Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kolísání pH během dne

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Kolísání pH během dne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 16:45 Muž Brodys [237] Re: Buldr
Jasně rozumím, já mám zatím 10 dní bez dozoru a vše bylo ok, takže nemám nutkání o automatiku.
Přesně jak píšeš, zarůstá asi GSA řasou,ale nic hrozného,jednou za čas to vyčistím a na nějakou dobu je klid, vlastně s každou výměnou náplně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 16:11 Muž Buldr [87] Re: Brodys
Fotka k příspěvku HD Mám ho doma, ale i malou zavařovací 54l sklenici řídím úplně stejně, ačkoliv prosperovala, rostliny rostoucí ve zběsilém tempu a samovolné rozmnožování, přesto se ukázalo, že vyřazení z provozu na tři týdny (hospitalizace) prostě sama nezvládne. Přidával jsem kontrolér, dávkovač krmení, hnojiva a rovnou zapojil externí filtraci s atomizérem (jak fajfka, tak i dropchecker působí rušivě a čištění dá zabrat). Musel jsem delegovat dál a tomu se chci vyhnout.

P.S.: Taky se ti na dropcheckeru usazuje takový nazelenalý povlak a čistění jedině houbičkou a savem?

Kontrolér má tu výhodu, že reaguje rychle, ukazuje hodnoty a pokud dojde k problému, začne hlasitě pískat. Pískání znamená, že nejpozději do minuty naštvaně volá, co s tím má jako dělat. Nemůže tak dojít ke katastrofě a cívka se sepne/rozepne dle nastavení. I kdybych byl týden pryč, na konci světa, tak se akvárium nepředávkuje. Ano, stojí to nepoměrně více peněz, ale za klid mi to stojí. Proto mám i hnojení, krmení, světlo, ... na automatiku, protože do akvária se dostane vše včas a ve správné dávce (automatika se nenechá vydírat smutnýma očima). Nebývám dost často doma, nebo přijíždím pozdě v noci a mít kontrolu a řízení pokládám za výhodu. Tak to prostě je a až zase budu moci fungovat, budu dohánět haldu práce 15 hodin denně 7 dní v týdnu. Asi ani tak to všechno nestihnu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 14:48 Muž Brodys [237] Re: Buldr
Fotka k příspěvku HD Zdaleka to nemám tak odzkoušené, ale vlastní zkušenost je taky rada. Mám obyčejný drop viz. fotka a nikdy se mi tam z mých prcků nikdo necpal a ani není možné,aby se dotaly dál, než k zúžení. Ale co je asi důležitější, už nějakou dobu na ten drop ani nekoukám, CO2 jede nonstop,ryby jsou ok, rostliny prosperují. KH mám hodně nízko, tak pro svůj klid občas přeměřím pH kapkovým testem. Takže taková úvaha, k čemu vlastně ten drop, popřípadě kontroler je, když vše funguje a žije? ;-)
Zároveň Tě chápu, že je v tom určitá motivace v obsedanci mít to ťip ťop. Tím se Tě samozřejmě nechci dotknout ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 11:54 Muž Buldr [87] Re: vaclav
vaclav: Já ti rozumím a vím, že to myslíš jako dobrou radu a zkušenost. Zkoušebně i ten mikro od JBL a stejně mi tam skončila drobotina pancéřníčků malých. Jak se tam dokázal 3 - 4 mm prcek je mi záhadou, ale dostal. Ve větších i neonky a jak jsem zjistil, ani síťka není 100% a buď to vypadá hnusně, nebo časem upadne a skončí tam nějaká ta ryba. Třeba ta parmička měla okolo 4 cm a dokázala se tam procpat dírou o průměru 11 mm. Síťka byla prostě na dně, vybouchaly jí.

