Přihlásit se RYBICKY.NET »

Vrbové větve

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dekorace 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Vrbové větve
 Reagovat na tento příspěvek 2  - dudak – vrba kroucená
Fotka k příspěvku vrba kroucená, i ty nejtenší větvičky mi drží v akvárku už přes dva roky, dával jsem větve s kůrou, lýkem i oholené, ale jde to dost špatně. U větví s kůrou se musí počítat s delším obdobím, kdy na tom poroste různej chlupatej obal, ale časem zmizí, po několika měsících obvykle. tenké větvičky jsou časem dost křehké a snadno se zlomí. Do Tanganyiky se mi taky vrba moc nehodí, ale jinak v tom nevidím problém.

foto layout z vrby kroucené

Reagovat na tento příspěvek 2  - NHKG Re: visek
Podle mě to je celkem jedno. Jakékoliv větve nevydrží v akváriu moc dlouho. A čím je tenčí, tím je to horší. Já jsem používal větve ze smuteční a kroucené vrby, ale přestalo mě bavit je furt měnit.
Do akvária jsou ideální kořeny tropických stromů. Některé mám přes 10 let a bez známky hniloby. Akorát je ryby trochu okousaly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - visek Re: NHKG
to je lepsi radeji vrba kroucenena??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: visek
Jasně, můžeš. Ale je dobré ji oloupat. A pod vodou vydrží větev maximálně pár měsíců, pak je potřeba ji nahradit novou...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - visek
tady je jen obycejna vrba muzu to dat do akvarka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Jespe
Jeden z mála kamenolomů, který je udělaný chytře a vkusně. Proč tam dávat jakékoli dřevo?
Esteticky vzato - naruší to stylovou čistotu,
funkčně - hm... proč? a
chemicky - možná neuškodí, ale určitě nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R lacewings Re: Jespe
-samotná toxicita vrby je spíše určována dle podmínek ve kterých se nachází
-pokud je v nekontaminovaných půdách , tak je vše OK
-jedná se dřevo, které podléhá rychlejší formě rozkladu, stejně jako je tomu v případě olše nebo břízy
-do tvého akvária bych spíše volil něco ve formě dubu nebo rašeliništní kořen, který by byl nejvýhodnější ve vztahu k osádce akvária
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: Jespe
Jestliže strčíš vrbu pod vodu poroste. Asi bych to klidně udělal protože oloupat jí v současné době bude hodně velký problém. (vlastní zkušenost) Jedovatost bych neřešil to by jsi pod vodu nemohl dát skoro nic. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - DavFM Re: Jespe
Mám celkem velke vetve z takove vrby,pomerne dost masy vzhledem k objemu akva, vetsinu jsem zbavil kury, ale nechal jsem i s kurou a doufam ze zacne rust (zatim nic). Zpocatku zplesnivi, ale to po par dnech zmizi nebo to sezerou sneci.
Nepozoruju zadny vliv na podminky v akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jespe – Větve z Vrby kroucené
Dobrý den,

včera jsem si utrhnul 3 menší větvičky z Vrby kroucené, které bych rád umístil jako lehký dekor ke kamenné 900l nádrži s africkýma cichlidama.

Pročetl jsem zde celé vlákno, někde jsem se dočetl i o tom, že jakákoliv vrba je svým způsobem jedovatá.

Chci mít jen jistotu, že mohu větve opravdu zkusit dát do akva a zároveň se Vás ještě jednou zeptat, jak postupovat. Zda byste v tomto případě vložili větve čerstvé, či bez kůry, převařené, sušené atd.

Vlákno jsem zde celé pročetl, ale je to víceméně guláš všech možných názorů a tipů. :-)

Poprosil bych tedy ještě o názor k mému tématu.

