Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Biotop - určení, názory, zkušenosti

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Biotopy 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Biotop - určení, názory, zkušenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.08.2011 11:54 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Parosphromenus
No a o tom mluvím.. Je nesmyslem hledat přesné druhy do daného prostředí, protože prostě nejsou. A i kdyby byly, měly by nějakou jinou schopnost, než např. C. cordata? ;-) Kytky jsou pro mě pouze prostředkem k chovu ryb a zajištění správného prostředí Tudíž né biotopní nádrž, ale nádrž pro chov ryb, kde jsou hold kytky nutným zlem. Neříkám, že je to něco špatného, jen že to není biotopní nádrž.. Ale to ste čekal že řeknu.
Ona realita je proste takova, ze ve spouste vodach zadne kytky nerostou, maximalne na hladine. Kytky potrebuji svetlo - a toho v nepruhledne vode uprostred pralesa skutecne moc neni. Mohl byste mi poskytnou odkaz na nějakou fotku či video takových vod?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2011 11:53 S Muž invalida [3881] Re: Parosphromenus
Jestli dobře chápu tak moc nechováš kytky? No jo znalec :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:50 Parosphromenus Re: Johan
To je naprostý nesmysl, každá ryba žije v jiném prostředí. Některé, světe div se, žijou v submerzních kytkách (u nás v rybníku třeba mladé štiky). Já je moc nechovám. Kytky jsou pro mě pouze prostředkem k chovu ryb a zajištění správného prostředí, což v mém případě znamená mrtvou vegetaci na dně a živou hustou silně stínící na hladině nebo nad ní.

Ale pokud mi řekneš, kde mám koupit nějakou submerzní černovodní kryptokorynu nebo Barclayu motleyi, muzu je tam soupnout taky. V kramech jsou ale stejne vzacne jako v prirode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.08.2011 11:45 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Parosphromenus
Definoval jsi nám už pojem biotop ze svého pohledu, nebo je to fakt nějaký močál plný listí? Klidně se tady vytahuj nad ostatní a říkej jak jsou blbí, ale pokud neukážeš nějakou svojí nádrž, tak za vola budeš jenom ty a nikdo jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   19.08.2011 11:42 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Parosphromenus
Takže tím chcete říct, že je někde místo, kde jsou louže plné listí, naprosto bez vegetace např. mokřadní (tudíž velký zástin), jen s hromadou plovouček? Pokud ano, to je asi dost výjimečné a asi je to jen výsada pro tyto ryby.. Ale proč se takhle nezívají všechny nádrže tohoto stylu? Stalo se nešvarem, že se za biotopní nádrže považují ty, kde nejsou schopny růst kytky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:37 Parosphromenus Re: Johan
Celý rok, jen v období dešťů stoupne pH přechodne tak na 5,5 a paroty zůstanou u dna v tmavém listí, a co se děje na břehu je moc nezajímá. Jako snad jediné labyrintky téměř nepoužívají labyrint a k hladině v podstatě vůbec nelezou. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:34 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Parosphromenus
A opravdu tam žijí celý rok a nebo to sou louže s hromadou příbřežní vegetace, čili už je to zase něco jiného, než v ukázané prezentaci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:27 Parosphromenus Re: Zoidik
Vtip je v tom, že není důležité, co si o tom myslíš ty, ba ani já, ale jen a pouze ryby.

A hodně štěstí s pěstováním kořenících rostlin ve tmě a při pH 4 :) - jsou asi druhy, které by to zvládly, ale ty jsou přiliš vzácné než aby se s nima zdobilo akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:24 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Johan
Biotopní akvárium je přesně to co si myslím a je tady popsáno aquarko.webpark.cz/…

