě která s tím souvisí není nějaké kopcovité dno možné a rostliny taky jen z těžka. On je totiž ten dotaz v dost špatném vlákně a o nějaký aqascaping se tu nejedná a ani jednat nemůže.
Pro george tedy asi nezbude jiná možnost než prostě něco přidat, nějaký velký zajímavý kořen nebo víc menších, případně místy ovázat hnědovkamy či anubiasy. Nelze aranžovat když není co aranžovat. Dva kamínky a klacík tam mohou klidně poskakovat ale stejně to bude vypadat vždycky prázdné a nedodělané. Navíc přehršel úkrytů a trochu tankodrom antenky jen ocení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 18:20 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: george
Nedělej rovný dno, vypadá to ploše. Zkus třeba vpravo nějaký kopec, kterej vyztužíš kamenama a z toho pravýho boku ten kořen nasměruj doprostřed akva. V levý části budeš mít jako mělčinu na který můžou být nízké rostliny. Do kořenu přidělej třeba anubiasy nebo microsoria.
Třeba ..... nebo můžeš udělat něco úplně jinýho :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 14:19 Muž george [3] - Sumci
Fotka k příspěvku ahoj potřebuji radu : nějak se mi to nelíbí snažím se tam tu větev dát všelijak ale pořád se mi to nelíbí mám návrh : dva velké kameny do levého a pravého rohu za ně vallisnérie co vy nato ?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2014 08:52 Žena vendy [27] - CichlidyRe: grunda
Tak pro lepší čištění, aby se v akva nedrželo moc odpadu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2014 00:17 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vendy
a proč minimum, já mám v akva 10cm vepředu a skoro 20cm vzadu a plackám je to fuk ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:30 radim Re: vendy
zkoušej si to skládat na nečisto, kreslit návrhy...atd. Čím víc toho vyzkoušíš, tím to pak bude lepší ;-) Nebo se taky vrátíš na samotný začátek :-D Máš v akva pěkný kořen a spoustu rostlin. Neříkej, že tě nic nenapadá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:01 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Ičin
jde jen o "uspořádání" mého akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 22:00 Žena vendy [27] - CichlidyRe: radim
to by ale právě bodlo ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:38 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: vendy
ono jde taky o to co tam bude za obyvatele. pokud tam budou nějací kopáči tak je ideální dát minimálně větší kameny na nějakou podložku. jinak čím míň člověk do toho zasahuje tím líp. dosáhnout přirozeného vzhledu není úplně snadné a chce to většinou praxi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:36 radim Re: vendy
tak větev polož na dno :-P on ti nějaký přesný návod jak položit který kameň větev a kam neřekne asi nikdo, nebo každý jinak :-) Je to o vkusu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:27 Žena vendy [27] - CichlidyRe: radim
když oni mají všude takový vysoký základ písku a já kvůli terčům mám minimum aby se to dalo dobře čistit. tak nemůžu udělat sklon ani větev zasadit do dna :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:13 radim Re: vendy
www.youtube.com/… stovky odkazů-videí pro inspiraci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2014 21:08 Žena vendy [27] - Cichlidy – jak na přírodu
Nemáte tu nějaké odkazy jak na přírodní akvária? Jak různě uspořádat věci a takové nápady? :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 06:37 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: KarlosS
Když mluvíš o té vodě. Rostliny jsem vybíral podle vody, teploty. Takže v tomhlr by být problém neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 22:48 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: grunda
souhlas, a hlavně někomu možná roste i bez, ale je to ojedinělý případ. Každá voda je jiná, jiné souvislosti a náhodou to vyjde. Ale obecně z toho vycházet nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   22.08.2013 21:35 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Aforte
ono je roste a roste, stejná kytka s CO2 a dostatkem světla vypadá úplně jinak, než kytka která "roste"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 15:42 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Miso
Kameny to nepodrží. Spíš to potáhnou dolů. Kořeny rostlin by písek mohly podržet, ale jelikož tam budu mít kobercovky, tak to neklapne. U echinodorů by to bylo jiný kafe. :-) Kořeny mých echin. bleherae jsem cca po 2 měsících po zasazení našel na druhé straně akva. To jsem čuměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 15:36 Muž Miso [470] Re: Aforte
tie kamene to rochu podrzia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 15:27 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Miso
Ta levá strana bude větší, protože do toho kořene dám anubisy. Kopce bych udělal, jenže by se sesouvaly, což by nebylo dobré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 15:10 Muž Miso [470] Re: Aforte
k tomu layoutu, skus spravit jednu stranu dominantnejsiu (prirodzenejsie je lava, no ak sa budes na akva pozerat z lavej strany tj napr. na pravo bude stena tak samozrejme opacne)alebo ak rovnake tak potom vecsie kopce (to mozes spravit substratom) , to drevo na lavo je odveci, chcelo by to rozvetvenejsie a vecsie korene. Kamene by dom malinko roztiahol nech tam mozes dat nejaku rastlinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 14:41 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: ivaha
Super děkuji moc. Takže ten didiplis diandra zkusím přehodnotit jinak zůstanu u stejných rotlin. Pokud jsem si dobře přečetl články a zprávy od lidí, tak marsilea hirsuta je snad nejlépe pěstovaná kobercovka bez CO2 :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2013 14:19 Muž Horác [3942] Re: Aforte
I ta Rotala wallichii to dá bez přidávání CO2 ... měl jsem ji a vypadala celkem slušně ...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 15630x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7482-aquascaping-akvaria?od=51