www.rostlinna-akvaria.cz/…

KH4, proto dávkuji na PH 6.7, tedy 26 ppm, počítám, že sondy budou něco stát každých 6 měsíců, i když je pravidelně jednou za týden čistím a marinuji v KCL roztoku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 11:45 Muž Neuro [18] Re: vaclav
Já mám v akvárku zásobní substrát a KH mám kolem 2 a pH mi klesne oproti vstupní vodě o cca 0,5. Filtrační proces ani substrát ti pH neovlivní skokově, ale postupně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 11:38 Muž Neuro [18] Re: Buldr
Tvojí vlastní botu bych vyloučil. Tady bych to fakt asi viděl na ten kontrolér, hlavně když ten druhý měří dobře. Možná by nebylo od věci se kouknout po jiný značce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 11:23 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
PHmetry mám velmi dlouho několik jsem jich za těch 25 let vystřídal a opravdu se to nevyplatí, když jsem vrátil 3 x novou sondu zahodil jsem to celé do šuplíku. Když spočítáš, co tě to stojí a stát bude tak roztok do čidla CO2 je sranda. Je to ale tvůj boj. Jinak délka vedení k sondě nebo i špatné odstínění může mít na měřák také velký vliv. Pokud by bylo měření pravdivé a pH ti klesalo vlivem substrátu nebo tím že filtrační procesy jsou kysele je taky možnost. Musel bys mít ale dost nízké KH. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 11:00 Muž Buldr [87] Re: Neuro
Fotka k příspěvku HD ... vaclav, přesně proto nemám rád dropchecker. Pokaždé mi tam nějaká ryba skončí. Kousek síťky skončil na dně a parmička v dropcheckeru, už jsem jí nezachránil

Neuro
Nevím slýchávám poslední dobou nepříjemně často :-) Vážně, chtěl jsem slyšet jiný názor a vyloučit vše, zejména vlastní botu.

No ono je dost k ničemu, protože jako zásobní substrát se velice rychle vyčerpá a bylo potřeba nadopovat. Třeba Sera mi drží třetí rok bez dopingu a že těch kořenovek je tam více než dost. Volcano super, ale zásobní docela bída.

Hodně si to hlídám, upravuji a měřím podle potřeby.

Díky za názor, asi mám prostě poslední měsíc hodně velkou smůlu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 01:46 Muž Neuro [18] Re: Buldr
Tak to už potom nevím. Jedině, že fakt budeš mít smůlu a i ten druhy kontrolér bude taky vadný. Znova bych ho zkusil poslat na reklamaci a asi se poohlídnul po jiným kontroléru.

pH v Akvárku ti může klesat (starý dno od rataje), ale to by bylo postupně a pomalu. TO by jsi to musel předávkovat CO2 nebo hnojením, ale to by jsi pravděpodobně poznal na posádce. A už vůbec to neřeší, proč ti to měří špatně i vstupní vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 01:28 Muž Neuro [18] Re: vaclav
Sonda ti 2 roky nevydrží. Co máme v práci laboratorní sondy, tak sám výrobce udává max životnost 1,5 roku. A nám vydrží max 1 rok, běžně 6 až 9 měsíců. A to je sonda za 6000 a má pravidelnou a poctivou péči. Ale je pravda, že si docela naměří. Sondy za levný peníz co se používají v akvaristice, při pravidelné a poctivé péči vydrží max. půl roku a půjdou do kopru.

Pokud sonda měří nonstop, tak to chce jednou za den dva zkontrolovat na pufru. Pokud nesouhlasí hodnota tak zkalibrovat.

Pokud pH sonda slouží jenom k občasnému měření tak, jednou týdně zkontrolovat a případně zkalibrovat. Pokud neměří tak uchovávat v roztoku KCl a ten pravidelně měnit.


A co se týče sond z Číny. Tak tam to je loterie. Kolega si koupil z Číny pH sondu na měření pH v bazénu a slouží mu v pohodě už třetím rokem. A soused co si taky koupil sondu z Číny tak ji po třech měření vyhodil, protože už nešla ani zkalibrovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 01:07 Muž Buldr [87] Re: Neuro
Možná to nevyznělo jednoznačně, ale kontrolér vyřešili výměnou za nový kus, protože stejná závada se projevila i v servisu, kam to posílali. Nebo to alespoň tvrdili v zaslané zprávě. Sony (bez výjimky) jsou úplně nové, naložené v roztoku a před použitím vyčištěné překalibrované v roztocích (těch mám pro jistotu také více), včetně KCL roztoků. Dvě sondy jsou originální, tedy ty co k tomu dávají a další dvě (náhradní) od Ruwall.

