V noci svítí vypnuté světlo
jak píší kolegové . Elektrikář by si to mohl dovolit, ale nikdy by to nikomu jinému nedělal a nikdy by nikomu neradil,že to tak má dělat. Ovšem pokud se rozhodneš že to tak uděláš , nikdo tě asi nezastaví

otázka je to , že třeba za rok na to zapomeneš, že to máš přehozené a píchneš tam nějaký spotřebič a může se třeba i stát že se něco stane - nikdy člověk neví. Ovšem vím že by mi revizák nikdy nepřebral zásuvku s fází napravo ... teda alespoň ten náš ne...
zásuvku mam zapojenou třemi vodiči, rozdvojka se mě tam nevejde...
Záleží na tom jak máš zásuvku zapojenou, jestli dvěma a nebo třemi vodiči. Ale jak jsem již napsal, český elektrikář to neudělá, vyřeší problém jinde - ve spotřebiči.
Když už to chceš řešit tímto způsobem, tak doporučuji použít starou rozdvojku, která má na jedné straně přehozený fáze. Jsou to ty co mají na obou stranách zemnící kolík nahoře (ty nové mají zemnící kolík na jedné straně nahoře a na druhé dole, fáze pak na obou stejně).
No to je pravda, to si sice můžu doma udělat, ale nebudu to nikomu radit. Pokud v tom někdo dělá a ví co může tak se nebude tady ptát a laikovi takto jistě radit nebudu.
Takže v podstatě můžu přehodit fázi v zásuvce a nic se nestane...hodiny pak budou rozepínat fázi a já budu mít v noci vypnutý světlo...

Jojo to je fakt . Norma je doporučující, a opravdu by mělo záležet na dovozci a na obchodní inspekci , zkušební ústav atd... Ovšem mě spíš zaráží tady nějaké rady na fóru , jak provrtávat hodiny, jak přeskřípnout kabel a dát tam čokoládu atd ....

Zeptám se laicky. Má tedy vůbec nějaký význam značka CE na výrobcích?

Václav má pravdu, norma je v tomto ohledu benevolentní a je pouze doporučující. Pochopitelně český elektrikář fázi doprava nedá, ale pokud by tam byla a jinak vše bylo dobře zapojené, tak je zapojení bezpečné. Co se týče číňanů co to montují tak si myslím, že jejich vědomosti o Evropě jsou asi stejné jako naše o jejich provinciích
Ale na ně bych se tak nezlobil jako spíš na dovozce. To je jeho problém a jeho riziko, stejně tak jako atestace a uvádění do prodeje.
To je zajimava diskuze. Take jsem myslel, ze to je nejak dane, a ze je to dane stejne v cele evrope (vsude tam, kde se pouzivaji "nase" zasuvky). Nekdo zminil, ze zbytek eu to ma obracene, takze vlastne my jsme ti, co necti "normu", nebo stale cti tu zrusenou.
A cinani vedi dobre, jak to ma byt?
Musim se nekdy mrknout, co z toho vyplyva za dusledky a nebezpeci ....
Bohužel nemáš pravdu dnes to norma neuvádí, způsob zapojení je jen doporučené.

No dobrý
On ten prodavač s tím stejně nic neudělá, jen mu to nějaký dodavatel doveze a ten to vozí bůhví odkud. Jen by asi prodavač v akvaristice měl mlčet o normách pro elektro, a rozpovídat se o rybách a šnecích co ?

.
Toho prodavače co tvrdí, že je jedno kde je fáze a že byla nějaké norma zrušena by to chtělo preventivně zastřelit. Takový člověk může svými neodbornými kydy někoho takhle zabít.
Jedno kde je fáze je u dvouvodičové vidlice, ale v zásuvce v české republice má být N vpravo L vlevo a ochr. kolík nahoře!!!
Inspekci jsem měl chuť poslat na toho prodavače... Navíc kdo si mi tvrdil, že ta norma určující na které straně má být fáze byla zrušena (ale nevím, neověřoval jsem to). Světla jsem měl do té doby vyráběný, tak jsem si říkal, že si koupím něco, co není dělané na koleně. No spálil jsem se (naštěstí ne doslova), ale teď už světla si zase vyrábím sám (ze svítidel nad kuch. linku).
Ano tak samozřejmě i tak jsem to myslel , pokud se vypíná N ve svítidle , tak je to o čem se tu mluví

