Přihlásit se RYBICKY.NET »

Hygrophila - problém

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Hygrophila - problém
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RBeil
Podle toho by to sedělo na nedostatek mědi... akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: SpeedyGT
...Pokud tedy chápu v následujícím článku Tillmanovu tabulku (pH 8, tvrdost 18°dgH), chybí mi v aqua CO2...
Tu tabulku zase tak správně nechápete. Tillmanova tabulka je o pH a alkalitě (dKH), ne tvrdosti (dGH).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SpeedyGTRe: SpeedyGT
Pokud tedy chápu v následujícím článku Tillmanovu tabulku (pH 8, tvrdost 18°dgH), chybí mi v aqua CO2, což by moh být hlavní problém rostlinek. Je to tak?

www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SpeedyGT
Kořeny neuhnívají, dle testu vody kterou tam dávám je pH kolem 8 a tvrdost 18°dgH. pH je tedy vyšší a tvrdost taky, ale tak tvrdost jsem to čekal, je to voda ze studny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RBeil Re: SpeedyGT
Vytáhni tu kytku a podívej se jestli ji nehnijou kořeny, jesli jo tak tak je problém asi jinde než v Ph
Díky za linky, podle toho co jsem se dočetl, tak to vypadá na vysoké pH, takže začnu asi testem na pH a uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RBeil Re: SpeedyGT
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: SpeedyGT
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, nějakou dobu pozoruji, že se u mých hygrophil kroutí konečky lístečku a semtam i dost hnědnou a odpadávají. Co s tím? Častější výměna vody? Nyní měním 1x za 14dní cca 1/3 + ještě přihnojuji Sera Florena. Anubias ani Cryptocoryny problémy nemají a rostou jak blázni. Díky za rady...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: Designer
Je pravdou že mám nový filtr asi 2 měsíce Eheim 2075 náhrada za TT EX700. Ze starého TT jsem dal do nového substrát PRO a Siporax zbytek se zajíždí. Opadané listí se snažím z akva ihned vytahovat. Za poslední půlrok nebyl ani žádný úhyn ryb. Vodu měním pravidelně každý týden 25 litrů. A další změna byla před 3 týdny to osvětlení. Zvláštní je, že to je jen na tom Staurogyne a nikde jinde.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Robo
Hneda rasa, tedy rozsivka (pac to vlastne rasa ani neni), ma spoustu druhu, nektere chteji spis hodne svetla, jine mene, jsou v tomto ruzne. Nejcasteji se vyskytuji v novych akvariich, protoze maji rady cpavek, a v novych akvariich jeste nefunguje nitrifikace, takze cpavek je k mani. Jak se akvarium zabehne, rozsivky samy odejdou, je to velice casty jev. Zkusme z toho vyjit.

Neresil bych ohledne vyskytu rozsivky svetlo, resil bych, proc ma dost cpavku, tedy jestli se neco v akvariu nerozklada, jestli je filtr ohledne nitrifikace funkcni, jestli nevyhniva neco ve dne, zavzpominal cim jsem mohl akvarium rozhodit (leciva) atp. a rozhodne bych si dal pozor, protoze at se deje cokoli, jak se objevi rozsivka, v akvariu se neco deje urcite. Nemusi to byt nic co by akvarium vylozene ohrozovalo, ale byt pozorny je jiste velice vhodne.
Já dávám vlastně ten ferox, pak k2so4. KNO3 taky dodávám ale jen občas protože se NO3 pohybuje 10-25mg/l a fosfor mám od easylife a to taky moc často nedávám prože se mi pohybuje kolem 2mg/l. Teď mi nastal menší problém se Staurogyne repens kdy se mi na starších lístcích objevily flíčky. Psal jsem to do jiného tématu i s fotkama "co se to děje s rostlinami" a pry je to hnědá řasa. Co jsem zjišťoval tak je to z mála světla a je fakt že jsem změnil osvětlení na led reflektory. Původně jsem měl zářivky Juwel se zvýšenou svítivosti 2x35W 742mm a přešel na led reflektory 1x20W a 2x10W a optickx se mi zdá že to svítí méně než ty zářivky ale co se týče lumenu tak je to szejné jako zářivky. Takže usuzuji z toho je asi ta řasa na tom repens. Pak jsem ještě zjistil že mi NO3 vyběhlo až na 50mg podle testu a v kombinaci s vyšším PO4 2mg jak mám já to může taky způsobit hnědou řasu. Takže teď měním vodu abych snížil živiny a zvažuji přejít zpět na zářivky ale mám obavu aby toho světla nebylo najednou moc a nebyla to větší kalamita než předtím. Je to sice off-topic, ale kdybys poradil vůbec bych se nezlobil :)
Vyzkoušejte
Pokud ostatni chemikalie nemas, vem si PMDD a to i s fosforem, pac ty sacky jsou zvlast, nemusis to vsechno smichat, a dokonce si muzes namichat vsechno zvlast a vzdycky si smichat davky jen tak na dva tydny, a pozorovat, ceho priste das vic, a co treba nedas vubec. ;-)
Je pravdou že Ferox neobsahuje žádnou CU. Tak zvažuji čím ten Ferox nahradit jestli přímo Tenso koktejlem a nebo si vzít ten PMDD
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Divam se jak hnojis, melo by byt vsechno, ale nikde jsem nenasel u Feroxu, ze obsahuje Cu. Zkusil bych ho nahradit adekvatnim mnozstvim Tenso, jestli se situace nezlepsi, at uz je to cimkoli. Nedostatek medi by mel zpusobovat odumirani vrcholu a zloutnuti listu, takze mrkni, zda se tak nedeje. Tenso sezenes nejsnadneji jako soucast PMDD.

