Kdyby bylo změkčování vody tak jednoduché jak popisuješ ty, dělal by to každý. Takže asi děláš někde chybu.
Tvrdá a měkká voda
Podle celkového obsahu solí rozpuštěných ve vodě rozlišujeme tyto
typy vod:
• voda velmi měkká (sněhová, destilovaná, demineralizovaná) s hodnotou
tvrdosti 0—4° dGH,
- 10 -
• voda měkká (dešťová, z tůněk na málo rozpustném podloží) s hodnotou
tvrdosti 4—8° dGH,
• voda polotvrdá (vodovodní, říční, rybniční apod.) s hodnotou tvrdosti 8—
12° dGH,
• voda tvrdá (například studniční) s hodnotou tvrdosti 12—18° dGH,
• voda velmi tvrdá (například studniční, pramenitá z krasových či vápencových
útvarů a oblastí apod.) s hodnotou tvrdosti 18—30° dGH i více.
Toto běžně používané dělení vod je z akvaristického hlediska velmi
nedokonalé a nepřesné, neboť se při něm nebere v úvahu síranová (stálá) a
uhličitanová (přechodná) tvrdost vody. Tento podíl má právě základní význam
nejen pro chov akvarijních ryb, ale především pro jejich aklimatizaci v
zajetí; o tom se zmíníme podrobněji v další části nazvané „Aklimatizace ryb v
akváriu". Akvaristy většinou především zajímá, jak získat kvalitní, velmi
měkkou vodu. V neprůmyslových krajích je to snadné; nasbírají sníh nebo
nachytají dešťovou vodu. V horách (Krkonoše, Šumava) je dostatek lesních
potůčků s vodou téměř bez tvrdosti. Horší to mají obyvatelé velkých měst.
Tam nezbývá, než si měkkou vodu přivézt z přírody, z míst často desítky až
stovky kilometrů vzdálených, nebo si ji připravit buď destilací (což je dost nákladné
— velká spotřeba elektrické energie a vody na chladiči), nebo pomocí
iontoměničů, umělých pryskyřic, tzv. katexů a anexů. Návod na jejich
regeneraci dodává přímo výrobce. Obecně se katexy regenerují zředěnou
kyselinou chlorovodíkovou (solnou, HCl), anexy zředěným hydroxidem
sodným (NaOH). Řídíme-li se přesně návodem výrobce, můžeme získat
vodu vysoce kvalitní, téměř bez vodivosti, a tu pak můžeme podle potřeby
pro daný druh ryb upravit buď přísadou vody surové (vodovodní, říční, potoční
atd.), nebo vhodným druhem čistých chemikálií. Z knihy Frank-Akvaristika.