některá levná popřípadě dovážená svítidla vypínají vestavěným spínačem klidně N. a ne L. potom to dělá ty problémy o kterých tu oba píšeme ...
O elektrice toho trochu vím, takže Vás mohu ujistit, že to bylo zapojené dobře. Je to zapojené třemi vodiči. Asi to bylo opravdu udělané tak, že se rozepínal pracovní nulák, když to teď přestalo.
zajímavé . Pokud je správně provedená elektroinstalace, a fáze v zásuvce je vlevo , a vypínačem se přerušuje fázový vodič nemělo by nic blikat. POkud ale přerušíte nulový vodič, tak svítidlo je napojeno na fázi - je vlastně pod napětím ale proud neprochází . pak stačí jen dotek ruky na trubici a může trochu světélkovat, své dělá i vlhkost a voda pod ním ... Pokud tedy přerušíte fázi tak poblikávat nebude. Otázkou je u svítidel v plastovém krytu, ty mají onačení dvojitým čtverečkem. tam se nesmí žádná část zemnit a jsou udělané na plochou vidlici a tu mlůžete strčit do zásuvky jak chcete . jednou tedy přerušíte nulu podruhé fázi. POkud ale použijete spínací hodiny - nejaké rozumné a schválené , ty by měly odpojovat fázi takže zase by to nemělo blikat ... Proud je nevyzpytatelná věc a spíš mě zaráží jak tu někdo může neelektrikářům radit co kde a jak provrtat aby se to dalo otočit ... no nevím stačí jen aby to nebyl ten typ hodin co si někdo myslí že může provrtat a namotal vrtákem kabely vedoucí od kolíků vidlice a pomalu se to začlo přetížením přehřívat nebo zkratovat nevím nevím ale myslím že tohle bastlení sem nepatří ...
To nemusí pomoct. Světlo, které mám nad akvárkem teď, bylo předtím pod linkou. Zapojené bylo dobře. Přesto blikalo. Pomohla mi až stará rozdvojka, která mi přehodila fázi v zásuvce. (Odpoledne jsem o tom, po přečtení tohoto vlákna, uvažoval, teď jsem to vyzkoušel, funguje to).

na takového dovozce by měla platit asi obchodní inspekce. Atest žádný , vodiče poddimenzované celková konstrukce bývá podhodnocená a takové světlo má pak nad akva svítit 12 hod

docela risk že ?

Vyřešíte to tím , že si rpostě nakoupíte rozdvojky co neotáčejí fáze. na jedné straně má kolík nahoru a na druhé dolu. Jiné už by se vyrábět neměly. A nebo si kupte vícenásobnou zásuvku s prodlužovacím přívodem, ta pokud ji koupíte v elektroprodejně a ne někde na tržnici , by Vám zásadně nemela nic otáčet. Jinak to co tu někteří popisují je teda šílenost. No nevím ale kolem akvária se Vám jistě motají děti - a proudový chránič na zásuvky v bytě jistě nemáte .... nevím nevím
Jak tu již někteří poznamenali: Může to být opravdu tím, že se ten spínač odpojuje "pracovní nulovací" vodič (ten co má být podle české normy vpravo při pohledu na zásuvku, pokud je kolík nahoře).
To že zářivka světélkuje je způsobeno tím, že zářivka patří mezi výbojky(nízkotlaké) a na to světélkování jí stačí i svodový proud. Je to obdobné jako doutnavková zkoušečka (fázovka), ta také slabě svítí i když se palcem nedotknete kontaktní plošky. Stačí na to i ten malý proud co se uzavře přez kapacitní vazbu vzduchem.
Protože je to u akvária, tak je tam nebezpečí, že se ten proud uzavírá přes nějaké vlhko. Pokud máš v okolí elektrikáře (ale opravdového, ne takového kdo si na něj hraje) tak ho to nech prohlédnout. 230V a voda není žádná prdel, tady jde opravdu o život.
Ja mám tiež Jebo na dve trubice a po rozobratí svetla(tiež mi v noci blikalo) som zistil,že na jednom vypínači rozpinali fázu a na druhom nulák. Tak som si to zapojil tak ako to má byť,no problém sa tým nevyriešil,lebo svetlo mi spínali spínacie hodiny(made in Germany-DIN norma) a tie mi rozpínali nulák.tak som to nakoniec vyriešil tak ako som uviedol nižšie.(I keď určitú dobu som ich mal aj v rozdvojke ako to tu popisujú-opačne zapojená,starý typ)
no můj dotaz byl už zodpovězen, ale souhlasím s matrixem co se týče tohoto typu je to bezpečně jelikož zemák(kolík) je stále zapojen.

Ptal jsi se na příčinu, ale všichni tu řeší následky...
Příčinou je špatně zapojené světlo - přehozená fáze s nulákem. Taky jsem koupil takový šmejd značky JEBO, podařilo se ho strastiplně vyreklamovat:
www.akvarko.cz/… Keď sa pozrieš na zásuvku v stene,tak by mala byť fáza-hnedý na ľavej strane,no Dpodľa DIN normy je to presne opačne,oni majú fázu na Pravej strane v zásuvke.
Tak si ma zblbol,že som normálne musel rozmýšľať ktorá norma má kde fázu.

