Odchovna, porodnička
0 02.02.2014 23:16 matus13 Poradite mi nejaku porodnicku do spolocenskeho akvaria? Lebo mam tehotnu black mollu a bojim sa ze mi ten poter hned pozeru ostatne ryby.
Starší reakce
Odlov ji dle své úvahy, já bych ji už odlovil. Jestli máš kolem 40 mimin, tak asi jich už víc pravděpodobně mít nebude. Nebo stejně bude mít za pár týdnů další.... Miminka nech v porodničce dokud nevyrostou do velikosti kdy je už ostatní nepožerou... Pokud máš větší akva, tak bych je dal tam ať mají víc prostoru na plavání ovšem ne do akva de máš ostatní ryby.... Mimina krm na prach rozmělněným vločkovým krmivem 3x denně ale velmi málo moc toho nesní...
A ještě teď jich tam je čtyřicet něco ale jak poznám že už porodila abych jí mohla odlovit ?
A až jí od lovím ty malý mám nechat v porodničce jak dlouho ?
Ja si myslim, ze je to mecovka.
Rostlina nikdy nikomu nevadila...

Já jsem dal do porodničky(tý závěsný) rostliny, které jsem den před tím zastřihával a plovoučky nemusíš řešit. Ty rostliny tam mám už 3. den od porodu a celkem v nich rejdí. Snad ty rostliny nevadí, přístup k hladině mají.Jo a je to omladina mečovek.
Vyprdni se na porodničku a přidej plovoucí rostliny, kde se omladina schová, pak možná všechny nesní...
Děkuji, ale nesní všechny ne? Před chvílí tam byli dvě rybičky a teď tam je 14 rybiček.
Živorodky tohle, to pojídání, obvykle dělají. Podívej se do atlasu, všude se to píše, osobně si myslím, že to co je na obrázku je nějaká plata, ale můžu se mýlit.
Edit: Jestli chceš nějaký mladý, tak po porodu tu samici odlov. Nebo to takto vůbec neřeš a měj v akváriu možnost se poschovávat, ideál jsou nějaký chuchvalce rostlin a ona si příroda cestu najde a něco jistě přežije.

Nevíte co je tohle za rybu? To je ta ryba právě porodila ale připadá mi že je chce sníst už jednu snědla nevím proč to dělá ?

Jaké ryby tam chceš dát a jakou jsis koupila ? Bodlo by kdyby jsis založila prezentaci...
0 29.01.2014 16:44 Kájinka Ahoj koupila jsem si porodničku. Ale nevím kdy jí tam mám dát. Rybička už má veliké bříško a dává se ta porodnička do akvárka?
Starší reakce
Podívej se do mého alba s fotkami co mám na profilu, mám tám vyfocenou jednoduchou, podomácky vyrobenou porodničku z mísy a dvou tyček. Nic mě to nestálo a zládne to i ten co je jak se říka "levej". Když jim chceš vyměnit vodu tak to jenom vyáhneš nad hladinu, voda vyteče do akva a jak tu misku ponoříš zpátky do vody tak dírkama vespod ti voda nateče zpátky

Kdyz pak ty male nachas viset v akvariu v tomhle:
www.levnaakvaristika.cz/…
nic Ti je nesezere, vodu budou mit z velkeho akvaria (takze se nebude kazit tak rychle jako v malem objemu), a nepotrebujes ani dalsi vybaveni jako topitko.
EDIT: Na cisteni je fajn si poridit hranatou plastovou nadobu na potraviny. Tim to podeberes, cele vytahnes, mlade vyklopis a sitku vydrhnes, rybicky jsou stale ve vode a bez loveni. Az sitku zavesis zpet, mlade zase jen opatrne prelijes.
Tak ten chuchvalec plevele dej do tý flašky, vodu z akvária, kterou budeš denně částečně měnit a uvidíš, jak se zadaří, po porodu samičku odlovíš zpátky a v tý flašce budeš tu vodu měnit denně, klidně polovinu a několikrát denně krmit, jsou to žrouti a za 3 týdny je přelovíš k ostatním.
Já bych to chtěla zkusit takhle, protože tam opravdu máme některé rybičky agresivní (např. pestřenec)..
Do akvária kde teď je dej nějakej chuchvalec rostlin, nějakýho plevele a ono se něco zachrání.
Chci se zeptat, nemám doma odchovničku a jedna živorodka brzo bude mít mladý, tak mám v plánu jí dát mimo akva do 5l sklenice a dát něco na dno a třeba jeskyni... bohužel nemám navíc ani filtr topení či vzduchování, tak se chci zeptat, jestli mi něco poradíte? osvětlení bych zařídila lampičkou.. myslíte, že mám šanci, aby tam ty mladé vydrželi? díky
Starší reakce
Jelikož mám v akva betty, dania a rozborky (112l akva). A už jenom to mamku překecat ne případné rozmnožení bett bylo složitý, tak ancíky ne

