Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Je nutné rozlepit a znovu slepit starší akvárium

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Je nutné rozlepit a znovu slepit starší akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2011 14:22 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Kubino
silikon vydrží docela dost, nezbyde ti nic jiného než to zkusit (zezačátku raději vody míň). Dej ho třeba na nějaký papír aď líp vidíš jestli teče a kde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2011 14:08 Kubino – Zkouška akva
Ahoj...Jedno akvárko už doma mám,ale uvažuji že bych pořídil ještě jedno,které jsem ´objevil´ u přítelkyně v jednej místnosti :) .Jenže problém je že akvárko už je cca 10let odstavené,má rozměry 110x40x35 a právě přemejšlím nad tím,jak ho otestovat nejjednodužším způsobem,jestli někde neprotejká,tim že bych ho cele napustil na několik dní vodou a pozoroval jestli voda ubývá,nebo ne. Právě zase nějak moc nevidím do vlastností toho,jestli ten silikon se postupem času unavuje,nebo něco podobného. Tak se chci zeptat,jestli nemáte nějaké lepší rady,nebo tipy :-)
Díky za odpovědi ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 12:36 Muž Jammes [72] - AfrikaRe: mch.sokolov
Perchlorethylen je nejlepší -výborně omašťuje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 12:17 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Štěpán
aceton,tech.benzin musi stačit:)
edit: štěpáne a kde máš to akvo?si ho do dneška nedodělal? smich
jinak použit strunu tě nenapadlo :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 12:03 Štěpán Re: mch.sokolov
Likvidoval jsem prastaré nedůvěryhodně vypadající lepené akvárium a byla s tím tak šílená práce (rozřezat spoje), že mi nakonec bylo líto že jsem se do toho pustil. Ještě v pohodě mohlo sloužit.
Já bych ho na bezpečném místě napustil, nechal nějakou dobu stát a pak ho ještě dodatečně mechanicky namáhal. Třeba se snažil vší silou odtrhnout každý spoj. Je na místě opatrnost, mohlo by se stát, že by se to náhle rozlepilo, sklo se zlomilo a něco člověku uřízlo.

Staré dobře slepené akvárium může být lepší než nové slepené špatně.

Mimochodem, jaké rozpouštědlo se používá na odmaštění skla při lepení? Toluen? Perchlorethylen? Stačí běžná technická kvalita nebo se musí používat čistý? Aby třeba na tom skle nezůstal neodpařený film nějaké příměsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 12:00 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: rolandmynar
tak ono jde jen o ten silikon pouze,ten koupit a pokud má kamaráda nákýho,mu to za láhvinku slepi:-)myslim že to je 370 litrů vody a to vyjde na 4000tis min koupit,pokud by to vyšlo na 1000kč,tak pěkný:-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:57 Muž Nik [191] Re: rolandmynar
Jenže sklo na tak veliké akvárko nebude za hubičku. Když je člověk šikovný a není líný, tak to slepení už bude docela levné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:56 rolandmynar Re: mch.sokolov
Jasně, ale přelepit se nevyplatí. Je to pracné, nebo drahé, nebo obojí. Radši rozbít a koupit nové. Mám ale akva, které bylo cca 5 let na balkóně a taky je v pohodě. Je lepené transparentním silikonem a jako nové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:55 Muž Nik [191] Re: Danar
Osobně bych to rozlepil a očistil sám, načež bych to nechal slepit odborníkem. Na silikon jsou nějaké přípravky, které jej dokáží nějak odstranit (fakt nevím jaké, ale určitě to dokážeš najít, případně se zeptat těch, co ses ptal zda by to přelepili). Ale jinak věřím, že zrovna tohle bude největší piplačka. Jenže 350 litrů je už pořádná vana. Sousedi by asi nebyli moc rádi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:52 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: marsz
no zase ve skřini nebudou takový výkyvy jako na půdě:-Pjá bych se toho bál....bud bych nechal přelepit a nebo koupil newanoa nemluvě o tej velikosti nádrže X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:47 marsz Re: mch.sokolov
Zatím používám lepené akvárium sice jen 20l a stálo mi ve skříni 17 roků coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:34 rolandmynar Re: mch.sokolov
S tím souhlasím. Psal jsem to za předpokladu, že o tom akvárku někdo ví něco podrobnějšího.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:25 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Danar
myslim že by bylo na mistě to přelepitanoneviš kdo a čim to lepil tehdá:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:23 rolandmynar Re: Danar
Myslím, že co se týče starších akva, na silikon nemá voda vliv. To se psalo u akvárek v rámu, které byly tmelené, že jim vadí přeschnutí. Pokud nebylo akvárko podrobeno extrémním teplotám (mráz - hic) tak to není nutné. 10 let pro silikon nic není.