Možná je to bezpečné v tomhle konkrétním případě, ale jako všeobecný návod se to nehodí.
To jsem netušil. Já myslel, že fáze je vždycky nalevo (kolík nahoře). My jí tak v domě máme.
Je to bezpečné!!! Ako som písal-U tohto typu spínacích hodín. Som elektrikár a mal som ich rozobrané. NEchápem ako môžeš odsudzovať niečo čo nemáš overené,odskúšané.... U TOHTO TYPU HODÍN JE TO BEZPEČNÉ. Môžem sem hodiť foto rozobratých hodín,aby to úplne všetci pochopili.
A s tým že číňani si hlavu s nulákom a fázou nelámu,bude asi tým že existuje STN norma a DIN. STN(fáza na ľavej strane) používame my-Slovensko,Česko,Maďarsko,Polsko...a DIN(fáza na pravej strane)-Nemci a celá západná europa(ak sa nemýlim). A číňani ani asi nevedia kde ich kábel(výrobok) skončí. Takže asi tak.

Souhlasim :o) Ja mnel jednu rozdvojku co otacela vodice a mnel jsem tu stranu co byla otocena oznacenou cervenou barvou protoze uz mne hodnekrat vypekla a nakonec jsem se nasral a rozbyl ji kladivem

a vyhodil

Prodlužovačka je stejně nebezpečná jako ta stará rozdvojka... Problém by se měl vyřešit tam, kde vzniknul, teda asi v tom svítidle. Zjistil jsem i na ostatních věcech, že číňani si s fází a nulákem hlavu nelámou. Dokonce mám podezření, že všechno co vyráběj je naopak.
Ja si nemyslim ze je bezpecne prohodit na prodluzovacce fazi s pracovnim nulovym vodicem !!! To by revizak asi vylitl z kuze kdyby to nekde videl. Jedine co je bezpecne a dle predpisu si myslim ze je prohozeni vodicu ve svetle (fazy s pracovni nulou ) ale rozhodne ne na prodluzce ci zasuvce !!!
Matrixova úprava není bezpečná. Bude smazáno, aby se s tím někdo neřídil.
Artognov - máš při prohození uzemňovací kolík v zásuvce připojený na zem v hodinách?
Bezpečné jsou všechny ostatní věci, které už byly zmíněny - použití staré rozdvojky, vyrobení prodlužovačky s prohozenou fází a nulákem, rozebrání hodin a přepájení fáze a nuláku, rozebrání svítidla a přepájení...
ty hodiny asi nejsou od stejný firmy ale jinak vypadají velmi podobně. Kouknu na ně a uvidím jestli to půjde. Taky fajn nápad!
Tak jsem vyzkoušel karlosovu úpravu a funguje. Ještě to je bez delší doby testování ale věřim, že to bude ok!
Ta prodluška je fajn nápad udělám si dnes jednu na zkoušku a když tak zítra obě!

No já mam zase pocit že to jsou ty nové

. Oni se strašně moc zahřívali...
Mam pocit ze se uz nevyrabeji kvuli bezpecnosti :o) Byly to ty hodne stare taky jsem ji mnel a parkrat jsem vyhodil jistice :o)
Pripadne takova ta "roztrojka". Nevim jak ted, ale kdysi se delala tak, ze na jedne strane fazi otacela.
Udělej si prodlužovák a o žádnou záruku nepříjdeš

Tak ve světle to nepřehodím:(
a ve svetle to prehodit nejde ? tam se nedostanes ?

měřák mam ale sondy mě chybí

asi zítra koupím jednu vidlici a udělám nový konec..připravím tak jedno světlo o záruku snad to pomůže

Pak mrkni do svetla jestli se daji kabely prehodit tam a nebo to alespon zmer merakem jestli faze je na vypinaci a nebo tam je nula ( pripadne si to nech zmerit )
Od světla mam kulatý kabel s pevným kolíkem a co se mě moc nechce je přeseknout kabel přijdu tak o záruku (pokud nebude zbytí kabel přeseknu

)
No pokud ma bez ochraneho koliku tak ji snad staci obracene zasunout ! Doufam ze zase tak hloupy neni. Takze pak jedine ma s ochranym kolikem a budto se da rozdelat a prahodis fazi s pracovni nulou a nebo se rozdelat neda a pak musis dat novou a nebo provizorne zani preseknout kabel a dat tam cokoladu a prehazet draty. Mnel by tam byt zelenozluty ten zustane a zbyle dva prehodis.
Jakou máš vidlici ke světlu, placatou nebo kulatou?

to jo to beru a chápu ale jak to mam přehodit ve vidlici a ne v zásuvce?
Rukama. Prohodis-li to v zasuvce tak budto nejaky jiny spotrebic ti vyrazi pojistky pripadne v horsim pripade nekoho hodne proklepne jesli ma slabe srdce !!

jak mam tohle udělat??

Kdyz jsi elektrikar z leknuti tak dokazes zmerit jestli mas na vypinaci fazi nebo nulu !
Přepoj vodiče ve vidlici nikoliv v zásuvce.

zkoušel jsem hodiny vynechat ale nic se nezměnilo.
Přidat reakci
1 2
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2787x