Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hygrophila - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Hygrophila - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2020 13:17 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KIV
Zatemnit na 2 dni to je hrozně krátká doba chce to vydržet 4-5 dní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2020 09:59 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, tak bohužel hygrophilám se stále nedaří a to ani větším vzadu a při zvýšené dávce světla :-( . Zkusil jsem aplikovat Plantamin jako dříve. Sehnal jsem pár nových stonkovek, ale bohužel sinice to nevzdala, takže nemají moc dobré uvítání. Nasadil jsem tedy včera místně peroxid, vyměnil 50% vody a totálně zatemnil pomocí dvou vrstev černé folie. Minule viditelně ty dva dny přežila ve dně na okraji akvária. 3 malé bídné hygrophily z přední části jsem vyndal do sklenice a dal k oknu. Uhlí jsem do filtru zatím nepřidal a nečistil jsem ho ještě.

Máš ještě nějaký nápad co zkusit/změnit? Díky. stydim
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.01.2020 06:47 Jarden Sk Re: KIV
Ahoj, uhlie pridávam do filtru iba keď je problém s riasou ako vláknitá alebo ruducha či staghorn, má schopnosť viazať odpadné látky /org. odpad/z vody, takže na sinicu priamo asi nezaberie/je to bakteria/, ale tvoj problém s ruduchou by sa mohol zlepšiť.Uhlie viaže aj liečivá a prospešné látky či živiny, tak ho nechávam asi 3-4 týždne.Ten pomer N:P 10:1, si stráž.Ak ti stúpme NO3 nad 15mg/l, tak vymen 1/3 vody a PO4 sa ti drží na 1mg/l, tak pridávať netreba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2020 19:15 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Ahoj, děkuji opět za radu. Akorát jsem musel aplikaci odložit kvůli nepřítomnosti. Teď jsem si ještě všiml, že si jinde doporučoval přidat do filtru uhlí. Bylo by to, prosím Tě, vhodné i v mém případě? Udělat vše najednou včetně vyčištění filtru, přidání aktivního uhlí a pak zatemnit? Nebo uhlí až jako krok 2?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.01.2020 06:44 Jarden Sk Re: KIV
Ahoj, myslím, že bude treba pristúpiť k radikálnejšiemu úkonu a to je úplné zatemnenie a vypnutie svetla na dva dni. Vymenil by som 1/2vody-hnojivo pridávať nemusíš a zakry to celé dekou. Vzduchovanie by bolo dobré.Po dvoch dňoch svieť a ak ešte bude zatemni znovu.Ak nemáš vzduchovanie kontroluj ryby a príp. vymeň 1/3 vody aj druhý deň.Keď zmizne sinica, tak svieť naplno a prihnoj ale NO3 ti stačí 10mg/l vo vode, nemusíš to hnať tak vysoko-fosfor do 1mg/l by nemal byt problém.Ak sa bojíš o Hygrophilu, tak pár stoniek vyber, daj na západné okno do pohára a pridaj pár kvapiek profipl. Po sinici ju dáš naspäť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2020 22:03 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Stav pořád nic moc. Místy se objeví sinice (byť v daleko menším množství než dříve) a zejména listech Pontederifolia ruducha. Snažím se čistit, měnit víc vody. Hnojím de facto jen Profiplants, PO4 si moc přidávat netroufám. Nechat plavat odřezky Hygrophily se mi neosvědčilo. Postupně slábly, tak jsem je nakonec zkusil zasadit. Kusy zasazené dříve vzadu povyrostly a jedna s nejlepšími světelnými podmínkami vypadá, že má zdravé listy, byť roste pomalu. Přes Vánoce bylo v akvaristikách vybíleno, tak jsem žádné nové rychle rostoucí stonkovky nepřidal.