Mmám to jenom jako zkušenost, ne na prodej nebo tak. Jen abych se něco přiučila.
Pokud nemas zkušenosti s rozmnožováním tak do danii bych šel, ale bettu bych si nechal na pozdějc, co třeba zkusit ancíky?
Budu se snažit :P potřebuji si to vyzkoušet , když přežije alespoň jedna rybka pro mě to bude úspěch a posun dopředu

No to by šlo, když budeš dbát na hygienu

Zaleží jak bude velká odchovna, pro betty by to mohl stačit, a D.rerio též, aspon u mne to funguje, jak velká bude odchovna?
Starší reakce

S týdnem nepočítej, měsíc bude v malém prostoru málo a dost možná Ti "vykapou". Potřebují vydatně krmit a stačí, aby se trochu zkazila voda a rybičky začnou hynout.
Dekuju

) Mam tam i extra vzduchovani kaminkem. Tak snad to ted vyjde

Tak dlouho jakmile povyrostou do nesežratelný velikosti, takže při dobrým krmení tak týden.
Ja tuhle porodnicku mam udelanou..... Zitra by teoreticky mely byt male... Ale ja myslel jako ze ty 3-5 tydnu..... Nebo muzou byt v te misce tak dlouho?
0 07.01.2013 16:16 ada – odchovna
Ahoj, chtel bych se zeptat. Mam stribrne molly ale nikdy mi mi nepreziji male. Nemam zrovna finance na jeste jedno akvarko a tak mne napadlo... Slo by jen na chvilku pouzit kouli 9l se svetlem a piskem atd? Proste jen nez trochu povyrostlou abych je pak mohl dat do velkeho..... Vim ze koule neni dobra ale je to jen uvaha. Dekuju
Starší reakce

Dobrý den,mohu-li mluvit za sebe.My jsme vyráběli porodničku tak,že jsme zakoupili tuto
profizoo.cz/… nebo jinou se síťkou a dno se rozpáralo.Místo něj se použila perlinka.Díky tomuto systému jsme odchovali spousty mladých živorodek.Hlavní výhodou těchto porodniček je vícero místa než v těch třídílných v níchž se samička sotva otočí a hodně jich i uhyne díky stresu.

Díry jdou dobře zalepit tavnou pistolí.
Si tu mističku kup. Stojí okolo deseti korun tuším, ale nevím přesně. Nebo dírky zalep akvarijním silikonem.
Stříbrnou lepící pásku bych v žádném případě nepoužil. Na milion pět tisíc osmset devadesát tři procent se z ní bude do vody uvolňovat lepidlo.
Starší reakce
Já pro gupky běžně používám dvojdílné porodničky Marina -
www.akvarista.cz/… - přičemž nad rošt vkládám i malý chomáč Jávského mechu - vše perfektně funguje - mladé se většinou všechny shromáždí pod roštem - samičku odlovím a mladé z porodnice vyleju do připraveného akvária.

Nikdy samičky nedávam do pôrodničiek.Len sa tam stresujú.Normálne chovám samice aj samcov pohromade.Ak majú vhodné podmienky tak ani skríše netreba.Samice začnú tak rodiť,že už pri určitom počte ani mladé nežerú.Samce majú naopak plnú hlavu párenia.Tvoje už rodiť môžu,ale záleží na podmienkach v akvárku.Pri toľkých rybách môžu pôrod schválne odkladať.A moc tlsté nie sú,mala by si vidieť niektoré moje,ak šupnú 30-40 naraz.
Dosť problém budú tie mečúne či platy.
Pôrodničku mám,ale už asi 100 rokov som ju nepoužil.