Myslel bych, ze se Ti neco v akvariu postupne vycerpalo. Ja tak dlouho "chodil se dzbanem pro vodu", az najednou zacaly odumirat ty nejobycejnejsi rostliny. Davky mikroprvku nestacily pokryt potreby, takze ubyvalo a ubyvalo... Po razantnim pridani mikroprvku pomoci Tenso to vypada, jako by rostliny explodovaly, nehlede k tomu, ze mam kratce pote v akvariu 3 kvetni stvoly Echinodoru, proste parada po tom prusvihu. Co presne chybelo se nedozvim, ale Tenso to pokrylo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo
Mám už Corymbosu 3/4roku. Když se začala ztrácet tak jsem vrcholky ustřihnul a znova zasadil a už půl roku je u zadní stěny jak zakrnělá Corymbosa mini a ne a ne vyrůst až k hladině. Co je špatně?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: grunda
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_difformis
Ona zakoreňuje úplne v pohode, poznám túto rastlinu dobre, dokonca ju pestujem emerzne ;-)
Neviem ako by ináč brala živiny ano
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: grunda
Bude-li stonkovka zasazena v substrátu, tak bude preferovat příjem živin právě z toho substrátu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - amrtinRe: grunda
Ona i ta stonkovka si dokáže něco vzít přes kořeny,ale obecně pro stonkovky samozřejmě do vody a nezapomenout na dobré proudění vody. rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: cezarmilan
jílové kuličky pro stonkovku? To jsou mi věci. Raději přihnojit do vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: Zdenok1
Tá vie riadne čerpať živiny. Treba tie hnedé listy odstrániť a zostrihnúť ju. Ku koreňom ílové guličky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zdenok1 – žltnutie listov
Fotka k příspěvku ďalšie foto

Reagovat na tento příspěvek 0  - Zdenok – žltnutie listov
Fotka k příspěvku Vie niekto poradiť čoho mám nedostatok, alebo aké hnojivo kúpiť?
Hygrophila difformis zo začiatku to bola rastlina ktorej sa najviac darilo. Posledný týždeň začali niektoré listy (staršie) žltnúť a po okrajoch hnednúť. CO2 ridávam. svetlo T8 2x24W 11 hodín denne.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer – Plazi se skoro po dne.
Fotka k příspěvku Dnes rano jsem vyfotil, jak se u mne zacala Hygrophila chovat s tim jak hnojim. Tohle je z 54l akvaria bez pridavani CO2. Bohuzel na ni sedlo trosku kalu, jak jsem delal v akvariu poradek, ale to snad pro predstavu nevadi. Z te fotky je videt, jak ma tendenci lezt po dne a chytat se koreny, coz mi drive nedelala. Je hustejsi nez driv, ma vetsi listy, a ma i tendence se vetvit. Tohle akvarko jeste neni jak bych si ho predstavoval, ale ta Hygrophila dava celkem slusne najevo, ze by to jit mohlo.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Annabell
Uplne stejne jako ten cisty, na nejake procento se nekouka. Primesi jsou neskodne, jsou uvedeny na obalu, a vlastne se k hnojeni pouzivaji take.

