Přihlásit se RYBICKY.NET »

GH, KH

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
GH, KH
 Reagovat na tento příspěvek 0  - janci82Re: AngeK
Já jsem měl podobné parametry tvrdosti až na to NO2. Pořídil jsem si reverzní osmózu a ředil cca 3,5:1 voda z osmózy:voda z kohoutku. S destilovanou vodou to bude asi na stejno, rozdíl mezi destilovanou a vodou v osmózy je co se týče tvrdosti asi zanedbatelný. Cenově tě vyjde lépe osmóza. Jo a neveř papírkům, používej radši kapkové testy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AngeK
Muzu poprosit o radu. Nase vstupni voda ma podle testu JBL 6v1 vysoke hodnoty KH, GH a NO3, lepereceno ty nejvyssi mozne(no3 mezi 25-50, GH vice nez 21 a KH 15-20), ph je 7, cl a NO2 je vporadku. Je tu proste silene tvrda voda, jeden pan mi poradil redit s destilkou, ale nevim v jakem pomeru, pak kvuli rostlinam tekute CO2, to mi pomohlo, rasa naprosto minimalne a rostliny se pomalu rozrustaji, mozna bych mela poresit svetlo. Je jina moznost nez revizni osmoza?
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: janci82
Stačí aby trochu navlhly a už to měří nesmysly někdy ani navlhnout nemusí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - janci82 – Rozdílné hodnoty KH?
Zdravím, zakládám akvárium.
Vodu jsem si namíchal z osmózy a vodovodní (GH 28-35 dle vodáren) (poměr asi 3,5:1) na tvrdost podle SERA kapkových testů GH 8 a KH 5 před napuštěním.
Po dvou dnech po napuštění jsem změřil vodu orientačně papírkem JBL ProScan: GH 7 a KH 20.
Zopakoval jsem test SERA kapkami: GH 7 a KH 4-5.
Čím to může být? Může být něco ve vodě, co ovlivnilo papírkový test?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R Anthrax Re: freem1
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
v obou případech zhruba v půlce stránky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marcelko
Prosim Vas, ako mozem znizit tvrdost a alkalitu, okrem reverznej osmozy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: Jarry
Ok dobře :) takže od jbl koupím pak no3 ať je to měření přesný.. a ph si budu měřit kramem od rataje který jsem teď vyzkoušel.. a zbytek asi časem, jestli budu nějak hrotit kytky.. což možná moc nebudu.. co v akva pojede, to tam nechám růst, co se tam vejde a zbytek vyhážu.. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Strakááč
Testy na NH jsou podle mě k ničemu, výjimečně používám NO2 test při zakládání, pouze pro jistotu, ještě se mi nepovedlo naměřit cokoliv jiného, než 0 (provádím měření před nasazením prvních ryb a pak třeba pravidelně 2 dny po nasazení) :-) pH se hodí při přípravě vody pro odchov, případně při chovu ryb, kde je potřeba pH řešit (a pak je stejně lepší mít měřák). Jak píše vaaclav, NO3 je základ, pokud jde o kytky, dal bych na další místo PO4, pak asi Fe a nakonec K.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Strakááč
Pokud nechceš zahradničit tak ti stačí NO3. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: romant
Ok.. stejně všechno je, že buď v tom kytky jdou nebo ne.. a pak je zbytek co je dle mě třeba.. tj. NO-čka NH-čka a pH je základ vic asi nebudu potřebovat měřit ne?
Nebo je to taky zbytečný? Nebo mi bude stačit nejakej klasickej - nepresnej test na amonium a dusitany,dusičnany abych poznal "špatnou vodu"? :)
Jinak díky..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: Strakááč
Neřeš testy, nauč se týdně měnit klidně polovinu nádrže a nebudeš muset nic měřit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - MaqRe: Strakááč
Připojím se k názoru @Magica, že bys možná nemusel být do testů tak hrrr. Testy nevyřeší tolik, jak si lidé někdy myslí. A to Ti píšu z pozice akvaristy, který má udělátka na měření všeho možného ještě o úroveň vyšší (a řádově dražší), než tady řešíš.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Magic Re: Strakááč
Nebudeš, po pol roku ťa to už nebude baviť. ;-)