Test před čištěním ukázal PO4 1,0 mg/l a NO3 stále asi 30 mg/l. Připadá mi tedy, že rostliny hnojivo plně nespotřebovávají. Uvažuji tedy jestli zkusit přidat více světla nebo hnojivo do dna, jak jsi zmínil. Před zanedbáním údržby jsem svítil výrazně intenzivněji (10h a z toho 8h na 4 trubice) a Hygrophily rostly jak zběsilé. Jenže teď na větší porci světla zareaguje i sinice...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2020 20:27 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Většinou jsem hnojil KNO3 + KH2PO4, Profiplants jen asi 3 dny. Posledních 14 dní de facto jen KNO3, protože jsem pojal podezření na vysokou hodnotu fosforu. Většinou za tmy, tak to tak tedy budu dělat vždy. Filtrační média co byla s filtrem (molitan + dva sáčky bio keramiky). Myslím, že jak je na této fotce:
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Díky moc za názor/rady. Vidím, že náročnější údržba tedy neskončila... Co se dá dělat, vrhnu se na to :).
PS: Z hnojiv/chemie ještě mám případně v zásobě Rataj Bivoj (přišel mi ale problematický při odkalování) a tekutý uhlík Easy-Life EasyCarbo (už ne moc). Nevím jestli by mělo přínos nějak použít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2020 09:10 Jarden Sk Re: KIV
Môj názor na riešenie: Hodnoty NO3 a PO4 sú zbytočne vysoké, ale pomer čo som uviedol približne odpovedá a svetlo si stiahol, tak úbytok sinice potvrdzuje že to funguje. Ak vymeníš polovicu vody, tak hodnoty dostaneš na polovicu čo by bolo fajn. FX4 je kvalitný filter a vypral by som/kludne aj vo vodovodnej vode/ len molitany a vatu? a vylial špinu z filtra -ostatné nie /biomédiá?/.Crypt. wendtii Brown som mal a pravidelné týždenné výmeny aj kolísanie teploty a ph jej nerobilo problémy. Pontederifolia to neviem ale ak nová voda do akva bude odpovedať teplote a Ph v akva, tak si myslím, že tiež nebude problém. Hygrophily odrezky nechaj plávať na hladine-pustí korene aj tam a bude mať dosť svetla-zasadíš neskôr.Výmena vody a prihnojenie je dôležité pri sinici, lebo tá uvolnujé do vody látky ktoré blokujú rast rastlín! Prihnojil by som tým Profiplantom /hnojiť večer po vypnutí svetla!-dodáš tým dusík aj K aj mikro/ a KH2PO4 na pomer NO3:PO4=10:1mg/l. Toto môžeš urobiť každé 4-5 dní-pomôže to aj na ruduchu /filter takto čisti každý alebo druhý týždeň/.Do budúcna vyhnoj tabletami dno/NPK+mikro/ a hnojivo vo vode ti stačí držať nad nulou pomer NO3 a PO4 5:0,8mg/l /prípadné kolísanie živín vo vode neovplyvní rastliny-budú živiny v dne/. Výmeny vody po sinici si upravíš sám podľa potreby.Staré a napadnuté listy odstrihaj-preč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2020 08:04 Jarden Sk Re: KIV
A čím si hnojil posledný mesiac dva?Len KNO3 a KH2PO4 ?A vo filtri máš aké filtr. média?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2020 21:59 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Díky. Pořídil jsem tedy Sera Phosphat-Test (PO4) a výsledek celkem zřejmých 2.0 mg/l (při ředění dle návodu v druhém kroku 5 ml měřený vzorek + 5 ml destilovaná voda).
Easy Life 6v1 papírkový test ukazuje pH v přijatelných / ideálních hodnotách, zásaditost střední (špatně čitelný test), tvrdá voda, 0 chlór, 0 NO2, NO3 mezi 20 a 40 mg/l.

Co se týče důvodů pro vysoký stav PO4, krmivo na prvním místě nepodezírám. V poslední době jsem krmení kvůli sinici dost omezil. Zkoušel jsem ale cca před měsícem naslepo přidávat KH2PO4. Filtr jsem po těchto akcích také nečistil. S výměnami vody jsem teď ve stavu 1x týdně 80l. Filtr čistím vzhledem k objemu vodou z kohoutku, v akvarijní vodě reálně neproveditelné. Takže jsem raději nekombinoval s větší výměnou vody. Nebo to teď spojit?

