Odchovna, porodnička
Plesnivět mohou pouze jikry, potěr již těžko. Vzduchování nutné pro obé.
0 19.05.2008 19:41 Lukáš Mam malý rybičky v porodničce. Ale četl jsem že tam musít mít nějakou trysku nebo provzdušňovač aby nesplesnivěly? Musí tam být něco takového?

Děkuji
Starší reakce
A čemu vadí běžnému akvaristovi, že přežijí 3 živorodky z vrhu? Když se přeci množí pořád... Co pak děláte s 50 dopívajícími rybami? To za chvíli to akva musí vypadat, pokud nemáte stálý odbyt...
Za mě je lepší přirozeně doplňující se hejno...
Asi nejrychleji rostou normálně v nádrži s ostatními, ale to jich z 50 přežijou třeba jen 3 a paví oka většinou žádný. V porodnici rostou pomaleji i když mají skoro stejný podmínky a 1denně krmení. Ze stejnýho vrhu mám 2v akvárku a už mají skoro centimetr a ty v porodničce sotvaže pár milimetrů....Jinak vždycky jsou malý dlouho a najednou začnou hrozně rychle růst.
Krmím nadrcenýma vločkama,tabletkama a granulkama...Drtila jsem je v hmoždíři .Občas dostanou kus mražené nítěnky(ty větší).Umřela jen jedna a mám jich tam nejméně 50(PAVÍ OČKA A PLATY)...Mají tam jednoho šneka(ampulárku) co žere zbylý krmení občas ji vyměním za jinou (mám jich plno)protože tam zas tolik žrádla pro ně není.Mám to taky z petky ze spodku,jsou tam jehlou dírky a je to přímo před vzduchováním.

No,snad ti to alespon trochu poradilo,ale asi taky dělám chyby

Jako provizorní osvědčené řešení občas použiji ty plastové vaničky od masa - je tak dost velká plocha hladiny a tak se nemusí vzduchovat... ale je to na hranici trápení rybek - nutno přiznat

Dokonce jsem jako test odchoval jednu rasboru v misce o objemu asi 1dcl do velikosti asi 12mm - misku jsem měl zavěšenou u jiného potěru přes okraj vytíračky pod sklem... Ale rozhodně to není obecná metoda.
Starší reakce
To nedává jako odchovna smysl. Možná leda jako improvizovaný porodnička.
Starší reakce

Já mám porodničku.. Viz.obrazek. dnes jsem tam dal také jedno paví očko. Je na dvě ryby ale teď jsem vyhodil prostřední přepážku aby mela více místa. Je ve velkém akvu. Takže teplota je stejná (25 st.) Již tam jednou byla ale dal jsem vysokou hladinu a ryby mě zdrhly.
To se ta ryba teda má, že jí držíš týden v tak malém prostoru

Vymýšlíte fakt úchýlárny místo abyste nechaly ryby, jako jsou paví oka, množit se přirozeně.
Diky. Pôrodničku mám už pripravenú. Len akurát neviem koľko by v nej malo byť stupňov lebo v nej zatiaľ nemám topítko.
Do porodničky ji klidně přestěhuj.
Já teda taky teprve začínám, ale několik porodů mám už za sebou. Jetě to přesne nedokážu poznat kdy bude rodit tak že mám těhulku klidně i týden odděleně než porodí. Jinak rodí pravidelně každý měsíc tak mimin bude rozhodně dost. Jednou jsem to nestihla a všechny mimča zbaštily tak na to pozor. Aisi z 20jich zůstalo 5 a ty pak za další dva dny zmizely.
Diky moc to mi pomohlo. Takže ju môžem premiestniť do pôrodničky, ked som dobre pochopil že?
Černý flíček na zadní části bříška u pavích oček (i některých jiných živorodek) skutečně značívá březost. Obzvláště, je-li tento flíček již výrazný. Vaše samička je tedy zřejmě březí, což je u pavích oček běžná věc. Některé samičky jsou březí téměř permanentně a mají tedy tzv. ,,skvrnu březosti" téměř pořád. Jedno oplodnění může vystačit na 4 až 5 vrhů mláďat, jelikož samičky pavích oček si umí uschovat samečkovy spermie. Březost trvá 4 aaž 6 týdnů a několik hodin před porodem bývá možno zahlédnout ve skvrně březosti lesknoucí se oči mláďat. Je tato informace dostačující ?

