Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Silný proud z filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 9 Žádná další stránka   1  
Silný proud z filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2007 14:25 Spud
Tak porad nevim, jak je to s tim filtrem. Uz jsem mu nasmeroval vypousteni vody trochu do strany, tak to asi nedela takovy proudy, protoze rybky uz neulitavaji jednim smerem :-)
Kazdopadne ted zas nevim, jak mam resit krmeni. Koupil jsem si suchy krmivo TetraPhyl - velky supiny rozdrobim na maly a hodim do akvarka, jak ten filtr jede jak blazen, tak mam behem chvilky silenou chumelenici - vsechno lita kolem dokola, spousta toho zbude na hladine, odkud to neklesne dolu. To co klesne, obcas zas nasaje filtr.
Nemel bych ho pri krmeni vypnout aby se nezanasel? A co se zbylym krmivem? Vcera jsem to prebytecny z hladiny sebral sitkou a z akvarka "vyluxoval" hadickou. Trochu jsem to asi prehnal s mnozstvim. Dneska jsem jim dal min, ale stejne na hladine se to furt toci jak na kolotoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 23:23 Muž isamik [180] – Re: Spud
Dobre cteni je tento casopis www.klub.akva.sk/…. Vim, ze kdyz ma clovek pomale pripojeni tak to dyl trva, ale ty data za to stoji ;-)