GH a KH testy sú špecifické, tvrdosť odčítaš počtom kvapiek, ktoré si spotreboval. Takže čím tvrdšia voda, tým skôr to minieš. Tipnem si, že tebe vydrží trištvrte roka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: Papik
A jak dlouho vydrží? Když budu testovat jednou za tejden? :) pokud to dá přes rok (52testování) tak se to asi vyplatí.. nebudu testovat vždycky všechno ale to, co bude zrovna třeba.. :) takže něco vydrží dýl..
Rostliny nehnojim, ale možná budu muset trochu a uvidíme, určitě to časem využiju.. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Papik Re: Strakááč
Tento jsem si taky koupil, ale velmi brzo dokupoval další testy: GH, K, podrobnější PH (to univerzální, co tam je, ukazuje s moc velkým rozestupem), Mg, PO4.

Dnes bych koupil raději ten větší kufřík, jak jsem psal. Je několik verzí kufříků, ale v každém něco chybí. Ideální je vzít ten, který obsahuje dražší testy (především test na draslík). Záleží, co všechno budeš chtít měřit.

Nakupuji většinou zde: www.aqua-obchod.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: Papik
A co tohle ? :)
akvaristika-365.cz/…
To by mi asi stačilo a ještě se to za tu cenu dá:)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Papik Re: Strakááč
Rataj má rozdílné výsledky, snad krabička od krabičky měří jinak, a především má špatně vyřešené kapání. Často jde ze začátku sotva poloviční kapka, zmačkneš víc a někdy i vystříkne proud tekutiny, takže můžeš vše vylít a začít znovu. Je to k vzteku. Rozsah barevné stupnice mi přijde malý, špatně se odečítá.

Dopručuji JBL testy, jsou drahé, ale kvalitní. Pokud chceš testovat hodně, je lepší si koupit tu větší sadu v kufříku (stojí kolem dvou tisíc), kde jsou základní pomůcky, kolorimetrická brožurka s návody i místo pro další testy. Ostatní testy stačí dokoupit jako doplňovací sady.
Vyjde to výrazně levněji než kompletní balení, kde platíš vždy navíc zkumavky, návod, injekční stříkačku nebo různé plastové špachtle. A na webu JBL jde stáhnout návody v pdf v češtině. I když už jsem u pár narazil na špatný překlad, i v dávkování, takže je vždy lepší při prvním použití kontrola v angličtině nebo němčině.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Magic Re: Strakááč
Na tvrdosť mám najlepšie skúsenosti so Serou (i keď u GH testu je ten prechod tiež... no treba si zvyknúť :-) )