0 07.10.2012 16:14
dubska2 [1] - Živorodky Zdravím
Asi před pěti lety jsem chovala gupky a od taťky jsem dostala porodničku, kde se údajně měly rodit rybičky

je to tato:
www.akvarista.cz/… zprvu jsem z ni měla obrovskou radost, ale nikdy se mi nepodařilo dát rybku dovnitř v tu dobu, aby porodila, a maličké přežily v jiném akvárku. Nyní o pět let později jsem se opět k akvaristice vrátila, nakoupila paví očka atd atd. Z šuplíku jsem vytáhla porodničku a matně zavzpomínala, jak asi má vypadat rybka, která je před porodem. Černý flíček na bříšku u řitní ploutve?

od známého jsem dostala asi 8 samic, které mu preventivně rodí mladé. Jsou to obrovské samice a fakt tlusťoučké. Mám je zhruba měsíc a pořád nic. Když jsem ještě byla dítě, vždy jich tak deset přežilo ve společném akváriu, ale nyní mě žádná neporodila :( kamarád měl paví očka v sudě na zahradě a třeli se mu neustále, tak jsem si říkala, že takto nenáročné rybky se musí vytřít i mě. Jak tedy vlásně vůbec moznám, kdy mám samičku do porodničky dát? Prosím o rady, připadám si opět jako začátečník...Přiložím sem video, aby jste měli tušení, jak moje samičkx asi vypadjí, není možné to nafotit. (Nelekejte se, momntálně mám akvárko trošku nabouchané, známému prasklo a tak je u mě má uložené, snad všechny budou v pořádkua ve 112l přežijí), samice tam jdou ale krásně vidět.
www.ulozto.cz/…Starší reakce
U živorodkářů je nejlepší řešení na všech stranách i ve dně prostupná síť. Ne všechna mláďata totiž padají po porodu směrem dolů. Například mladé A.cultratus startují zrovna k hladině a hledají bezpečí u stěny. Pro běžný odchov jsou komerční odchovničky zcela dostatečné...
Určitě to není šťastné řešení,spíš neštěstí.Profi porodičky se dělají ve tvaru V stím ,že ve spoji je 3mm mezera.je je to asi ta nejlepší možnost a je to osvědčené u živorodkářů.
Většinou se trefí a prchnou...
0 22.07.2012 08:08 marťas2 – porodnička pro živorodky

Ahoj, mám takový problém. Nebo spíš strach z toho, jestli otvory v porodničce jsou dostatečné, aby potěr otvory proplul pryč od samice, nebo zda je třeba nějak je upravit.
Otvory mají ve skutečnosti cca 2 mm x 17 mm je jich tam 16. Zřetelnější je to na fotce. Dík za radu.
Starší reakce
Egeria najas. Či už ako plávajúcu, alebo zasadenú v substráte. Rastie v pohode aj bez umelého osvetlenie(najmä ak ide do akvárka dostatok denného svetla)A ten bublifuk Aqua Exotic je do toho ako stvorený

Bezva je plovoucí růžkatec ponořený, Ceratophyllum demersum. Roste jak blázen a při čištění se jednoduše vyndá ostříhá podle potřeby.

Asi bych volil bahnatku. Je to plevel, roste to rychle, má to každej. Dát ji do košíčku, aby s ní šlo manipulovat, navíc na hladině vytvoří úkryt. A rozmnožení nůžkama není problém

U mě se rádi schovávaj v růžkatci, nebo v kořenech bábbelky.
U mě dobrý. Spíš bych se orientoval na jemnolistější rosliny, tak aby byla dobrá schovávačka pro mladý.
Já tam nemám žádné, nebo maximálně jednu v květináči. Na dně taky nic, je to lepší při údržbě. Ale do tak malého bych dal tak dvě rostlinky a šlus.
Ještě by mě zajímalo, jaké jsou vhodné rostliny do odchovny - 20x20x25 cm - zatím mám pistie, anubias, cryptocorynu a limnophilu
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 13947x