Ja taky, jsem zacatecnik. Ale uz sem par informaci pobral, mel jsem elite stingray 5 ve 20litrech a take vodu honil a hlavne tam je maly objem filtracni hmoty. Filtracni hmota je dulezita pro biologickou filtraci. Ja ten filtr trochu upravil, foto v isamikove. Nechal jsem jen hlavu a dal tam kostku biomolitanu. Do tveho akvarka by to nejspise bylo idelani. Zkus si procist ty casopisy, treba ti pomuzou a rozsiri tve obzory. Filtr by se pripadne dal zamaskovat rostlinamy. Nejlepsi do zakladaneho akvaria jsou rychlerostouci a nenarocne. Napr.Hygrophila difformis atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 23:23 Spud Re: Isamik
Akvarko jsem nechal zabehnout neco pres tyden jsem ho mel napusteny i s rostlinkama, bezel celou dobu filtr a svitil jsem pravidelne svetlem (casovou zasuvkou), od zacatku jsem osetril i vodu nejakou chemii + hnojivem pro rostlinky.
O zakladani akvarka jsem cetl nejaky clanky na netu, mam i nejakou utlou knizecku "Akvarium", podle ktery jsem zatim postupoval (i s vyberem rybek).
Jen ten filtr mi prijde takovej rusivej element, tak me zajimalo, jestli je to normalni, ze mi honi rybicky proudem po akvarku. Investoval jsem do toho uz dost penez, tak se necham presvedcit klidne i pro nejaky vylepseni, vymenu filtru za nejakej kterej vic filtruje a min proudi, jak rikam, jsem amater :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 23:14 Muž isamik [180] Re: Spud
Elite stingray 15 je takovej "honic vody" ma prutok 300l/h o objemu filtracni hmoty se da polemizovat, moc ji tam nebude. S tim vypustenim ryb si se mozna unahlil. Nejdrive je potreba akvarium zabehnout. Filtr prosim te na noc nevypinej, ten ma bezet 24hodin, tedy v kuse. Zkus dohledat nejake clanky o zakladani akvaria, vim ze ho mas uz zalozene, ale presto se ti budou hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 23:05 Spud – moc silny filtr?
Ahoj, jsem uplnej zacatecnik, koupil jsem si setovy akvarko, 54l, po tejdennim zabehu jsem do nej dneska vypustil prvni rybky, ale zda se mi, ze filtr, ktery jsem k tomu dostal je nejakej moc silnej.
Koupil jsem 3 parmicky krasnouploutvy a 1 ancitruse a pripada mi, ze mi ty mrnouse unasi proud smerem ke sklu, kde je filtr, kdyz chvilku neplavou. Nevim, jestli je to pak treba nevysiluje a nestresuje, ze musej furt plavat nebo hledat "zavetri" za kamenem, tak jsem jim na noc filtr vypnul.
Na druhou stranu si rikam, ze kdyz jsem koupil kompletni akvarijni set, tak tam snad vyrobce nedal nejakou naddimenzovanou turbinu. Viz obrazek akvarka z shopu: shop.miga.cz/…
Filtr nema zadny ovladani jne se da nasmerovat nahore kterym smerem plive vodu, mam ho umisteny na bocni stene, spodem nasava avrchem vypousti naproti napric akvarkem, je cely ponoreny pod hladinou.
Rostlinky se trochu vlni, ale ty s tlustejma lupenama se ani nehnou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2007 09:08 Muž matlala [798] - RostlinyRe: DemiJohn
souhlasím kup bublifuk a motorek vyjde tě to asi na 150kš 100motorek a 50 kč bublifuk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2007 15:30 R Muž Mrakoplash [1776] Re: DemiJohn
Vytahnout ten filtr koupit vzduchovaci motorek a molitanovy filtr do takhle maleho akva asi nejlepsi reseni ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2007 14:39 DemiJohn – zmensenie prudenia vody
Ahojte,
uvital by som nejeku dobru radu ako znizit prudenie vody v akvarku. Mam 16L akva, kupil som si donho vnutorny filter "FANFILTER mini" na 30-60L akva (mensi nemali a v blizkej buducnosti xcem kupit vecsiu nadrz) Aj ked ho priskrtim na minimum tak sa mi stale zda ze neonky v akva su nejake nesvoje a neplavaju len stoja na mieste. Rozmyslal som o kusku molitanu ktory by som zasunul do vyustovacieho otvoru alebo nieco podobne.
Uvitam vsetky pripomienky. Dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 13:40 Usine Re: Sidonius
Jasné je jedno u své nádrže(500l) byl bublifuk málo i když jsem dělal všechny možné a nemožné filtry Tak po zakoupení čerpadla se rostlinám dařilo lépe a hlavně jsem mohl pěstovat rostliny které mě předtím tolik nerostli. Kamarádovi jsem dával rostliny do jeho 60 litrové nádrže ale s bublifukem rostliny nic moc, až když jsem ho přesvědčil aby si koupil malý filtr z čerpací hlavou, tak účinek byl okamžitě znát. Třeba to byla jen náhoda každé akvárium je jiné a může to být i obráceně, ale mě to utvrdilo v přesvědčení ze to vliv drobet má. Záleží ale i na dalších věcech, jak je vzduchovací motorek velký, kolik vzduch dává, kolik se ho dostane do akvária a kolik vody se z ním přečerpá. Jaká je jeho teplota a kvalita.
Jak je vidět je to drobet složitější než u čerpadel a může se tím pádem udělat i více chyb.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 12:25 Sidonius Re: Norton
Vy nám ale do toho vnášíte chaos! :-D
My tady řešíme téma bublifuk vs. hlava a vy do toho s honičem vody!!! smich
Když jsme u toho - co vede člověka k pořízení honiče vody a následné snaze uškrtit jeho výkon na minimum?! coze
Vždyť jeho schopnost biologické filtrace není příliš velká...
Odpovím si sám: nejde jen o biologickou filtraci, ale i na tu má vliv - zajišťuje O2 pro nitrifikaci. (A pro ryby).
Kromě toho může sloužit k rychlému odfiltrování hrubých nečistot, k odfiltrování chemikálií přes aktivní uhlí, k roznášení živin rostlinám, k vyrovnávání teploty v akva...
A na bublání se dá vytvořit i návyk, ne, že ne! smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 12:02 Muž Norton [109] Re: Sidonius
Máte pravdu Side. Akorát jeden nesmí být takový hračička a snažit se silou mocí neustoupit a bojovat s vetrnými mlýny, Ale možná to bude tím, že si skutečně rád hraji s mašinkami a ty filtry brzdím co to dá. A navíc to bublání ruší v noci manželku, což je myslím důvod docela dobrý... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 11:40 Sidonius Re: Usine
Anonym: "...rostliny nejlépe rostou v akváriu se vzduchovými filtry..."
Usine: "...Rostliny ti nejlépe rostou pod bublifukem? To je předci úplně naopak..."