Ale stále platí, čo povedal Anthrax a vaaclav, sú to hobby testy, nie laborka, a pokiaľ máš tých plus mínus 7dGH, ako tvrdí vodáreň, nemáš čo riešiť.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: Magic
Ok díky.. :)
Jinak jaký testy jsou nejpřesnější a výhodný koupit?
Co třeba od rataje?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Magic Re: Anthrax
Nota bene papierikovému tetra test 6in1... :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - MaqRe: Strakááč
Strakááč napsal: rezervni osmozu to je moc nakladny..
Hodnoty vody z vodovodu nejsou pořád stejné. Na webu dodavatele zpravidla zjistíš nějaký průměr za nějaké uplynulé období. Roční období, sucho, atd., to všechno hraje roli.
A že je reverzní osmóza nákladná... Jak se to vezme. Ale pokud chceš zůstat bez takových vydání a s papírkovými testy, tak se do řešení takových věcí ani nepouštěj. Máš nějakou celkem průměrnou vodu, ve které běžné rostliny a ryby můžeš klidně mít. Dobrá údržba udělá víc než nějaký ten stupeň tvrdosti.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Anthrax Re: Strakááč
Určitě bych věřil víc rozboru z laborky než výsledkům orientačního hobby testu... :-) Tak jako tak, kamení ti z kohoutku neteče.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: vaclav
Jenže já naměřil tetra testem GH vzdycky přes 10°d spíš až 14 i 16 - moc přesný to nejni ale ta barva tam taková byla.. to je celkem tvrdá voda ne?
To co si čevak napíše na net může bejt cokoliv.. já naměřil 7pH a oni 7,6... hmm já naměřil GH cca 12°d a oni 7... coze potlesk tak já nevím co si z toho mám vzít..
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R vaclav Re: Strakááč
Zdá se mě že řešíš blbosti. Máš nějaký důvod ke snížení už tak nízké tvrdosti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč Re: Neuro
Fotka k příspěvku Tak nejakou tu chemii ? Jenže po pár výměnach vody to tam bude zas..
rezervni osmozu to je moc nakladny.. já jen jestli neexistuje nejakej fígl :) případně mit ve filtru kus něčeho dostupnyho na co by se ten vápník vázal..
A koukám že na screen jsem zapoměl.. smich

Reagovat na tento příspěvek 0  - Neuro Re: Strakááč
Zkus reverzní osmózu, nebo deštěvku,ale tam hrozí že si něco zaneseš do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Strakááč
Jak bys si představoval snížení obsahu nějakých iontů (např. vápenatých) bez chemie?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč
Hned využiju tohle téma.. :)
....mám vodu v kohoutku jak vidíte na screenu obrazovky mobilu podle čevaku tvrdost malá ale vápníku je tam mraky.. ale můj tetra test 6in1 ukazuje pořád 10 u vody z kohoutku a v akvariu mám pak různě.. teď po přidání sisek a zkyseleni vody to nějak ubylo.. ale jen na 8gh a kh na 6
Tu tvrdost (gh) bych chtěl kolem 4-5)
Teď tedy otázka.. jak se to da snížit? Nejlíp to řešit nějak bez chemie - nějaký fígle.. ? :)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - micudaRe: Neuro
tak to nemám řešit
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Neuro Re: micuda
Máš měkkou vodu, já ji mám kolem 3 °dGH, takže bych to neřešil. Co by za ní někteří dali. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - micuda – obecná tvrdost vody GH
ahoj,dělal jsem test vody vše ok až na GH je to mezi o-4,test od tetry 6 in 1,mám to nějak řešit,díky
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Kubaa Re: Sucu
KNK, kyselinová neutralizační kapacita, neboli alkalita, nepřesně uhličitanová tvrdost (KH) nemá s celovou tvrdostí (GH) nic společného. Může být voda s vysokou KH a nulovou GH. A naopak, voda může mít vysokou GH a nulovou KH. Přesto existuje u přirozených vod jistá korelace, že vody s vyšší KH mají většinou i vyšší GH a naopak. Určovat se podle toho ale nic nedá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu – KNK
Zdravím a jdu s dotazem. Mám test na určení KNK ve vodě a píší tam, že se s tím dá zjistit i celková tvrdost vody. No nepřišla jsem na to jak. Celkově celý výsledek toho testu je pro mě větší záhada, než jak funguje vesmír.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - MaqRe: Cyklohentán
Měl jsem svého času podobné úvahy jako Ty. Dokonce jsem přišel na způsob, jak opravdu vápník a hořčík vysrážet, odfiltrovat, a lít do akvárka vodu bez tvrdosti.
Ale jak velmi trefně píše DavFM, reverzní osmóza mě učinila šťastným. Je to zdaleka nejjednodušší, a když uvážím náklady spojené s jakýmkoli alternativním postupem, myslím že to vyjde i nejlevněji. ano
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Cyklohentán Re: DavFM
A nakoniec to nie je až také drahé keďže si na svoje účely vystačím s nejakou základnou RO. Ďakujem všetkým za rady pivo
 Reagovat na tento příspěvek 3  - DavFM Re: Cyklohentán
Pokud to myslíš s akvaristikou trochu víc vážně, osmóza je věc,která tě udělá šťastným :-)