To už mne také napadlo, ale slepá cesta. Jistě, jednoznačně bych to vyloučil po kompletním přeměření (přesné profesionální a kalibrované vybavení), to by nebyl problém, kdybych nebyl rád za pár ušlých kroků a delegovat to na druhé, opravdu nejde. Druhák, po stavebních úpravách jsou veškeré vodiče v podlahové šachtě a ve zdi (za akváriem) žádný není, což platí i vodičích topítka, skimmeru, teploměru, osvětlení (vzdálenost od vodiče sondy cca 75 cm), ty jsou v pravém výřezu, sonda je natažená do levého, a uchycena cca 10cm od výtoku a sání. To vím přesně, protože jsem ti to tahal podlahou a roztahoval sám. Co jsem zkoumal vadnou sondu, kabel byl odstíněný, i když v Čínských pekárnách je možné opravdu cokoliv.

Mám dvě možnosti, buďto se stalo v akváriu něco o čem netuším (ne, rašelinu apod. nepoužívám) a dochází ke snižování PH a tedy ruční měřák Saga i řízení Saga PH3001C ukazují nesmysly. Protože další možností je už jen Macro Aqua pH T1 a nevím proč. Dva vadné za sebou, stát se to může, ale je to hodně malá šance. Voda se podle nového dostupného rozboru nezměnila, nezměnil jsem ani hnojení.

@vaclav ano vím, že jsi zastánce ručního řešení s dropcheckerem. To už jsme si vysvětlili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 00:20 Muž jab63 [634] - Borneo
Pěkná debata. Mám set na cestě a když to tady čtu tak se moc těším. Doufám, že z toho budu mít nakonec teploměr za tři tisíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2021 00:07 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Tahle technologie funguje až za pořádné peníze, a to jen po určitou dobu většinou max 2 roky v reálna čínských sond pár měsíců nebo i dnů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.09.2021 23:51 Muž Neuro [18] Re: Buldr
Takže kontrolér pravděpodobně kontrolovali taky, takže tím to asi nebude.
Potom zbývá jenom něco co ti ovlivňuje měření. A to může být cokoliv co ovlivňuje napětí. pH sondy měří v mV. Nemáš sondu někde blízko nějakého zdroje nebo třeba topítka, kabelu od filtru nebo něčeho podobného? A kabel od sondy by taky neměl být blízko jiného kabelu nebo nějakého zdroje napětí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2021 21:34 Muž Buldr [87] Re: Neuro
Jako celek, ale sondy mám nové (náhradní) a kontrolér také. Nová Saga (opět půjčená) ukazuje úplně v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2021 14:28 Muž 4Sima [1270] Re: Buldr
Jak píše Václav, šel bych do nejjednoduššího řešení a sondu dal pryč. Podle mě ty sondy mají využití jen v profesionální sféře - vodárenství, odchovy vzácných druhů ryb. A to jsou potom zařízení a sondy z úplně jiných cenových relací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2021 12:50 Muž Neuro [18] Re: Buldr
Ty jsi reklamoval samotnou sondu nebo i přístroj? Sonda může být v pohodě, ale přístroj může být vadný. Pokud máš možnost, zkus to sondu napojit na jiný přístroj a uvidíš jak bude měřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2021 09:55 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Už jsem ti psal aby jsi se na kontrolery vykašlal a nebo jak to s nimi dělají ostatní pH nastavoval podle čidla na co2. Chyb může být několik jednak špatné sondy, starší kontaminované kalibrační kapaliny tím pádem chybná kalibrace a někdy i příliš měkká voda kde to měří také blbě. Tak si vyber. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2021 23:16 Muž Buldr [87]
Trochu bych to oživil, protože se mi vrátil z reklamace, vyměněn za nový (kalibrace úspěšná) a stále ukazuje stále PH 6.3, což o to, i nová sonda může být vadná, připojena náhradní sonda Ruwall (kalibrace opět úspěšná) a opět mi ten krám ukazuje PH 6.3 v akváriu. Problém je, že vstupní parametry vody jsou PH 7.1, zde pro změnu ukazuje PH 5.2 s oběma sondami. Jediné co je schopen ukázat správně, jsou kalibrační kapaliny. Tak jsem rozbalil další, opět nový (ten mám do zásoby pro velkou nádrž), pro změnu (po kalibraci s oběma sondami) ukazuje PH5.8 a vstupní vodu PH6.1. Horší je zjištění, že měří jinak v akváriu a vodu odebranou z akvária a měření v odměrce. Tam je to 1.sonda PH6.6 a 2. sonda hlásí 6.7. Upřímně, už mi z toho hrabe, že by dva nové kontrólery (nejsou navíc stejné výrobní série) ... a oba vadné se mi nechce moc věřit, to už byla hodně velká smůla. Ruční měřák Saga PH (opět po kalibraci) ukazuje hodnoty PH 6.8 akvárium, PH7.1 vstupní (i s náhradní sondou). Samozřejmě s kalibrací a do minuty po odebrání vody.