Domnívám se, že rozhodujícím argumentem při volbě způsobu filtrace mezi bublifukem a čerpací hlavou je velikost akva, (vědomě - s ohledem na vzniklou diskusi - neuvažuji žádný další možný způsob filtrace!), přičemž v přiměřeně "malém" akva bych dal přednost bublifuku z důvodu možnosti jednoduchým způsobem utlumit jeho výkon. V případě velkého akva by byl vyšší výkon bublifuku na úkor vzpomínané hlučnosti. Zde bych tedy naopak upřednostnil čerpací hlavu. :-)
Co se ale týče vlivu obou způsobů filtrace na růst rostlin, nevidím nic zásadního, co by svědčilo pro jedno nebo druhé tvrzení. :-)
Jakýsi diskutabilní rozdíl u obou způsobů by mohl být v intenzitě provzdušňování vody. Ten bych ale nepřeceňoval. Nitrifikační bakterie přísun O2 ocení ;-), regulovaný průtok CO2 nevyhání, takže opravdu zbývá jen to pobublávání.
Pro mne z toho vychází, že při srovnávání "vzduch vs. čerpadlo" je (kromě výše uvedené velikosti nádrže) důležitější - JAK se filtruje, než - ČÍM se filtruje. :-)
A protože původní dotaz toma_kladno, (má 65 l akvárko!), se týkal "víru v nádrži", doporučil bych mu přestat vzduchovat a utlumit výkon stávajícího filtru na minimum. Nebo lépe - pořídit si bublifuk a bublat 3-4 bubliny/sec. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 10:13 Usine Re: Usine
Na vlastní oči jsem se přesvětlil jaký je rozdíl mezi bublifukem a čerpadlem. Netvrdím že rostliny pod tím prvním nerostou, sám jsem takový filtr měl spoustu let . Ale po přechodu na filtr z čerpadlem bylo zlepšení dost výrazné a to nemluvím jen o rostlinách ale i o hluku okolo akvária. Jestliže máš proud v akváriu moc silný tak se nediv že ti rostliny nerostou , musíš průtok filtrem omezit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 07:16 Muž [] Re: Usine
Ano, je to tak. Bublifuk je podle mě největší vynález všech dob. Samozřejmě je to moje pozorování a můj názor. A proč by měly růst špatně? Myslíte kvůli vyhánění CO2? Já nebublám, vzduchováním spíš vyháním přebytek kyslíku, co rostliny vytvoří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2006 00:02 Usine Re: Anonym
Nejsem sice úplný začátečník, ale zkušenost mám takovou, že rostliny nejlépe rostou v akváriu se vzduchovými filtry.. Nezlob se na mě ale jek to myslíš. Rostliny ti nejlépe rostou pod bublifukem?to je předci úplně naopak. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2006 21:49 Muž Norton [109] Re: tom_kladno
Karle, já to řešil u tetra in600 tak, že jsem na výtok filtru připevnil hadičku, tak 20cm dlouhou s otvory (cca 7), směrem k hladině. Konec hadičky jsem zaslepil, kouskem akvacitu. Je to trochu vidět na jedné z fotek u mne. Torchu to pomohlo. Vyměnil jsem také náplň dolní kazety za jemnéjší. Zkrátka všemožně, ale přiměřeně se snažím utlumit průtok....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2006 21:12 Muž [] – proud
Také by mě to zajímalo. Nejsem sice úplný začátečník, ale zkušenost mám takovou, že rostliny nejlépe rostou v akváriu se vzduchovými filtry. Ve velkém společenském (220l) mám aquael3 s větším biomolitanem 30, snažím se proud usměrnit, jak to jde, ale pořád je ve vodě hodně viditelných nečistot. Rostliny rostou velmi mizerně, resp. jen tam, kde je proud nejmenší. Hledal jsem i na netu, ale nic moc jsem nenašel o tom, jak velký proud rostliny ještě snesou. Možná dělám chybu jinde, ale vždy jsem měl rostliny nádherné a v tomhle akváriu ne a ne. Pomohlo by mi, kdyby mi někdo ukázal, jak má řešenou filtraci, hlavně médium a výtok z filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2006 12:30 Usine Re: tom_kladno
Čerpadlo by ti mělo přečerpat obsah nádrže za jednu hodinu. Pokud máš společenskou nádrž s rostlinami. Proud by neměl být nikdy moc silný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2006 12:14 tom_kladno – Proud v akváriu
Ahoj akvaristi,

jsem začátečník a proto bych se rád zeptal, zda vadí "velký proud" vody, který vytváří filtr. Někdy se mi zdá, že si to rybky užívají a někdy zase, že se snaží proud přeplavat a vypadá to, jako když každou chvíli umřou...

Poraďte prosím.

Díky

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 8 ...... [9]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 11777x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6201?od=401