Ve zkratce : napodobit v akváriu co nejvěrněji životní podmínky v dané oblasti. (rostliny, živočichy, koncentrace rostlin a živočichů....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:24 Parosphromenus Re: Johan
Mohu, třeba na Borneu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2011 11:21 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Zoidik, Kusma
To si chce nejdřív ujasnit pojem biotopní nádrž. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.08.2011 11:20 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Parosphromenus
Jen tak na zamyšlenou. Jestli myslíte biotopem nádrž s kořeny a na hladině hustě plovoučky a říkáte tomu tedy biotop. Mohl byste mi ukázat někde nějaký v přírodě, kde by v takovém prostředí přežily ryby po celý rok? X-)
Nechci rozpoutávat diskuzi.. jen na zamyšlenou. =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.08.2011 11:18 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Parosphromenus
Tak udělej prezentaci, nahraj fotky, zakaž komentování a hodnocení nádrže a všichni budeme pouze slintat na monitor, jak to máš krásně udělané. To snad problém není. Souhlasím s Kusmou a invalidou, že v akvárku prostě biotop neuděláš, pouze se k němu můžeš přiblížit a snažit se ho napodobit, ale to je vše
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2011 11:15 Parosphromenus Re: Kusma
A to je přesně ten důvod, proč tu žádnou prezentaci nepotřebuju. Já biotop udělat umím a 200L je trošku moc, umím ho udělat v akváriu mnohem menším. Ono taky jde o to jaké ryby chovám, a vzhledem k tomu že o nich většina lidí neví nic, ve zdejším atlasu jsou zcela blbě, tak opravdu nepotřebuji tento typ zasvěcených komentářů. 200L nemají ted ani vsechna má akvária dohromady :)))

Chces-li sis styáhnou mou práci, stáhni si nějakou linuxovou distribuci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.08.2011 11:11 S Muž invalida [3881] Re: Kusma
Přírodu nenahradíš...to je pravda ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.08.2011 11:01 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: Parosphromenus
Biotopní akvárium...? Já stále tvrdím to, že v 200 litrech se "biotop" neudělá. Pořád je to jen touha se přiblížit přírodě, ale biotop to není. Jasně, dáš tam určité rostliny a ryby typické pro danou oblast, ale nikdy neuděláš akvárium stejných podmínek jako příroda sama...

Říkáš, že chceš aby ostatní šířili "tvou práci" můžu vědět jaká to je? Zrovna teď mám chuť okopírovat pořádný článek a podepsat se pod něj, že jsem ho napsal já.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.07.2010 08:02 Muž Yirka [9196] Re: 16lucie4
Běž na to obráceně: Najdi si zde atlas ryb, v něm požadované rybky a u nich je biotop udán. Zároveň se tak trochu vzděláš. Pokud to chceš jinak, kup si klasickou starší českou akvaristickou literaturu, kde jsou rybky zpravidla dle biotopu rozděleny též. Tu práci za tebe nikdo neudělá, aby seděl desítky minut a psal kam která rybka patří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2010 15:15 16lucie4 – základní rozdělení ryb podle biotopů
Ahoj všem, jsem tu úplným nováčkem a potřebuji poradit, abych rady mohla posílat dál. Potřebovala bych znát základní rozdělení ryb podle biotopů. Nemáte někdo nějaký odkaz kde toto rozdělení najdu. Stačí mi, když tam budou ryby, které jsou nejznámější a nejčastěji umisťované ve zverimexech. Prosím, prosím pomožte.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2010 18:43 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: leontin
...Píše se to všude v knihách i atlasech...
Zajímavé... A mohl byste dát nějaký odkaz na knihy a atlasy, kde se to všude píše? :-)
Já zase všude tam, kde jsem hledal, jsem našel data, dávající za pravdu mně... :)
Díval jste se např. i do zdějšího atlasu? A už jste zkusil doušku pěstovat v jiné, než tvrdé vodě? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2010 14:23 Muž leontin [46] - CichlidyRe: Sid
Píše se to všude v knihách i atlasech a moje zkušenost tomu odpovídá.Jestli někomu dobře roste i v měkké vodě,tak mu to přeji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2010 14:08 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: leontin
Ca je i v měkké vodě, ne?
Proto se také Egerii daří ve vodě s tvrdostí s rozpětím od <3 po >20... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2010 13:38 Muž leontin [46] - CichlidyRe: katterinecka
Egerie potřebuje Ca,tak do měkké vody ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 15:54 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Silent
To jo, ale příjde mi že těch afrických je mnohem víc. A k cichlidkám mám docela respekt i když mají být malé a mírumilovné. Prostě to není moje parketa ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 15:49 R Muž Silent [5949] Re: katterinecka
Já to v žádném případě nemyslel jako kamenování. Jen to bylo malé upozornění, že se nedá tak úplně zevšeobecňovat. Například trpasličí cichlidky by si v uvedené vodě lebedily. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 15:34 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Silent
a tak to jsem řekla docela obecně, tak mě za to neukamenujte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 15:27 R Muž Silent [5949] Re: katterinecka
Jsou cichlidy které přímo vyžadují měkkou a kyselou vodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 15:18 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: papaja54
záleži co přesně si pod tím pojmem představuješ, jestli jen vodu s nižší tvrdostí a pH tak skoro včechny akvarijní ryby, kromě cichlid. Taky záleží na přesných parametrech, aby pH nebylo příliš nízké
Ale to pak není biotop.
tak tam dej třeba 10 neonek 6 pancéřníčků, nebo dva zakrslé čichavce a razborky klínoskvrnné, a všichni budou spokojení ;-) A rostliny dozačátku rychlerostoucí, třeba egeria, heternanthera, sagittaria subulata (rostliny samozřemě o dost dřív než rybky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 15:13 papaja54 Re: katterinecka
Chtěla bych ryby které se mohou v černých vodách chovat..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 14:59 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: papaja54
většinu druhů teter, například neonka. Záleži jestli chceš biotop např.jižní ameriky, nebo přímo jenom živočichy co žijí v černé vodě, nebo živočichy co žijí ve stejné lokalitě (což bývá docela dost náročné). Napřiklad když neonka obecná a neonka červená, obě žijí v černé vodě, ale tisíce kilometrů od sebe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2010 14:49 papaja54 – Měkkké,kyselé vody - co do nich..
Ahoj chtěla bych se zeptat jestli někdo nevíte jaké rybičky a kytky bych mohla dát do 60l akva.. Biotop - černé vody.Vzhledem k tomu že budu mít rozměry 38x38x42 tak rybičky do max.6cm a rostlinky 40cm..Předem díky za odpověď.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 19:01 Muž Johan [4955] - Rostliny
Fotka k příspěvku Když už se tu tak bavíme o "biotopech, přírodních akváriích nebo jak to pojmenovat", co říkáte na takovýto obraz v akváriu? Snažím se aby to vypadalo jako hrana tůňky, tak co vy nato?
rybicky.net/nadrz/4818/28.jpg , rybicky.net/nadrz/4818/32.jpg

