Plži a nemoci
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Tak tohle jsem ještě nezažil. A to mám několik ancíků s pořádným množstvím šneků.
Viděl jsem to skoro v každé nádrži kde chovám plže a ancistrusy dohromady. Do určité velikosti ryby mají ampulárie sílu víčko zavřít před vetřelcem. U dospělejších jim to již nepůjde a protože ancistrus má velký hlad 24 hodin denně, zvláště ti dorůstající (kolem 5 cm) mají sílu a už je s plži nenechávám...To už je ve velikosti, kdy přestává preferovat zelené a přechází spíš na maso. A tak ampulárku začne "ožužlávat", obrušovat a ampulárka chcípne...ancistrus má maso. Totéž umí s okružáky, jak už jsem předeslal.
Taky by mě to zajímalo!
A to si viděl kde
Ancistrusi si nejen okružáky dovedou postupně vytahat sami
Můžeš pokud jim je vytáhneš z ulity a rozmačkáš. Ale pak už to nebude příliš živé krmení
. Proč tvá dušička vůbec touží cpát do ancíků šneky?
Já myslím, že si na nich smlsnou také, ale asi to pro ně není nejvhodnější potrava.
Jinak všechny ostatní ryby se po nich můžou utlouct.
Ancíci okružáky nežerou!
(aspoň teda myslím)
Zdravím. Vím, že jsem blbý, tak se zeptám. Můžu okružákama krmit ancistrusy, používat je jako živé krmení? Že bych je rozmnožoval v malém cca 10 litrovém akvárku? Díky za radu.
Starší reakce
Zdravím Akvaristi, měl bych dotaz k ulitě šneka. Konkrétně můj šnek Clea Helena má úplně zdeformovanou ulitu (viz obrázek). Myslel jsem, že to bude díky malému množství vápníku ve vodě, takže ho tam pravidelně přidávám, ale ulita ne a ne se spravovat. Divné je taky to, že ostatní Heleny s tím problém nemají a jejich schránka je krásně zbarvená, bez jakýchkoliv vad.
Prosím o Vaši radu či názor.
Děkuji
Starší reakce
myslíte že dokáže planaria ublížiť slimákom - konkrétne kotúlke (kružák?)
Starší reakce
zdravim...behom cca mesiaca mi uhynuli dve lastury a jedna mechyrovka a z aqa mi usla neritina....cim to bude....nebude zla voda?....
Starší reakce
měnila jsem podložku pod akva, tak jsem propláchla dno od kalu, když už bylo v kýblu a večer se neskutečné množství piskořek pustilo po skle nahoru. v panice jsem zapla vzduchování, ale ty potvůrky se zastavily pár cm pod hladinou. měly hlad, šly na řasu
A kolik,hodně?? Nezdá se Vám 7 moc???
kdyz maj klid tak i behem dne.... ja je mam na skle dnem i noci....
Klíd...To dělají potmě dnes a denně.
Starší reakce
Plže jsem nikdy do karantény nedával což nevylučuje eventualitu nějaké nákazy.
A které choroby se mohou týkat akvária?
plži jsou výborní přenašeči chorob a sami jsou kolikrát na to imunní
tak teda treba niaku karantenu alebo tak?
Každým novým organismem můžeš nádrž infikovat.
chcem sa spytat ci sa da so slimakom priniest daka choroba napr kozovec, alebo nieco ine...
Starší reakce
vdaka za radu....dufam ze toho slimaka budu mat...na dne mam male kamienky ktore ako tak citam budem musiet pridat...
pozrela som na net....vyzera to tak ze mam kotuky....ezistuje aj nieco ine co by slimakov zlikvodovalo.. je mi jedno co uplne alebo ciastocne
Lebo štvorzubec nieje gupka. Vyžaduje inú starostlivosť a podľa toho aké máš slimáky, ak sú to kotúlky tak ich zlikviduje a čo potom? Ale ak máš vežovky, s tými ti nepomôže.
a preco..??...tych slimakov je tam ako hadov..
zufala napsal: budem velmi vdacna za radu...
Nekupuj si toho čtverzubce...
2 30.12.2009 14:23 zufala – slimaky
v akvariu sa mi premnozili take male slimaky (neviem ako sa volaju)..priniesla mi ich kamoska od tety vraj cistie exkrementy zo spodu akvaria....na ich ulitach som po case spozorovala biely povlak...nemoze to byt plesen..chystam sa kupit stvorzubca aby to vykillil ale bojim sa ci sa nenakazi z tych slimakov....neviete me poradit ??...budem velmi vdacna za radu...PS: som zaciatocnik
Starší reakce
Neviděl bych to tak černě
A navíc většina článků je psaná v češtině.
akorát ti mladší budou mít problém se slovenštinou
ještě pár let a budou se běžně kupovat slovníky
kdyby alespoň v televizi dávali slovenský filmy v původním znění (bez titulků), ale oni už i tohle dabujou
Jestli tě zajímají plži a krom toho jak daný druh vypada si chceš něco velmi užitečného o nich přečíst, zbavit se mýtů které tady hodně lidí o plžích šíří a přitom o nich nic neví, tak vřele doporučuji
www.klub.akva.sk/… v čísle 7 a v čísle 16. Tenhle magazín považuji za jeden z nejlepších zdrojů skutečně objektivních oinformací o akvaristice a velmi dobře psané články.
2 09.04.2009 20:08 Kisssi – jak vypadají ?
ahoj, mám takový trapný dotaz ale jsem začátečník tak se nezlobte. Jak ti okružáci vypadají? Můžete mi sem dát fotku? děkuju
Starší reakce
já mám okružáky taky bokem v kýblu a krmim s nima mřenky
Ještě nezplesnivěla žádná
1 25.01.2008 01:09 amazonstar –
Re: PaDa jak sem napsal..byli v ty lahvy nekolik tydnu ...voda nic moc...tem plisnim bych se nedivil....ale kdyz rikate v pohode...
) ja si pak za vama dojedu,jestli taky nejste zaskodnik....
z tebou namnožených okružáků ne, proč?
1 24.01.2008 08:53 amazonstar –
Re: PaDa Na politickejch debatach bych zaskodniky ocekaval.. ale tady??
jeho podraz bych zjistil az v krame a tak diky za usetrenou cestu..
kazdopadne nemoc nehrozi zadna?? zadna plisen??
Doma odchovaných okružáků se bát nemusíš, klidně je dej i do jiných akvárek.
Nedoporučuje se tahat domů plže z rybníků apod., tam nemoci hrozí...
0 23.01.2008 00:53 Amazonstar – Jake muzou sneci zatahnout nemoci do akvaria??
dal jsem par rizku kytek do 5-tilitrovy flasky od okurek a k nim par okruzaku...nevzduchoval sem a obcas s tim zamichal a vodu moc nemenil...kazdopadne se mi okruzaci rozmnozili a ja bych je ted chtel z ty flasky dat do jinych akvarek....neni to nebezpecne?? nemuzou zatahnout nejakou plisen??jak poznate nemocnyho sneka??diky...
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 3871x