PS: v tanganickém kamenném akva nemám žádné velké dřevo a jen 3 menší anubiasy, takže pH by to snad nijak výrazně ovlivnit nemělo. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitka66 Re: lacewings
Díky. Větve mám suché.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Jitka66
- lze použít,
- pokud budete dávat čerstvé větve do akva,je nutno počítat s možným jemným zákalem vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jitka66 – Líska kroucená
Zdravím. Vrbu kroucenou nemám, ale mám lísku kroucenou. Máte někdo zkušenosti? Může toto dřevo do akvária?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: george
Ak dáš aj čerstvé,tie čo majú už žltú kôru tak to bude ok.Môže sa stať pri čerstvých,že začnú trocha púšťať výhonky.Ak je akva riadne zabehnuté,tak ta kôra z vŕby vôbec nie je problém.
Vŕba pláva.Trvá to asi deň dva než sa nasaje vodou a potom je už dekorovanie hračka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - george
ahoj , chci se zeptat : když bych vytáhnul z rybníka větve z vrby , vzal je domu a dal je do kýble , následně je propláchl pod horkou sprchou , mohly by potom do akva ? podle mě je to lepší než dávat do akva čerstvé větvě co vy nato ? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Eva_R
Spadla nám tady u řeky vrba, smuteční. Už je rozebraná, a zbyly docela pěkné silnější větve, mohla bych je, tak jak jsou, dát želvě klapavce do vody? Na internetu nacházím, že by to šlo, ale sem tam se objeví i varování, že když už, měla by se oloupat kůra, louhovat... Tak bych se chtěla ujistit, jestli můžu do cca 100 litrů vody nějaké ty větve rovnou dát? máte s tím někdo zkušenosti?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: rezba11
Nech to v klidu, jak přišla, tak odejde, žádný vopičárny se savem a jestli máš v akváriu třeba šneky, tak oni s tím pomůžou. Někdy to trvá dýl, někdy několik dní, to je různý, hlavně neplašit a nechat tomu volnej průběh.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rezba11 – plíseň na vrbě
Zdravím, potřebuji poradit. Dal jsem do akvárka vrbové větve, oloupané, převařené a tři dny byly namočené ve vodě. Po týdnu v akvárku se mi začala dělat plíseň. Rybám, zdá se, to nevadí. Někde jsem četl, že pomáhá namočit je do sava, co myslíte?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kryštof Re: amrtin
ne to ne, já jsem to jen zkoušel, abych to potom mohl zkusit v nové nadrži, s kterou chci začit :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Kryštof
Dva měsíce je málo,to se nestačí eventuelně rozpadnout.Ale jestli měníš každý dva měsíce layout... coze :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: LiborSprysl
To jo,ale co pak s tim stromem co z toho vyroste? :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: amrtin
Když je tam dáte zelené, pustí kořeny a neuvadnou nikdy... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kryštof Re: amrtin
já jsem je tam měl víc jak 2 měsíce a v klidu, ale možná časem :/ a pak se stejně okoukají :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Kryštof
A jak dlouho ty větvičky vydržely(nebo drží)?Já si myslim,že se časem rozpadnou,ne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kryštof Re: moncajss
když to píšeš tady, tak ti mužu dat svou zkušenost, vybral jsem si pěkné vrbové větvičky, zdělal kůru, a ušušil, potom jsem to namočil do vody na den a znovu usušil, potom jsem na to připevnil jávský mech a vypadalo TO CELKEM SLUŠNĚ X-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - moncajss – kořen
dobrý den,chtěla bych se zeptat jaké kořeny nebo větve do akvária. mám jeden myslím že asi z afriky nebo někde daleka ctěla bych přidat další a tak co s kořenem a jký? :) děkuji za odpovědi :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - aaa
Zdravím,
Mám kořen vrby, s jemnými kořínky, je to vyschlá vrba.
Chci ho dát do akvária které budu zakládat.

Co se stane s těmi tenkými kořínky? Uhnijou? zůstanou takové tenké?
(bude to akvárium s Otíky a krevetkami, možná nějaké malé rybky)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - george
já si nazbírám větve u rybníka a dam je do kyble s horkou vodou den máčet a pak je dám do akvárka