Co se týče ruduchy, mám jí jen na listech. Předpokládám tedy, že tam peroxid použít nemohu. Už jsem je trhal, ale objevuje se znovu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.01.2020 11:39 Jarden Sk Re: KIV
Ruducha podĺa mna súvisí s odpadom v akva a filtri, vyšší obsah fosforu by nemal byť spúšťač.Ak strekneš peroxid aj na ruduchu, tak ju spáli a zbledne alebo zhnedne.Napadnuté listy odstrihni.Chceto lepšie odkalovať a čistiť aspon vatu a molitan vo filtri aby prúd neroznášal nečistoty po akva. Ak budeš mať veľa PO4 akva, tak to môže byť aj z krmiva, tak upravíš krmivo a zvýšiš frekvenciu výmeny vody.Testy Sera,JBL používam a vydržia aj pol roka a viac, tak sa to oplatí než si to nastavíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2020 10:53 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: KIV
Kapkové testy od těchhle firem na PO2 jsou poměrně spolehlivé, řekl bych, že spolehlivější, než v praxi nezbytně potřebujeme. Jsou ovšem drahé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2020 10:43 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Ahoj, díky moc za rady. Bohužel test na PO4 nemám ani amatérský a úplně mě nepřesvědčilo testování papírkem 6v1 na NO3 aj. Objevila se také ruducha na listech, tak nevím jestli už fosforu není dost (moc). Asi opravdu bude nutné otestovat. Otázka jestli raději neudělat laboratorní test... Nebo ty testy na PO4 od Sera a JBL jsou spolehlivé (a dostatečně výrazné pro odečtení)?
PS: peroxid vodíku jsem použil pouze lokálně na dně a ve výrazně menším rozsahu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.01.2020 06:55 Jarden Sk Re: KIV
Ahoj, najprv sa musíš zbaviť sinice celkom, sám vidíš že keď pridáš svetlo, tak sa rozbieha znova. Hygr. Cherry Leaf mi rástla aj v akva na záp. okne bez umelého svetla, iba sa nevyfarbovala. Sleduj si hodnoty NO3 a PO4 cca 10:1 vo vode. Peroxid môžeš dať aj do vody v pomere 30ml/100l vody 3perc., ale ak dávaš aj lokálne-tak vrámci celej dávky.Aj ten Profiplants dávkuj podľa návodu-pokial málo svietiš- stačí aj menej.Ak bude po sinici, tak pridáš ďalšie trubice, ale musí byť nahnojené. Pri 3000K rastie výborne, tak by to nemal byť problém mal som Rataj Plantalux trubice 3000K a vyrastala z akva.Bez testov NO3 a PO4 /Sera, JBL/ to ale nastaviť bude problém. Profiplants Complete Ultimate Free je hnojivo bez fosfátov ale aj s dusíkom a na sinicu potrebuješ vyladiť pomer NO3 a PO4, tak KNO3 by som nedával a pridal len Prof.compl.ult. free a KH2PO4 , ale až po rozbore vody testami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2020 23:28 Muž KIV [7] – Hygrophila corymbosa 'Cherry Leaf'
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, nevím jestli mám přímo tuhle 'Cherry Leaf', ale když se jí dařilo vypadala jak na fotkách v atlasu. Rostla jak šílená, za týden snad 5 cm. Když jsem ale zkoušel dát řízky do menšího akvária, vůbec se jim nevedlo. Přičítal jsem to výrazně horšímu světlu. Teď se ale přestalo vést i ve velkém. Pokud jde o světlo, v nejlepším rozkvětu hygrophil na ně zářilo z T8 zářivek zn. Sera 4x 36W 8h denně + 2h denně 2x36W. Vodní sloupec 50 cm.

Pak jsem nějak zanedbal údržbu a objevily se sinice. Kromě toho jsem od té doby vyměnil zářivky a bohužel už nesehnal úplně stejnou kombinaci. Sinic se mi nedařilo zbavit. Aplikoval jsem rady ohledně hnojení a také snížení intenzity a délky osvětlení. Přešel jsem na svícení 8h denně při 2x 36W + jsem teď opatrně přidal třetí 36W zářivku asi na 2h. Sinice se podařilo silně utlumit, ale stejně to vypadá, že když zesílím světlo, zase vyrazí...