Jde o to doprat rostlinam co potrebuji a tak se dava tolik, aby to stacilo, uz jen ta tretina davky vychazi jen z meho odhadu rozdilu mezi maximem spotreby rostlinami a stavem u mne. A nejakych par malo procent uz to nemuze rozhodit, nikdy se nepodari dat vseho presne, jak je potreba. Da se nekde zacit davkovat a pak az to funguje zkusit ubirat a pridavat jen co staci a neni znat rozdil, coz je ale nekoncici laborovani. Je to individualni u kazdeho akvaria, a pochopitelne se to i meni, jak se meni zarostlost akvaria, ale i samotna vstupni voda atd. Nikdy se proste neda davkovat presne, to by bylo na trvale mereni a vzhledem k tomu jak rozumne drahe veci meri, by drzeni trvalych koncentraci na zaklade mereni bylo docela casove i financne narocne.

Proste se mrknu na sve akvarko, a proti silene jungli to odhadnu na tretinu toho co pro EI. A kdyz je to vic, tak jsem jen zbytecne splachl chemikalie, to doresi caste vymeny vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Annabell Re: Designer
Děkuji pro četla jsem.A z te stránky jak jste poslal jak tam davkujete?ten síran draselny
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Designer
BTW, v pripade Fichemy se mrkni i na vahy, obaly atp. Mam od nich vahu za 159Kc, ukazoval jsem ji na srazu v Praze. Sice je to smejdik, navazis s tim tak +/- pul gramu, ale za ty penize ji to lze odpustit, pouzitelne to pri trose trpelivosti je, ve smyslu lepe aspon tohle, nez to odhadovat a nebo delit celkove mnozstvi na stejne hromadky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Annabell
No proc ne, je cisty, takze drazsi, pouzivam horsi nez je ten co uvadis. Chemikalie jsem nakoupil u www.fichema.cz/… . Ono zalezi, kolik toho chces, pro nekoho muze byt moznost vzit jen par gramu take vyhodna, ja bral kilova baleni, vyslo mne to levne.

Mrkni na me posledni prispevky v tematu rybicky.net/forum/18043-easylife-vyrobky-sortiment (ono to tam moc nepatri, vzeslo to z kontextu, snad to pak nekdo z redaktoru prehodi, predem diky). Kdyby nic jineho, aspon si z toho udelas prehled co koupit a v jakem mnozstvi, protoze kdyz uz zaplatis postovne, proc si nevzit najednou vsechno, co se muze hodit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Annabell
Zdravím v akva jsem u Hygrophily zpozorovala ze se v listech dělají dírky do četla jsem se ze to bude nedostatkem draslíku tak jsem hledala na netu k2so4 našla jsem:
pmdd.mrp-cz.com/…
Myslíte ze to je dobre?Jsem úplný amatér v hnojivech stydim

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: Ciffik
Taky o tom zvažuji že je nechám vyplé
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ciffik Re: optimas
Já bych ty t8 2x18w asi ani nezapínal...2x24w na ten objem musí stačit
No to jsem taky zvědavý. Tou úpravou myslíš zvednout nebo snížit když teď dávám 1ml denně.

Už mi to je jasný víc svítím víc hnojiva
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Burik Re: optimas
Jsem zvědavý,jestli to světlo ukočíruješ ;-) Musíš upravit dávky hnojiva,jinak bude spousta řas
Tak jsem dnes přidal do toho mojeho krytu to přídavné osvětlení 2x24W www.rostlinna-akvaria.cz/…
Tak teď uvidíme co to beude dělat. je fakt že se to prsvětlilo už když jsem zapnul ty přídavné T5. Když jsem zapnul i ty T8 2x18W Tak to ani nebylo poznat že jsem něco zapnul
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Ciffik
Pokud to chces vazit sam, doporucuji pozornosti toto:
www.fichema.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Ciffik
Ja ho klidne kupuji na burze, a rozhodne ne z duvodu spatneho pristupu k chemikaliim. Tech 50Kc je houby za to, ze to nekdo navazil a ja to jen nasypu do lahve, kdo se s tim ma matlat :) . Kdybych v tom citil buhvi jaky kseft, uz davno to pytlikuju taky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Kamilstrom
www.fichema.cz/…

