Novela zákona
0
28.01.08 21:51 Evelinka Mám doma suchozemskou želvu (nevím přesně který druh) už asi 14 let, nemám k ní žádné papíry, mamka mi ji přivezla z dovolené v Maroku, koupila ji tam na tržnici (mají to natočené na videu, želvy se tam prodávaly ve velkém, měli je v obrovských -asi metr vysokých- koších a jsem si jistá, že se prodávaly spíše na polívku

)
hrozí mi vlastně "něco"? a nebo nemusím mít "povolení" , pokud jsem si ji pořídila předtím, než nějáké povolení bylo nutné?
S tím naprosto souhlasím.

Existuje spousta živočišných druhů, ryb i rostlin, které existují jen kvůli tomu, že jsou v soukromých chovech nebo zoologických zahradách. Bez nich by to mnohdy byla jen položka na seznamu vyhynulých druhů. Zpřísněna by měla být spíše sbírka zákonů o týrání a ne chovu (viz. např. Bojovnice v kelímku) apod.
Nestačím se divit nad některými příspěvky, jako bych ani nebyl na chovatelském webu. Mizení živočišných a rostlinných druhů z planety přece není z důvodu obchodu se zvířaty a z důvodu chovu těchto zvířat. Ničení přírody a úbytek druhů je hlavně zapříčiněno obrovským tlakem jednoho přemnoženého živočišného druhu - člověka "moudrého". Ohrožené druhy je samozřejmě nutné chránit a regulovat obchod a chov těchto druhů a ne řešit to obecnými zákazy chovu. Pokud někde dochází k týrání zvířat, tak na to přeci existuje zákon proti týrání zvířat. Když jste viděla týrat ryby v akvaristice, tak jste jako svědek trestného činu udělala jistě vše pro to, aby příslušné orgány státní správy udělaly nápravu. Nebo ne?
Musím se zastat například tolik diskutovaných chovatelů želv, spousta z nich věnuje svým chovancům veškerý čas a finanční prostředky pro zajištění skvělých životních podmínek, do hloubky se zajímají o biologii těchto druhů a daří se jim úspěšné odchovy. Mají nyní své chovy z důvodu nesmyslného zákazu chovu zrušit? A co chovatelé papoušků a další a další.
Dinamitko, nevím jestli jsou nebo ne přemnožení psi, ale útulky jsou opravdu plné, i když ne asi kvůli přemnoženosti psů, neboť nrjsou přeplněné přemnožených štěňat. Co se týče toho, že by lidé měli pro psa do útulku

, zastáváš názor, že by měli jít po tobě policajti protože si koupíš Čichavce kterého chceš místo přemnožené Gupky?

tak to jo...je to smutný...snad jako evropa bojujeme za změnu...Osobně se k tomu připojím a žádnou želvu si nekoupím!

Nerozumíme si...
Já jsem chtěl jen pamětníkům připomenout a ostatní informovat, že želva čtyřprstá byla kdysi tak hojná, že se prodávala za pár korun. A skutečně - každé jaro jsme čekali, až příjde den, kdy dojede do místní akvaristiky náklaďák a maník začne vykládat dřevěné bedýnky na zeleninu, v každé tak 20 želv... Dnes jsou želvy čtyřprsté, podobně jako tisíce jiných živočichů a rostlin, na seznamu ohrožených druhů...
Si taky myslim. Před 40 lety želv bylo tolik, ale teď? Právě že komunistmů bylo úplně jedno co, hlavně že jo. A jak? To už jim bylo teprve šumák. Takže jsem jedině pro, zpřísnit dovoz a chov zvířat. A podle mě by to mělo platit celkově pro všechna zvířata, ať už opičky, želvy, nebo ryby. Stačí mi, když vidim, jak trpěj rybky v akvaristikách, nebo jak jsou neskutečnym způsobem přemnožení psi. Proč kupovat novýho psa, když v útulku jich je spoustu...
A to, jestli se to bude dodržovat, nebo, záleží už jen a pouze na naší policii...
Popisoval jsem stav před 40 lety...
Dnes vám na její koupi bude potřeba řádně hrábnout do portmonky...
Jak píše Johan - kvůli nezřízenému devastování (odchytu) v místě původu je dnes ohroženým druhem; v CITESu je tuším ve sk. 2.
pokud dovážejí tuny tak to asi nebudou pašeráci a pokud to nejsou pašeráci tak musí mít povolení jak exportní tak i dovozové země...a ty by je neudělily kdyby šlo o ohrožený druh.

