Jeseter malý - chov
nie iba im je teplo alebo maju malo kyslika...ale ja moji to robili a v poho prezili do jesene a potom ich ulovila macka...teraz to mame pre zmenu zakryte ked sme neni doma

0 23.07.2010 18:26 david – zvláštní chování jeseteru
zdravim. poridil jsem si 2 jesetery malé do jezirka 5x 5 metru nejhlubsi misto je 120 cm vzduchování jsem výrazne zesílil kvuli vedrem venku.teplota jezírka je 19-23 stupnu. jeseteri jsou cili ale kdykoli jdu kolem jezirka vysrci obadva hlavy a jakoby tanci na miste a pak couvaj dozadu presne jak delfíni

setkal se nekdo s takovým chováním? signalizuje to hlad nebo neco takového?
Starší reakce
Krmení: Živí se bezobratlými živočichy na dně vod - larvy hmyzu, červi, korýši, vzácně také drobnými rybkami. V zajetí se krmí speciálními umělými krmivy pro tyto ryby.
Jeseter malý snese i vyšší teploty než uváděných 18°C, podmínkou je ovšem dobře prokysličená voda.
Starší reakce
jesetera sibirskeho? vzdyt ten doroste do delky min.150 mozna i vice jak velke je to akva?
Bé je správně, jinak budeš větší akvárko pořizovat každoročně.

presne me jezirko je 4x4 metry takze je potreba mit dobre vzduchovani a co specialni uprava vody pro jesetery? ph, tvrdost v jezirku

je potreba nejak specialne upravit vodu? a jak velci jsou jeseteri ve tvem jezirku a kolik je uz mas?
Ja mam jezirko 4x4 metry a neco pres metr hloubka mam zaple cerpadlo ktere okyslicuje a vodu a jeseterum se krasne dari.Krmim je granulema pro jesetery a cervikama co se prodavaji v rybarskych potrebach
jasne ze pujdou do jezirka to akva bylo jen napad na prezimovani ale v mistech kde zije ve volne prirode je chladná voda tak je v jezirku pres zimu zrejmne necham

Co se týče životních podmínek, je to ryba, která žije (ač vzácně, MRS ho řekl bych semo tamo vysazuje s jeseterem obecným nebo velkým, teď přesně nevím) v ČR i volně, takže asi snese dost.
zalezi od podmienok, ale dufam ze ich chces potom dat do jazierka? neviem ci by om vyhovovalo zit v tom akva dlhsie ako v zime :p ale dorastie max do metra a pol
tak je tedy vyskousim dat do akva jestli se prispusobi doufam ze jsi zvyknou

a do jake velikosti muze jesetr malý vyrust?
to je na tebe ale akva musi yt v chladnej misestnosti pretoze v zime by mali byt chladnejsie teploty, a ked ich nechas v jazierku tak by mal bezat filter aby sa voda okyslicila, filter vsak nemoze brat vodu zo spodu a riedit ju najlepsie ak ho umiestnis niekam plytsie ale zas aby nezamrzol, moji jeseteri sa stali potravou pre macky a tak sa zimy nedozili, karasov mam schovanych pre istotu :p
diky za rady a jak je to s prezimovanim ryb? muzu zustat v jezirku nebo je muzu nacas dát do akvarka? akvarko ma 2100l

krmila so ich sera splecialne pre jeseterov ale mozes pozbierat na zahrade cervikov alebo dazdovky spapaju ich neboj :p
My jesetery máme a krmíme je specialnim krmivem určeným přímo pro ně od Hikari. Taky nám sní moučného červa a mražené korýše.
dobrej napad taky radsi zakryju to jezirko kdyz by je mohli kocky ohrozovat to nedopustim