Co se týče rozlepení a slepení akvárka. Radši bych koupil nové. Je to pracné aproto drahé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 11:18 Danar – Je nutno rozlepit a znovu slepit starší akva?
Ahoj, mám možnost pořídit si starší akvárko podle odhadů 150*50*50 od známého "za hubičku" (prý ho má 10 let na půdě). V jednom akvaobchodě jsem se dozvěděl, že starší akva, pokud bylo dlouho bez vody je nutno rozebrat a znovu slepit. Říkali, že to stojí dost peněz. Takže mám pár otázek:
1) je to opravdu nutné? Nestačí ho prostě někde otestovat a zkusit ho napustit a nějaký čas to nechat, jestli teče? Když nepoteče, nemůže se stát, že mi za měsíc povolí celý spoj a vypadne mi celé sklo i s 350l vody do obýváku?
2) Kolik může stát přelepení tohoto akva?
3) Jeden výrobce mi nechtěl sdělit cenu přelepení (prý je to individuální), ale řekl že když to sám rozeberu a očistím, bude to podstatně levnější (prý to je ta nejhorší práce). Čím je nejlepší to rozdělit a očistit?

PS: Lepit ho sám nechci. Nikdy jsem to nedělal a v případě takového objemu nechci riskovat, že v případě vadného spoje a vytopených sousedů nebudu mít na koho nadávat ;).