Zeptám se možná pitomě, nemůže něco (proudění, světlo, co já vím ... třeba postavení hvězd) ovlivňovat měření. Prostě se mi nechce věřit v takovou "výhru v loterii".

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2021 17:26 Muž Buldr [87] Re: vaclav
Nezpochybňuji radu samotnou, o tom nepochybuji, přesto dávám přednost PH sondě i když vím, že ta kvalita a životnost (čti náklady) tam prostě vychází jinak. Výhledově bych to chtělmít prostě přes automatizaci, tak jak všechno.


P.S.: Díky, snad se to nějak a rychle povede
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2021 19:19 Muž Lojza007 [100] Re: Buldr
Pokud je ta sonda hodně univerzální, tak bych zkusil kouknout k bazénářům, ta by mohla vydržet dýl. Ale za mě taky CO2 nonstop a pouze vyladit podle dropcheckeru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2021 19:07 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Kup si jakou chceš, ale za chvíli budeš mít stejný nebo podobný problém nejlepší je to vyřadit a foukat non-stop. Aromatické můžeš mít dávkování hnojiva, dopouštění vody a já nevím co ještě třeba i krmení ale u CO2 platí že v jednoduchosti je síla. Vím, o čem mluvím mám CO2 více jak 20 let.
Hlavně ti ale přeji ať se dostaneš s těch zdravotních problémů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2021 18:43 Muž Buldr [87] Re: vaclav
Za dva roky bych si pískal, protože celý set Macro Aqua PH jsem kupoval sotva před 8 měsíci. S čištěním stejně dlouho nevydržela, reklamovat nelze a novou nemají. Otázkou je, co za ní koupit, protože by měla být univerzální.
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Cena už mi nedělá starosti, prostě tento měsíc je toho tolik, plus hospitalizace, že je mi jedno, jestli dám za novou sondu 800Kč, nebo třeba 3000Kč, hlavně když bude dělat co má.


www.rataj-spk.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2021 18:32 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
V té automatizaci je právě ten problém dobrá sonda vydrží 2 roky ty stále ponořené jsou poměrně drahé, a to co k tomu dodávají za moc nestojí. Buď to vyhoď a jeď non stop nebo se neohlížej na to co ti hlásí sonda a pH na ní nastav podle drop checker takhle to dělá spousta lidí s rostlinnými (holandskými) akvárii. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2021 18:05 Muž Buldr [87] Re: vaclav
KCL očistou samozřejmě už prošla, naposledy jsem nařídil nechat jí podstatně déle, než doporučených 12 hodin.