možná právě kvůli těm dovezeným tunám už ohrožená je..

nevím jestli je želva čtyřprstá ohrožený druh, ale myslím že asi ne když jich dovezly tuny (ale fakt to nevím musel by jsem hledat v katalozích) ...To skladování je děs snad se to zpřísní...

Moje první želva čtyřprstá stála 18,- Kčs, druhá 25,- Kčs.
Každé jaro jich byly do republiky dovezeny tuny. Vozily se a v akvaristikách "skladovaly" v dřevěnných přepravkách na zeleninu...
Tenhle zákon už chvilku platí, jistě pamatujete dobu kdy suchozemská želva stála 400kč a chvilku nato 1500Kč myslím že teď se jedná o zpřísnění zákona. Většiny ryb se to nedotkne, teda aspoň nevím o žádný běžně chované akva-rybě která by podléhala zvláštnímu předpisu podle cites a vy na ni museli mít povolení. Ryby které jsou odchované v ČR a prodávané do akvaristiky by tenhle zákon neměl skoro vůbec postihnout. Cites převážně reguluje obchodování mezi státy a na tom se zde všichni shodujeme, že je za potřebí.
GAGAL napsal: Zákazy vedou jen po zvýšení poptávky a ceny u daných druhů a nahrávájí tak překupníkům a pašerákům. Sekat ruce, hajzlům. Zákazy jsou nutné. Spousta lidí jsou nezodpovědná hovada.
Nechci aby to vypadalo, že souhlasím s ničením přírody, pašováním vzácných druhů atd. Myslím si, že zakazováním se ničeho nedocílí. Kdyby chovatelé vzácných druhů byli raději organizováni a evidováni s tím ,že jejich přebytky z chovů vrátí zpět do přírody (pokud bude kam). Zákazy vedou jen po zvýšení poptávky a ceny u daných druhů a nahrávájí tak překupníkům a pašerákům. Nemělo by se raději začít tady:http://www.novinky.cz/clanek/10530-vedce-vydesilo-tempo-niceni-amazonskych-pralesu.html Pevně věřím, že všechny opice, poloopice jsou vždy pochytány a přemístěny na bezpečné místo. Tak jako ostatní zvířata.