Přikládám foto jak teď vypadají zasazené řízky. Odpadávají listy, rostlina je křehká, listy vybledlé,... Světlo ze zářivky Lumilux 830 to barví trochu do žluta.
Napadá vás v čem by mohl být problém? Jestli světlem jak ho nastavit, aby to bylo akorát?

Díky

PS: Zkusil jsem ještě jednu přehodit do malého, kde mám nové LED světlo.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2019 18:19 Muž DH [335] Re: NHKG
Tak bacopa se mi docela líbí narozdíl od těch rostlin co vypadají jak kopr. Má pěkně dužnaté listy, to by mohlo odbourat hodně No3. Hygrophily teda nechám jít, škoda, jsou pěkné a všude psali jak zvládnou i 10 cm za týden asi jsem vyjímka. Dám teda bacopu a egerii, na hladinu pistii, snad se to trochu rozjede a štětička ustoupí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2019 18:00 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: DH
Já jsem Hygrophily vzdal. Rostou mi dobře, ale pořád ztrácejí spodní listy a občas je problém s deformacemi nových listů.
Pokud chceš něco, co nečerpá živiny ze dna, tak se dívej po plovoucích a stonkových rostlinách. Mi dobře roste (v pořadí jak se tomu daří):
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_palustris
rybicky.net/atlasrostlin/bacopa_caroliniana
rybicky.net/atlasrostlin/bacopa_monnieri
rybicky.net/atlasrostlin/cabomba_caroliniana

Dobré jsou i:
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum

Případně plovoučky jako je:
rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_molesta
rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_natans
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2019 17:49 Muž DH [335] – Hygrophila corymbosa siamensis
Zdravím
Hygrophilam se v mém akváriu nedaří, corymbosa má malé listy a za 3 měsíce co ji mám vyrostla tak o 5 cm. Siamensis je na tom líp, ale roste tak o 5 cm za měsíc a poslední dobou ji napadla štětička a nechce se jí pustit. Echinodory a vallisneria rostou celkem pěkně. Zkoušel jsem měnit dávkování hnojiva, intenzitu svícení ale nic nepomáhá.
Mám podezření, že za to může to hrubé dno co mám. Do dna nehnojím, živiny jsou jen z dentritu a z vodního sloupce. Asi je budu muset vyměnit za nějaké jiné rostliny, zatím jsem vybral
egeria densa
ludwigia repens
hygrophila polysperma
Nějaké další návrhy na rychlerostoucí plevel, který nebude čerpat živiny ze dna? Popř. jak trochu povzbudit hygrophily co tam mám?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 10:41 Muž larix [1420] Re: Marcelko
Tzv. "černá štětičková řasa" je riasa z rodu Audouinella, ktorá patrí do oddelenia červené riasy Rhodophyta. Jednoducho povedané, je to to isté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 09:48 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: jisyko
A neni to nahodou "Rhodophyta"?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 09:00 Muž jisyko [48] Re: Marcelko
Černá štětičková řasa, rybicky.net/forum/2782
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2018 17:51 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Co chyba tejto Hygrophile? - tie zelene flaky na listoch su predpokladam "Zelena flakovita riasa GSA", cize chyba fosfor.