a jeste dotaz cim jesetery krmit? pri jim chutna ziva potrava nebo je lepsi specialny krmeni pro ne?
ja neviem tak 20 cm? kvalita vody bola dobra ma to tak 7000 litrov, bolo tam iba 8 karasov a 3 jeseteri, filter aj s uv lampou, pravidelna udrzba este sme ho aj cistili takze voda bola urcite kvalitna a keby tam zdochli tak ich tam vidim, lenze nasi susedia maju tych maciek... a jeseteri v noci plavaju vekmi blizko pri kraji tam ma voda tak 20 cm a velmi zle vidia... tragika tento rok jazierko zakryjeme pletivom pretoze ich chceme chovat 100 cm im bude stacit a bude tam aj chladnejsie neboj
jezirko ma hloubku 100 cm a jo decetla jsem se ze jsou haklivjejsi na kvalitu vody jak velci byly?
Já osobně zkušenosti nemám, ale kamarád má sádky a má je tam... ta teplota je dobrá. nejde o tropickou rybu takže klidně vol i 15°C

ano hlavne okyslicena voda my sme mali troch tak si daj pozor na macky nam ich vytiahli svien hnusne ta voda proste okyslicena musi byt a sak ak ho mate dost hlboke tak tam bude urcite chladnejsie. ake to mas hlboke?
0 07.02.2010 20:44 sandra52 muze mit jeseter teplotu v zahradnim jezirku 18? je to dobra teplota?
Starší reakce
ne hned, teplota se da snizit postupne, treba 2-3 dny aby se ryba aklimatizovala
jinak jesetr zerou i v zime, musi krmit, na rozdil od karasu a kapru kteri se naopak vubec nesmi krmit pres zimu a kdyz teplota vody klesne pod 10st. Jesetr je aktivni i pres zimu a dost jich pojde vyhladovenim. dost lidi ten fakt nezna
Nejsi trochu blázen te do jezírka si děláš ne takovej teplotní šok by tam vydrzel tak hodku vic urco ne
jesetr nepatri do akvaria, ani sam, natoz v kombinaci s neonkama
ve volne prirode ho sezerou dravci, neni na ne ,vycviceny,, je z umeleho odchovu, takze sup s nim do umeleho jezirka, nejsou ted zamrzla
Starší reakce
ahoj, 2 dny jsem tu nebyla a za ty 2 dny Mireček dokonal své dílo a zmizely poslední 3 neonky, takže sežral od vánoc celkem 15 kousků

když jsem dneska ráno viděla, že zmizla už i ta poslední, tak mě už fakt vytočil, takže putoval do vaničky. Má tam vzduchování a mě nezbyde nic jiného než ho připravit na ten rybník(někdo se ptal kde to je...je to rybník(vodní nádrž) pro případ požáru na Nové Huti v Ostravě, ale je nevyužívám min.20-cet let a mají ho v pronájmu rybáři, kteří si tam ryby nasazují, krmí, mají přísné podmínky ohledně délky chycených ryb atd, no prostě fakt se starají. Venku je +10st, myslíte, že když ho nechám v té vaničce, několik dní a zkusím mu tu vodu postupně ochlazovat, tak by ten rybník mohl "rozdýchat"? Minimálně týden nemá mrznout

To máš pravdu jenomže jsem mněl 2 a moc dlouho nevydrželi mně je nakazily ryby jiny asi.

Tak určo je po nocích baští.jeseteři všech druhů jezdí a vysávají ze dna vše co se dá zbaštit, včetně potěrů jiných druhů ryb.Zrovna dneska jsem v šasopise rybolov o nich četl na toto téma.jinak je to ryba do rybníčku, tak bych ho v aqa netrápil.
nežere.. jeseteři se živý živočišnou potravou-jepice, máloštětinatci, a různé larvy hmyzu, ale samozřejmě i jikry a ryby...
a odkaď vlastně jste?.. no. v tak malým rybníku o něm členové budou vědět.. budou chtít ho chytit, ale taky ho zase určitě vrátěj hned dovody. tak ať se má dobře, jen doufám, že tam pude až na jaře.
ps. v rybníkách je vždy dost potravy

o to se totiš starají rybáři

Jesteříci už nadělali více lidem starosti,ale můj názor je takový,že pokud nebudou dobře krmení a to opravdu pravidelně (což se jim ve volné přírodě může stát) tak leknou. tělo se jim lukovitě prohne a sami se zabijí( sucidal). Měl jsem možnost tyto ryby chovat a jsou to ty nejkrásnější ryby jaké znám,ale jakmile vyrostou je tady problém!Já naštěstí sehnal akva 1200 ltr(bohužel ne mé

) takže tam by se nějakou dobu mohli mít dobře.Jinak držím palce a zdravím..........
Tam mu bude určo dobře.