To by šlo, kdyby akvárium nebylo automatizované. Prosté sepnutí aktivuje spínacích kontaktů zahajuje další dějství - tedy pustí napětí a dále se mohou rozjet elektromagnetické ventily apod. Prosty Drop Checker vážně není co hledám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2021 17:04 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Starší sondy mají dlouhé vedení (některé jsou staré už při prodeji) ze začátku pak ukazují nesmysly a čím jsou starší tím jim to trvá déle někdy se ustálí až za hodinu. Pokud se čísla stále mění je už na pravdě boží a nic jí nepomůže. Existuje ještě čistící roztok, ale šanci jí moc nedávám. Prodávají se zde sondy z Číny a ty "správně" měří tak pár měsíců. Už rozdíl 0,3 pH je změna 100 % obsahu CO2. Takže já jsem tohle už zahodil a používám jen drop checker. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2021 13:08 Muž Buldr [87] – Sonda - chyby měření
Předem promiňte překlepy, protože se moje ruce aktuálně slouží spíš jak odběrové stanice a nejsem schopen ani lokálně zakročit přímo u akvária, bohužel asi ještě nějaký čas ani nebudu.

Problém tkví v opakovaně vyčištěné PH sondě (KCL roztok), která prošla opakovanou kalibrací pomocí standardního setu (PH 4.0 a PH 7.0) a dle všeho ukazuje správně, tedy alespoň tak mi byla informace sdělena. Vstupní PH vody jdoucí do akvária činí PH 7.1 s KH4. Tedy nejde jen o výsledek dvou různých měření, ale i chemický rozbor vodárny (… časem se vše mění). Problém sondy tkví po vložení do akvária, kdy začne ukazovat blbost, jako např. PH 3.9 apod. tedy podmínky, při kterých by to všechno lehlo a protože ukazuje hlouposti, samozřejmě vázne dávkování plynného CO2 flaška s celým setem přijdou vniveč při podpoře rostlin.

Otázkou je, proč se tak děje, neboť při kontrolním přeměření je PH v akvárium i výrazně nad 7.4 a přesto PH Macro ukazuje kraviny jako PH 4.9. Máte někdo zkušenosti s takovýmito problémy sondy, která se zdá býti v pořádku, prochází kalibrací, přesto není schopna v akváriu správně fungovat? Píši v akváriu, protože pokud se přesune do sklenice mimo akvárium, tak si vesele ukazuje skutečné hodnoty a funguje jak má.


P.S.: Vše ostatní mám uvedené v profilu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2017 09:24 Muž NHKG [3882] - HadohlavciRe: Maq
Vodovodní voda ukazuje stejné parametry cca půl hodiny, 2 hodiny i 13 hodin od přidání té trošky kyseliny. S akvarijní jsem to měřil jen po 0,5 a 2 hodinách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2017 13:43 Maq Re: NHKG
Supr. Takže to asi funguje. Akorát že Tys to asi měřil brzo po přidání, ono by bylo ideální tak třeba šest hodin počkat a pak zkusit znova. Pak bychom teprve mohli říct, že ty fosforečnany se nevysrážely a dělají co mají, tj. okyselují a pufrují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2017 09:44 Muž NHKG [3882] - HadohlavciRe: Maq
Tak jsem to změřil. 5ml 3% H3PO4 na 10l je množství kyseliny, které používám na ošetření dopuštěné vody v akváriích, kde mi pH časem roste nad 7. Pro kontrolu jsem změřil i vodu z 450l akvária, což je moje jediné akvárium, kam neliju H3PO4 a pH se drží pod 7. Ale zase liju tam Torben (rašelinový výluh) cca 30ml na 100l měněné vody. Použité měřáky vše tužkové levné z číny. Ale opakovaná měření ukazují stejně, kontrolní test s destilkou u nich taky udělal co měl.

Vodovodní: pH6,7, vodivost 425, TDS 210
Vodovodní + 5ml 3% H3PO4 na 10l: pH6,5, vodivost 437, TDS 214
Akvarijní: pH6,7, vodivost 447, TDS 252
Akvarijní + 5ml 3% H3PO4 na 10l: pH6,4, vodivost 546, TDS 256
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.07.2017 23:44 Acinonyx Re: Maq
Pri pH, ktore mame v akvariu je vacsina fosforecnanov vo forme H2PO4- (pKa2=7.2). Ca(H2PO4)2 je relativne rozpustna latka (2g/100 mL), takze zrazanie podla mna nehrozi. Taky CaHPO4 je este tiez ciastocne rozpustny - 0.2g/L.