Kilco ani ne za pajcku, budes mit na rozdavani. BTW, mimo tenso nebo csm-b tam maji ohledne chemikalii pro hnojeni snad vsechno, v takovychto cenovych relacich. Za cenu par gramu v koupenem PMDD balicku si s tim muzete otevrit vlastni obchod :) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: vaaclav
Svítím 10 hodin denně od 8-12 a pak od 15-21 a podle dropcheckru mám CO2 tak akorát. Tekutina uvnitř je světle zelená.

Horác: je to jak říkáš ta Limnophila je hodně natažená. Když jsem ji dostal od Aqua Daho taky měly mezi lístky stonek tak max, 2 cm. Když začla růst tak se táhne za světlem a mezi lístky to je 5 a více cm což značí o malé intenzitě světla. Už jsem si koupil tohle www.rostlinna-akvaria.cz/… Myslel jsem si, že ta hygrophila když má málo světla tak bude stagnovat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - WARENKOREN Re: optimas
Tyto černé tečky mám také, způsobuje je kružník malý, tyto rostliny napadá od spodu, vzhledem k velikosti mladých jej nelze ani vidět, do akvaria se dostane s krmivem, bývá často součástí suchých směsí, pokud se ale rostlině daří a roste jak má, tak jí tento plž neškodí
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Burik
také to může být nedostatek železa..má to podobné příznaky,jako nedostatek draslíku..také černé tečky a díry v listech..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: optimas
Tyhle ty dve rostlinky zrovna svetlo a dostatek CO2 maji rady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: vaaclav
Podle těch internodií na Limnophila sessiliflora (foto ze 14.8.2013) ...
to se světlem opravdu není žádná sláva (úmyslně nepočítám watty na litr) ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: optimas
Já bych neřekl že osvětlení je až zas tak slabé ale nevím jak dlouho svítíš. Co CO2 jak si na tom máš trochu představu o jeho obsahu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: Burik
Tak tohle je super. Takže podle toho mám málo Draslíku. Na to že svítím jen 2x18W a to si myslím, že svítím málo, protože některé rostlinky mi stagnují jako pogostemon helferi a cuba mi odešla úplně
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Burik
jinak si přečti třeba toto:
www.prirodni-akvarium.cz/…

dole máš i obrázky,jak reagují rostliny na nedostatek nějaké látky palec
 Reagovat na tento příspěvek 7  - Burik Re: optimas
dávky musíš upravit podle intenzity osvětlení...pokud svítíš víc,tak rostliny mají větší hlad a musíš dávat víc hnojiva.

Také dávám téměř trojnásobné dávky oproti doporučení výrobcem
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: vaaclav
Je to tak jak říkáš Nitro zvýší obsah Draslíku o 1,3 mg/l. A dávkování by mělo být podle návodu "Dávkování 10 ml/500 l zvýší koncentraci NO3 o 2,0 mg/l a koncentraci K o 1,3 mg/l." Já dávám 1 ml denně, že by tohle bylo špatně? Ano dělají se mi dírky na listech a okraje jsou hnědé až černé
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: optimas
Pokud se podívám do tvého profilu tak tam je napsáno že používáš hnojivo Easy Life Nitro což je zřejmě KNO3 a to obsahuje dostatek draslíku takže bude problém jen v dávkování. Ty mluvíš o tečkách já jsem to pochopil tak, že se ti dělají dírky v listech. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: optimas
Hygra se takhle projevuji,zkus sehnat K2SO4 a pridat ho(tak kolem 1/4 caj.lzicky)z ostatnim hnojenim,ale nevim kde ho v Cechach sehnat,snad ti to poradi nekdo vice"lokalni". :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: Kamilstrom
No, tak ten nemám :) Kde se to dá koupit nebo co je pro tento účel nejlepší. Může to být i slabým osvětlením? Mám jen 2x18W + reflektory

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 17454x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4574-hygrophila-problem?od=201