Zajímají mě názory a připomínky :) .

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 15:10 Muž filipsi [1297] Re: oldkiwinka
Doporucuju se obcas pod tu vodu podivat. Vzit si vyrez 1x0.5m dna (dle rozmeru akva), a zkusit si to predstavit v akvarku. Proti zarostlym nadrzim neudrzovanym joko zahrada nemam vubec nic, proti tomu, rikat tomu "biotop" ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:52 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: oldkiwinka
Existují i lidé, kteří odmítají zarostlé nic nenapodobující nádrže I zarostlá nádrž může napodobovat přírodu ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:47 oldkiwinka Re: filipsi
malokdo by to chtel mit doma v akva, tak by to ani nefungovalo. Co máte proti akváriím napodobující přírodu? Existují i lidé, kteří odmítají zarostlé nic nenapodobující nádrže (a když už, tak ne něco pod vodou) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:42 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: motýlek
Oni se od sebe mohou vyskytovat třeba 50 m, ale nikdy ne spolu. Např. pstruh a karas (proudící řeka a slepé rameno).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:33 Muž filipsi [1297] Re: motýlek
Ja jsem k "biotopum" hodne skepticky. Nehlede na to, ze biotop byva ve skutecnosti velice nevzhledy, malokdo by to chtel mit doma v akva, tak by to ani nefungovalo.
"Nemichali, co k sobe nepatri" beru ve vyznamu nedavat spolu zivocichy (ryby), ktere spolu v akva proste nemuzou existovat, i kdyz se ve skutecnosti na stejne lokalite nachazeji (dravci + jejich potrava, nesnasenlive druhy ...).
Z tohoto pohledu beru jako naprosto v poradku, pokud ma nekdo funkci akva s rybami s asie, ameriky ... ktere spolu vychazi a maji podobne naroky, nez kdyz nekdo tvori biotop xxyy, pate pres devate, hlavne ze to zije v lokalite.
Respektuji prani nekoho mit treba jen asii, jen mi zatim unika smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 14:06 Muž motýlek [275] – nevím, jestli pomůžu
a jestli to už někdo přede mnou nenapsal ... ale asi by spíše mělo jít o to, abychom nemíchali k sobě to, co k sobě rozhodně nepatří ... ale jestli např. někde existuje biotop s druhy, které žijí podle popisu relativně blízko v přírodě (třeba 100 km)? ... asi nemůžeme s jistotou napsat, že je to vyloučeno - tedy si klidně něco takového stvořme doma ;-) ... doporučuji já tomu říkám vícegenerační akvárko - tedy dvě až tři generace jednoho druhu - to bych řekl, že je v přírodě velmi pravděpodobný stav ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 10:09 Muž Eff [417] - RostlinyRe: vejvar
Už jsem to posílal, tady to najdeš: www.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 09:45 Muž isamik [180] Re: vejvar
Na to jsem mel jednu super stranku... pokusim se ji najit. Kdyztak se pripomen...