Jen aby ti ho hned někdo nevylovil.

mohlo mě to napadnout dřív, od rybníka mám klíče, chodím tam několikrát za sezonu relaxovat, takže pokud bude Mireček hodný na sousedy v AQ, tak si ho tam nechám do jara a pak ho zkusím vypustit

Jo, tak tam mu bude dobře

Zatím ho nechám do neděle v AQ, uvidím jestli se mi do té doby nepodaří sehnat někoho kdo zimuje ryby z jezírka doma. Po těch 12 kouscích ztracených neonek se mi zatím neztratila od úterka žádná další, ale pokud budou mizet další rybky, tak ho natvrdo dám aklimatizovat mimo AQ a pak pustím do rybníka. Mám možnost ho pustit do soukromého rybníka, chodí na něj cca 15 platících rybářů, které osobně znám. Je to oplocené a lovná sezona jim začne až na přelomu dubna/května. Rybník se na zimu nevypouští, mají ho jen tak pro radost a dost o něj pečují, navíc mají přísná pravidla a evidují si kdo, kolik ryb chytil. Teoreticky pokud by zvládnul ten přechod by se v něm mohl mít dobře.
No tak to je sice možné, že se jeseter bude seznamovat s prostředím ihned po nasazení do revíru, ale to ještě nemusí znamenat smrt z vysílení. Teď v zimě je na dně nešich rybníků taková spousta larev, že by hlady určitě neumřel. Nevím jestli rybaříš, ale asi ne. A když ano, tak nerybaříš v zimě, jinak by si z vlastní zkušenosti věděl, že např. taková obyčejná patentka se v rybnících a řakách vyskytuje i vzimě. V prosinci jsem byl Na Labi na parmách a omylem jsem vytáhnul starej bavlněnej pytlík. Když jsem se do něj podíval, tal jsen tam krom trošky písku našel plnou hrst patentek, ale to byly takový kousci, který v akvaristice neuvidíš. Nebo když chodíme vlačet na mělké rybníky. V létě tam na patentku nenarazíš, ale v zimě když se ti na trojmák sekne nějakej humus, tak v něm jsou patentky takřka na 100%. Nebo se zeptej místních akvaristů, jestli náhodou i v této zimní době někdo z nich nechodí na plankton. Já si myslím, že jo. Panktonu je v rybníce spouty i v zimě. A co potoky? Podívej se do potoka pod kámen. Zima je nejlepší doba na lov chrostíků

no.. kapři bývají na zimu zalezlý u dna v hejnu skoro do kruhu a dokonce se střídají kde která ryba je. aktivně nikde neplavou třeba jako plotice a štika. ale to je jedno. u ryb probíhá migrace v rámci jednoho stanoviště v průběhu roku, protože si pro sebe vybírá nejvhodnější možné teplotní a potravní podmínky a to je závislé na znalosti té lokality. když dáte kapra do rybníka, tak vám bude projíždět celej rybník a až se seznámí "tak už si drží to své.." to samí by dělal teď ten jeseter a strácel by zásoby. teď totiš moc larev atd. v přírodě není
takovýhle ryby se v zimě dají chytit jen když se podaří dát jim návnadu před ústa

to totiš není mník

Johane, myslíš si, že si jeseter musí hledat místo na zazimování? Ryba není ježek, tak třeba obecnej kapřík, u něho je dokázáno, že (stejně jako ostatní ryby) přijímá potravu i v zimě. Jenom ji vyhledává o dost kretší dobu než-li v teplých měsících a to co si najde a pozře tráví delší dobu. U kapra platí to co u jiných ryb a to je to, že čím nižší teplota, tím je delší doba, než-li potrava rybou projde.....nebo se pletu?

