Břidlice
0 05.10.2010 09:05 Stistko – břidlice na severu Čech
Ahoj, netušíte někdo, kde by se dala nasbírat břidlice na Litoměřicku, Mělnicku, Českolipsku? Díky moc
Starší reakce
Starší reakce
No, to je fakt
Tam máme jen chatu, takže to tam tak neznám. Tak dík za tip
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte o výskytu břdlice v přírodě v okolí Šumperku, Jeseníku apod.? Chtěla bych na pozadí, ale kupovat se mi nechce
Díky.
Starší reakce
A ak si chceš byť istý, že si nič do akva nezatiahneš tak ešte prevariť, ale myslím že stačí len dobre umyť ako povedal Pavol.
podla mna staci
par hodin ti tam bude bublinkovat a potom prestane
0 29.05.2010 11:49 JagerMaister – bridlica
Ahoj dnes som si v akvaristike zakúpil bridlicu do môjho krevetkária a chcem sa spýtat ako mám túto bridlicu očistit pred vložením do akvária? Stačí len umytie pod teplou vodou ? Za rady diiky.
Starší reakce
0 04.04.2010 14:52 BouTex Pomud na to nějak nezpěcháš ,tak tu břidlici dej do destilované vody cca na měsíc a samo se to oloupe.Já takhle z břidlice sundaval beton a lepidlo na fasádu a nechtěl jsem ji nijak mechanicky poškodit.Ta destilovaná voda z toho lepidla nějakym způsobem sežere ty minerály a uplně se to rozpadne.
Starší reakce
vóťa87 napsal: Vitriolové břidlice bych se pro použití v akvariu vyhnul...Sám asi tušíte proč
Já netuším :o) ... proč? Použití vitriolové břidlice jsem někdy loni řešil ve své poradně. Napsal jsem: ... "nebál bych se toho. Vodný výluh z této břidlice obsahuje sírany železa. Tento výluh se zahušťoval, nechal zkrystalizovat a pak se žíhal. Uvolňoval se oxid sírový, který se zaváděl do vody a tak vznikal vitriol (oleum, dýmavá kyselina sírová). Jde o starý český způsob výroby kyseliny sírové, který dokonce zmínil Jules Verne ve svém Tajuplném ostrově (má oblíbená četba :o). Od výluhu z břidlice ke kyselině sírové je cesta dlouhá :o) ... Síran (sůl) se na kyselinu v akvárku jen tak nepřemění" ...
To je otázka druhá v jakém stadiu vyluhování se budou nacházet, oblázky by mohly být už vyluhované. Teoreticky by to šlo vypočítat, prakticky jedině zkusit dát do prázdné nádrže a měřit...Když to vyluhování nebude nijak drastické bude to při pravidelné údržbě neznatelné, možná i ku prospěchu co se pH vody týče
no ale... co se stane s bridlici (vitriolovou) ktera pochazi z potoka, reky kde uz par let lezi?
Vitriolové břidlice bych se pro použití v akvariu vyhnul...Sám asi tušíte proč
0 18.03.2010 13:20 ss3x v horacově akvariu měl horácius břidlicové oblázky ale dal je pryc kvuli udrzbe... já už asi vím kde je najdu a jsem zvědavej jak to bude chemicky (jedna se o vitriolovou bridlici)
Starší reakce
Nazdar. A co to zkusit pilníkem, ale dost hrubým. Myslím že by to mohlo jítz líp. Hodně štěstí.
Budu do toho bušit klidně dlátem, hlavně když to půjde...horší bude až tchán dostane tvořivou náladu, vytáhne dřevo a bude chtít použít dlátko. budu se tvářit jako že jsem nic podobného nikdy neviděl.
. ale vážně, dneska na to půjdu majzlíkem. nejdřív jsem uvažoval nad štípáním, ale některé kousky nejsou tak hrubé a myslím že bych je spíš rozmlátil. chtělo by to arabelin prsten. jinak, můj kolega odjíždí příští týden do Tanzánie. chápete to? není akvarista, jde se jen tak kouknout na lidi. mě se chce brečet, nejradši bych se nasáčkoval do jeho kufru se síťkou a týden bych plaval s tlamovci v jezeře. nejspíš by mě pak našli utopeného na dně a v síťce dvě tlamky. určo bych zapoměl dýchat. doufám že se mu podaří mi propašovat alespoň prázdnou šnečí ulitu a já budu šťastný že mám origo divokou malawi..haha. každopádně dík za rady dámy a pánové.
pro mě za mě třeba šroubovákem
hlavně to chce trpělivost a trochu šikovnou ruku
On je rozdíl mezi dlátem a majzlíkem.
proč ne?
břidlici jsem normálně upravila kladívkem. i ztenčit (oloupat) se mi jí povedlo
dláto, na šutr a cement?
tak asi len dláto a vysekať
právě že ne, mám jen šest větších kousků a ty hodlám použít na výrobu úkrytů pro ryby. nemám totiž žádné dost velké plocháče teré by se dali do skalky pro rybky použít.