Kyselina fosforecna sa pouziva pretoze system HPO4(2-)/H2PO4(-) funguje ako pufr. Pri koncentraciach, ktore sa pouzivaju sice pufracna kapacita nebude nic moc, ale lepsie ako drotom do oka.

P.S. Pisal som to na mobile, preto bez indexov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2017 19:32 Muž NHKG [3882] - HadohlavciRe: Maq
Možnost mám, ale nejdřív si musím namíchat slabý čistý roztok H3PO4 (samozřejmě nepracuji s koncetrovanou). Momentálně používám roztok 97%vody 2% H3PO4 a 1% HCl, protože dost často píší právě o problému nadbytku fosforu a tvorbě řas/sinic. Já nic takového při přidávání H3PO4 nepozoruji, řekl bych že řasy rostou stejně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2017 19:18 Maq Re: Magic, NHKG
Sloučeniny vápníku a fosforu: Ano, vím že je to složitá chemie. A vím že takový fosfor není pro rostliny ztracený, v součinnosti s bohatým bakteriálním životem. Jenže když tím někdo pufruje vodu, tak jsou ty sraženiny v bohatém nadbytku, takže jistě z valné části leží zbytečně. Je to zřejmě běžný výsledek přehnojování fosforem, hlavně v tvrdých vodách.
A pokud jde o ty řasy, riziko tu určitě je, ale ony obecně mají horší přístup k tomu, co je zakopané ve dně. Spíš ale je tady ten jev, že i když ekologové mluví o fosforu jako o neštěstí, v akváriu nadbytek fosforečnanů jaxi neplechu moc nedělá. Různá hlášení to potvrzují. Proč je mezi přírodními vodami a akvárii v téhle věci takový rozdíl, mi není moc jasné.

Kyselina chlorovodíková: To je ale úplně jiná věc. Chloridy jsou naopak rozpustné ze všeho nejlépe. Jistě snižují alkalitu i pH a nic nepufrují.
Mohlo by být zajímavé změřit vodivost před a po aplikaci H3PO4. Pouze H3PO4. Máš možnost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2017 17:25 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: NHKG
Já bych řekl že jsi žádnou kravinu nenapsal, hodně lidí co množí ryby a upravuje takhle vodu to dělá právě kyselinou fosforečnou, protože je pak docílené pH stabilnější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2017 16:29 Muž NHKG [3882] - HadohlavciRe: Maq
Ok, asi sem napsal kravinu. Obzvlášť když mám tu h3po4 smíchanou s hcl. Moc nevím jak to funguje, ale při správném poměru mi to drží pH kolem 6,5 v akváriu, kde bez těch kyselin kolísalo mezi 7 a 8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2017 16:02 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Maq
"Fosforečnanov" vápennatých je toľko foriem, že neviem, či sa mu bude do tej úvahy chcieť. Ale rozhodne ju budem rád počuť. :-)

