Závislost CO2 a dKH
40mg/l na otravu stačí.. ono to je těžký, C02moc-ryby se dusí, CO2málo-ryby mají alkalózu.. C02málo-rostliny pomaleji rostou, CO2moc-rostliny taky pomaleji rostou..
Potřeboval bych to trochu objasnit... Mi tam hlavně nesedí ty hodnoty a nebo špatně měří tetra co2 test.
Jak vám už vysvětlovali Václav a Filipsi - pomocí Tillmannovy tabulky zjistíte z KH a pH obsah CO2 jen orientačně, z TETRAtestu asi ještě nepřesněji. (Nemám s ním praktickou zkušenost.

)
Jestliže vám po okyselení vody začly rostliny výrazněji asimilovat, velmi pravděpodobně šlo o reakci na zvýšení podílu volného CO2 ve vodě - snížením pH jste posunul uhličitanovou rovnováhu ve prospěch CO2 na úkor HCO3. (Možná částečně i díky zlepšení dostupnosti některých živin...?)
Na druhou stranu se mi zdá že ryby zrychleně dýchají. Takže jde mi o to jestli je možné aby tam byly tyto hodnoty a při tak vysoké co2!
Pokud naměříte kapkovými testy hodnoty pH a KH takové, že vám podle Tillmannovy tabulky vychází +- 20-40mg CO2/l, neměla by tato koncentrace být rybkám nebezpečná. Aby rybky vykazovaly příznaky otravy CO2, musela by podle mne jeho koncentrace dosáhnout hodnot alespoň cca 150mg/l.
Musis si v prvom rade uvedomit jedna jednotka pH znamena ze sa ti znizila(resp. zvysila) koncetracia H30+ (kyslych) ionoc 10 krat, cize rozdiel medzi pH 6 a 6.3 znamena ze v prvom mas tych kationov 2(!) krat viac. Vzhladom na to ze z toto je zahrnute vo vypocte pre CO2, je zjavne ze ta hodnota lieta velmi vyrazne.

psal jsem ti to v druhem prispevku, ano, testy meri spatne. Mereni je orientacni, u spousty veci jako hodnota takrka nepouzitelne. Da se pouzit jako trend - stoupa/klesa. Normalne nevadi, jestize ph meris s presnosti +- 0.3. Ale u urceni obsahu co2 je chyba fatalni.
0 11.02.2008 06:20 achyles73 –
Re: Sid Potřeboval bych to trochu objasnit. Něco mi tam uniká a opravdu nevím co. Mi tam hlavně nesedí ty hodnoty a nebo špatně měří tetra co2 test. Na druhou stranu se mi zdá že ryby zrychleně dýchají.Takže jde mi o to jestli je možné aby tam byly tyto hodnoty a při tak vysoké co2 !
...snížil jsem pH acidem...a stalo se nevídané - rostliny začaly ve velké míře produkovat kyslík... Tak teď mi řekněte co si o tom myslíte?
Když už si hrajete s chemií, měl byste o tom, co děláte, něco vědět.
Jenom jste posunul uhličitanovou rovnováhu "doleva" - přilitím kyseliny jste zvýšil podíl volného CO2 ve vodě a rostliny na to zareagovaly. Za nevídané bych to ale nepovažoval.

20 mg/l je už slušná koncentrace při které rostliny začnou bublat. Pokud ale nebudeš Ph udržovat pomocí CO2 budeš muset PH upravovat stále protože CO2 se vyčerpá a PH se vrátí na původní místo nebo ještě výše.

Pokud ale měříš Ph jen kapkovými testy a ne PHmetrem může být vše jinak a obsah CO2 být daleko vyšší.
Právě že co2 jsem změřil testem tetra co2 a proto mi to nesedí a nechápu to. Podle te tabulky, jsem právě teď snížil pH acidem abych se dostal na nšjakých 6,7 a stalo se nevídané - rostliny začaly ve velké míře produkovat kyslík, úplně z nich prší bubliny !

Tak teď mi řeknšte co si o tom myslíte ?
Ještě pro vysvětlenou : Podle tabulky při pH 6,7 a dKH 4 by mělo být 20 mg co2/l, proto jsem to snížil.
Myslim, ze k tomu dosel pouzitim dalsiho testu proto to nesedi, a je na tom hezky videt, ze co2 temito testy je pomerne tezko meritelne (tedy pokud nam nevadi presnost neco mezi 5-50 mg/l)
Bohužel něco jsi udělal špatně obsah CO2 se počítá z KH 4 a PH 7,1 = 9mg/l Nevím jak jsi došel k tomu 40mg/l
www.akvarium.cz/… tady si můžeš stáhnout jednoduchý kalkulátor CO2

Presnost (techto) testu je pouze orientacni. Takze nejaky test ti dost ulitava (tipuju ph). CO2 testy (tyto prodavane akvarijni) plne spolehaji na tabulku a meri vlastne "kombinovane" ph a kh.
Dneska jsem měřil hodnoty vody v akváriu, tak tady jsou hodnoty :
Celková tvrdost 14 dGH
Uhličitanová tvrdost 4 dKH
CO2 je větší než 40 mg/l
NO3 je 15 mg/l
pH je 7,1
A teď čemu nerozumím. Že mám hodně co2 je mi jasné ale když změřím uhličitanovou tvrdost a pH, které mají nějakou závislost na sobě, tak mi vychází že mám málo CO2.
( Tillmanova tabulka ) Může mi to někdo objasnit ?
Přidat reakci
1 2 ...... [3]
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 3077x