EDIT: ted ne a ne ji najit. Ale myslim, ze kdyz zkusik kontaktovat Ufinku, ze ti nejake linky posle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 07:27 V Re: vejvar
Samozřejmě. Všechno jde. Stačí když si prohledáš i třeba jen zdejší atlas. Nejběžněji dostupná je Cryptocoryne wendtii, dále C. parva, C. petchii, C. peckettii,... Aponogeton crispus, A. rigidofolius, A. natans,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 07:17 Muž vejvar [26] - Raci, krabi, krevetky
chci se zeptet, da se vytvorit biotop sri lanky?
jake rostliny by tam mely byt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 20:03 Muž isamik [180] Re: Barney
Vidim to asi jako Johan, prirodni akvarium z oblasti xxx. Biotop se mi libi nazev pro vylozene maly usek z nejake reky. Ani to by dobre neslo simulovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 17:52 brabenec Re: FoRgY
nn...nemam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 17:50 Muž FoRgY [42] - CichlidyRe: brabenec
A co uz tvoje "malawi" uz nemas ? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 17:20 lemon Re: brabenec
90 je šířka nebo výška? Ať je to cokoliv, zdá se mi to moc, stačí 60cm :)
Biotop bych dal Afriku. Moc se mi líbí halančíci, jediná nevýhoda u nich je ta, že se dožívají většinou max. 2 let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 17:05 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: oldkiwinka
Zkus se projít kolem řeky. Co pár desítek metrů to úplně jiné podmínky. Nejde to škatulkovat. Teda jde, ale není to v silách akvaristů. Právě proto říkám přírodní akvárium, protože si např. představíš břeh tvořený spletí kořenů. Jenomže přesně takový břeh se najde v JV Asii, Americe i Evropě a na druhou stranu si představíš porost louky z Cabomby která může růst padesát metrů od takového břehu, kde není ani jedna kytička. Když už něco takového tvořit, tak aby při pohledu na takový výtvor člověku naskočilo, že to je jako někde v přírodě a uměl si to někam přiřadit a k tomu doplnit ryby třeba z jedné oblasti s totožnýma nárokama. No a tak třeba přírodní akvárium JV
Asie (např. to mé se spoustou nedostatků) ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 16:57 oldkiwinka Re: Johan
Amazonie je víceméně v JAm, Takže dle mě by se všeobecně dalo říci: "Jižní Amerika, Severní Amerika - nebo všeobecně Amerika, ale tam jsou již zřejmé rozdíly podmínek, dále Evropa - lze dělit S, J, V, Z, popř. střední, taktéž u Asie (zde ale myslím, že není tolik rozdílů co se týče podmínek), Afrika - co jiné jezero zčásti jiný mrav a nakonec Austrálie a Oceánie, a různé oceány, moře,.."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 16:51 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Voloďka
To už se probíralo. Není to dobrý nápad. Je toho nepřeberně. Jen v čr je co se týče vody asi snad stovky biotopů ;-) . Můžeš přeci použít vyhledávání např. Afrika, JV Asie atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 16:51 Muž Eff [417] - RostlinyRe: brabenec
Jedním z "biotopů", které nejsou náročné na velikost nádrže, výběr rostlin a chov ryb je JV Asie.
Povinná četba:
www.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2009 16:49 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: isamik
Já jsem odpůrcem i názvu pseudobiotop. Podle mě je spíš výstižnější nazvat takové akvárium přírodní, přirozené atd. Když se člověk na takové akvárium koukne, aby mu připomnělo kus přírody.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] 4 5

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 3775x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6042-biotop-urceni-nazory-zkusenosti?od=51