Já jsem jako mladý kluk akvaristice celkem propadl, ale největší dosažený úspěch byli rozmnožení kančíci příčnopruzí. Jiné ryby, věčně jsem zkoušel neonky, to prostě bylo sci-fi. Jednak nebyly informace a taky nebyla technika. Dneska je už sehnatelné všechno, vše vyčteš na internetu (takže jsem zjistil, že ty kančíky rozmnoží i úplný debil), dá se sehnat technika (pH metry, konduktometry, topítka mají termostat :-) atd.) a hlavně, není téměř žáden problém udělat si vodu jakou chceš. Stačí mít reverzní osmózu a jde s tím kouzlit. Vč. třeba těch neonek.

Investice do RO je ta nejrozumnější.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cyklohentán Re: DavFM
To vymrazovanie sa mi celkom pozdáva :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cyklohentán Re: Kubaa
To asi nepôjde, bývam v BA hneď pri Slovnafte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kubaa Re: Cyklohentán
Low cost varianta je chytat dešťovku. Lze ale doporučit jen pokud bydlíš v nějaké čisté oblasti.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - DavFM Re: Cyklohentán
Taky se dá voda "vymražovat". Když venku mrzne, jde to,dělat to v mrazáku už je ale opruz.

Edit:tady máš i další možnosti:
www.nazeleno.cz/…
Práve cena bola dôvodom. Takže asi buď RO alebo nič :-O
ionexy, destilací... všechno to je dražší a pracnější než RO, ale jestli máš nějaký specielní důvod vyhýbat se RO, tak to funguje taky
Zabudol som dopísať: bez použitia RO :-D
Reverzní osmóza.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cyklohentán – Zníženie GH
Neviete prosím niekto ako znížiť GH vo vodovodnej vode? V akváriu sa mi robí na úrovni hladiny nános vápenca. Kh v akváriu je 10°Dkh, merané testom JBL.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Zip
Stává se to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zip – Zvýšení KH
Zdravím,
dnes jsem při měření zjistil, že se mi zvýšilo KH v AQ na 12. Přeměřil jsem vstupní vodu z městského vodovodu a má 15, dřívě měla tak 11-12, stává se to, že se mění během roku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TRe: zervan
Yirka napsal: Do toho bych se určitě nepouštěl.
zervan napsal: ... no riediť test asi nie.
Děkuji za reakce. Mě by spíše zajímalo, zda tu je někdo zdatný chemik a skutečně ví, zda to lze či nikoliv. Moje znalost končí u vytvoření kalibračního roztoku o známé alkalitě. (snad to dělám dobře.)))
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan Re: T
Áno, dá sa aj ušetriť, aj spresniť podľa potreby, no riediť test asi nie. Ja meriam takto (cieľ mám hlavne ušetriť):
* dám len 2 ml vody (alebo pri tvrdej vode 1 ml, či niečo medzi);
* kvapkám test, kým sa nezmení farba (treba dbať na to, aby boli aspoň 2-3 kvapky), K kvapiek;
* z 2 ml "presnej" striekačky kvapkám vodu, kým sa nezmení farba späť;
* spočítam - ak je spolu V ml vody, potom je tvrdosť: 5 × K / V
Výpočet vychádza z faktu, že pri 5 ml znamená každá kvapka 1° tvrdosti.

Tu mám pomôcku na výpočet: www.dropbox.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: T
Do toho bych se určitě nepouštěl.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5042x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/674-gh-kh