A prečo sa s tým trápiš, veď to aj tak budeš lepiť silikónom nie, natrieš tú istú stranu a tou dobtou stranou von.
je to klasika cementová nebo co, zkrátka hotové lepidlo na kachle co se jen doředí vodou...
břidlice má určitý lom. klepni dlátem nebo plochým majzlíkem pár mm od spoje a měla by se uloupnout
jake povahy bylo to lepidlo silikonove? - odstranovac silikonu
cementove - to huz je problem, zkusil bych kyselinu
pryskyricove - taky problem- asi mechanicky obrousit
napadá mě drátěný kartáč do vrtačky a prostě odrhnout lepidlo..jinak určitě by pomohlo nějaké ředidlo...nějak se ty staré nátěry lepidel musí odstraňovat a výrobce s tím počítá...
lepidlo na dlaždičky drží dobře
pokud to nejde hrubou silou...
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s čištěním břidlice? Dostal jsem nádherné kousky černé břidlice od kamaráda teraristy. Je v tom ale háček, břidlice byla přilepená v teráriu lepidlem na kachličky. Pokoušel jsem se už dlátkem, majzlíkem...ale vůbec to nejde. Nemáte někdo nápad nebo vlastní zkušenost se stejným problémem? Za každou radu předem děkuji.
Starší reakce
Pro jistotu povařím nebo zalejvám horkou...jen jistota
Nějaký zvláštní proces čištění?? Zdá se celkem čistá.
Doufám, že stačí pouze omýt.
kdyz tu bridlici ocistis tak do akvaria ji klidne dej
0 15.02.2010 22:23 pouluss – je to vhodná břidlice???
0 14.02.2010 10:18 Leoš Hromádko –
Re: Honz No, já myslím, že nemají, a taky, kupovat je nudný (a drahý).
ja v okolí náchoda tak ti možná trochu napovím di na kamenici tam je pasáž MAGNUM a myslim že ji tam maj
0 13.02.2010 23:18 Leoš Hromádko – Břidlice okolo Náchoda
Neznáte někdo lokalitu na náchodsku, kde je břidlice?
Starší reakce
Starší reakce
hodně břidlice je v okolí huntířova(jablonecko)
0 07.10.2009 15:38 sollik [257] - Cichlidy Liberec - na Ještědu břidlice (lom), v Lidových sadech žula - perk.
Železný Brod - břidlice kam se podíváš
))
Turnovsko - pískovec
Malá Skála - slušný výběr oblázků z Jizery
Grábštejn - za kafe plná Škodovka praného písku cca. 5 mm
Sobotka - Rovensko pod Troskami - firma Sklopísek Střeleč - sklářské písky viz.
www.sklopisek.cz/… O Klimkovicích nevím, ale já bydlím v Hlubočci cca 10 - 15km za Klimkovicemi a doma mám mísu břidlice, pokud máš zájem, nebo mohu ukázat za vesnicí bývalý lom. Je to asi o 30 km blíž než Svobodné Heřmanice.
O Svobodnych Hermanicich vim, jsem nasel na netu, uz podle fotek spooousta pekne bridlice, ale celkem pro me daleko
Znamy mi tvrdil, ze je nejaky prastary byvaly bridlicovy lom za Klimkovicemi, netusi nekdo kde by to mohlo byt ?
Vím o třech místech kde se nachází Břidlice a to v lomu za Svobodnými Heřmanicemi okr. Bruntál , za Hlubočcem okr. Opava v údolí říčky setiny, a v lese za Jakartovicemi okr. Opava.
Starší reakce
Kdo má zkušenost nebo tuší jestli to jde do akva? Teda ono tam jde vše ale chcem tam i život že
Pokud ma nekdo zajem o cerne dno, haldoviny je kolem Karvine dost a dost.
Muzete mezi nimi bezproblemu nalezt i zkamenele preslicky a kapradiny.
Ahoj lidi Hodně vás schání břidlici tam jinej tam tak mě napadlo házet sem info kde se vyskytuje v čr a za i řekou moravou
No a taky třeba i jiný šutry do akva. Pochlubte se znalostí šutrologie a výskytem.. Díky václav
Starší reakce
jsem taky z Trutnova a vím o nalezišti břidlice, jestli víš kde je Žacléř, tak když pojedeš přes Babí kolem bunkrů, sjedeš kopec dolů lesem a je tam pravotočivá prudká zatáčka, až bych řekl vracečka no a koukej na levo do stráně uvidíš podél silnice břidlici, o kousek dál je odpočívadlo v zatáčce stačí tam zastavit a projít se cca 100m zpátky vzít majzlik a kladivko a můžeš lámat, je tam břidlicová stráň, já tam lámal před cca 14 dny. Je to cca 5-6 km z Trutnova
mapy.cz/… Já břidlici dostal od známých,dřív se používala na střechu..A ty pláty jsou už hezky tenké,jen si je nalámeš podle svých představ..Zkus se pozeptat starší generace ve svém okolí..
Třeba na studny myslím,že se dávala,možná že někomu zbylo..
Zdravim, přestěhoval sem se do Trutnova a tak se chci zeptat jestli někdo nevíte o nějakem lomu v okolí...díky všem
Přidat reakci
1 ...... [3] 5
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 13077x