Co je, ale to cierne po okrajoch listoch?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2018 20:55 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: AceVentura
Máš nějaké testy aby jsi věděl co máš ve vodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2018 19:29 AceVentura Re: AceVentura
Fotka k příspěvku Nastupujici zelena... nechapu proc, nikdy jsem nic takoveho nemel, nerozumim tomu co muze rostlinam chybet, s hnojenim, co2 a pravidelnou vymenou vody. A potom se zacnou kroutit listy u nejmin narocne rostliny jako je H. Polysperma.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2018 19:25 AceVentura – H. Polysperma
Fotka k příspěvku Nenapada nekoho, co by ji mohlo chybet? Zrovna docela nenarocna kytka a nejak to nezvlada. Listy hrozne zkrouceny. Celkove ted trochu spatny rust rostlin, jakoby nemeli ziviny, nastup zeleny rasy opet. Pritom hnojim pmdd asi 12ml denne, kno3 asi 10ml denne (z vody mam skoro nulu), fosfor asi 5ml denne a co2 bezi nonstop. Sviceni 9 hodin. Ryb po skromnu, 10 teter a 3 c. Pandy na doziti. Svitim chihiros 50w. Nenapada nekoho jaky jeste prvek muze chybet, ze brani kytkam v rustu?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2018 19:53 Muž stryke83 [16] - Jižní AmerikaRe: TRULY
Táke hodně závisí na vlhkosti vzduchu v místnosti - např. v paneláku z akvária bez krytu nad hladinu nevyroste v podatatě nic.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2017 16:49 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Kyticka
Ano, odstranění šumiciho štěrku prospěje rybám i rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2017 16:38 Kyticka Re: Kyticka
tak možná záhada objevena, mám tam dva druhy štěrku, jeden jemný a druhý bílí hrubý. A dle zkroucených listů jsem se domnívala že by to mohl být nedostatek Boru, ale...dle tabulky jsem zjistila že mimo jiné nedostatek Boru vzniká když je v akváriu příliž vápníku tedy Ca ...a tak jsem šla a jeden idruhý štěrk ponořila do octa....no tak bílí hrubší štěrk krásně šumí = obsahuje vápník... tedy je možné že v akváriu je přespříliš prvku Ca a může vznikat nedostatek prvku B ?... mám správnou dedukci? ;) takže...kytičky vytrhat a tu část štěrku prostě odstranit?
tabulka zde : akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2017 08:35 Kyticka Re: drvi
Co se týče těch testů, tak mám všechny ty kapkové (CO2, NO2, NO3), těm papírkovým taky moc nevěřím. A testy použiji i pro druhou nádrž takže se využijí snad naplno :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2017 08:32 Kyticka Re: drvi
Super , moc děkuji, pořídím je co možná nejdříve a uvidím, zatím jsem tedy přestala uplně hnojit. Ještě bych měla zatím snad poslední dotaz... ty zničené listy, mám je odstranit nebo (jelikož se jedná o stonkové rostliny) je mám třeba úplně zastřihnout aby vytvořili novou korunu a zdravější listy, nebo je mám prostě nechat a počkat až se ty nezdravé listy dostanou do fáze rozpadu? a až pak odlomit? A tak nějak neřešit a nechat žít svým "životem" :-D .. ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 11:04 Žena drvi [2894] Re: Kyticka
Já považuji za užitečné mít ještě test na draslík www.akvarista.cz/… , na fosforečnany www.akvarista.cz/… a na železo www.akvarista.cz/…
Jsou sice některé dost drahé, ale než se ti ustálí v akvu nějaká rovnováha, je užitečné je používat a podle nich event. hnojit. Rozhodně bych nedoporučovala papírkové testy, ty jsou na nic, chce to ty kapkové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 07:21 Kyticka Re: Pepan