Díky moc za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 19:45 Muž georged [44] - ŽivorodkyRe: Criple Fishx
Když tu zmiňuješ akvárko z Hornbachu, tak si vzpomínám na nedávnou živou diskusi na téma tloušťka akva, kde se někdo pozastavoval nad tím, když jsem psal, že většina akvárek v Hornbachu je lepena z nejlacinějšího skla a silikonu....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 18:50 Muž Criple Fishx [5] – Rozlepení
Tata si poridil akva na skalary v hornbachu, nakonec v ni skoncily zivorodky, rozměry mělo 50x30x60. Po dvou mesicich provozu, trochu zacalo kapat a po nekolika vterinach se rozlepil spoj se dnem a predni stenou. Zacalo honicka s kyblem a hadrem, aby se aspon neco zachranilo. Bylo vypodlozeno 2cm vrstvou polystyrenu, na vodorovny podlozce. Proste smula.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 08:47 Muž ČUPR [204] - TetryRe: Vip
Moje sedmdesátka je lepená cca před 20 lety (možná i déle). Zatím neteče X-) ....snad se jednou nerozloupne celý akvárko :-D
Máš tedy dvě možnosti: 1. OKAMŽITĚ akvárium zruš a založ zcela nové... 2. Zkoušej rekord životnosti ale uzavři si řádné pojištění domácnosti... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 08:40 Muž ČUPR [204] - TetryRe: filipsi
Elementky - to byla hrůůůza. Z jednoho litého skla a co vím, tak praskaly téměř každému. Naštěstí se již nevyskytují. Ale byla to odvaha mít takovou "nádrž" o objemu více jak 20 litrů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 08:37 Muž ČUPR [204] - TetryRe: petrys
Stačí i jedno jediné malinké zrnko písku a čas - resp. "zub času" dokáže své....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 08:35 Muž ČUPR [204] - TetryRe: georged
Něco na tom bude. Vzpomínám si jak po mě z legrace kdysi před léty kolega hodil rajče a já se rychle kryl prosklenými dveřmi. Rajče prolétlo zkrz okno a zůstala po něm unikátní kulatá díra - bez dalších trhlin a "pavouků". Tehdy jsme na to koukali jak na zázrak oba. coze Sklo bylo vystaveno řadu let v teplém prostředí, v létě i v žáru kolem 50 °C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 08:26 Muž ČUPR [204] - Tetry – Moje praxe a zkušenosti
Před lety jsem vyráběl lepené nádrže (a nejen akvária, ale i nerůznější skleněný nábytek, stolky pod TV apod.) u soukromníka a slepil tak nejrůznější velikosti nádrží. Orientační cena, která se drží i dnes byla 10 Kč za litr obsahu nádrže. Tehdy nebylo na trhu tolik kvalitních silikonových lepidel jako dnes. Vozili jsme je z Německa. Při dobrém odmaštění skla, pečlivém uříznutí a zabroušení jsme neměli žádné reklamace. Každou nádrž jsme napustili a nechali do druhého dne naplněnou na zkoušku těsnosti. Protože jsem byl "u zdroje", samozřejmě jsem si slepil nádrž také pro sebe, protože ta původní byla již 10 let stará. Po založení nové, jsem z té původní přelovil rybky, vypustil vodu a připravil ve sklepě polystyrénovou desku pro uložení. Bylo mi líto akvárium vyhodit, protože mohlo být užitečné např. pro teraristu apod. Nádrž jsem v pohodě dopravil do sklepa a opatrně ji položil na tuto předem připravenou polystyrénovou desku. Najednou jsem si všiml, že čelní sklo je mírně uvolněné v horním lepeném spoji. Opatrně jsem se dotkl toho čelního skla a pouze mírně zkusil zatlačit směrem k sobě. K mému úžasu mi celé sklo "odskočilo" a vyklopilo se mi do náruče. Nechápal jsem to - před několika hodinami bylo akvárko ještě plné vody (cca 100 litrů) a při pomyšlení, že by mi takové množství vody vyteklo v obýváku na koberec mne jímala hrůza. coze Pravděpodobně tlak vody v nádrži držel paradoxně skla u sebe a po vypuštění došlo k uvolnění spojů, které narušila léty prorůstající řasa. Takže po shrnutí DOPORUČUJI X-) ano maximálmě do 10 let nádrž vyměnit za novou. Je také rozhodující, zda je použito transparentní (průhledné ) lepidlo, nebo černé. Transparentní pohlcuje více světla a prorůstání řasy je zde rychlejší. Na druhou stranu je však možnost vidět, do jaké míry (hloubky) již řasa zasáhla lepený spoj. Takže znovu opakuji - po 10 letech neváhejte a určitě nádrž vyměňte za novou - ušetřite si tak starosti s vyplavením místnosti, případně i sousedů pod vámi. Co se týče "zajíždění" nové nádrže, buďte bez obav. Pokud vám po naplnění nádrž neteče, je zde téměř jistota, že jsou spoje kvalitní a nepropustí ani kapku vody. Při nákupu lepené nádrže si pozorně prohlédněte celou délku lepeného spoje na každé hraně, aby nebyl "napojován" - lepidlo musí být naneseno v celé délce spoje najednou - bez přerušení a různých "pecek". Očištění skla v blízkosti spoje je samozřejmostí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 23:55 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: georged
Tak mě asi dvacet let staré lepené akvarium začalo téct. Zničeho nic začal protékat lepený spoj, žádné prasknutí skla, nebo vypadnutí celé stěny, ale prostě louže pod akváriem a spojem prokapávala voda. Hold ani silikon nevydrží věčně, ale je možné, že dnes jsou lepidla zase o kus dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 23:00 Muž georged [44] - Živorodky
Není u starých akva také problém v ohybnosti skel? Zatímco nové sklo se v pohodě prohne, tak stará skla jsou již tvrdá(ztrácí časem pružnost) a mají tendenci při pokusu o prohnutí prasknout. U akva s tím nemám žádnou zkušenost, ale u okenních tabulek jo - při přehazování rámů u starých oken to sklo praskalo samo při pokusu o vyndání z rámů :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 20:33 oldkiwinka Re: Voloďka
To moje akva lepil můj tatínek. a trocha teklo, tak sme upustili vodu, vzal jakejsi supertmel, z venčí to přejel a za půl hodiny z toho byl jakoby kov.. a od té doby je to skoro rok a ještě vubec neteklo :-) takže snad dobrý..
jinak..za jak dlouho je třeba přelepit rámové akva zhruba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 14:51 Žena petrys [107] Re: filipsi
Mě už u akva párkrát prasklo dno. Ale bylo to proto, že bylo na nerovném povrchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 12:17 Muž filipsi [1295] Re: Voloďka
Trochu slusne slepene akva se nerozlepi, driv by prasklo sklo. Nejak me to nikdy neznepokojovalo. U noveho to muze byt krome skryte vady skla jeste tim, ze ho nedockavy majitel supne do vany, pusti na nej poradne teplou sprchu, ... a je to tam, praskliny vznikle pnutim pri rychlem ohrevu a ochlazovani.
Kdyz jsem byl maly, takhle mi praskla elementka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 11:25 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: bigboban
Tak mě ruplo čelní sklo!! kdysi sem chodil s holkou(v mládi) a ona chtěla akvo,koupili sme asi 70tku ,bylo to nové akvo no a já ji řekl(jelikož už sem měl akva)aby ho napustila a že dalši den ho začnem dělat,takže jsme to akvo napustili!!sedime v obejváku a najednou divnej zvuk,křupnuti z kuchyně a a šplouch vody coze ''smich smich'' akvo bylo na 2cm polystyrenu,teplota vody 25°C,bylo zcela v pořádku:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 11:24 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: Voloďka
to já zas v noci poslouchá, stůl... na kolejích mám 100 l akvárko položené na velkém stole. Nedalo mi to a radši jsem ještě pod stůl vyrobil doprostřed kovovou podpěru. I tak ale v noci když spím a slyším tiché lupavé zvuky, tak opravdu silně doufám, že ten stůl nepovolí... nejspíš ty zvuky ale dělá počítač, který když vypnu, tak deska stolu trochu stydne a tak pak to vydává ty zvuky. (nikdy kromě doby, kdy jdu spát, jsem si těch zvuků nevšimnul) jeden ale nikdy neví... :-O