0 09.02.2008 08:38 Duny – Gupky-kedy je čierny flak na brušku
Ahojte,
mám doma samičku gupky ktorá sa mi zdá byť tehotná má dosť veľké bruško a čierny fľak na brušku. Ale to neviem či je vtedy už oplodnená samcom alebo ešte nie. Či ju môžem premiestniť do pôrodničky. Bude to jej prvý "pôrod" u nás, tak by som si chcel zopár mládat na 100 % nechať. Aj ked viem že ich niekoľko prežije i v akva. Dakujem za odpovede.

Starší reakce
Nevím, jestli jsi to dobře pochopil a dobře se podíval, protože na fotkách je pod kelímkem kde plavou ryby ještě další kelímek kam vypadnou mladé

Jenže jaksi na pytel porodnička. Mimina vypadnou do akvárka, kde je sežerou jiné ryby. Takže výsledek je stejný jako, když se narodí rovnou v akváriu.
Starší reakce
Světlo nepotřebuješ pokud to bude jen odchovnička, stačí odchovničku postavit vedle akva a budou mít světla dost. Je zde sice diskutabilní to světlo z boku, ale jako odchovna to stačí.
Filtr máš za 20Kč, bublifuk, topítko neni potřeba pokud máte v bytě alespon 24 st.
Jinak vzduchovací motorek asi máš, nebo jsi ho chtěl pořídit, jak jsi psal

Takže cerna je 250 Kč se vším všudy a to snad ve třinácti nějak splašíš ne? Umyj mamce nadobí a pak ji popros, to zabírá

Filtr koupíš tak za pár Kč, stačí bublifuk

A s filtrem a světlem za 1k že? Je mi 13 a rodiče nebudou tak torelantní...
Sám víš, že do 3 litrů nic asi kromě krevet a rostlin nepatří. Může to být nouzové řešení, to bych souhlasil. Ale jako fungující odchovna to nebude dobré (spíše nefungující)

Skoč do akvaristiky, kup tam za dvě kila 20l AQ a tam je v pohodě do solidní velikosti odchováš. A bez starostí. Samozřejmě s filtrem a světlem

Jinde na tajtom foru jsem četl, že by ve skleněný 3l flašče měli vyrůst...
V té láhvi ale opravdu neporostou anebo tak pomalu, že tam dříve zajdou než vyrostou.
Mám je akva s čichavcemi a ti se ted zrovna vytřeli, tak jsou akgresivní a žerou ty malý gupky.
Aby rychleji rostly?

V čem je máš proboha teďka. V takové lahvi rychleji určitě neporostou. Budou furt jak odrostlý potěr.

Tak je zase vyndej a dej do normalniho. Nechapu, proc by mely rust rychleji v takovych podminkach.

Tohle bude mit za nasledek vsechno jen ne rychlejsi rust.
Jinak to nejde? Rybičky by jsem dal jenom na chvíly malý paví očka!! Aby trochu rychleji rostly.
Dat ji do mistnosti s konstatni teplotou a zavest vzduchovani pomoci vzduchovaciho kaminku, vzduchovaci hadicky zpetneho ventilu a vzduchovaciho motorku.
0 28.01.2008 18:25 archangelos – Mini akva
Ahoj, chtěl jsem se zeptat jak udržet teplotu a vzduchovat v 3l skleněné flašče ?? pls poradtě
Ono to je asi tak: Dáš porodničku do prázdné nádrže, do ni samici a mladý pak padaj do tej výtěrky. :- Tto cos koupila za min 80kč, to stejný by ti udělalo třeba mistička od hroznů nebo cherry rajčátek

At se daři

OK, necham to na prirode. Rybu jsem vypustila zpet do akva. Koupila jsem jeste dneska dve kytky navic, tak uvidime. Tu prvni jsem nasla za filtrem, byla sikovna a schovala se poradne.
Edit: Mam tuto porodničku
www.akva-exo.cz/… Ma totiz dirky z obou stran, s tim ze ty nahore jsou miniaturni a ty dole tak velke ze tim propluji ty mrnave rybicky. Asi jsem si koupila blboua nebo nechapu jeji logiku.