Rybiček se úplně nezbavuji, jen je přemisťuji do druhé nádrže která má 160l, a ano tento pokus jsem již absolvovala... (omlouvám se že jsem to nezmínila) - tehdy jsem přestávala dodávat jakékoli hnojiva, atd, což trvalo asi těch 10 dní, na to jsem ze své blbosti vyměnila 2x po sobě vodu a šup do týdne se rostlinkám začali kroutit listy, průhlednit, opadávat. přidávání těchto prvků a vytvoření nějaké pravidelnosti ve výměně vody atd... jsem zavedla celkem nedávno, asi tři týdny zpět. Ale máte pravdu, momentálně spíš chci aby se akvárko zregenerovalo...proto dávám pryč potěr pavích oček, uvidím co to udělá když tam bude rybiček o dost méně a jak říkáte...znovu omezím hnojení (ačkoli zadní červená rostlinka konečně začala vytvářet nové zdravé lístky až když jsem začala přidávat hnojivo) a uvidím jak se s tím akvárko popere. plus mě čeká vyčištění filtru. a nevíte o nějakém obsáhlejším testu na vodu? doma mám jen test NO2 a NO3 - chtěla jsem pár krevetek ale po zjištění že mám NO3 25-30ml/l a měněná voda 40-50ml/l... to bohužel nebude možné...pak také permanentní test CO2 ale ten je zatím umístěn v té 160l nádrž :). třeba na to železo, bor..atd?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.08.2017 06:59 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Kyticka
Přidávat jakékoliv chemikálie, když neznám složení vody, je blbost. Co takhle nechat to akvárko tak dva týdne bez chemie, jenom krmit rybky a odkalovat a počkat, co to udělá? Za dva týdny by se na rychle rostoucích rostlinách mělo poznat, zda jim to svědčí či nikoliv a mezitím si můžeš nechat někde udělat test vody. Ani ty ryby bych neměnil, pokud se Ti líbí. Více detritu se dá dá odstranit častějším čištěním a aspoň se na nich začínající akvarista naučí, co u ryb sledovat, aby byly spokojené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2017 06:44 Kyticka Re: Maq
Když jsem koukala do tabulek, také mě napadl Bor nebo železo, ale bojím se tam zběsile dodávat nějaké prvky, tenno stav mi vzniknul po 2x po sobě (rozmězí asi 2 dnů) měnění vody, je možné že na to rostliny negativně reagují? (odkalení asi 1/3 2x po sobě). hnojiva jsou od VitaPlan (tekuté železo, tekutý uhlík, komplex PMDD) www.vitaplant.cz/…. Jediné rostlince které se daří je Limnophila sessiliflora - to je ovšem jako plevel a té se daří asi všude, všechny rostlinky negradují a stále mají nové přírustky. u té červené rostliny jsou nové přírustky zase zdravé a hezky zbarvené, zato staré opadávají a hnědnou( je možné že to je nedostatek světla, které se nedostane až k těm nižším listům? všechno to jsou stonkovky, ale bojím se k nějakému stříhání abych je neoslabila už nadobro, nebo je lepší ostříhnout a zdravé řízky znovu zasadit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 23:30 Maq Re: Kyticka
Mohlo by se jednat o nedostatek mikroprvků, například bóru. Nevím co znamená "tekuté železo" a z prezentace to taky není jasné. Pokud je to "železo" společně s dalšími mikroprvky, což většinou bývá, tak bych naopak vsadil na jejich nadbytek.
Ale je to těžké... bez záruky. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 19:11 Kyticka – Hygrophila corymbosa - zmačkané a děrávé listy u nových přírustků
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, žádám o radu ohledně této rostliny. Akvárium bylo založené celkem nedávno,v červnu převážně pro potěr pavích oček. Akvárko má 54l viz prezentace nádrže. Hydrophile se začali kroutit listy a vytvářejí se v ní díry uprostřed listu, převážně na nových přírustkách, přírusty se tvoří stále nové. Nevíte co by to mohlo způsobovat? filtr mám vnitřní AQUAEL 320l/h. svícení 1x 15W 12h. celkem vysoké NO3-30ml/l - měněná voda obsahuje 40ml/l a více, PH ani tvrdost vody nevím. přidávám tekuté CO2 1,5 ml každý druhý den, 1ml PMDD také ob den. Mohlo by se jednat o nedostatek živin? nebo nějakého prvku, začala jsem přidávat tekuté železo kuli druhé zadní červené kytce, které se také začali rozpadat listy a vytvářejí se na starých listech hnědé fleky. nyní měním osazenstvo rybiček, paví očka jdou pryč a ráda bych je nahradila menšíma hejnovytýma rybkama které nevytváří tolik odpadních látek. měli by jste návrh? nyní tam mám(3x ancistrus, 2x sekave. Děkuji moc za pomoc, budu ráda za jakoukoli radu či vylepšení. Stále se to teprve učím tak prosím za pochopení :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2017 14:52 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Fotka k příspěvku Hodně pomalu rostoucí rostlina skoro jako anubias, musí být asi pod hodně silným osvětlením aby trochu rostla. Takže nebrat. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2017 12:13 Maq
Prosím o informace týkající se Hygrophila lancea, alias 'Araguaia'.