No, nechci rejpat, ale zpřísnění podmínek chovu a držení některých živočišných druhů je na místě. Ne každé zvíře je snadno zvládnutelné a při špatném způsobu chovu se může stát i hrozbou pro svoje okolí. Paradoxně to zvíře je pak tím, kdo to nakonec odnese. A hlavní věc je ochrana přírody, o tom tu už psal i Štěpán.
Možná to bude chaotické, ale je to staženo s inzertních stánek ifauny( teraristika).
Tady je text:
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, atd. Citace z Důvodové zprávy: (3) pokračování: Za státních peněz je tudíž financováno umožnění podnikání s ohroženými druhy ve velkém. Není v zájmu ochrany přírody a ochrany ohrožených druhů, aby se s nimi obchodovalo ve velkém.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, atd. Citace z Důvodové zprávy: (3) Některé "velkokapacitní" chovy (či překupnické firmy) především suchozemských želv z přílohy A značně komplikují prosazování zákona resp. omezování obchodu s ohroženými druhy, což je smysl úmluvy CITES a legislativy ES. Udržení těchto subjektů pod kontrolou (vydávání dokladů, kontroly) klade nyní značné nároky (finanční, časové i personální) na kontrolní a výkonné orgány.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, atd. Citace z Důvodové zprávy: 2) Poslední konference smluvních stran CITES doporučila smluvním stranám omezit chov tygrů a dalších kriticky ohrožených kočkovitých šelem jen na chovy v zajetí ve skutečném zájmu záchrany těchto druhů a zakázat chov k ryze komerčním účelům.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, atd. (5) Na exempláře držené podle odstavce 4 se vztahuje registrační povinnost podle §23. Citace z Důvodové zprávy: Příklady navrhovaných zákazů: (1) Podle směrnice Rady 92/65/EHS ("Balai" směrnice) se má zakázat držení živých primátů s výjimkou veterinárně schválených institucí.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, atd. (4) Exempláře držené ke dni nabytí účinnosti nařízení vlády vydaného podle odstavce 1 a jejich potomstvo může jejich vlastník držet i nadále, nesmí je však přenechat jiným osobám, s výjimkou přenechání do chovu, pro který platí ustanovení odstavce 2 nebo pro který byla udělena výjimka ze zákazu chovu podle odstavce 3, anebo do obdobného chovného nebo pěstebního zařízení v cizině. Tím není dotčen zákaz obchodování s exempláři.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, atd. (3) Výjimku ze zákazu držet živé exempláře druhů živočichů a rostlin stanovené nařízením vlády podle odstavce 1 může povolit ministerstvo, zejména pokud jde o držení exemplářů v botanických zahradách, ve vědeckých a výzkumných institucích a v chovech v zájmu ochrany přírody.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, VELKÝCH ŠELEM A EVROPSKÝCH SUCHOZEMSKÝCH ŽELV §24a Zákaz držení některých exemplářů. (1) Seznam druhů živočichů a rostlin, jejichž živé jedince je na území České republiky zakázáno držet, může stanovit vláda nařízením. (2) Zákaz podle odstavce 1 se nevztahuje na držení exemplářů v zoologických zahradách, kterým byla udělena licence podle zvláštního právního předpisu, pokud to nebude v rozporu s podmínkami této licence.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ pokračování: " Členské státy zajistí, aby se obchod s opicemi (simiae a prosimiae) omezil výhradně na zvířata odesílaná z a do organizací, institutů nebo středisek schválených příslušnými orgány členských států v souladu s článkem 13. Obchodem se myslí obchod mezi členskými státy společenství. "
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ - údajně jsme k tomu nuceni Evropskou unií - viz citace v Důvodové zprávě k zákonu CITES: "Podle směrnice Rady 92/65/EHS ("Balai" směrnice) se má zakázat držení živých primátů s výjimkou veterinárně schválených institucí." Srovnejte se skutečným textem v této směrnici
Proto mi prosím nenadávejte, ale alespoň je tady něco. Co možná může být začátek konce chovatelství v ČR,(začíná to opicemi a želvami, konec může být akva.ryby).
Cože?

A ty budou chráněné a chovat je bude protizákonné. Tak je budeme muset vylít do wc

s timhle se da jenom souhlasit...Lidi plundrujou prirodu neskutecne...obavam se ze do 30 let bude sposta druhu ryb jenom v akvariich..

Jakákoliv zvýšená regulace nebo dohled nad obchodováním a chovem ohrožených zvířat je pozitivní.
Bohužel ne všichni, co chovají zvířata, mají opravdový vztah k přírodě.
Pochybuju, že např v Africe je dostatečně účinně regulován výlov a export akvarijních ryb. Kdyby bylo po mém, tak by ryby mohlo dovážet jen několik chovatelů a to výhradně za účelem chovu, dále prodávat koncovým akvaristům by se směly pouze odchovy.
otazkou je, ale jakych

rak napsal:... chtějí omezit obchod a chov některých zvířat...
To je dobře.
muzes sem dat odkaz??? ja to nejak nemuzu najit

Chci Vás upozornit na připravovanou novelu zákona č.100/2004Sb. Jedná se v kostce o to, že uředníci Min.život. prostředí připravili novelu tohoto zákona s tím, že chtějí omezit obchod a chov některých zvířat . Více na stránkách Ifauna- je tam i petice proti této novele.
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 3777x