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - hannyy Re: prasan
tak aspoň bude krmivo pro raky :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: hannyy
Korene aspoň u mňa nevyháňa,to skôr začnú pučať zelené lístočky.Ku koreňom sa nedostane,zožerú ju raci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hannyy Re: romant
Fotka k příspěvku Tak už mam i čerstvou vrbu v akváriu, vypadá moc dobře a jsem zvědavá kdy začne pouštět kořeny :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: malyLibor
Driftwood sú aj moje.Len som osprchoval a prásk do akva.Mám s nimi zatiaľ dobré skúsenosti.Ako konáre skrmujem vŕbu rakom a do akvárka ju dávam pravidelne.Skúsil som aj jeľšové,no tie neodporúčam.Šištice sú v pohode,ale konáre sú perfektná podložka na riasu.Ešte tak ich zbaviť kôry,ale to sa mi ozaj nechcelo. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: prasan
Souhlas, do čerstvě založeného akva dávám jen kořeny z rašelinišť a mopani nebo driftwood... Hlavně ty z rašeliniště hezky pouští huminové látky a pomáhají udržet stabilitu vody... což mi připomnělo,že dnes jsem zakládal akva a nedal jsem tam ani kořen, ani listy a šišky... zítra to napravím, dnes se mi tedy fakt nechce...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: prasan
Dobrá poznámka, já se do čerstvých akvárií kořeny, jakýchkoliv druhů vždycky zdráhám dávat. Jdou tam až když už akvo považuji za zaběhnuté, což je u různých nádrží různě dlouhá doba, ale když bych to měl zobecnit, tak pod dva měsíce to nejde.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - -Re: romant
Rovnako ako romant som nikdy dáke extra nerobieval.Vrbu,rovno šup do akva.Problém je často hannyy vtedy ak ju šupneš do čerstvo založeného akvárka.Len daj pozor kde ju zbieraš.(nie pri ceste a pod.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: hannyy
Já jsem to napsal hlavně proto, že lidi dělají kolikrát neskutečný brekule kvůli tomu, že si přinesou nějaký kus dřeva z přírody. Snažíme se o nějaký výsek přírody v podobě akvária a dáváme tam přírodní produkt, tak to vnímám já a tudíž ty vstupní procedůry s bezpečným ošetřením kořenů považuji za mírně řečeno zbytečný, nikdy jsem nic podobnýho nedělal a jsem toho názoru, že když si do akvária tzv. mám něco zavléct, tak to bude i navzdory podstoupeným procedůrám. Tak tolik na dovysvětlenou mojí reakce. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - malyLibor Re: hannyy
Na plísních, bakteriích a jiných breberkách si rybky, krevetky a šneci rádi pochutnají. Mají to jako příjemné zpestření stravy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hannyy Re: romant
já vím jen jsem chtěla zlikvidovat případné plísně, přeci jenom nevím co sem si mohla přinést teď na podzim je všude plno plísní a jiných hud :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: hannyy, Kytka
Tak ono když na to příjde, tak ani savování ani vyváření není potřeba. Prostě opláchnout třeba pod sprchou, event. odstranit odumřelé části(jsou-li tam) a jde to do akva.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - hannyy Re: Kytka
proto to louhuju celou noc v čisté vodě, savo se rychle rozpadá na kyslík a chlór(teda jestli si to dobře pamatuju) řešili jsme to ve spojení se zahradou, kde jsem potřebovala vyčistit zásobníky na dešťovku, kvůli pozdějšímu použití v zahradě. Díky tomu si pamatuju že je to nakonec v poho ;-)
Edit: savo se používá i dezonfekci studen a pak to lidi pijou :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kytka Re: hannyy
Zkušenosti se savem mám jenom z koupelny, ale bála bych se, kolik se toho může do suché větve nasáknout a později v akvu uvolňovat. Vyvaření je bezpečnější.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hannyy
Když si to tady pročítám tak asi zítra půjdu na čerstvé větve vrby :-D dnes jsem si přinesla suché větve a ty sem projistotu naložila na dvě hodiny do sava. Teď se máčejí ve vaně a ráno přijdou do akvaria :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Pholta
Když vidím tu výšku nádrže 90cm tak je možná vrbička dobrým řešením ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - exit Re: Pholta
Ahoj pokud netrváš na vrbě tak by ti mohly pomoct i pokojové rostliny.Například takový filodendron.Je to lijana s krásnými listy,která ti ráda pomůže s odčerpáním živin.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Pholta Vrba - plan
Tak uz to mam vymyslene potlesk
Vcera jsem po ceste z prace nasel vrbu bilou (smutecni) cs.wikipedia.org/… , ze ktere jsem uriznul asi metrovou haluz tlustou asi 3cm, kterou jsem doma skratil na vysku akvaria (90cm) a zatim hodil volne do vody, at pusti koreny. Ta cast s tim rezanim vetve byla docela vtipna, protoze tam byly 2 maminky s kocarkama a tvarily se dost divne :)

Do budoucna sundam z akvaria kryt, svetla zavesim nad a budu zastrihavat cast nad vodou a udelam z toho bonsai. Doufam, ze mi vrba pomuze v odcerpavani prebytecnych zivin z vody, diky kterym moje akva zatim vypada jako brcal. Bude to urcite ben na dloudou trat, ale o tom prece akvaristika je,ne? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: LiborSprysl
Proto jsem doporučoval googl... chce to najít nějakou teplomilnou vrbu přiměřené velikosti... řekněme výška pokoje mínus výška stojanu... to by mohlo být tak 150cm :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: malyLibor
..jasně že záleží na druhu vrby...třeba horské druhy jsou malé až malinké...ale zase se jim dobře nepovede v teplé vodě smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadioactiWe
Ja som si ešte na jar dal do akvárka prútik ale uschol mi. Tak aspoň poslúžil krevetkám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: LiborSprysl
Ono dost záleží na druhu vrby. Některé rostou skoro stejně rychle jako bambus a dorůstají i více než 30m výšky - např. tzv. smuteční vrba (botanický název neznám). Ale existují i malé druhy vrb... je jen potřeba najít je. Strejda googl by možná i v tomto dokázal pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Pholta
Jestli mohu, tak bych se jako poslední vložil s drobnou připomínkou...To proutí, které dokonce i pod tou vodou bude růst, to jsem přesvědčen, proutím či větví nezůstane. Mám za barákem v prodejní části u jezírkových rostlin rostlin necele dvouletou vrbu z náletu...je to pět metrů výšky a to dost tvrdě stříhám. Roste podobně jak doporučujete v akváriu...Kořeny má víceméně většinou pod vodou...Zapletl jsem pomlázky z větví, ostatní odstříhal a pomlázky mají průměr přes dvacet cm...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 12688x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6095-vrbove-vetve?od=18