Pořídil jsem si tuto rostlinu před čtvrt rokem a nedaří se. Nějaké chabé přírůstky by se našly, ale nestačí to nahradit postupné opadávání a odehnívání starších částí. Jinak se v akváriu všem rostlinám daří celkem dobře, takže obecně nevhodnými podmínkami by to být nemělo.
Průzkumem na těchto stránkách i jinde jsem zjistil, že tahle rostlina moc pěstovaná asi není. I v atlase je jediná fotka od vaaclava.
Trošku mi tahle rostlina připomíná Hemigraphis repanda, která je taky taková tuhá, nepodobná většině vodních rostlin. Však se taky do akvárií raději nedoporučuje.
Neměla by mezi ty "nedoporučené" nakonec patřit i Hygrophila lancea? Roste někomu dobře aspoň s céóčkem? Či máte někdo jakoukoli jinou zkušenost, poznatek, radu?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.04.2017 13:53 Maq Re: CZAntik
Působíš na mě dojmem hygienicky přespříliš úzkostlivého akvaristy, a to není ideální kombinace. Vyjdi ven a prohlédni si zblízka listy prvního stromu. Nebo vyrýpni hrst země. Rychle zjistíš, že listy nejsou perfektní, všude jsou deformace, smetí a plno breberek. A přesto jako celek je to nádherné a perfektně to funguje.
S akváriem je to nemlich totéž. Řasy, šnečci, a vůbec všechno možné k tomu patří. Fígl není v tom, zabránit jejich výskytu, ale uřídit to tak, aby celek působil přirozeně, krásně a zdravě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2017 13:34 R Muž romant [27983] Re: CZAntik
Nedělej nic, oni se časem stejně ukáží. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 13:16 CZAntik Re: romant
A nějaká alternativa k nim není...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2017 12:43 R Muž romant [27983] Re: CZAntik
Tak se přetaň bát a hrstičku si jich zaopatři. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 12:36 CZAntik Re: romant
No ale u těch se trošku bojím přemnožení. A četl jsem, že prý také produkují hodně výkalů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 12:25 R Muž romant [27983] Re: CZAntik
CZAntik napsal: Jakto, vždyť by to měly být řasožrouti ne...?Možná, ale na údržbu listů a to všech velikostí, včetně těch nejmenších jsou daleko lepší údržbáži v podobě těch okružáků. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 11:59 CZAntik Re: Maq
Jakto, vždyť by to měly být řasožrouti ne...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 11:55 Maq Re: CZAntik
No, nevím. Jestli tyhle ozdoby náhodou nenadělají víc bordelu než kolik ho uklidí.
:-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 11:44 CZAntik Re: Maq
Mám dva Neritina zebra. Ale ty mi lezou, po skle, kamenech, kořenech, ale po listech ne....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 11:40 Maq Re: CZAntik
Nevidím tam plže. Obyčejné maličké šnečky - levatky a okružáky. Nedělají zázraky, ale pokud není přímo řasová kalamita, takové ty menší vady na kráse dokáží vyleštit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 10:42 CZAntik Re: romant
Rostou krásně, na to si nemůžu stěžovat..:-) No darmožrouti mi byli doporučeni jako "záběhové rybky" a zároveň omezovače růstu řas, až později mi bylo vysvětleno, že řasy žerou, ale záhy zleniví. A jak mi bylo řečeno, tak se taky stalo...:-) Jsou to lemry..:-) Asi je vyměním, chtěl bych ještě Lorikárie kopinaté a Pakeříčkovce dvoupásé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2017 10:36 R Muž romant [27983] Re: CZAntik
Ty se těch řas asi fakt neskutečně bojíš. ;-) Jinak by jsi si nedal do 100 litrovýho akvária hned 4 darmožrouty. :) No nic, já už toho nechám, můj názor je to neřešit, z fotek v prezentaci je vidět progres jak rostliny rostou a sem tam nějaká ta vada na kráse, prostě normální vývoj. ano

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 12

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 17095x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4574-hygrophila-problem?od=101