Ale na margo tej zrazeniny - myslím si, že rastliny ju využiť budú vedieť a keď nie rastliny tak riasy určite. Je to jedna z hlavných príčin eutrofizácie našich vôd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2017 15:27 Maq Re: fingerstyle, NHKG
fingerstyle napsal: Může starý dno pod pískem zvyšovat pH?
Ovšemže může. Způsobů je spousta.
NHKG napsal: řeším to kyselinkou (H3PO4). Funguje zároveň jako pufr.
Kyselina fosforečná při střetu s vápenatým kationtem vytvoří sraženinu a zapadne do dna. "Osiřelý" hydrogenuhličitanový anion se přemění na kyselinu uhličitou. Což je vlastně céóčko, které vyprchá, nebo je rostliny spotřebují.
A tak tímhle "pufrem" možná alkalitu vlastně snižuješ. :)
(Bude ku prospěchu věci, pokud tuhle úvahu zcenzuruje odborník, konkrétně Acinonyx.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2017 16:59 Muž NHKG [3882] - HadohlavciRe: fingerstyle
Se starým dnem nemám zkušenosti (ten svinčík bych do akvária nikdy nedal), ale můžou ti to dělat rostliny. Mám akvárium na okně, kde taky pH stoupne samovolně z 7,2 na 8+. Ale řeším to kyselinkou (H3PO4). Funguje zároveň jako pufr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2017 16:19 fingerstyle
Může starý dno pod pískem zvyšovat PH?Ph z vodovodu je 7 v AQ mi vyleze na 8.2 Nic než stary dno mě nenapadá.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 22:04 R Muž vaclav [13233] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: borman
V akváriu jsou jen kryptošky to nejsou žádní rychlíci do rychlosti růstu, zkus tam dát nějaké stonkovky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 21:11 R Muž romant [27826] Re: borman
Pravidelně týdně měnit min. 1/3 objemu vody a podle potřeby odkalovat dno a mělo by to tvůj "problém" řešit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 20:48 borman Re: romant
Tak že protrhat rostliny, vyladit osvětleni pro lepši rust rostlyn, a požadne odkalit!!
Mam vymenit čast vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 12:52 R Muž romant [27826] Re: borman
Podle mě ti tzv. kysne voda, nebo-li je to Ph ovlivněno množstvím bordýlku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 12:49 borman Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím. Klesá ph postupné zhruba za týden až dva o 0,5. Merim Dajana PH test kit.Merim jednou za týden,driv meril častej aby ujistit se ze nameril spravne hodnoty.Akvarko 126l. mam tam 8-tetra černa., 7-ancitrusy(6 z nich 3-4,5sm)., šneky okryzaky a 2velké ampularije.,Ziva rostlina, 1 keramicky kořen,1 menši právy kořen, 1 kamen, šterk rični koupeny prez internet(muže to byt šterkem??????)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2016 16:29 R Muž romant [27826] Re: borman
Kdy klesá? Čím je to měřený? Je to měřený vždy ve stejný časy? Co osádka? Jak často a kolik vody se mění? No asi bude nejlepší ta prezentace. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2016 13:46 borman – Klesá PH
Zdravím. Mam problém klesá mne PH v 126l akváriu- nevité čim to muže byt. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2013 21:24 Muž sabbath [8] Re: Marcel G
...děkuji za zamyšlení mého dotazu a jak je přesný můj pH metr netuším zase já ;-) jinak vždy při měření byla nastavená teplota na pH metru... i přesto děkuji ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 15:48 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Marcel G
K te teplote,rozdil mezi 20C a 25C je 0.02 a mezi 20C a 30C je 0.03 u nekterych jeho mereni by to mohlo byt,ale ze by mu tak kolisala teplota v akvariu si nemyslim,kazdopadne jeho odchylky jsou uplne zanedbatelne! :-) Jinak dokoncuji mereni Ph v uvnitr drop checker(u) a pomoci LDPE,jde mi to pomalu :-) ,pak to poslu! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 07:48 Marcel G Re: sabbath
Můj názor:
Odchylky mezi 17. a 18.6. jsou sice minimální a mohlo by to určitě souviset s nepřesností měření, ale 19.6. už je odchylka větší (při ranním měření 0,2). Na druhou stranu netuším, jak přesný tvůj pH metr je (to najdeš v manuálu). Můj pH metr měří třeba s přesností 0,02. Některé levnější mohou mít ale odchylku třeba i těch 0,2.
Co chci ale říct, je, že pH je závislé kromě jiného i na teplotě, což by zde také mohlo hrát svou roli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2013 15:02 jamajcan Re: sabbath
COOO?To jako že kašlat na akva.a bude to super šlapat?Někdy tady výplody přispivatelů do fóra stojí za to.Nejdřív řeší desetinové rozdíly v PH a když se mu někdo snaží poradit,tak vlastně ví,kde je zakopaný pes a že to vlastně není problém.Tomu se říká mlácení prázdné slámy.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2 3

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 5197x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6106-kolisani-ph-behem-dne