Zrovna jsem koukal na
WWW.MRK.CZ a tam má jeden pán v rubrice můj lov krásnou fotku dnes pod ledem chyceného jesetera, tak že jde asi (jen) o to, aby nově vypuštěná rybka nedostala teplotní šok. Když nebude šok, bude (z největší pravděpodobností) rybka žít.

nechám si to projít hlavou...je mi ho líto, ale bojím se ho nechat s ostatníma rybama v AQ, bojím se, že mi to akvárium zlikviduje

JEJ.. tak mu dej azil do jara.. zima je pro ryby to nejhorší období.. bys ho pustila do neznámé vody a on by si nedokázal najít vhodné místo na přezimování..
právě, že neznám

zítra ho dám z AQ do vaničky, zkusím ho několik dní otužovat a vypustit do místního rybníka, jinak to nevidím....
Neznáš někoho, kdo doma zimuje karasy nebo kapry do jezírka? Dej ho jemu a on ho vypustí na jaře s ostatníma.
tak jsem rozhodila sítě a našla přes známé chlápka co má jezírko, ale zatím není jisté, zda si ho veme a stejně, když pročítám vaše reakce, tak by mělo cenu ho dát do jezírka až na jaře

no, tak to jsem zvědavá jestli v tom mém AQ nezblbne, když ho tu budu mít ještě min 4.měs
ještě jsem volala známým, od kterých jsme Mirečka dostali, že si postěžuji co nám to vlastně dali za "dáreček" a vysvětluji jim, co z toho bude za rybu atd atd a oni mi tvrdili, že prý jim bylo v akvaristice řečeno, že je to typ určený pro akvária a prý mu těch mých 120l musí stačit a prý je to NENÁROČNÁ ryba.... tak to mě pobavili úplně, raději jsem hovor ukončila. Z telefonu jsem měla pocit, že jsem jako nevděčná za takovou SKVĚLOU rybu....připadám si, že od vánoc neřeším nic jiného než Mirečka

do háje, kdyby mi to bylo fuk, tak ho vemu a vypustím do Ostravice co mi tu teče za rohem, ale takhle to fakt udělat nechci, takže díky za všechny rady.
to se nedá sehnat na dva dny třeba dětská vanička na změnu teploty atd.?.dva dny v tom vydrží. když se rozhodně o to ho dát přírodě, tak už to je jen o to chtít. a změna náhlá změna teploty v třeba deseti stupních takvouhle rybu nezabije, jen udělá šok na pár hodin a ryba si plave dál..
Do jara? Doma má každý minimálně tak 20 stupňů a tudíž i ten Jeseter v té teplotě žije. Nevím o řece, která by na jaře měla u nás aspoň podobnou teplotu, aby to toho Jesetera hned nezabilo.
to v žádném případě není. kapr si toho do té chvíle tolik protrpí, že smrt je vysvobození..
tak se dá počkat do jara.. neříkal jsem teď

Jeseter je původní ryba vzácně třeba na řece Moravě. Pustit ho do přírodních vod je myslím si nesmysl. Pochybuju, že by někdo seděl např. dva dny u řeky a pomalu rybu aklimatizoval. Je to jako kapr v mrazu puštěný do Vltavy!

se k nám vrátil losos a hned mu dali míru na 60cm

, aby se moch lovit
v pohodě? Asi ste snima nemluvil. může dorůst až 120cm.. já bych ho pustil. v řece nebo v rybníku se bude mít nejlíp. jak bylo psáno, unás je tolik nepůvodních ryb, že to jeden jeseter nějak nezkazí a mimo to, čas od času jsou úlovky jeho a dalších co se týká labe, vltavy atd. a jestli jste někde od brna a máte možnost ho pustit do dyje nebo do moravy tam, tak tam je i původní.
Přidat reakci
1 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2449x