Takže obavy chápu. Rozlepit by se snad nemělo, obvzlášťě pokud to nedělal nějaký sklenář jako svoje první akvárko. Přeju klidnou noc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 11:15 Žena Voloďka [59] - TetryRe: bigboban
Před pár dny se to jednomu akvaristovi odcaď stalo-z ničeho nic. A mě se stalo, že když jsem úplně dopustila 180litrové akva, tak mi začalo týct. Takže jsem to zase vylejvala pryč, předělala a když dolila, tak 14nocí pro mě nebylo klidných a asi měsíc jsem to denně kontrolovala. Jinak v anketách už je, zda někdo zažil vytejkání akva. Sice jich není moc,ale stejně to zamrzí...
Taj je to akva: rybicky.net/nadrz.php…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 11:13 Muž bigboban [19] Re: Voloďka
Já nevím, je to asi spíš o pocitu, ale já se tedy nikdy nebudil a akvárko nekontroloval. :-P Mám akavárek víc, několik jsem jich vystřídal ale nikdy mě nenapadlo něco u nového i staršího kontrolovat. ano

A ještě jinak - schválně, přihlašte se komu akvárko prasklo samo od sebe a vyteklo! ;-) Znám z diskusí jen případy že akva teklo, ale fakt NIKDY jsem neslyšel případ že by do rána akvárko samo v klidu puklo.

A asi nejčastější příčina škody je porucha techniky, tedy vypadlá hadice, prasklá hadice, špatně zapojené hadice do akva apod. To bych kontroloval!!

Příklad - mě jednou vyteklo pár litrů vody z malinkého akva na skříň jen proto, že jsem vzduchovací hadičku od filtru měl hozenou tak že konec byl níž než hladina.. Vzalo to opačný směr a voda vytekla. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 11:12 Vip Re: Voloďka
Moje sedmdesátka je lepená cca před 20 lety (možná i déle). Zatím neteče X-) ....snad se jednou nerozloupne celý akvárko :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 10:48 Žena Voloďka [59] - Tetry – bezpečnost akva
Chtěla bych se zeptat zda mohu mít nějakou jistotu u akvárka, že se nerozlepí. Asi všichni znáte ty první dny kdy se v noci probouzíte s obavami o akvárko a chodíte se na něj pravidelně dívat. V lepším případě máte postel vedle akva a posloucháte každý zvuk a lekáte se zda to nebylo náhodou akvárko. Existuje nějaká doba kdy si mohu říct, že už to snad ani prdnout nemůže? Tak týden? Dva? A nebo to je neurčité...? A kdy akvárko třeba přelepit když už je starší? Já mám akvárko asi už pět let starý. Nevím právě kdy se mám začít o to obávat, že mi stárnutím začne třeba týct. Deset let? Patnáct? Díky ahoj

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1937x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4738-je-nutne-rozlepit-a-znovu-slepit-starsi-akvarium?od=51