Ať se snažim sebevic, tak nevim jak ji chceš donutit ležet na dně.. Nebylo by lepši to vyfotit?
Kinak je lepši rada, než se trápit s porodničkama, zřidit malou nádržku a tam nechat rybu odrodit a pak dolovit.
A celkově nebylo by lepši ji mít rodící rybu s spolu s dalšima rybkama v dobře zarostlý nádrži a co přežije to přežije? I tak toho po čase bude plné akva a co potom s tím. Zkus se trochu rozepsat o tvé nádrži

Ta porodnicka je od firmy MARINA a je 3v1.
Já jsem rybicky nikdy nemela tudiz netusim kdy bude rodit. Ale minimalne uz 14 dní má obrovske bricho a nasla jsem v akvarku jednu mrnavou rybicku. A tu mam v takove porodnicce ze sitoviny. Ale ta nema ty unikove otvory pro ty nove narozene, tak se bojim tam dat k ni tu samici. Proto jsem koupila novou a ta je delena na dve casti, ale ze spodu ma otvor a i z vrchu, tak si myslim, ze musi lezet na dne, aby mi nevyplavali ty malinke spodem. Je to takova krabice s vikem jakokdyz...
Ryby se nemusí krmit v porodnici... Tedy pokud ji tam nehodláš držet měsíc
A vzduchováni? To jde z té druhé části, kam proplavou prcci. Nebo celkově z akvária.

Z otázky jsem nepoznal jak to máš zařízený.

0 26.01.2008 18:33 Lenka – Co s porodničkou
Dobrý den, koupila jsem si dnes porodničku umělohmotnou, kde se umístí samička a mladé pak proplavou do druhé části, jen nechápu jak funguje krmení a pořádné vzduchování. Mám tam samici pavého očka.
Starší reakce
a jaké tam teda jsou živorodky?.. pokud to akvárium není bez rostlin, tak jich pár učitě přežije.. a za měsíc bude další várka atd..
Žádné živorodky tam prezentované nemám, protože mám zapsané jen svoje vlastní nádrže. Tohle je akvárko více méně všech

. Jinak se obávám, že budoucí rybátka asi moc dlouho nepřežijí, protože doma nemáme ani 10l prázdné akva ani mech

. No jo... tak hold malé rybičky nebudou...

Jake ryby? ve zde prezentovanych nadrzich nemas zadne zivorodky. Jinak kdyz sou to zivorodky, tak prelovit samici do maleho(staci 10L)akvarka s hustym trsem javskeho mechu. Tam je samice nechyti a po porodu odlovit co nejdrive. Jestlize je to akvarko o objemu alespon 20L, tak lze pouzit i jako odchovne akvarium. Pokud ne tak asi tyden tam mlade nechat a pak prelovit do nadrze vetsi nez 20L.

Když ono je v tom akva docela prázdno a pár nových rybek by se hodilo. Kolik myslíš, že by toho tak mohlo přežít? (v akva je pár zebřiček, dvě stejně velké ryby, které nevíme, jak se jmenují, dvě parmičky a jedna přísavka thajská)
Ale co pak s mladýma

Já bych to asi neřešil a byl rád, že mi je ze začátku něco žere. Ono vždy něco přežije.. ..
Zdravím.
V rodiném akváriu se objevili dvě těhotné rybičky a teď narychlo nevíme, co s nimi. Může někdo poradit, jak zařídit provizorní odchovnu, aby ostatní ryby mladé nesežraly?
Starší reakce
A nebo to taky udělat pořádně v normální odchovně v případě většiny jikernatých, Nebo u živorodek nechat být v akva, přežije to co má.

0 23.02.2007 22:51 __Lukas__ Myslím, že než doma něco pracně kutit, je lepší obětovat 80 Kč a koupit si porodničku. Za tuto cenu jsem sehnal dvojdílnou s V vložkou...
Starší reakce
Toho bych se asi moc nebál. Neseškvaří se to až tak hodně. Osobně bych ale volil jinou volbu než tuhle flašu.
No vidíš tohle mě nenapadlo .

Počítám, že nehrozí uvolňování nějakého svinstva do vody (v důsledku tepelné "úpravy" PETky)?

Dírky lze udělat pomocí té jehly, akorát ji nahřát, třeba nad svíčkou. Otřepy by to dělat nemělo

Uvedený postup jsem před pár měsíci zkoušel. Když jsem propichoval lahev "velkou" jehlou na jedné straně díry vznikl relativně ostrý otřep. Ideálně to podle mě osmirkovat nejde a hrozí odření rybek.
Spíš mě napadá zkusit to provrtat malým ostrým vrtáčkem, aby tam nezůstal otřep či špona...rozhodně bych to už nepropichoval.
To je dobré tak pro živorodky, tady je řeš o něčem úplně jiném.
Přidat reakci
1 ...... ...... [6] 7
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 13947x